Miten saada lääkäriltä lähete myooman poistoon?

Frozen_33

Minulla todettiin myooma noin vuosi sitten. Se painaa alavatsaa ja oli alussa hyvin kivulias. Siksi hakeuduin lääkäriin. Kätilöopistossa olen käynyt kaksi kertaa, ensimmäisellä sain ajan kontrollikäyntiin puolen vuoden päähän. Kontrollikerralla kysyin myooman poistosta, sillä se on koko ajan mielessä ja painaa inhottavasti. Lääkäri suositteli minulle e-pillereitä, joita en halunnut ottaa. Kieltäydyin kolme kertaa niistä, sillä minulla on pillereistä hyvin huonoja kokemuksia (mielialani menivät ylösalas ja olin hyvin apea). Tämän jälkeen lääkäri oli vain hiljaa ja sanoin, että no antaa sitten pillerireseptin. Lääkäri oli helpottunut, mutta minä en. Miten te olette saaneet ajan myooman poistoon? Onko lääkäri antanut teille ajan heti vai onko heitä pitänyt suostutella tai jotain muuta? Yksityisellähän sen saisi heti pois, mutta se on niin kallis :(.

8

1183

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tilanneavoinna

      Ikä vaikuttaa paljon miten myoomia hoidetaan. Oma kokemukseni julkiselta puolelta että lääkärit eivät kerro yhtään mitään. Minulla myooma aiheuttaa kovat vuodot ja anemian. Hormonikierukasta ei ollut mitään apua, tuli ulos itekseen joka kerta. Ikää yli 40. Ainoastaan kohdunpoistoa on ehdotettu. Kun kysyin pelkästä myooman poistosta, vastaus kuului "pelkässä myooman poistossa on suurempi verenvuoto riski kuin kohdunpoistossa". Itse en todellakaan halua mitään kohdunpoistoa. Joudun ehkä menemään yksityiselle puolelle ja selvitinkin yksityissairaaloiden leikkaavat lääkärit. Hankala tilanne sullakin.

      Aiheuttaako myooma muita ongelmia kuin kipua? Minkä kokoinen myooma?

    • Frozen_33

      Kiitos vastauksesta! Itse olen hieman yli 30-vuotias. Myooma oli kooltaan suunnilleen 3 cm. En kyllä saanut kunnolla tietoa koko myoomasta, ainoat vastaukset olivat suunnilleen tyyliin "Ei tarvitse leikata", "Ei ole vaarallinen". Eniten ihmetytti lääkärin asenne, että väkisin tungettiin pillereitä (joista käynnin aika tosiaan kieltäydyin kolmesti ja viimein suostuin, kun lääkäri oli vain hiljaa ja katsoi tietokonettaan ärtyneen oloisena).

      En ole varma, johtuuko alaselässäni oleva kipukohta myoomasta, ainakin kohta olisi suunnilleen sama. Henkisesti välillä ahdistaa jopa, kun mietin, jos myoomassa onkin jotain muutakin. Koepalaa siitä ei olla otettu, sellaisesta ei edes puhuttu. Kait tuota yksityistä pitäisi alkaa miettimään ja kerätä siihen rahaa.

    • kohdunpoistoa

      Käyhän uudestaan gynellä ja tutkituta kuinka iso se myooma on nyt.

      Multa poistettiin kohtu sen takia ja monen muunkin vaivan 46v.

    • Sinikainen

      Juuri kävin toisessa kontrollissa myooman takia julkisella puolella. Ekalla kerralla ei ollut oireita, mutta lääkäri ehdotti jo silloin poistoa. Nyt virtsaamisvaivoja on tullut ja sain lähetteen leikkaukseen. Lääkäri sanoi, että potilaan oireet ovat olennaiset ja koska niitä on, leikataan. Ikää 39.

      Mietin just, aloittaako sittenkään myoomaa kutistavaa Esmya-kuuria. Aika hurjia sivuvaikutuksia on moni saanut ja itsellä tuo virtsaoire on ainoa. Ei vaikuta mitenkään kuukautisiin. Taidan vain purra hammasta leikkaukseen asti...

      • klöklölk

        Minkä kokoinen myoomaa onko yksi vai useampia? Onko kyseessä pelkästään myooman poisto vai kohdunpoisto? Jos syö Esmyaa 3kk kuurin niin ei ole mitään takeita siitä että myooma pienentyy. Jollain kyllä on pienentynyt. Harmillisia nämä myoomat...


      • Aino1968

        Kuinka myooma hoidetaan johtunee paljon siitä missä myooma kasvaa, myooman koko ja onko vielä aikeita saada lapsia. Kohdun sisäpuolella kasvavat myoomat voidaan poistaa leikkauksella alateitse kohtua poistamatta.
        Kohdun ulkopuolella kasvavat myoomat leikataan kuten keisarinleikkaus.
        Esmya-lääkekuurin toivotaan vaikuttavan myooman kokoa pinentävästi, takeita tästä ei kuitenkaan ole. Esmya on kallis, kuuri on heti 3 kk:ta putkeen ja sivuvaikutuksia on runsaasti ja ne voivat olla rajuja. Puhun omasta kokemuksesta.
        Minulla todettiin myooma 02/2015 alle 1 cm läpimitta, se mitattiin kontrollissa 07/2015 ja oli hiukan kasvanut, tämän jälkeisinä kuukausina sain kovia alavatsakipuja. Uudestaan tutkimuksiin ja myooma oli kasvanut 3 kk:ssa 8,8 cm pituiseksi, on kohdun ulkoseinämässä ja leikkauksessa kohtu jouduttaisiin poistamaan kokonaan.
        Pitkän harkinnan jälkeen päätin kokeilla ensin Esmya-kuuria. Ensimmäinen viikko oli aivan hirveä, onneksi olin töistä vapaalla. Tunti tabletin ottamisen jälkeen pahoinvointia, päänsärkyä, paleleminen, hikoilu, vatsakrampit, pelko ja ahdistus. Ja tämä kaikki hirveän rajua. En olisi ikinä voinut olla samaan aikaan töissä, olo oli niin kamala.
        Nyt ei enää näitä oireita, ja ole siksi päättänyt jatkaa lääkkeen ottamista. Toivottavasti myooma pienenee tai jopa katoaa. Ensimmäinen mittaus on ensimmäisen kuurin ( kk) jälkeen, jollei mitään muutosta, ei ole syytä jatkaa kuuria. Kuukauden kuuri maksaa 565€.
        Olen 48v. vaihdevuosista eikä mummoilusta tietoakaan, en kuitenkaan haluaisi kohdun poistoa. Siitä on sitten muita oireita.


    • Kaino68

      Onpa Esmya kallista.
      Mitä oireita Aino tarkoitat, kun puhut kohdunpoistosta johtuvista oireista?

      • Aino1968

        siis tuo on hinta täällä keski-Euroopassa missä asun.
        kohdunpoisto on ainakin täällä iso operaatio, saikkua heti 6 viikkoa ja kuntoutukset päälle.
        Kun kohtu ja sen ulkopuolella kasvava myooma poistetaan jää tälle paikalle "aukko" ja lihakset tällä alueella eivät ole vielä "valmiita" kannattelemaan kaikkia sisäelimiä oikeilla kohillaan. tästä voi olla seurausta esim. virtsarakon laskeumaa, virtsan pidätyskyvyn heikkeneminen, erilaisia tulehduksia, emättimen laskeumat saattavat alkaa vaivata pahemmin kohdun poiston jälkeen. Ja onhan se iso leikkaus, johon liittyy aina tulehdus-, vuoto- ja arpeutumisriskit esimerkiksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1525
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      13
      1327
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1311
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1257
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      32
      1225
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1136
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1096
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1096
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1084
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1062
    Aihe