Kissan ulkoiluttaminen?

kauempaakatsoen

Hei Minulle ei ole kissaa mutta koirani miettii, että kissoja pitäisi jotenkin auttaa. Mistä johtuu, että kissat ovat erilaisia kuin koirat? Johtuuko se niiden elinoloista? Mikä on kissojen elinoloissa se,mikä tekee niistä äkäisempiä kuin koirat? Kärsivätkö kissat?
Oma mielipiteeni on, että ainakin ihmisille tulee huono olo, jos on liian paljon sisätiloissa, tulee päänsärkyä ja äksy fiilis. Eli ensimmäisenä arvaisin, että kissat tarvitsisivat kävelyllä käymistä kuten koirat ja ihmisetkin. Koirani tuumii siitä, että kissa ei haluaisi käydä kävelyllä juuri koiran tyylillä vaan selkeän kissamaisesti, mutta miten kissa oppisi sen? Oma mielipiteeni on, että koirarotuja on satoja erilaisia, eivät kääpiökoirat ja jättirodut tai terrierit ja vinttikoirat käy samalla tyylillä kävelyllä. Luultavasti siis, vaikka kissa t kävisivät ensin kävelyllä koiria matkien, niin jos useita kissoja ulkoilutettaisiin, niin kissat pian löytäisivät oman kissoille tyypillisen tavan käydä kävelyllä ulkoilla. Ei siinä tarvitsisi keinotekoisesti varoa kävelemästä kuten koira vaan taitojen lisääntyessä kokemuksen ja iän myötä kissa löytäisi oman tiensä ja kissanulkoiluttajat myös. Mutta niin siltä vaikuttaisi, että ulkoilu, virikkeet ja elämään osallistuminen tuovat hyvää mieltä ja jaksavaisuutta, kissoilla kai myös.

29

120

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kissatarhaanjakävelylle

      Juu, on ihan hyväkin, että laittaa kissan valjaisiin ja lähtee ulos kävelylle sen kanssa.Mutta kissa haluaa että kävellään hänen tahtiinsa, ei kovaa juosten niin kuin koirat.Kissa haluaa enemmän tutkia, vaania, leikkiä ulkoillessa.Parasta olisikin kävellä kissan perässä ulkona, ja sen lisäksi laittaa kissalle suuri turvallinen aitaus, jossa se voi olla hyvillä ilmoilla myös ulkona.Aitauksen voi sisustaa kissalle mieluisaksi, koppeja, kiipeilytasoja, puunrunkoja jne.Ja sinne aitaukseen se voi päästä itse halutessaan kissanluukusta, tai tuuletusikkunasta, niin olis hyvä.
      Onhan koirillekkin ulkoilua varten tarhat, kyllä kissatkin sellaisen ansaitsevat.
      Eihän koiraakaan jätetä vaan yksin kuljeksimaan, vaan talutetaan hihnassa ja ulkoilutetaan myös aitauksessa.Ihan samalla lailla voi pitää kissaakin.Saman laisia lemmikkejä, ja yhtä tärkeitä ne pitäis omistajilleen olla.
      Nykyään on onneksi jo paljon kissaihmisiä, jotka aitaavat pihansa, tekevät tarhan ja ulkoiluttavat kissaa valjaissa, koska se kissa on heille tärkeä.
      Eivätkä he halua että kissa karkaa, varastetaan, katoaa, jää autojen tai pienpetojen ruhjomiksi :)

    • Älä_lähe_tohon

      Kissa EI kannata ulkoiluttaa.
      Meillä tehtiin se virhe, että ulkoilutettiin valjaissa. Nyt se koettaa karata aina kun ovi narahtaa. Ennen ulkoilutusta se oli onnellinen sisäkissa, kun ei ulkomaailmasta tiennyt mitään. Nyt ei mikään ulkoilu riitä. Vaikka olisi 5 tuntia sen valjaan jatkeena, niin kissa koettaa karata jatkuvasti. Ja vonkuu jatkuvasti ulko-oven vieressä.
      Paras kissalle on olla sisäkissa.

      • kisunkaa

        Kyllä valjaissa ulkoilu on paljon parempi kuin sisällä pito pelkästään. Meillä nautitaan ulkoilusta ja kun päästään sisälle niin alkaa leikitys, jotta muistavat että sisälläkin on kivaa. Sisällä kissa tarvitsee paljon virikkeitä, kuten kiipeilytasoja, leluja ja aktivointileluja. Ruokaa voi piilottaa ympäri kämppää, sekin on kissalle mieluista puuhaa.
        Totta kai se katti vinkuu pihalle kun sisällä on tylsää. Ulkona voi haistella, kiipeillä ja puuhailla muita juttuja kuin sisällä. Sisätiloissa pitäisi muistaa tuoda vaihtelua esim tavaroihin ja järjestykseen (ei liian radikaaleja muutoksia kerralla). Ulkoa voi tuoda oksia, lehtiä, linnun sulkia (pakastettuna ensin), heinää yms. Jos kissaa ei voi viedä ulos niin ulkoa voi tuoda sisään jotain tutkittavaa.


      • sujuuhienosti

        Monet kissat valjastelee, tarhailee, ja elele niin että pihalla(aidatulla) ulkoilevat.Mikä siinä on sinusta vaikeaa?
        Monilta kissoilta se onnistuu mainiosti.Rotukissat yleisesti kulkevat ikkunasta tai luukuista tarhoihin.Ja monilla on aidatut pihat, jossa kissa vappaana ulkoilee omistajien kanssa.Mitä ongelmaa siitä voisi tulla?
        Kerro ihmeessä, itse en ole kuullut ongelmista keneltäkään.Kissat ovat turvassa, eivät katoa, eikä niitä ketään varasta, minusta se on vastuullista ja hyva tapa ulkoiluttaa kissaa.


      • Älä_lähe_tohon
        sujuuhienosti kirjoitti:

        Monet kissat valjastelee, tarhailee, ja elele niin että pihalla(aidatulla) ulkoilevat.Mikä siinä on sinusta vaikeaa?
        Monilta kissoilta se onnistuu mainiosti.Rotukissat yleisesti kulkevat ikkunasta tai luukuista tarhoihin.Ja monilla on aidatut pihat, jossa kissa vappaana ulkoilee omistajien kanssa.Mitä ongelmaa siitä voisi tulla?
        Kerro ihmeessä, itse en ole kuullut ongelmista keneltäkään.Kissat ovat turvassa, eivät katoa, eikä niitä ketään varasta, minusta se on vastuullista ja hyva tapa ulkoiluttaa kissaa.

        "Monet kissat valjastelee, tarhailee, ja elele niin että pihalla(aidatulla) ulkoilevat.Mikä siinä on sinusta vaikeaa?"

        Se, että kissan mielestä sitä pitäisi olla suunnilleen 24/7. Vaikka oltaisiin valjasteltu 3 tuntia, niin heti kun päästään sisään, alkaa ulko-oven raapiminen. Ja siitä ulko-ovesta ei kuljeta ostoskassien kanssa sisään ennekuin kissa on käyty sulkemassa makuuhuoneeseen. Aidattuun pihaan ei valitettavasti ole mahdollisuuksia.
        Toivottavasti kaikkien muiden kissat eivät ole näin kaheleita.


    • kissavapaaksi

      Valjaissa ulkoilusta ei ole kissalle todellista iloa tai hyötyä. Ennemminkin haittaa, sillä kissa näkee mitä kaikkea mahtavaa ulkona olisi tarjolla, mutta ei pääse mistään kunnolla nauttimaan. Vielä pahempi vaihtoehto on jonkun mitättömän kopperon tai aitauksen rakentaminen kissalle. Toki pelkkä sisäkissa on vaihtoehdoista pahin.

      Parasta kissalle on sellaiset olosuhteet, joissa kissaa voi pitää vapaana ja se voi tulla halutessaan sisälle. Siis kissoja vain maalle.

      • SelvääProvoa-huoh

        Totta, eihän toki nyt valjaissa ulkoileva kissa tai vaikka koirakaan saa liikuntaa ollenkaan. Kyllä siinä ulkoilussa on virikkeistämisen ja "kivan" lisäksi kyse myös raittiista ilmasta ja liikunnasta, joka vaikuttaa suoraan terveyteen. Voisin nyt kirjoittaa tähän pitkän litanian kolmesta kissastamme ja heidän ulkoilutavoistaan, mutten jaksa alkaa vääntämään joten yritän pitää lyhyenä. Yksi on kuuro kissa, jonka ulkoilu hoituu valjaissa lenkeillä esim. metsää tutkimassa, omassa pihassa 10 metrin hihnassa vaikka koko päivän halutessaan, ja välillä vaikka ulkotarhassa kunhan se tuosta nyt valmistuu. Seuraavat kaksi ovat meillä ikiajat olleita ulkokissoja jotka pääsevät sisään ja ulos halutessaan (paitsi ei nyt yöllä tietenkään päästetä, mutta aina ei tule yöksi sisälle edes). Toinen niistä ei käy ulkona välillä joskus harvoin mutta muuten yleensä on sisällä ja nukkuu korissaan lipaston päällä. Ulkonakin ollessaan on tietääkseni aina sallituilla alueilla, eli omassa tai koirattomien naapurien pihassa (mitä nyt kapea tie pitää toisen naapurin pihaan mennessä ylittää, mutta sielläkin aika harvoin taitaa enää nykyään käydä), yleensä siinä omalla takapihalla on tai sitten terassilla nukkumassa, tai istumassa keittiön ikkunan takana entisellä vakiopaikallaan. Yleensä kuitenkin käy vain joskus vähän kääntymässä raittiissa ilmassa ja tulee takaisin sisälle. Viimeinen kissoista sitten taas on todella paljon ulkona, joka päivä, useita kertoja päivässäkin ja välillä huitelee ties missä. Ko. kissa karkasikin kotiolosuhteiden muutosta johtuen ja olikin kateissa sitten 3-4 kuukautta kokoaikaisesta etsinnästä huolimatta, kun ei enää löytänyt kotiin. Toivottavasti nyt vanhemmiten alkaisi olemaan enemmän sisällä. Mutta eli vaikka kissojen ulkoilukäyttäytymisissä voi olla vapaasti ulkoilevilla kissoilla paljonkin, ei todellakaan vapaa ulkoilu ole mikään ihanteellisin tai paras ratkaisu, sillä näinkin voi käydä. Me sentään saimme hakea nälkiintyneen kissamme takaisin kotiin,mutta kaikki eivät saa.

        Kyllä minäkin haluaisin antaa kissoilleni mahdollisuuden ulkoilla ahkerasti päivittäin (mikä nyt ei valjaskissan kanssa ole kovin mahdollista kun kenelläkään nyt ei ole aikaa juosta kissan kanssa monta tuntia päivässä ulkona. Omassa pihassa narussakin oleva kissa yleensä suurimmaksi osaksi vain istuu ja nukkuu, eli ei siinäkään sitä liikuntaa yhtä paljoa tule), mutta kun vapaasti ulkoilevan kissan maailma on niin vaaroja täynnä, niin ne negatiiviset puolet yleensä ylittävät positiiviset. On meilläkin yksi näistä kolmesta kissasta jäänyt joskus autonkin alle/ töytäisemäksi, ja kulut olivat monta tuhatta euroa. Ja edellinen kissa katosi kuin tuhka tuuleen, vaikken itse ko kissaa lähes ollenkaan muistakaan silloisen ikäni vuoksi.

        Mutta tämä ketjuhan nyt on lähinnä vain provoa, ainakin aloitus ja viimeisin viesti ennen minua, joten miksi edes vaivauduinkaan.. Kyllähän jokainen ihminen nyt tajuaa että tuhansien vuosien saatossa muovaantuneet lajit, kuten kissa ja koira, ovat täysin etilaisia keskenään kuten kuuluukin. Ne tavat nyt kun vain pohjimmiltaan tulee geeneistä ja vaistoista sekä fysiologiasta. Ei kukaan nyt varmaan oikeasti muka "mieti" (aloittajallahan oli valmiina vastaus kysymykseensä) että johtuisivatkohan kissojen ja koirien erot ihan vain pelkistä olosuhteista geenien sijaan.... Siis tokihan olosuhteet ja elintavat vaikuttavat eläimeen todella paljon, mutta ne ovat ihan poikkeustapauksia joissa pennusta lähtien koiralaumassa elänyt kissa alkaa suunnilleen haukkumaan luullessaan sitten lopun elämänsä olevan koira. Tokihan voi aina yrittää opettaa eläimensä käyttäytymään jonkin toisen lajin tavoin (tai pikemminkin luulemaan olevansa jokin täysin toinen eläin), mutta ei se nyt kovin luonnollista ole enkä siinä mitään järkeä näe, vaikka haukkuva kissa nyt kuinka hauska ihmisten mielestä olisikin. Hieman rönslyili tämä teksti, pahoittelut.


      • Maahes

        kaikkein pahin vaihtoehto on että kissan annetaan juoksenella vapaana ties missä. Kohta sitä kissaa ei sitten olekaan kun sen joku nappaa tai jää auton alle. Maalakaan olosuhteet eivät ole sellaiset että siellä' kannattasi kissat ulkona pitää. Kyllä luulisi jokaisen normaalilla järjellä varustetun tuonkin ymmärtävän.


      • karmeataseolis
        Maahes kirjoitti:

        kaikkein pahin vaihtoehto on että kissan annetaan juoksenella vapaana ties missä. Kohta sitä kissaa ei sitten olekaan kun sen joku nappaa tai jää auton alle. Maalakaan olosuhteet eivät ole sellaiset että siellä' kannattasi kissat ulkona pitää. Kyllä luulisi jokaisen normaalilla järjellä varustetun tuonkin ymmärtävän.

        Ihan kamalaa, jos joku ottais kissan kuljeksimasta mukaansa.Veis ties mihin keskukseen ;/


      • kissatkiittää

        Onhan se kurjaa, kun kissa ei voi jäädä autojen alle, ilveksen suuhun, tai kadota .Koska se on turvassa ulkoilemassa aidatulla pihalla XD


      • Maahes
        karmeataseolis kirjoitti:

        Ihan kamalaa, jos joku ottais kissan kuljeksimasta mukaansa.Veis ties mihin keskukseen ;/

        Tai joku peto tai kulkukoira voisi kissan tappaa jos kuljeskelisi miten sattuu. Saati sitten joku kissanvihaaja kiduttaa. En voisi koskaan antaa omani kuljeskella vapaana.


    • Siba

      Omakoti- ja rivitalossa asuvien kannattaa tehdä kissoille aitaus. Eivät ehkä niin liikuntaa saa, mutta ulkoilmaa ja aurinkoa. Ja nurmikolla makoilua. Kerrostalokissoillekin voi laittaa parvekkeelle verkon. Itse asiassa en tajua laiskoja kissanomistajia, jotka eivät verkota parveketta. Ja jkl iso kukkaruukku mihin kylvetään ruohoa, jossa kissa saa makoilla ja tassutella. Eihän se liikuntaa ja ulkoilua korvaa, mutta on edes jotakin.
      Ja valjasulkoilu tietysti on hyvä asia, mutta tosiaan voi käydä niin, että kissa ei sitten enää malttaisi sisällä ollakaan....

      • Maahes

        Meillä kävi toisin päin kun yritin valjaissa ulkoiluttaa. Meni sängyn alle piiloon eikä tullut kolmeen tuntiin pois. Ajattelin että kun kerran herra ei tykkää, niin olisin idiootti jos pakottaisin.


      • krgthth
        Maahes kirjoitti:

        Meillä kävi toisin päin kun yritin valjaissa ulkoiluttaa. Meni sängyn alle piiloon eikä tullut kolmeen tuntiin pois. Ajattelin että kun kerran herra ei tykkää, niin olisin idiootti jos pakottaisin.

        Idioottihan sinä olet joka tapauksessa, kuten olemme saaneet huomata.


    • koiratsaaolla

      siis herranjestas..uskomatonta saichea!!! jos joutuu varomaan ja oma elämä vaikeutuu kun kokoajan saa katsoa jalkoihin ja joutua jahtaamaan jopa auton alle pakenevaa kissaa niin kyllähän se asia niin on ettei se perkl ole hyvä asia enää?? miten joku muu voi sanoa toisen puolesta että onpas!!?? aika pentuja täälä taitaa osa kirjoittajista olla. ihmisen elämä rakentuu pääasiassa siihen että meillä on hyvä ja mukava olla. ei siihen että muutetaan omia tapoja elukan takia ettei käy tai ettei tee tai muutakaan vastaavaa. kissa ei kuulu asuntoon koko iäksi,se on varma asia ,eikä todellakaan kerrostaloon eikä itseasiassa enää mihinkään koska se ei todellakaan ole koira,eikä meidän maassa voi vapaana jolkotella ja koska se mukamas on niin viisas(???)..niin luulisi että oppisi olemaan lähellä että saisi kulkea itsekseen omistajan mukana,mutta kun ei ole.joitain tapauksia lukuunottamatta minusta vaan onb kidutusta pitää mitään eläintä sisällä koko ikänsä. miten sitten siat, lihakarja,onko teistä se oikein etteivät näe koskaan ulkoilmaa? onko sallittua...? reilua?eivätkä varmaan kaipaa sitä kun ei näe koskaan? haaahahahaaah. kissat kuuluu maalle navetoihin hiiriä tappamaan,eikä kerrostaloon. ja kun navettoja ei kohta ole eikä kissoille hommia niin ..pois joutaisi kaikki

      • dfcvgbhnjmk

        Totta...ei ole enää maatiloja, niin ei rehujakaan jotka hiiriä houkuttaa.Vaihtoehdoksi jääkin joko pitää lemmikkikissaa, tai olla ilman.Lemmikki tietysti omistajan ilona kotona.


      • KakkaJaKusi

        Viina- ja tablettihuuruiset koiranomistajat elävät talutushihna niin kireällä kaulan ympärillä, että silmät pullistuvat päästä. Maatilatkin on kaikki Suomesta lopetettu koiranomistajan harhaisissa mielikuvissa.


    • koirasukusiitos

      Kissojen parhaita puolia on, että:

      Ne ulkoilevat itse
      Ne eivät hauku
      Ne eivät raatele ihmisiä
      Ne ovat siistejä
      Ne ovat kauniita ja suloisia
      Ne kiintyvät syvästi omistajaansa
      Ne pitävät nurkat puhtaina haitallisista jyrsijöistä
      Niiden omistajat ovat työssäkäyviä, rauhaa rakastavia ja älykkäitä ihmisiä

      (P.S. Koiran omistaminen altistaa mielisairauksille, syrjäytymiselle ja rikollisuudelle)

      • nolookuettiäjaikäoli

        WINK:..Tää on kissa palsta, koiranvihaajat päivystää koirapalstalla .
        Kertoo kirjoitus kyllä kirjoittajasta paljon.
        Vastuuton
        ajattelematon
        itsekeskeinen
        ei eläinrakas
        ja selkeästi "heitteillejättäjä/hylkääjä"(=rääkkäystä)
        ... jolle en luottais pehmokissaakaan tuon tekstin jälkeen .

        Ps.Lueppa uutisia, se on muuten juuri kissa, jonka levittämä toksoplasmoosia , ja aiheuttaa omistajille/naapurustolle ulosteidensa mukana mielenterveysongelmia/skitsoa.
        Ja sitä toksoa saaa toki myös lihasta, jonka rehut kissa on saastuttanut tokso ulosteillaan.


      • koiranpaska.herkku

        Aloittaja on kissanvihaaja - koiranomistaja, menköön sinne koirapalstalle julistamaan kuinka ihanaa ja terveellistä koiranpaska on. Namiiinamiii, ai-jai!

        Kissasta saa yhtä vähän toksoplasman kuin valion jogurtista.
        Tokson saa yleensä syömällä saastunutta lihaa raakana. Kannattaa hei, kypsentää liha.


    • LOLIHENTAI

      Ne kärsii vasta ku jutkut astuu valtaan

    • 565433

      Sano sille koirallesi, että ei pidä miettiä liikaa.
      Siitä tulee pää kipeäksi.

    • ulkoilu

      kannattaako viedä kisaa valjaissa vai vapaana.

    • ulkoilu

      En tiedä mut tietääkö kantsiiko pitää kissaa valjaissa vai vapaana.

    • järkikäteenjo

      Kissa oppii valjastelemaan helposti,samoin ulos hylätty kissa oppii hyvin helposti sisäkissaksi,jonka ulkoiluja omistaja valvoo.Kissalle voi rakentaa hulppean aitauksen,niin silloin ei ole kissalla vaarallista ulkoilla,kun ei ole vapaana laittomasti luonnossa,ei autoteillä,eikä vieraiden ihmisten kiusattavanakaan.Kaikki on omistajan taidoista kiinni,taidottomat hylkää kissan yksin ulos,ja se on kyllä lemmikille raaka temppu.Joka vaarantaa kisulin hengenkin.Kissa ei kuulu suomen luontoon, kissa on lemmikkieläin.Lmmikin paikka on omistajansa luona, ja seurassa, lemmikkinä!

    • vapauskissanonni

      Vapaana ilman muuta. Valjastelusta ei kissalle ole juuri mitään iloa. Toisaalta voisi ajatella, että on valjasulkoilu sentään ankeaa sisäkissan kidutuselämää parempi, mutta ei se välttämättä niinkään ole. Valjaissa kissa saa aavistuksen, mitä kaikkea mahtavaa ulkona olisi tarjolla, mutta ei pääse niistä nauttimaan.

      • järkiottivoiton

        Mun lapsuudessa, meijän kissa kuoli autotielle,ja toinen sai loppuiäkseen tarttuvan taudin kulkukissalta johon melkein menehtyi.
        En suosi heitteillejättöä,vaikka niin on meilläkin tietämättömyyttään tehty, ja luultu ett se olis kissalle muka hyväksi.
        Kissa on vaarassa menehtyä tai saada tarttuvan taudin yksin ulkona,on väärin kissaa kohtaan vaarantaa sen terveys ja henki.
        Lakikin kieltä moiset heitteillejättö touhut nykyään.
        Joten ottakaa vastuu lemmikeistänne!


      • vapauskissanonni

        Jaa. Minun lapsuudessa kuten myöskin aikuisuudessa kissamme ovat ulkoilleet vapaana ilman mitään ongelmia. Välillä oli muutaman vuoden kausi, jolloin opiskelujen vuoksi kissat joutuivat osan siitä elämään kaupungissa sisäkissoina. Voi sitä kurjuutta, mikä siitä seurasi. Onneksi järki otti voiton ja palautimme kissat maalle tuttuun ympäristöön, jossa ne saivat olla vapaana. Parin vuoden jälkeen muutimme perässä.


    • eihyväksi

      Kissan heitteillejättö on suomen laissa kiellettyä, joten se on varmaan sitten vaarallista kissoille.Kissoja näkyy tienpenkoilla,ja karkureissa niitä ulkoilevia sitten etsitään,ei se hyvältä vaikuta.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      219
      1733
    2. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      33
      1634
    3. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      321
      1298
    4. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      138
      1219
    5. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      126
      1197
    6. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      94
      1155
    7. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1105
    8. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      244
      1039
    9. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      94
      1006
    10. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      63
      1003
    Aihe