Muuttoaalto lumipyryssä

Bongarit puhuvat lintujen "muuttokaudesta" "päämuutosta" yms, tarkoittaen ilmeisesti, että muutot tapahtuvat joinakin melko väljästi rajatuina ajanjaksoina.

Samaa puhetta kuulin tämän vuoden syyskuussakin, koskien hanhia, joutsenia ym.

Tänään , tuomiosunnuntaina, 22. marraskuuta, sain kuitenkin kuulla muuta, todellisen konsertin.
Lumipyryn takaa kuului joutsenten toitotusta.
Tein kuulohavainnon 3-4 kertaa, joka kerta eri suunnista, joten kyseessä ei ollut vain yksi parvi.

Ja kuinka ollakaan, vähän aikaa käveltyäni sattui joidenkin aurojen reitti risteämään niin läheltä, että pääsin näkemäänkin.
Näin ainakin 4 eri muodostelmaa, 5-7 lintua kussakin, sekä yhden isomman, jossa oli 12 yksilöä. Vm. saattoi olla hanhiaurakin, koska räpyttelivät minusta siipiä vähän tiheämpään kuin joutsenilla on tapana, ja olisivatko olleet vaiteliaampiakin.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun näen tällaista talvimuuttoa. Eräänä syksynä taidettiin olla jo joulukuun puolella, kun kuulin sankasta lumipyrystä joutsenten toitotusta. Silloin oli vielä iltahämäräkin, lähes pimeä.

Minulla on teoria, että nämä ovat Siperiasta tulevia lintuja, koska ne tulevat säännön mukaisesti idästä, ja suuntaavat ihan ilmeisesti merelle, jonka ranta on tästä asuinpaikastani vain n. 2-3 km päässä. Linnuntietä tietystikin :)
Ja kun sattuu tuossa lenkkitielläni olemaan suoran pätkä joka on täysin pohjois-etelä suuntainen, niin olen pystynyt verifioimaan että niiden suunta on, ei suinkaan suoraa länteen, vaan johonkin lännen ja luoteen väliin, niin että niiden suunta on siis tasan kohtisuoraan Pohjanlahden rannikkoa päin (asun vähän Kokkolasta pohjoiseen).
Sopisivat siis olemaan tulossa esmes Kallavedeltä tai Saimaalta.
Tosin en ymmärrä, miksi eivät mene Saimaan kautta Suomenlahdelle, siinä olisi lyhyempi maataival.

Jos täällä on joku "ammattibongari", olisin kiitollinen jos saisin teorialleni joko vahvistusta tai sitten täydellisen kumoamisen.

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pakkasessakin muuttavat.
      Tänään, maanantaina 23.marraskuuta, näin jälleen joutsenauran. Siinä oli 7 lentäjää, joskin yksi niistä lensi vähän erillään ikäänkuin olisi ollut erimieltä suunnasta ja halunnut vielä enempi luoteeseen.
      Suunta oli muuten sama kuin ennenkin.

      Tota, onko tää palstan hiljaisuus tulkittava niin että todellisia lintubongareita ei olekaan, vaan vain satunnaisia (kuten minäkin :/ )
      Luulisi nimittäin että ihan selkeä muuttoaalto kiinnostaisi :(

    • Pekka1010

      Monet joutsenet pysyvät Suomen sisävesillä jäiden tuloon asti. Kylmä jakso saa näin loppusyksystä esim. joutsenet muutolle, kun Pohjois- ja Keski-Suomen järvet jäätyvät ja miksei rajan takana Venäjälläkin. Käytännössä laulujoutsenien muuttokausi kestää lokakuulta jäiden tuloon asti eli joinaki vuosina jopa tammikuulle.

      22.11. havaittiin eri puolilla Suomea voimakasta laulujoutsen ja isokoskelomuuttoa. Yhdeltä paikkaa saattoi nähdä päivän aikana yli tuhat muuttavaa joutsenta tai isokoskeloa. Kuvaamasi hanhiksi epäilemäsi linnut voivat olla isokoskeloita sillä niitä oli tuolloin liikkeellä. Isokoskelo on isokokoinen sorsalintu, jonka siiveniskut ovat nopeahkot. Suhteellisen voimakasta muuttoa havaittiin myös 21.11. ja 23.11. Muuttokausi ei ole vielä loppunut, joten tiettyjä lajeja muuttaa pois Suomesta tai Suomen sisällä vieläkin päivittäin.

      Syksyisin Suomesta lähtevät tai Suomen kautta muuttavat vesilinnut hakevat suunnakseen lounasta, sillä siihen suuntaan jatkamalla ne pääsevät lyhintä reittiä talvehtimisalueilleen. Joillakin paikoilla kutenkin vesistöt tai muut muuttolinjat voivat kääntää vesilintujen päämuuttosuunnan esim. suoraan etelään tai länteen.

      Tästä foorumista: satuin vain käymään täällä ja uskon ettei täällä ole juurikaan "lintutietäjiä". Jos haluaa asiantuntevaa apua kannattaa lähettää viestejä mieluummin tiirafoorumille. Sielläkään aktiivisuustaso ei ole kovin korkea, mutta sieltä saa helpommin asiantuntevan vastauksen lintuihin liittyviin kysymyksiin.

      • aghxfh

        Joutsenia mekastaa Keski-Suomessa Keiteleellä ja muilla isoilla järvillä edelleen melkoinen määrä. Niitä tosiaan on täällä niin kauan kuin sulapaikkoja ja syötävää löytyy.

        Marraskuun lopulla Keiteleellä ja Pohjois konnevedellä kierteli ja kalasteli useita satojen yksilöiden isokoskeloparvia. Ne tulevat sitä mukaa etelään päin kun pohjoisemmat järvet jäätyvät.


      • Kiitos tiejosta :)
        Niin mekasti täälläkin tänään suoraa mun pään päällä, mutta lippa esti näkemästi kun ajoin pyörällä.
        Oli niin metsäinen paikka että kerkesivät hävitä näkyvistä ennenkun sain pysähdyttyä, mutta kyllä niitä taas muutama oli, ja suunta oli sama kuin ennenkin :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      91
      6390
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2614
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      32
      2170
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1847
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1651
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1437
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1357
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1279
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1233
    Aihe