Jämsänkosken Liikenne Oy

Koskelaine

Jämsänkosken Liikenne oli aikoinaan seutukunnnan suurin linja-autoyritys. Väinö Mäen yhtiöllä oli useampi kymmenen autoa ja liikennealuetta Lahdesta Jyväskylään ja aina Vaasaan asti. Väinö Mäki nähtiin jopa Volvo-Auton puolesta niin merkittävänä liikennöitsijänä, että hän pääsi Volvon puuhiilikaasutin-mainokseen vuonna 1940. Erään suurkäyttäjän lausunto, otsikoidaan liikennöitsijä Mäen kommenttia. Väinö Mäki poistui valitettavan varhain keskuudestamme, jo vuonna 1959 vain 58-vuotiaana.

Olen itse kulkenut Liikenteen autojen kyydissä pikkunassikasta lähes Liikenteen myyntiin Römanille asti. Muistikuvia on 60-luvun Scania/Kutter-viitosista alkaen. Mitä muisteluita ihmisille tulee meijän omasta liikenteestä mieleen?

32

2621

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Helkolainen

      Vaikka oman lapsuuteni käytinkin pelkästään Römanin autoilla kulkemiseen Kaipolassa asumisestani johtuen, niin muistikuva on sellainen, että Röman käytti autoissaan lähes pelkästään Wiima-koreja ja Volvon moottoreita muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Jämsänkosken Liikenteen autot olivat taas lähes pelkästään Kutter-korilla ja Scanian moottorilla olevia muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

      • Tomaski

        Käytti Liikenne sentään pitkään Vanaja alustoja, niinkauan kun niitä sai, sitten oli myös Volvoja ja niitä Scania - Vabiksia, jokunen Mersu oli myös. Olin 80 luvulla melkein 5 vuotta Liikenteen korjaamolla töissä ja välillä ajoinkin.


      • Anonyymi
        Tomaski kirjoitti:

        Käytti Liikenne sentään pitkään Vanaja alustoja, niinkauan kun niitä sai, sitten oli myös Volvoja ja niitä Scania - Vabiksia, jokunen Mersu oli myös. Olin 80 luvulla melkein 5 vuotta Liikenteen korjaamolla töissä ja välillä ajoinkin.

        Menin 15 vuotiaana nassikkana korjaamolle töihin, ensin oppiaanksi tietenki ja myöhemmin asentajaksi . Sai hyvän ammattitaidon, kun vähemmät opetti thessa . Oppi myöskin ajamaan. Kun asentajat sanoi opettele poika ajamaan, ylhäällä iso piha missä voit optetella
        Me ei ehditä siirrellä rasvamontulle.pesupaikalley ym.
        Olin siellä vuoteen 1961 saakka


    • vekkulan-pontikka
      • vekkulan-pontikka

        Tää on taas tätä... joku sivun pitäjä tekee taas jäynää... kyllähän se sivu kuitenkin aukeaa, kun syöttää tuon rimpsun suoraan osoitteenhakukenttään...


      • Koskelaine

        Onko tuo kuva otettu Jämsän-tien varresta kuorimoa vastapäätä? Siinähän oli sitten myös tehtaan kaluston tallit? Koskaan oikein miettinytkään että missä Liikenteen tallit oli ennen kuin rakensivat Myllymäen päälle.


      • Helkolainen

        Kyllä se kuva on otettu juurikin siitä kuorimoa vastapäätä.


      • vanhaanaikaan
        Helkolainen kirjoitti:

        Kyllä se kuva on otettu juurikin siitä kuorimoa vastapäätä.

        Siinähän oli liikenteen tallit alunperin. Kiisulan vieressä.


    • Koskelaine

      Liikenteelle Jyväskylän-Vaasan linjahan tuli Kyösti Hännisen kaupassa, autot Vanaja-Ajokkeja. Tuliko sieltä myös Boxereita? Myös Korpilahden Linja siirtyi (osin?) Liikenteelle, Volvo-talo, Kuttereita ja Wiimoja sieltä. Ja olihan Liikenteellä parit Wiimatkin. Ja pikkubussit. Mutta joo, pääasiassa ja loppuvaiheessa kyllä, Liikenne oli Scania-Kutter -talo. Römanilla oli Wiimojen lisäksi myös Deltan korittamia, vahvasti Volvo-talo. Pikkubussit tietysti asia erikseen.

      • Koskelaine

        Pikkubusseista muistan lerppahuuli-mersun, jolla ajettiin myös ruokakuljetukset keskuskoululta. Siinä oli täysmekaanin matkustajaovi. Kuski veti sen tangolla kiinni. Kahvassa oli vähän kuin mopon kytkin, puristus aukaisi oven lukon ja oven sai työnnettyä auki. Koskenpään suu taan ajoi Ajokki-korinen, kai sekin oli mersu-alustalla.


      • muistaakseni
        Koskelaine kirjoitti:

        Pikkubusseista muistan lerppahuuli-mersun, jolla ajettiin myös ruokakuljetukset keskuskoululta. Siinä oli täysmekaanin matkustajaovi. Kuski veti sen tangolla kiinni. Kahvassa oli vähän kuin mopon kytkin, puristus aukaisi oven lukon ja oven sai työnnettyä auki. Koskenpään suu taan ajoi Ajokki-korinen, kai sekin oli mersu-alustalla.

        Koskas niitä ruokia pikkubussilla ajettiin? Hevosella tuotiin ruoka ainakin korven koululle vielä 60-luvun alussa.


      • Koskelaine

        Kuuskytäluvun lopulla, kun siellä ihte olin, Korven koululle ajoi.


    • Koskelaine

      Reitit pääasiassa Liikenteellä Jämsänkoski-Jämsä Jämsänjoen itäpuolta (Röman länsipuolta Miekkainpetäjän kautta), Koskenpään suunta ja ja "peräkylät". Pitkää linjaa etelässä Lahteen ja pohjoisessa Jyväskylään. Ja sille sun alle myös Mänttä, Petäjävesi ja kai Multiakin. Nämä kaikki vakiovuoroja. Jyväskylästä Vaasan suuntaan oli pikavuoro. Jämsänkosken paikallisliikenteenä myös Matarasta ja Puistolasta vuoroja.

      Muistan muksuna, että Kosken ja Jämsän välillä oli hyvinkin tiuhaan lähtöjä. Melkein samaan aikaan lähtivät niin Liikenne kuin Römankin, eri puolta jokea vain.

      Jämsänkosken linja-autoasema oli vähän sumppu siinä keskellä kylää. Siinä kun oli ennen se pönttö ja taksikoppi, sai siinä linjurikuskit rattia pyörittää, jos tulivat Koivutietä, kuten ylensä tultiin. Liikenteen autot Puistolastahan ajoivat sitten Taipaleentien ja Kauppakujan kautta.

    • Koskelaine

      Osui eteen kirja Pula-ajan bussit. Siinä on myös kuvia Liikenteen autoosta ja todetaan firman olleen (valtakunnallosestikin) keskisuuren yrityksen. Siihen aikaan tämän päivän mahtikonserni Koiviston Auto oli huomattavasti pienempi yritys.

    • Koskelaine

      Ketä kuskeja muistetaan?

      • jamsalaene

        Vileniuksen Arvi.
        Iso äijä, jota lähes pelkäsi, kun oli niin äreä


      • Varvi

        Ei Arvi mikään äreä ollut jos käyttäyty kunnolla mutta auta armias, jos ei, niin...


      • jamsalaene

        Pelottava oli ja äreä. Olin hyvin hiljainen pikkutyttö, kun Arvin kyydissä kuljin. En todella aiheuttanut minkäänlaista häriötä.


      • Varvi

        No tää on sun käsitys Arvista. Tunsin miehen vuosikausia ja matkustin todella paljon hänen kyydissään. En meinannutkaan pelätä....


      • Koskelaine

        Muistelisin, että oli myös Talikka (olikohan Jokke?), Keskinen Orivuoresta. Ja myös Nieminen. Etunimiä en kyllä jaksa muistaa.


    • Koskelaine

      Linja-autolippu Koskelta Jämsään, täysi lippu eli aikuisten lippu maksoi 80 penniä ja puolikas kuten sanottiin eli lasten lippu 40 penniä.

    • rahastajatyttö

      Älkää Arvia moittiko olin rahastamassa ja Arvi oli kuski ei ollut ollenkaa äreä Toinen hyvä kuski osui kohdalleni Ruuskan Heikki olin nuori tyttö silloin Heikki saattoi aina turválliseti kotia kun oli rahastajalaukku mukana .Tosin molemmat on poistunnut keskuudestamme Lämpöisin ajatuksin alkää mollatko turhaan

    • semmoista

      Talikan Jouko ajoi liikenteellä, muutti sitten Korpilahdelle. Asuin hänen naapurina rivarissa ja olin melkein päivittäin tekemisissä hänen kanssa. Sitten kerran ihmettelin kun Jokella oli palanut valo koko viikonlopun ja verhot olleet auki. Yritin soittaa hänelle mutta hän ei vastannut joten menin kurkkimaan ikkunasta sisälle. Siellähän Jokke makasi lattialla kuolleena. Silloin oli marraskuun 13.s 1995, muistan hyvin kun tyttäreni syntyi sitten samana päivänä.

      • Koskelaine

        Voi elämää. Hyvin muistan Joken. Monesti tuli istuttua kyydissä niin Jämpsän kuin Mäntänkin väleillä. Ja oli joskus tilausajonkin kuskina. Tällaista se elämä on.


    • Arviiiii

      Mutta missä on Arvin poika?

      • höpöhöpöä_

        Ei ainakaan autokuskina.


      • Hallinpenkka

        Patrialla ainakin oli Hallissa joskus.


      • ninon
        höpöhöpöä_ kirjoitti:

        Ei ainakaan autokuskina.

        Eläkkeellä.


    • ainaajoi

      Kuka kuski oli se musta tukkanen hätänen äijä joka kiros perkkele perkkele .. Ajoi linja-autoo ja välillä öljyautoo..

    • AlfredQ

      Miksi Liikenne päätyi Römanille?

      • Anonyymi

        Liikenteen osake-enemmistö päätyi Matti Luotosen tyttärelle, joka myi osakkeet Römanille.


    • Anonyymi

      Mutta 1960-luvulla kun Röman alkoi rypemään rahassa Kaipolan tehtaan työläisten ja koululaiskuljetusten ansiosta, Römanille ostettiin jo 1950-luvun lopulla yksi Kutter-korinen auto oikein Mersun alustalla ja moottorilla. Auton numero oli 8. Suuri ruokalautasen kokoinen Mersun tähti oli keskellä maskia. Jämsänkosken liikenteen autot oli Scanian alustalla ja moottorilla.
      Mutta siinä 1965 paikkeilla Röman pisti aina vaan paremmaksi. Ostettiin taloon oikein 2-ovinen HelKo Mersun alustalla ja moottorilla. Auton numero oli 10. Kaipolasta kun Oritun pihasta lähdettiin aamulla Jämsän keskustaan kouluun, niin oltiin kuin isommassakin kaupungissa, kun Helkosta pääsi ulos edestä ja takaa.
      Muutenhan Römanin autot oli 1960-luvulla jo pääasiassa Wiima-korilla olevia Volvoja ja jotkut oli oikein "mahureitakin" missä moottori oli auton keskellä lattian alla. Mahurin kone ei vaan ollut oikein kestävän koneen maineessa. Ruokonen ajoi semmoista mahuri-Volvoa ja muistan hyvin sen, kun 1960-luvun lopulla Ruokonen käytti vasta muutaman vuoden ikäisessä Wiima-Volvossa moottoria Jämsän linja-autoaseman pihassa koko ajan tyhjäkäynnillä, ennen kuin auto lähti kohti Kaipolaa. Joillekin miehille Ruokonen kuului sanovan, että pitää käyttää nyt konetta koko ajan vaihtelevilla kierroksilla, koska autossa on nyt aivan uusi moottori. Auton numero oli 14.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1575
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1414
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1331
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1305
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1258
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1186
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1094
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1082
    Aihe