TV,mot ohjelmaan porohoito, onko lihaa tutkittu

motomot

NÄMÄ VÄITTÄMÄT... OVATKO NÄMÄ OIKEASTI TOSIA?

1--Poromiehiä suojaa varmaan sama lainsäädäntö napapiirin eteläpuolella kuin syntyperäisiä saamelaisia lapissa, erotuksella että ovat ¤ isis mamujen ¤ kanssa samaa sakkia, ovat siis toisten elätettäviä ja muutoinkin aika arvaamattomia?

2--Napapiirin etelänpuoleinen poronhoito, onko luomua, kyseenalaistan?

3--Poronlihan myyntipaketeissa pitäisi olla tuottajan koodi kuin muissakin myytävissä elintarvikkeissa. Tietäisi ostaja ostaa puhdasta pohjoisen lapin lihaa.

4--Taitaa olla vielä porotiloilta napapiirin eteläpuolella suoramyynti osin kuititontakin. Onkohan veronkiertoa ?

5--Ovatko poromiehet luontoterroristeja? Käyttäytyvät yksityistenkin maa-alueilla kuin pahaset huligaanit ja ovat verrattavissa vaatimuksineen kaikkien luonnonpetojen hävittämiseen kokonaan ja julkisesti. Esimerkiksi Suomussalmen hossasta nyt , moottoripyörä jengiin tavoin?

6--Jo liito orava saa jo kauhun olemassaolollaan metsässä luontoaktiiveissa? Kajaanissa kaatui merkittävä kaivoshanke vihreän sammakon suojelun vuoksi, luonnosta ymmärtävät HERÄTYS. Onko poro asiat napapiirin eteläpuolella enää balanssissa ?

7--Poromiehet ampuvat luvitta Karhut, Sudet, Ilvekset, Ahmat, Kotkat ja kaikki muut luonnonvaraiset eläimet armotta, taitaa joku metsästys koirakin päästä hengestään, vain harva poromies jää kiinni teoistaan. Esim, Pudasjärvellä joku vuosi sitten keväällä jäi poromiesten pääjatikka kaverineen itseteossa kiinni luvattomasta karhun pyynnistä ja taisi olla poliisi vielä emäntänä jatikalla ja kotka oli nyt talvella ammuttu pesäänsä

8-- Terrorisoivat yksityisilläkin mailla maastoajoneuvoilla oikein luvan kanssa, kuin porot läsnäolollaan ja paskallaan.

9--Kesän liikennesaasteet maistuu tiesuolan mukana syysliukkailla poroparoille.

10--Kaikki talven liikennesaasteet porot syövät keväällä teidenlaidoilta, kun tienpientareet sulavat lumesta kuukausia ennen metsien lumien lähtöä .

11--Pelloilta porot syövät kesäisin kaikki kasvimyrkyt ja karjanpaskat. Poroja kun eivät heikot poroaidat pidättele ja talven jäljiltä porotokan pelto täystuhon jälkeen jääpolte. Mittava ja kallis tuho tuhoaa maanviljelijäin ym, pelto viljelyksiä .

12--Porot kuopivat metsistä nykyisin menetelmien mukaan istutetut puuntaimien juuret ylös jäkälää etsiessä. Suuri ja kallis menoerä metsänomistajille.

13-- Radioaktiivisen jäkälän mukana radioaktiivisuus siirtyy poroon, voisivat käydä jo piakkoin ydinpolttoaineeksi?

14--Kaikki kyseenalaiset rokotukset mm, hirvikärpästä vastaan ,, jäämät ? Lapissa ei ole hirvikärpäsiä.

15--Kun porot elää pääasiassa tunnetusti teillä. Autoilijat ja muut tiellä liikkujat joutuvat hankkimaan turvakseen kaskovakuutuksen omaan laskuun. Poromerkin mukaan kolarin maksajan pitäisi olla poronomistajan, omasta vakuutuksestaan.

16-- Tie liikenne vammauttaa ? Päätiet pahimpia mutta pikkuteilläkin vakavia ihmishengen vaativia onnettomuuksia on sattunut. Pahin alue on Kiiminki - Kuusamo ja Suomussalmi - Kuusamo, aina Rovaniemen eteläpuolelle saakka.

17--Suuriosa porosta voi olla ruhjeilla elinkaarenaikana tie liikenteestä johtuen, mikä ei voi olla näkymättä lihanlaadussa.

18--Poroista lahtiin kelpaamattomat kuskataan kuulo puheiden mukaan systemaattisesti pääteidenvarsiin pakettiautoilla. Täyden liikenneonnettomuuden korvausten toivossa, vaikkei haluta ymmärtää ja ottaa kontolle henkilö riskejä. Lapista myös kuulemma kuskataan halpoja vasoja pahimmalle petoalueille ja nostetaan petokorvaukset ?

19--Vaikka hallitus leikkaa, kaikilta vähäosaisimmilta, porotalouden tuki taitaa vain nousta kyseisellä alueella.

20--Porotalous ei täysin elätä. Poromiehet taas kuulopuheiden mukaan elää avustus rahoilla rakentamallaan porotilallaan, valtion avustuksilla . Loisivat samanaikaisesti myös työttömyyspäivärahalla.

21--Kukaan mökkiasukas ja omakotiasuja ei pidä tästä karmeasta kaaoksesta, pihat ja mökkiranta kesällä haisee karmealle poronkuselle ja mökin kuisti karvojen peitossa ja paskassa. Kaikki istutukset pihoilta puoleksi syöty ja revitty irti maasta ,eikä taida uusia mökkiläisiä muualta alueelle olla tulossa, tietäen kauhean tilanteen.

22--Pieniä lapsia ei voi kyseisellä alueella päästää yksin ulos, varsinkaan mökeillä kesäisin ja syksyisin porovaaran vuoksi. Porot ovat väliin erittäin akgressiivisiä ja täysin kesyyntyneitä ilmeisesti talvi ruokinansta johtuen.

1 Onko tehty yhtään tutkimusta, kelpaako nykyaikana vapaana napapiirin eteläpuolella laidunnettujen porojenliha enää ihmisravinnoksi jäämien vuoksi ?

2 Pitääkö ihmisten asua kyseisellä alueella aitausten sisällä ja porot vapaana ? Onko kyseisen terrorin vuoksi porottomien muutettava etelään ?

3 Mieti ?

4 Syötkö itse kyseenalaista luomu lihaa ?

5 Onko tähän kaikkeen vielä nykyaikana kyseisellä alueella asujien suostuttava pakolla, mietin vaan.

Järjestetäänkö kilpailu ?Ota osaa. Keksiikö kukaan vapaalle poronhoidolle kyseiselle alueelle yhtään järkevää syytä Forssassa? Muhkeat palkinnot ????

36

597

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pönttöjä_riittääääääää

      Söitkö taas liikaa puhdasta luomuruokaa, niitä omassa paskassasi kasvattamiasi perunoita ja nauriita?

      • porottomat

        onneksi on motomot joka puhuu asiaa,enemmän näitä järkipäitä tänne pudikselle,!


      • Anonyymi

        LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL


      • Anonyymi

        poromies ulisee taas


    • portmanni

      Poromiesten oikeuksien julistus.

      Pohjoisen maaseudun talousahdinko on alkanut näkyä entistä enemmän poromiesten arjessa.

      Soittelu muutamien maitotilallisten taholta on mennyt jo kiusaamisen asteelle, kun ensimmäinen puhelu tulee aamuviideltä ja viimeinen yhdeltätoista illalla. Poromiehet aitaavat viljelyksiä jatkuvasti ja korjaavat entisiä aitoja koko sulan maan ajan sekä paimentavat poroja pois ihmisten haitolta.

      Ihmisten vaatimukset poronhoidon rajoittamiseksi kasvavat koko ajan. Aitoja vaaditaan joka puolelle, eikä poroja saisi olla kohta missään. Maitotilalliset eivät ole ainoita: porot haittaavat monia mökkiläisiä ja metsästysseuroja, jopa metsätilallisiakin muka aiheuttamalla taimikkotuhoja.

      Poromiehet ovat nöyriä ihmisiä ja pyrkivät kaikin keinoin pitämään sopua yllä. Pienissä kylissä ihmisten pitää tulla toimeen keskenään, niinpä poromiehet vastaavat jokaiseen puheluun ja vaatimukseen.

      Osa vain toimii jo äärirajoilla. Omat työt ovat tekemättä, kun puhelin soi jatkuvasti ja pitää juosta ajamassa poroja, aitaamassa aumoja ja mansikkamaita, istuttamassa puuntaimia ja siivoamassa pihoilta poronpapanoita. Yöunet jäävät vähiin ja nekin uneksii olevansa töissä tai unissa vainoavat tekemättömät työt.

      Poroja telotaan autoilla tahallaan, eikä tehdä ilmoitusta vaan jätetään loukkaantuneena kuolemaan myöhemmin niin, ettei porosta saa liikennevahinkokorvausta.

      Niitä ammuskellaan tai tapetaan ja leikataan korvat pois, niin ettei niistä varmuudella tunnista omistajaa.

      Poromiehiä uhkaillaan ja haukutaan laiskoiksi maanomistajien siivelläeläjiksi, vaikka tosiasiassa he tekevät raskasta työtä luonnonarmoilla vain parin euron tuntipalkalla. Facebookiin on perustettu ryhmiä, joissa vaaditaan poronhoidon lakkauttamista.

      Poronhoito on kuitenkin merkittävä elinkeino pohjoisilla alueilla. Vaikkei siitä poromiesten omaan taskuun jää paljoakaan rahaa, se työllistää suuren määrän eri alojen ihmisiä ja tuo toimeentuloa lähialueelle.

      Niinpä meidän pohjoisen ihmisten pitäisi arvostaa myös poromiehiä ja olla ylpeitä siitä että meillä vielä on tämä alkuperäiselinkeino olemassa.

      • Erkheikk

        Vielä pyytäisin sinua antamaan selvityksen siihen oleellisimpaan asiaan, että miten puhasta/likaista se luomuksi sanottu poronliha on, kun nuoleskelevat ja syövät tien peintareilta kaiken saastan. En missään ole nähnyt tätä asiaa käsiteltävän


      • Anonyymi

        nyt oli kyllä täyttä kuraa poromieheltä :D voi kuule miten esim käsmä ja hänen kätyrit edistää sopua, ei mitenkään kun luulevat olevansa muita ylempänä..


    • Bhtdl

      Häviäisi porot kuusamontien varrelta ja porokolarit loppuisivat kun korvausten maksaminen lopetettaisiin.

      • jokurotiollapitää

        Tehdään asiasta kansalaisaloite eduskuntaan, allekirjoitan heti


    • haittatekijä

      Porotalous yksinomaan saamelaisten oikeudeksi,kuten norjassa on toimittu,eihän kukaan saa elantoaankaan sodankylän alapuolella porotaloudesta,harrasteliat ovat yhteikunna riesana tässäkin asijassa.

    • luontoonmen

      vinks vaan...vihreiden kannatus nousisi sataan prosenttiin napapiirin eteläpuolella jos ottaisivat asian omakseen.

    • Muuttolintu90

      Ketjun aloittajalle: poronhoitoa, kuten maatalouttakin ohjaa lait ja säädökset, ei tykkäykset facebookissa tai suomi24 palstan keskusteluissa. Mikäli oikeasti haluat ohjata poronhoitoa ja maataloutta haluamaasi suuntaan, ota oppia Väyrysen fixitistä. Tee lakialoite poronhoitoalueen siirtämisestä Lapin läänin rajalle. Samalla lakialoitteella voisi laittaa ns. Luomuviljelyn kuntoon. Mitä luomua on viljellä koneellisesti alueelle kuulumatonta lajiketta tai pitää elukoita talvet navetassa, kun niiden luontaiseen elinympäristöön ei välttämättä pakkaset kuulu?
      Lakialoitteeseen tarvitaan vain 50000 allekirjoitusta, luulisi saavan täyteen helposti. Varsinkin talvilomalaisia harmittaa kaikki alueelle leimallinen asia. Porot ja lumi. Neljä vuodenaikaa.

    • kamelitkunniaan

      Kamelikuski poron selkään jeesuteipillä kiinni ja poron nokka kohti vennään rajaa ja suolapaukku kummanki palleille. Kaksi ongelmaa kerta heitolla pois päiväjärjestyksestä

    • pöljyyshuipussaanjatyhmä

      Se että kylvetään suolaa poronhoitoaluiden tielle on yksi suomen historian tyhmimpiä päätöksiä.
      Tunnettuahan on se ,että suomen päättäjät ei ole siunattu millään mitalla kovin suurilla lahjoilla. Mutta se ,että suolalla houkutellaan porot valtateille on niin suuri tyhyys, pöljyys ja vääryys että sitä ei mikään järki riitä ymmärtämään missään päin maailmaa.
      Muualla yritetään kaikin konstein pitää eläimet pois kuluväyliltä mutta pohjoissuomessa päin vastoin houkutellaan eläimet tielle ja autojen alle.
      Mihinkä EU instanssiin pitäisi tehdä valitus että saataisiin muualta tulemaan järkimiehiä/naisia tänne ja tekemään tästä hullutuksesta loppu.
      Onko kuntien päättäjät poromiehiä? Onko kansanedustjat lahjottu poromiesten taholta? Poromiehethän tästä hyötyy, ei kukaan muu. Poromies saa auton alle jääneestä porosta 5x kertaisen korvauksen vrt normaaliin teuraaseen.
      On kyllä pöljyys huipussaan. Täällä kävi pohjoisamerikan vieraita ja kun kuljettiin meidän valtaeitä niin he ihmetteli että mitä täällä tapahtuu kun porot on laumoittain tiellä nuolemassa tien pintaa. Kyllä heilllä oli hauskaa kun kuulivat suomen käytännöstä.

      • poronpurema

        Suomen historian tyhmimpiä päätöksiä on, että porot saavat laiduntaa vapaasti muiden mailla!! Laki pitäisi olla samanlainen kuin muillekin, että kenellä on poroja, niin ne on omalla maalla aidatulla alueella ja ne ruokitaan sinne!! Poistuisi heti kaikki pulmat, kolarit yms..


    • Suivaantunut

      Katselin tuossa pari viikkoa sitten kun poika levitti kasvinsuojeluainetta nurmille. Meniköhän pari tuntia kun porotokka ilmestyi nuolemaan ja syömään nurmea. Toinen juttu lietteenlevityksen jälkeen porot ovat hetken poissa pellolta, mutta nälkä se kai panee ne jyrsimään paskansekasta nurmea. Kolmen viikon päästä poroja teurastettiin. Että on ERITTÄIN luomua. Tällaisen lihan myynti ON rikos. OLisi korkea aika saada poromiehetkin siirtymään sieltä esi-isien ajalta tähän päivään, kunnioittamaan toistenkin ihmisten yksityisomaisuutta ja suomen lakeja.

      • jepujeejee

        Kunnioittasivat edes poronhoitolakia, mutta kun silläkin pyyhkivät persettä!


    • Porin

      Mutta poronlihaa ei tarvi suolata kun ne syö sen kuusamontieltä ja lihahan on luomusuolattua.

    • eivahigossakaaporoasuuhu

      Kuka tekisi lakialoitteen Eduskuntaan edes siitä, että poronomistajat kattaisivat kaikki porovahingot vakuutuksillaan.

      Yksityisille veronmaksajille tulee vuosittain napapiirineteläpuolella useiden miljoonien vahingot maksettavakseen porojenvuoksi ja päälle muu kaikenlainen haitta.

      Poronliha jo niin kallista, ettei kehäkolmosen pohjoispuolella kenelläkään ole varaa tai halua ostaa kyseistä kuselle maistuvaa nitriittiluomusontaa.

      PERHEELLE JOULUPÖYTÄÄN TÄYTTÄ PASKAA...MIKETI UUDELLEEN

      • Yuukiujklllll

        Vielä kalliimmaksi veronmaksajille tulevat aloittajan kaltaiset varttihullut jotka elävät sekopäisessä maailmassaan jossa jopa poroista tulee pakkomielle.


      • Lihallinen

        Kuinka hirvenlihasta tehdään poronlihaa? Laitetaan poronliha ämpäriin,kustaan siihen ja viikon päästä valmista poronlihaa.


      • Lihallinen

        No mutta. Tietenkin hirvenliha ämpäriin jne. Ajatuskatko. Alkoholilla epäillään olevan osuutta asiaan.


    • POROTVITTUUN

      Taas porokolari vain hyvällä tuurilla selvittiin.....POROT VITTUUN TÄÄLTÄ

    • Anonyymi

      Poro on hyyää ruokaa.

    • Anonyymi

      Mistä enää saa jäkälällä ruokittua lihaa? Ylisuuret tokat ruokitaan niin varsinaisilla hoitoalueilla, kuin niiden ulkopuolellakin heinällä. Lehmältä maistuu nykyinen poronliha.
      Ja siihen vielä päälle mausteena isäntien kitkeryys ja kateus kaikkia kohtaan. Paljonko niitä poroja saisi pitää, jotta laitumet kestävät? Ja palkonko niitä oikeasti pidetään?

      • Anonyymi

        Onko jo olemassa lihaa, joka syö jäkälää? Niin se evoluutio edistyy?!


    • Anonyymi

      Hyyää on,mutta turhan kallista.

    • Anonyymi

      Olkaa huoleti. Aika tekee tehtävänsä. Ja pian kisurat siirtyvät taas keskiviivan juottokupeiltaan Ducaton peräkontissa kotipihan tarharuokintaan, puoleksi vuodeksi. Ja heikompisaattoset matkustaa pohjastaan avoritilällä valmistetussa kevytperäkärryssä, jonne Ducaton musta pakokaasu ja Kuusamontiestä nouseva tiesuola marinoivat valmista, uniikkia ja elävää kylmäsavuporoa. Eräs poroisäntä sanoi, että hän tilaa vuosittain 86 000 kg teollisesti valmistettua rehua tarharuokintaan, omille poroilleen. Poroelo 1 start on: Krossi-vilja, Toksiinisieppari, propyleeniglykoli, sooda, Progres®, Progut®. Huippua tuo start! Se on niin uhanlainen laji metsissä, ettei sitä ole löytänyt luonnosta vielä kukaan, ei edes porot. Minä kysyn: Mitä luomua poronliha muka on?

      • Anonyymi

        Ei kai kukaan poronlihaa oo luomuksi väittänykkään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei kai kukaan poronlihaa oo luomuksi väittänykkään.

        Kyllä sitä mainostaa lähi- ja luomutuotteeksi ihan poron lihan tuottajakin


    • Anonyymi

      Ei kai sitä oo luomua missään,ihme itkijöitä.

    • Anonyymi

      Jos heräsi pari pallinpurijaa, heinäkenkää ja ahmantappajakin on näköjään päässynnä netin äärelle!

    • Anonyymi

      Tiedättekö, miten Poro Ockelbo nousee umpeen painuttuaan ilman hikoilua?

      • Anonyymi

        No?.


      • Anonyymi

        Kaivaa boxista ahman nahkan ja heittää sen kelekan jälelle. Jovain hyppää Poro Okkeli välittömästi umpiselle....


    • Anonyymi

      Ei ahman kannata tappaa,se tuo tuloja isännälle.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      249
      2226
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      82
      1866
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      75
      1555
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      123
      1305
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      64
      1180
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1135
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1066
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1064
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      980
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      891
    Aihe