Saako 200neliön asuntoon asumistuet.
10 henkinen uskovais perhe
19
172
Vastaukset
- myösateisteille
Riippuu ihan perheen tuloista. Uskontoa ei kysytä.
- CalcuLator
Todennäköisesti perhe saa kaikkia muita etuisuuksia/tuloja jo niin paljon ettei velattomaan omakotitaloon tuolla lapsimäärälläkään saa yleistä asumistukea.
Toki vuokra-asuntoon saa jos vuokra on tarpeeksi suuri, kuten vaikka esim. 1400e/kk joka on ihan kohtuullinen vuokra tuon kokoiselle perheelle. - hassulantassu
asun yksin, 98m2 p ja kyllä saaan ainaskin minä.
- Dasdasdasda
Ei sillä ole väliä kuinka suuressa asunnossa asuu, vaan perheen asumiskustannuksilla ja tuloilla. Yksi lapsinen vuokrakaksiossa asuva perhe voi saada enemmän asumistukea kuin 10 lapsinen omakotitalossa asuva perhe. Uskontokunta tai poliittinen suuntautuminen tai edes vanhempien silmien väri ei vaikuta asumistuen määrään.
Jos on velaton omistusasunto, niin asumistukea ei yleensä 10 lapsiselle perheelle tule sillä perheen muut etuisuudet ovat jo niin suuret ettei asumistukeen ole oikeutta. - Jaro4
Hei,kaikia saamiasi etuuksia ei oteta lain mukaan tuloina huomioon asumistuen laskennassa, yleinen asumistuki 80% hyväksyttävistä asumiskustannuksista
- jkjlkjlkjlkjlljk
Ei niin, mutta esimerkiksi työttömyyskorvaus, palkat, kodinhoidontuki ja vanhempainraha huomioidaan tulona asumistukea laskettaessa, ja niistä tulee jo aikamoinen summa 10 lapsisessa perheessä, joten asumiskustannusten täytyy olla melko suuret jotta asumistukeen syntyy oikeus.
- Petu_
Ja omakotitalon asumiskulut kuuluu niin asumistuessa kuin toimeentulotuessakin laskea asumistukilain mukaisesti, eli kuluina mm. huoltokulut normin mukaan, sekä vesimaksut henkilömäärän mukaan, ei todellisten kulujen mukaan.
Tätä eivät sossut aina noudata :-(- ijjlljkjkj
Miten ihmeessä asumistuen määräytymisperusteet oikein vaikuttavat toimeentulotukilakiin ja siten sossun toimintaan?
Eikö asumismenot ja niiden laskentavat ole aina kuntakohtaisia asioita? Vrt. kohtuullinen yhden hengen asumiskustannukset jne. - sossupaholainen
Ei sossun tarvitse noudattaa asumistukilakia mitenkään. Toimeentulotuessa tuleehuomioida todelliset, kohtuulliset kustannukset, monissa kunnissa on ohjeet kohtuullisista asumiskustannuiksista, mutta nekään eivät ole mitenkään sidoksissa asumistukeen. Asumistuessahan huomioidaan valmistumisvuosi, peruskorjaukset ym, joista sossu ei ole pätkääkään kiinnostunut.
- Hmmmmmmm
Laitatko Petu jonkin lakipykälän/linkin oikeudenpäätökseen mistä käy ilmi tuo että asumistukilaki ja toineentulotukilaki ovat samat mitä tulee asumiskulujen huomioimiseen. Itse en siitä mistään mitään tietoa löytänyt... :/
- sossupaholainen
Joo Petu, emme todellakaan noudata. Asumistuen määräytyminen on aika monimutkainen laskutoimitus, ei meillä ole ohjelmiä sen laskemiseen. Eikä ole tarkoituskaan olla, koska asumistukilailla ja toimeentulotukilailla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa (paitsi että asumistuki huomoidaan tulona toimeentulotuessa). Meidänhän pitäisi vaatia isännöitsijäntodistuskin, jos asumistukilain mukaan mentäisiin (nähtäisiin valmistumisvuosi sun muuttiedot)
- NäinOulaisissa
No mulla on ainakin sossu laskenu aikaisemmalla paikkakunnalla myös vuokra-asunnon menot asumistukipäätöksessä olevien "hyväksyttävien menojen" mukaisesti. Toisin sanottuna kaikki tuon Kelan "hyväksyttävien menojen" yli menevä on vaan raakasti jätetty hyväksymättä, mm. sähkölämmityksen kans tuo oli ongelma, koska asumistuessa hyväksyttiin vain vuokra (sähkölämmitystä ei laskettu siihen), eli sossussa hyväksyttiin sähkölaskuista vain 40%, kun niiden laskuopin mukaan 60% kuului asumiskuluihin ja 40% taloussähköön.
- Ex-oulainen
NäinOulaisissa kirjoitti:
No mulla on ainakin sossu laskenu aikaisemmalla paikkakunnalla myös vuokra-asunnon menot asumistukipäätöksessä olevien "hyväksyttävien menojen" mukaisesti. Toisin sanottuna kaikki tuon Kelan "hyväksyttävien menojen" yli menevä on vaan raakasti jätetty hyväksymättä, mm. sähkölämmityksen kans tuo oli ongelma, koska asumistuessa hyväksyttiin vain vuokra (sähkölämmitystä ei laskettu siihen), eli sossussa hyväksyttiin sähkölaskuista vain 40%, kun niiden laskuopin mukaan 60% kuului asumiskuluihin ja 40% taloussähköön.
Joillakin paikkakunnilla on sosiaalilautakunta määrittänyt kohtuullisien asumismenojen rajat kelan listahinnoista. Nykyisin kohtuulliset asumismenot Ouluaisissa taitaa olla kelan mukaan 362,00e/kk, joka on kyllä melko alhainen, mutta toisaalta pitää muistaa se että Oulaisissa on paljon vapaita asuntoja ja edullisia kaupungin tarjoamia vuokra-asuntoja, joten tuollakin vuokralla pääsee kyllä asumaan eikä tarvitse jäädä siihen 500e/kk sähkölämmitteiseen rivariin asumaan.
- Petu_
Sellainen pointti/täydennys, että tarkoitin tietysti toimeentulotuen asumiskuluja silloin kun perhe omistaa talon jossa asuu, joilloin:
- esim. 10 henkisen perheen hoitomenot ovat 453e/kk, ja sen lisäksi hyväksytään kotivakuutus, ja sähkö. Lämmityskulujen laskemiseen on niin ikään oma norminsa.
- ja huom! hoitomenojen huomioisella ei ole mitään tekemistä todellisten menojen kanssa jos siis lain mukaan toimitaan omistusasunnossa asuvan tuensaajan kohdalla, mutta kuten joku jo totesi: "Emme todellakaan noudata lakia", vai miten se oli? ("kun emme osaa...") Päteviä nuo - niin ketkä?
* * *
Asumismenoista säädetään toimeentulotukilaissa seuraavasti:
"7 b § (26.6.2015/815)
Muut perusmenot
Perusosalla katettavien menojen lisäksi muina perusmenoina otetaan tarpeellisen suuruisina huomioon:
1) yleisestä asumistuesta annetun lain (938/2014) 9 §:ssä tarkoitetut asumismenot, muun kuin yhtiömuotoisen omistusasunnon välttämättömät hoitomenot sekä välttämättömät asuntoon muuttoon liittyvät menot;
2) taloussähköstä aiheutuvat menot;
3) kotivakuutusmaksu;"
Ja asumistukilain 9§ puolestaan kuuluu:
"9 §
Hyväksyttävät asumismenot
Vuokra-asunnossa asuvan ruokakunnan asumismenoiksi hyväksytään vuokra ja erikseen maksettavat vesimaksut ja lämmityskustannukset. Erikseen maksettavina vesimaksuina otetaan huomioon 17 euroa henkilöä kohden kuukaudessa ja lämmityskustannuksina 38 euroa kuukaudessa yhden hengen ruokakunnassa. Jos ruokakuntaan kuuluu useampi kuin yksi henkilö, lämmityskustannuksiin lisätään 13 euroa jokaista lisähenkilöä kohden.
Omistusasunnossa asuvan ruokakunnan asumismenoiksi hyväksytään asunnon hoito- ja rahoitusmenot. Osakeasunnon hoitomenoiksi hyväksytään vastike sekä erikseen maksettavat vesimaksut ja lämmityskustannukset. Vesimaksut ja lämmityskustannukset otetaan huomioon 1 momentin mukaisina.
Muun omistusasunnon hoitomenoiksi hyväksytään:
Ruokakunnan koko henkeä Huomioon otettava hoitomeno €/kk
1 89
2 107
3 135
4 159
Jos ruokakuntaan kuuluu enemmän kuin neljä henkilöä, muun omistusasunnon hoitomenoja korotetaan 49 euroa jokaista neljä henkilöä ylittävää ruokakunnan jäsentä kohden.
Edellä 1 ja 2 momentissa mainittuja lämmityskustannuksia sekä 3 ja 4 momentissa mainittuja hoitomenoja korotetaan neljä prosenttia Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa ja kahdeksan prosenttia Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnissa.
Omistusasunnossa asuvan ruokakunnan rahoitusmenoiksi hyväksytään asunnon hankkimiseksi ja perusparantamiseksi otettujen henkilökohtaisten lainojen kuukausittaisista koroista 73 prosenttia. Asumisoikeusasunnon menoiksi hyväksytään 73 prosenttia asumisoikeuden hankkimiseksi otettujen henkilökohtaisten lainojen kuukausittaisista koroista. Edellä mainittujen lainojen on oltava valtion, kunnan, seurakunnan tai julkisen valvonnan alaisen luottotoimintaa harjoittavan laitoksen myöntämiä.
Osakeasunnossa asuvan ruokakunnan 2 momentissa tarkoitetuista asunnon hoitomenoista otetaan huomioon enimmäishoitomenoina enintään määrä, joka on 30 prosenttia 10 §:ssä tarkoitetuista ruokakunnan enimmäisasumismenoista ja enimmäisrahoitusmenoina enintään määrä, joka on 70 prosenttia ruokakunnan enimmäisasumismenoista. Jos hoitomenot ylittävät enimmäishoitomenot, ylimenevästä osasta otetaan huomioon 73 prosenttia asunnon hyväksyttävinä rahoitusmenoina.
Jos vuokralla asuvalla ruokakunnalla on alivuokralainen, vähennetään ruokakunnan tässä pykälässä tarkoitetuista asumismenoista alivuokralaisen maksaman vuokran määrä. Omistusasunnossa asuvalla ruokakunnalla vähennetään alivuokralaisen maksama vuokra hoitomenoista ja mahdollinen jäljelle jäävä määrä rahoitusmenoista.
Jos samassa asunnossa asuu 4 §:n 4 momentissa tarkoitettu opiskelija, luetaan asumistukea määrättäessä ruokakunnan asumismenoiksi ruokakunnan jäsenten lukumäärää vastaava osuus asunnon asumismenoista, jollei erityisestä syystä hyväksytä muuta jakoperustetta."- Petu_
Onhan se ollut niinkin, ainakin Porissa, että kotivakuutusmaksuakaan ei ole kokonaan menona hyväksytty kun normi on ylittynyt, mutta sosiaalialan ammattilaisten normit ja ajatukset ovat joskus pahasti väärässä, eivätkä korreloi millään tavalla maalaisjärjen ja tosielämän faktojen kanssa, kuten tämä uutinen osoittaa: http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194966410165/artikkeli/pori laiminlyonyt toimeentulotuen maksuja kaytanto muutettava heti .html
- sossupaholainen
Kyllä me lain osaamme ja sitä noudatamme. Mutta jos sanot, että meidän pitää laskea asumiskulut asumistukilain mukaan, olet väärässä. Kuten olen aiemmin kirjoittanut, asumistukuessa huomioidaan esimerkiksi asunnon valmistumisvuosi. Ei sossu sitä mihinkään tarvitse.
- jkjjkjkdbbfjkfb
Ei mene ihan noin kuin petu väittää.
Tarkempaa tietoa vaikka täältä:
http://www.oivappk.fi/easydata/customers/oiva/files/10_aikuissosiaalityon_pal/toimeentulotukiohjeet_1_5_2013_alkaen.pdf - Petu_
Ahaa - nyt joku väittää, että normit ja ohjeet tulevat sovellettaviksi ennen lakeja ja asetuksia. En ihan tuota usko. Jos joku uskoo, niin kärsii sitten nahoissaan.
Itse olen aina silloin tällöin luvannut lyödä vetoa joistain asioista, että miten ne hallinto-oikeudessa loppujen lopuksi ratkaistaan, jos saan jutun hoitaa, ja olen luvannut valittajalle tuen maksaa joka tapauksessa, oikeuden kielteisen päätöksen jälkeen. Vielä ei ole kukaan llähtenyt vetoa lyömään, joko nyt?
Ja sossupaholaiselle tiedoksi: asumistukilaki muuttui v. 2015 alusta, ja johti mm. tähän: http://satakunta.net/Hakematon_asumistuki.php
Muuten. KELA teki saman asiakkaan kohdalla toistamiseen vastaavan päätöksen. Tuki piti tarkistaa 1.1.2016 lukien, ja KELA meni ja tarkisti 1.10.2015 lukien. Asiakkaan mahdollinen tappio noin 120 euroa, mutta mitäs he pienistä...?
Eli siis sossupaholainen hei :-)
Asunnon valmistumisvuodella ei ole hölkäsen pöläyksen merkitystä, ellet saa eläkettä (tai kuntoutustukea), kuten ei tuolloin myöskään pinta-alalla. Sitä voidaan mitettiä, että onko perustuslain mukaista ottaa asunnon sijainti huomioon?
Oletko sossupahoilainen sitä mieltä, että toimeentulotukilain 7b§:n vaatimukset voi sivuuttaa, ja ottaa huomioon "todelliset menot"? - VandaVandaa
Petu_ kirjoitti:
Ahaa - nyt joku väittää, että normit ja ohjeet tulevat sovellettaviksi ennen lakeja ja asetuksia. En ihan tuota usko. Jos joku uskoo, niin kärsii sitten nahoissaan.
Itse olen aina silloin tällöin luvannut lyödä vetoa joistain asioista, että miten ne hallinto-oikeudessa loppujen lopuksi ratkaistaan, jos saan jutun hoitaa, ja olen luvannut valittajalle tuen maksaa joka tapauksessa, oikeuden kielteisen päätöksen jälkeen. Vielä ei ole kukaan llähtenyt vetoa lyömään, joko nyt?
Ja sossupaholaiselle tiedoksi: asumistukilaki muuttui v. 2015 alusta, ja johti mm. tähän: http://satakunta.net/Hakematon_asumistuki.php
Muuten. KELA teki saman asiakkaan kohdalla toistamiseen vastaavan päätöksen. Tuki piti tarkistaa 1.1.2016 lukien, ja KELA meni ja tarkisti 1.10.2015 lukien. Asiakkaan mahdollinen tappio noin 120 euroa, mutta mitäs he pienistä...?
Eli siis sossupaholainen hei :-)
Asunnon valmistumisvuodella ei ole hölkäsen pöläyksen merkitystä, ellet saa eläkettä (tai kuntoutustukea), kuten ei tuolloin myöskään pinta-alalla. Sitä voidaan mitettiä, että onko perustuslain mukaista ottaa asunnon sijainti huomioon?
Oletko sossupahoilainen sitä mieltä, että toimeentulotukilain 7b§:n vaatimukset voi sivuuttaa, ja ottaa huomioon "todelliset menot"?Ainakin Vantaalla omakotitalossa asuessani sain valita että huomioidaanko minulle menona joko tuo asumistukilain mukainen listasumma joka kuukausi vai vienkö vain omakotitalosta aiheutuneiden asumiskulujen laskut sosiaalitoimeen maksettavaksi. Laskeskelin että minun kannatti viedä ne laskut sinne eikä ottaa tuota joka kuukausittaista summaa tililleni, sillä esimerkiksi sähkölämmityksen takia jo pelkät sähkölaskut olivat vuodessa enemmän kuin tuo kuukausittainen summa.
Olisinko muka voinut saada sekä tuon kk-summan kaikki asumislaskut sosiaalitoimistosta menona?
No, eipä tuolla niin väliä. Asuntokin on jo myyty neljä vuotta sitten melko hyvällä voitolla :)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse1424505- 932149
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap152071Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi771918Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.
Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat1421542Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos541532VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia
Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu1041395- 751326
- 1011307
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1201109