Mistä tietää onko urakoitsija osaava/hyvä?

MaijaEspoosta

Näyttäisi siltä, että tämä kivitalomyynti on sellaista, että myydään vain materiaalia ja sitten minun pitäisi erilaisten suositusten ja rekisterien perusteella valita urakoitsija, jonka kanssa teen sopimuksen taloni pystytysurakasta. Ehdin jo ihmettelemään sitä, kun itse talon suunnittelutöistä en voinut sopia suoraan talotehtaan kanssa, vaan pitää sopia suoraan arkkitehdin ja rakennesuunnittelijan kanssa niistä. Aiemmin kun teimme puutalon, niin nämä kaikki sai "samalta luukulta".

No mutta nyt siihen urakoitsija-asiaan... Jos kerran joudun ottamaan takuunkin vastaan joltain pienurakoitsijalta ja talotehdas ei ota mitään vastuuta, niin olisi kyllä kiva tietää, onko tällä urakoitsijalla mitään edellytyksiä kantaa vastuitaan seuraavan 10 vuotta... eli onko mitään rekisteriä tms. mistä näitä tietoja urakoitsijoista voisi varmistaa ennen kuin lähtee sopimaan mitään?

30

332

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tsekkaataustat

      Mistään ei sellaista rekisteriä löydy. Tilaajavastuu.fi osoitteesta voit tarkistaa onko urakoitsija hoitanut velvoitteensa paperilla (verot yms.). Paras tapa on varmistaa, että yritys on riittävän kokenut vuosissa (kauan on toiminut) ja kuinka isoa sen toiminta on (montako työntekijää/urakkaa vuodessa), jotta pystyy kantamaan vastuunsa mahdollisissa takuu/virhetilanteissa. jos tietoja ei heti helposti löydy, älä tilaa työtä.

    • näin

      Kannattaa vaatia talotehtaalta suositukset urakoitsijoista ja vaatia talotehtaan takuu koko paketille. Ainakin Jämerältä saa koko paketin yhdellä sopimuksella ja takuilla.
      Pienurakoitsijoiden takuut ovat yhtä tyhjän kanssa, ns. takavalotakuu päättyy kun urakoitsija on rahansa saanut ja hiacen takavalot häviävät horisonttiin.

    • BauHerr

      "Talotehtaan", jos sellaisesta voi kivitalopuolella edes puhua, suosituksella ei ole mitään juridista merkitystä. On käytännössä ihan sama suositteleeko vai ei.

      Takuu kivitalopuolella ei myöskään tarkoita käytännössä mitään. Rungon pystyttäjät tulevat ja menevät. Alan tapa on ns. perävälotakuu, voimassa siihen hetkeen, kun poistuvan urakoitsijan perävalot ovat huutoetäisyydellä.

      Hyvä puoli taas on siinä, että jos tietää mitä tekee, voi itse kerätä juuri sellaisen "paketin" kuin haluaa.

      Jos ei tiedä, ei pidä kivitaslorakennuttajaksi ryhtyä.

      Verorästit yms. kannattaa tarkistaa etukäteen. Minulle tuli sellainen yllätys vastaan, että lämpimästi suositeltu rakennusliike olikin verottajalle noin vuoden liikevaihtonsa verran velkaa. Meni aikaa hukkaan erilaisissa kokouksissa, koska tarkistin asiat väärässä järjestyksessä.

      • MaijaEspoosta

        Aikas edesvastuutonta kommentointia! Takuulla ei ole merkitystä ja alan tapa on ns. perävalotakuu... What! Toivottavasti et itse ole yksi näistä suhmuroijista. Ei ihme että kivitalojen osuus markkinoista vaan pienenee kun "alan tapa" tuntuu olevan synonyymi vastuun kierrolle.

        Taidampa ostaa vain sieltä, missä talopaketin myyjä ottaa vastuut ja takuut itselleen. Urakoitsijan kanssa en sovi YHTÄÄN MITÄÄN jos kerran touhu on tuollaista.


      • Rak.inssi

        Käytännössä takuu on voimassa vain niin kauan kuin yritys on pystyssä. Jos yritys menee konkurssiin, ei kukaan vastaa takuusta. Näin se vain valitettavasti on. Myös puutalopuolella on vuosien saatossa ollut konkursseja.


      • SeppoSepiÄrrä

        Siksi tekisinkin urakkasopimuksen vain sellaisen yrityksen kanssa, joka on toiminut useita vuosia ja liikevaihtohistoriaa löytyy siltä ajalta. Samoin katsoisin kokonaistilannetta ja brändiä... eli onko oletettavissa, että yritys on ja haluaa olla olemassa vielä 10 vuoden päästäkin.


    • BauHerr

      "Aikas edesvastuutonta kommentointia! "

      No ei suinkaan. Rakentaminen on kuulema yksi rikollisuuden muodoista. Vaan ei se mitään, kun sen tietää. Tieto voi lisätä tuskaa.

      Huomattava osa erityisesti Espoossa myytävistä rivi- ja erillistaloista on sellaisten yritysten rakentamia, joiden toiminta lopetetaan, kun talot saadaan myytyä. Samat veijarit ottavat pöytälaatikosta seuraavan yrityksen ja rakentavat seuraavan kohteen. Jokainen Espoossa asuva voi katsoa oman tai naapuritalojensa rakennuttajien tiedot verkosta. Lyön vetoa, että suurimman osan toiminta on tavalla tai toisella loppunut.

      "Takuu" on tosiasiassa rakennusalalla hyvä vitsi.

      Minulla ei ole myynnissä ulkopuolisille mitään, joten minulta ei ulkopuolinen voi mitään ostaa. Laatu on kokonaan minun ja pitkäaikaisen asiakkaiden välinen asia.

      • suomionkusessa

        Aika pelottavaa. Ilmankos on noita rakennusvirheitä ja hometaloja kun mikään ei pakota/motivoi alan "Ammattilaisia" tekemään hommiaan kunnolla... Kusetus ja kaikkein halvimmalla tekeminen on siis fakta jo Suomessakin... Luulin, että se kuuluu enemmän noihin etelän kulttuureihin, mutta olin väärässä. Halpaa ja hyvää ei ole. Kannattaa siis maksaa hieman enemmän jos joku vaan osaa tarjota laatua ja vastuunottoa.


    • BauHerr

      "Kusetus ja kaikkein halvimmalla tekeminen on siis fakta jo Suomessakin"

      Kyllä ja siinä on samalla pakettitalon määritelmä. (Jos et usko, niin avaa elementti, jossa rimat kannattavat toisia rimoja.)

      Halpa laatu korkea myyntihinta = hyvä myyntikate

      Hyvää ei kannata rakentaa senkään vuoksi, että jopa halvimman mahdollisen hinta on pilvissä, koska se koostuu byrokratiakustannuksista ja veroista. Osaan kyllä tehdä energialaskelmia, vaan en osaa kertoa sitä, mitä hyötyä laskennasta on (paitsi tietysti laskuttajalle ja verottajalle).

      Hyvää laatua ei kannata tehdä muille kuin itselle tai sellaiselle asiakaskunnalle, jonka tietää ostavan tulevaisuudessakin.

      Asiakkaat eivät yleensä osaa edes vaatia laatua. Tavallinen asiakas kokee tarvitsevansa "kuntotutkimuksen" asuntoa ostaessaan. Niitä taas laativat sellaiset miehet, jotka eivät edes osaa kirjoittaa yhdyssanoja. Noille rakennusaiheisille pakinoille lyödään tuhannen euron hintalappu (ja verottaja kiittää). LOL

    • raksaaja

      Hoppu ei hyväksi.
      Mikäli ei ole mahdollisuutta tutustua urakoitsijoihin kunnolla, pitää ainakin varautua extreme valvontaan ja urakoitsijoiden vaihtamiseen.
      Yksi kikka kuutonen voisi olla rakentaa esim rakennuksen alapohja kylmän rakennuksen routasuojin ( sulanapitovastus vesiputkeen), tällöin on säältä suojaan vaiheen jälkeen mahdollista pitää vuoden mietintätauko, jos joutuu urakoitsijaa vaihtamaan.
      Jne.
      Jos vähänkään epäilyttää, osta valmis kivitalo. Puutalon ostamista en osaa suositella, toki hyviä niistäkin löytyy, mutta mutta...

    • onnellinenSipokki

      Sinänsä ihmettelen ihmisten USKOMISTA asioihin, että joku muu ottaa vastuun asioista ja ne tulevat kuntoon.

      Rakentaminen kun on mitä on, niin halvin urakkahinta ei todellakaan ole se paras. Aina, jos pystyy, kannattaa tehdä tuntitöinä, jos ei itse tee. Rungon kasaus on mielestäni ainoa poikkeus.

      Legomyyjät myyvät legoja. Heillä kuitenkin on verkosto pystyttäjistä. Aika usein, jos ostat ensin legot joltakin, olet sidoksissa tähän verkostoon legojen ostamisen jälkeen. Verkoston on helpompi paukuttaa hintaan kunnon katetta, koska olet jo legot ostanut tietyltä taholta ja tällä tavalla sitoutunut heihin. Huomattavasti parempi tapa on kilpailuttaa legot ja pystytys samalla kertaa vaikka ei samalta taholta. Pystyttäjien takuut ovat yhtä tyhjän kanssa. Ennemmin kannattaa kysyä referensejä ja ne kertovat paljon. Referensejä pitää löytyä useita ja muutamaa haastattelemalla saakin jo hyvän kuvan pysyttäjien motivaatiosta ja tasosta.

      Avaimetkäteen paketit ovat niin kalliita, että aikamoinen rahamies saa olla, että tuollaisen ostaa. Siltikään se ei ole mikään tae laadusta. Reklamointi on helpompaa, kun on yksi taho jolle vinkua, mutta aivan yhtä hyvin se yksi taho voi vetää laput luukulle ja sitten ei ole tuota yhtä tahoa jolle vinkua enää.

      Urakoitsijan vaihtaminen on aika usein melkein mahdoton tehtävä. Tahoa joka tulee jatkamaan toisten ryssimää alkua on vaikea löytää. Eikä ainakaan ole halpa vaihtoehto.

      Pystytysurakoiden vertaaminen keskenään on jo tehtävä sinänsä. Yhteen kuuluvat rappuset ja bitumit, toiseen kuuluvat räystäslaudat ja pohjalaatta. Kolmas sitten tarjoaa ulkopuoliset maanpaineseinät ja sähköjohtojen urituksen. Paljonko näiden eri osien hinta sitten on vaatii kokemusta, jota ei alussa ole.

      Lyhyesti. Unohda tuo takuu, koska sillä ei tee mitään. Rakentaja vastaa kuitenkin lopulta kaikesta itse. Oma pysyttäjäni poistui esimerkiksi kuvioista 3 vuotta meidän talon pystytyksen jälkeen. Huonosta rakentamisesta ei olisi saanut mitään takaisin.

      • kylläonmerkitystä

        Takuu tarkoittaa sitä, että tullaan korjaamaan virheet jos niitä ilmenee kun ollaan poistuttu jo seuraavalle työmaalle. Miten voit olla sitä mieltä että sillä ei ole merkitystä? Runkourakassa kuluttajalle tehtynä on myös 10 vuoden virhevastuu... Ja silläkäänkö ei ole mitään merkitystä..? No ei ole joo jos ei meinaa vastuutaan kantaa... Siksipä kannattaa tilata urakka sellaiselta taholta, jonka on se vastuu pakko kantaa jos haluaa olla olemassa... Eli riittävän isolta ja edes jonkinlaista nimeä kantavalta toimijalta. Mies ja Hiace porukoilta ei toki voi edes olettaa vastuunkantoa, siinä olet oikeassa.


      • Eiköoikeestiolemuita

        Jaa Jämerällekö tässä pitäisi alkaa rahojaan syytämään? Kokemukseni perusteella ovat se kaikkein kallein toimittaja... Ainakin mitä tulee tekemääni tarjouskierrokseen viime keväänä. Hinta ihan omalla kymmenluvulla... Tuskimpa tuosta takuusta kannattaa kymppitonnia maksaa.


      • onkainiitämuitakin

        Jos hintaero oli vain kymppitonni kiinteän hinnan ja arvioiden välillä niin olisi ehkä kannattanut valita Jämerä.
        Jos kokemuksesi perustuu ainoastaan tarjouksien loppuhintojen tarkasteluun niin varsinkin silloin kannataisi pitäytyä kiinteähintaisissa tarjouksissa.


      • onnellinenSipokki
        kylläonmerkitystä kirjoitti:

        Takuu tarkoittaa sitä, että tullaan korjaamaan virheet jos niitä ilmenee kun ollaan poistuttu jo seuraavalle työmaalle. Miten voit olla sitä mieltä että sillä ei ole merkitystä? Runkourakassa kuluttajalle tehtynä on myös 10 vuoden virhevastuu... Ja silläkäänkö ei ole mitään merkitystä..? No ei ole joo jos ei meinaa vastuutaan kantaa... Siksipä kannattaa tilata urakka sellaiselta taholta, jonka on se vastuu pakko kantaa jos haluaa olla olemassa... Eli riittävän isolta ja edes jonkinlaista nimeä kantavalta toimijalta. Mies ja Hiace porukoilta ei toki voi edes olettaa vastuunkantoa, siinä olet oikeassa.

        Urakkahinta tulee tehdä niin, että rahat maksetaan lopullisesti vasta kun viimeinenkin kohta on tehty.

        Ja kyllä nämä pientalot tekee käytännössä aina se mies ja Hiace.

        Mutta voihan tietenkin ne urakkatarjoukset pyytää Lemminkäiseltä, YIT:ltä ja SRV:ltä. Jos joku noista vaivautuu tarjoamaan, niin sitten ostaa urakan siltä.


      • onnellinenSipokki
        Eiköoikeestiolemuita kirjoitti:

        Jaa Jämerällekö tässä pitäisi alkaa rahojaan syytämään? Kokemukseni perusteella ovat se kaikkein kallein toimittaja... Ainakin mitä tulee tekemääni tarjouskierrokseen viime keväänä. Hinta ihan omalla kymmenluvulla... Tuskimpa tuosta takuusta kannattaa kymppitonnia maksaa.

        En tiedä Jämerän nykytoiminnasta mitään. Aikoinaan eivät tarjonneet urakoita, mutta nyt käsittääkseni tilanne on toinen. En ole selvittänyt ja voin kirjoittaa soopaakin.

        Ja tätähän muut ovat juurikin haluamassa, eli maksavat paljon rahaa siitä, että saattavat saada takuun. Itse en näin toimisi.


    • BauHerr

      Jämerästä en tiedä muuta kuin sen, että aina kun ole kilpailuttanut, Jämerä ei ole päässyt edes loppupeleihin. Kallis mikä kallis.

      Niin no, jo pelkkä vesikattovamisTOIMITUS" maksaa 130 m2 talolle 135.000 euroa.
      Asennus siihen päälle ja ylitetään 200.000.

      Laskennallisesti rakentamisen kokonaishinnaksi tulee 385.000 euroa, eli 3.000 euroa per m2. LASKENNALLISESTI! Todelliset kustannukset ovat sitten toinen asia.

      Tonttikulut siihen päälle, niin pääkaupunkiseudulla Jämerä maksaa 4500 euroa per m2.

      Tässä vaan os se "hauskuus", että 580.000 euron hintaan saa valmiita rakennuksia.

      Aika moni on valmis antamaan hyvätkin "takuut", jos maksat liki 600.000 euroa 130 m2 asunnosta.

      • hintaonsuhteellista

        Kyllähän Jämerä hieman hintava on, mutta kuulemani mukaan myös paras toimija niistä, jotka itse tekevät suunnittelua ja hoitavat urakoita. Tuo hintavuuskin on ihan oma käsitteensä... tottakai Jämeräkin on hintava suhteutettuna siihen, että itse hoitaa noita asioita... varsinkin jos ei laske omalle organisoinnille rahallista arvoa.


      • onsesuhteellista

        Meillä Jämerä vesikattovalmis reilu vuosi sitten maksoi 200m2 talo kahdessa kerroksessa 180.000 eur. Siihen ei tullut enää asennusta päälle vaan asennus sisältyi vesikattopakettiin. Kun asennus ostettiin vain kertaalleen niin kokonaispaketti oli kyllä varsin kilpailukykyinen. Talo oli vielä täyskivitalo, eli yläpohjakin oli kivirakenteinen. Kokonaiskustannus kipusi kaikkineen 480.000 eur kieppeille tietenkin tontti pk-seudulta.
        Ei ollut avaimetkäteen, mutta omaa työtä ei juuri siivousta lukuunottamatta ollut.

        Bauherrankin kannattaa kilpailutusvaiheessa tarkemmin tutustua tarjouksien sisältöön vaikka eihän se aina helppoa ole :)


      • BauHerr

        Laskennallisesti talosi on maksanut 515.000 euroa. Olet joko tehnyt hyviä kauppoja, rakentanut itse tai lasket väärin. Laskennallisesti kerrosalojen mukaan arvioituna tontin hinta on ollut 300.000. Talosi hinta on laskennallisesti siis 815.000 euroa.

        Ilmeisesti Sinulla ja varmuudella minulla on varaa ostaa tuollainen kiinteistö. Suurimmalle osalle täällä roikkuvista tuollainen investointi on täyttä utopiaa. Juuri tämä oli se pointti, jonka yritin tuoda esiin. Alle 100.000 euroa sinne tai tänne ei muuta asetelmaa mihinkään.

        Sainoisin, että talosi on p#$€leen kallis/arvokas (yliviivaa tarpeeton).


    • BauHerr

      "Urakoitsijan vaihtaminen on aika usein melkein mahdoton tehtävä. Tahoa joka tulee jatkamaan toisten ryssimää alkua on vaikea löytää. Eikä ainakaan ole halpa vaihtoehto."

      Tuo on muuten totta.

      Esimerkiksi ryssittyä runkourakkaa varten on tuotettu eläkkeellä olevia sukulaisia Pohjois-Suomesta Etelä-Suomeen, kun kukaan muu ei suostunut.

      Kaksi kertaa olen vetänyt LVI urakan perskohtaisesti loppuun, kun alkuperäisellä urakitsijalla on hirttänyt ryyppyvaijeri kiinni tai muu sairaus estänyt projektin loppuuviennin. Yleensä kukaan ei suostu korjaamaan toisen ryssimää. Enkä minäkään enää. Se on sen verran hankalaa purkaa ja rakenta uutta viritystä huonon päälle. Varsinkin rakenteessa olevia virityksiä voi vain arvailla. 6 vuotoa rakenteen sisällä on pahin minun näkemäni asennus. (Ei vissiin tullut mieleen koeponnistaa!)

      • raksaaja

        patteriverkon paineen karkailuista...

        Anopin OKT:ssa on semmoinen murhe että kun laitan 0,5barin paineet, on paineet kuukadessa tippunut 0:n.
        Kaikki tekemäni patterikytkennät olen käynyt läpi eikä ne tihkuta siten että voisi pisaran saada paperiin. Jos vuoto kyllin pieni niin tippa kerinnee haihtua ennen kuin saan sen kiinni?
        Pari kesää sitten huomasin että Aritermin kattilan lämpövastusyhteen kohdilta tuli kesällä kosteutta tuhkaluukun päälle, kun pannu oli kesäkaudella 35 asteinen.
        Tuossakin voisi olla sellainen että kun kattila on normaalissa 80 asteen toimintalämmössä, vesi haihtuu ennen kuin kerkiän sen nähdä.
        Lämmönvaihdin ei vuoda (enään).
        Ja se aritermi on h*lvetillinen purettava jotta näkisi kunnolla.

        Ideoita?

        Kannattaakohan tuolla vuodolla päätään vaivata, kun ei se montaa litraa per kk liene?


      • vesipyssy
        raksaaja kirjoitti:

        patteriverkon paineen karkailuista...

        Anopin OKT:ssa on semmoinen murhe että kun laitan 0,5barin paineet, on paineet kuukadessa tippunut 0:n.
        Kaikki tekemäni patterikytkennät olen käynyt läpi eikä ne tihkuta siten että voisi pisaran saada paperiin. Jos vuoto kyllin pieni niin tippa kerinnee haihtua ennen kuin saan sen kiinni?
        Pari kesää sitten huomasin että Aritermin kattilan lämpövastusyhteen kohdilta tuli kesällä kosteutta tuhkaluukun päälle, kun pannu oli kesäkaudella 35 asteinen.
        Tuossakin voisi olla sellainen että kun kattila on normaalissa 80 asteen toimintalämmössä, vesi haihtuu ennen kuin kerkiän sen nähdä.
        Lämmönvaihdin ei vuoda (enään).
        Ja se aritermi on h*lvetillinen purettava jotta näkisi kunnolla.

        Ideoita?

        Kannattaakohan tuolla vuodolla päätään vaivata, kun ei se montaa litraa per kk liene?

        Lämmönjakoverkosto on suljettu paineellinen verkosto, jossa sama vesi kiertää jatkuvasti. Verkosto on tämän takia liitetty paisunta-astiaan, joka tasaa veden lämpötilan vaihteluista aiheutuvat tilavuuden muutokset. Pientaloissa verkoston paineena käytetään 1-1,5 barin painetta. Verkostoon on myös liitetty varoventtiili, joka avautuu paineen noustessa verkostossa olevan häiriön takia liian suureksi ja sulkeutuu paineen tasaantuessa oikeaan arvoonsa. Vaikka järjestelmä on suljettu, voi verkoston vesimäärä pienentyä ajan kuluessa ja paine alentua hieman. Tällöin verkostoon tulee lisätä vettä täyttöventtiilistä niin, että verkoston paine asettuu
        oikeaan tasoon. Jos paineen lasku tapahtuu hyvin lyhyen ajan kuluessa, on ensimmäiseksi tarkistettava paisunta-astian esipaine (suositusarvo 0,5 bar). Mikäli tämäkään ei auta, on mahdollista että lämmönjakoverkostossa on vuoto.

        Vuotojen etsimisessä käytetään painetestausta. Jos et itse löydä vuotokohtaa, kannattaa pyytää LVI-liike tekemään painetestaus. Painetestauksen avulla saadaan selville vuotava verkoston osa.


      • vesipyssy
        raksaaja kirjoitti:

        patteriverkon paineen karkailuista...

        Anopin OKT:ssa on semmoinen murhe että kun laitan 0,5barin paineet, on paineet kuukadessa tippunut 0:n.
        Kaikki tekemäni patterikytkennät olen käynyt läpi eikä ne tihkuta siten että voisi pisaran saada paperiin. Jos vuoto kyllin pieni niin tippa kerinnee haihtua ennen kuin saan sen kiinni?
        Pari kesää sitten huomasin että Aritermin kattilan lämpövastusyhteen kohdilta tuli kesällä kosteutta tuhkaluukun päälle, kun pannu oli kesäkaudella 35 asteinen.
        Tuossakin voisi olla sellainen että kun kattila on normaalissa 80 asteen toimintalämmössä, vesi haihtuu ennen kuin kerkiän sen nähdä.
        Lämmönvaihdin ei vuoda (enään).
        Ja se aritermi on h*lvetillinen purettava jotta näkisi kunnolla.

        Ideoita?

        Kannattaakohan tuolla vuodolla päätään vaivata, kun ei se montaa litraa per kk liene?

        Verkostopaineen väheneminen kertoo mahdollisesta vuodosta verkostossa. Jos vettä joudutaan lisäämään toistuvasti, ensin kannattaa tarkistaa varoventtiilit ja paisuntasäiliö.

        Varoventtiilin hukkaputken tulisi olla helposti havaittavassa paikassa, jotta mahdollista vuotoa varoventtiilissä on helppo seurata. Jos lämmönjakohuone on kuuma, pieni vuoto varoventtiilissä voi kuivua lattialle ilman että sitä huomaa. Siksi on hyvä laittaa purkki hukkaputken alle ja seurata näin mahdollista vuotoa. Putken pää ei saa mennä lattiakaivon ritilän alapuolelle.
        Jos varoventtiili tiputtaa jatkuvasti, se on vaihdettava mahdollisimman pian.
        Satunnainen tiputtelu ja paineen vaihtelu lämpötilan mukaan on yleensä merkki ongelmista paisuntasäiliössä.
        Vuodot venttiilien karan juuressa tai rintatiivisteessä voivat aiheuttaa paineen alenemisen.
        Jos näiden toimenpiteiden jälkeen paine edelleen putoaa, on syytä kutsua LVI-urakoitsija selvittämään vuotoa.

        Paisuntasäiliön tarkastus tehdään koputtelemalla säiliön kylkeen esim. rystysillä tai ruuvimeisselin kahvalla. Jos säiliö kumisee tyhjää, se toimii. Jos vettä on yli puolet säiliön tilavuudesta, on syytä tarkastaa kalvon kunto. Pikatestin voi tehdä kokeilemalla kaasuntäyttöventtiilin neulasta painamalla. Jos venttiilistä tulee vettä, kalvo on rikki ja säiliö täytyy uusia.

        Jos venttiilistä painamalla ei tule ilmaa eikä vettä, on kalvo todennäköisesti ehjä. Jos lämmitysverkoston paine vaihtelee lämpötilan mukaan tai veden lisäämisen jälkeen varoventtiili tiputtaa, kannattaa paisuntasäiliön toiminta tarkastaa.

        Ilmanpaineen voi tarkistaa auton rengaspaineen mittarilla vesipuolen ollessa paineeton. Jos paisuntaputkessa on huoltosulku, sulje venttiili ja laske vesi pois paisuntasäiliöstä. Nyt voit mitata ilmanpaineen.

        Paineen tulisi olla noin 0,5 bar pienempi kuin lämmitysverkoston normaali vesipaine. Jos paine on liian pieni, veden paine puristaa ilman kasaan ja säiliö täyttyy vedestä. Kun säiliöön ei mahdu enempää vettä, paine nousee ja avaa varoventtiilin. Sama ilmiö tapahtuu, jos ilmanpaine on liian suuri. Veden paine ei jaksa voittaa ilmanpainetta ja säiliöön ei pääse vettä.


      • raksaaja

        Summa summaarum.
        Paisarin paine tarkistettiin asennuksen jälkeen (n2008).
        Mutta selvää on nyt että se on ollut uutuuttaan viallinen sillä se ei ole koskaan onnistunut tasaamaan painetta vaan paine on aina vaihdellut kattilan lämmön mukaan nollautunut noin kuukaudessa.
        Siitäpä se sitten lähtee.
        Kiitos hoxautuksista!!!!!

        (onhan se hullua jos suomi24 auttaa joskus... mutta elämä on)


    • vemox.fi
    • Harmi, että kivitalobisnes on edelleen täysin kehittymätöntä - siis että saisi kaikki samasta firmasta. Jos on pakko joku pieni urakoitsija pestata vastuu-urakoitsijaksi niin ainakin seuraavat seikat pitää tarkastaa - riskien minimoimiseksi.

      1) Referenssit - kysytään viisi viimeisintä asiakasta ja soitellaan niiltä kommentit (kieltäytyminen kommentista = ei suosittele = vain kehut lasketaan)
      2) Taloudellinen tila: esimerkiksi asiakastiedolta saa riskiluokituksen ostettua netistä (www.finder.fi kautta kätevimmin)
      3) Historia: Pidempään toiminut yritys on turvallisempi valinta

      • raksaaja

        Homman saamiseksi toimimaan tarvittaisiin esim. valuharkkourakoitsija jonka rungontekijöillä on pätevyys myös sähkö ja putkitöihin. Paitsi tietenkin jos talotekniikka tuupataan rakenteeseen roilottamalla kuten muissa ratkaisuissa.
        Tällöin voi talotekniikkatyöt jyvittää/eriyttää tiettyyn ajankohtaan kolmannelle osapuolelle.

        Ilmeisesti kivitalomyynti on edelleen niin pieni bisnes ettei kunnon avaimetkäteen tekijöitä kivitalopuolella paljoa ole.


      • amatöörienpuuhastelua
        raksaaja kirjoitti:

        Homman saamiseksi toimimaan tarvittaisiin esim. valuharkkourakoitsija jonka rungontekijöillä on pätevyys myös sähkö ja putkitöihin. Paitsi tietenkin jos talotekniikka tuupataan rakenteeseen roilottamalla kuten muissa ratkaisuissa.
        Tällöin voi talotekniikkatyöt jyvittää/eriyttää tiettyyn ajankohtaan kolmannelle osapuolelle.

        Ilmeisesti kivitalomyynti on edelleen niin pieni bisnes ettei kunnon avaimetkäteen tekijöitä kivitalopuolella paljoa ole.

        Asiakkaista kenellä on RAHAA on pulaa. Kaiken maailman taivaanrannan maalareita kyllä löytyy ketkä haluavat sitä ja tätä jne. Ainoastaan RAHAA puuttuu! Lähtökohta on se että avaimet käteen onnistuu alkaen 3500 €/ m2. No tämän kun kerrot alkaa selitys kun on kallista. Ei se ole kallista vaan asiakkaalla on yleensä harhakäsitys mitä oikeasti maksaa.


    • Ukkomusti

      Moni urakoitsija osaa tanssia ja laulaa hyvin sydämeen vetoavasti, kannattaa valita sellainen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1488
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1032
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      761
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      755
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      707
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      700
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      37
      666
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      71
      634
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      304
      609
    Aihe