10 henkinen uskovais perhe

pohtolankatu

Saako 200neliön asuntoon asumistuet.

19

137

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • myösateisteille

      Riippuu ihan perheen tuloista. Uskontoa ei kysytä.

    • CalcuLator

      Todennäköisesti perhe saa kaikkia muita etuisuuksia/tuloja jo niin paljon ettei velattomaan omakotitaloon tuolla lapsimäärälläkään saa yleistä asumistukea.

      Toki vuokra-asuntoon saa jos vuokra on tarpeeksi suuri, kuten vaikka esim. 1400e/kk joka on ihan kohtuullinen vuokra tuon kokoiselle perheelle.

    • hassulantassu

      asun yksin, 98m2 p ja kyllä saaan ainaskin minä.

    • Dasdasdasda

      Ei sillä ole väliä kuinka suuressa asunnossa asuu, vaan perheen asumiskustannuksilla ja tuloilla. Yksi lapsinen vuokrakaksiossa asuva perhe voi saada enemmän asumistukea kuin 10 lapsinen omakotitalossa asuva perhe. Uskontokunta tai poliittinen suuntautuminen tai edes vanhempien silmien väri ei vaikuta asumistuen määrään.

      Jos on velaton omistusasunto, niin asumistukea ei yleensä 10 lapsiselle perheelle tule sillä perheen muut etuisuudet ovat jo niin suuret ettei asumistukeen ole oikeutta.

    • Jaro4

      Hei,kaikia saamiasi etuuksia ei oteta lain mukaan tuloina huomioon asumistuen laskennassa, yleinen asumistuki 80% hyväksyttävistä asumiskustannuksista

      • jkjlkjlkjlkjlljk

        Ei niin, mutta esimerkiksi työttömyyskorvaus, palkat, kodinhoidontuki ja vanhempainraha huomioidaan tulona asumistukea laskettaessa, ja niistä tulee jo aikamoinen summa 10 lapsisessa perheessä, joten asumiskustannusten täytyy olla melko suuret jotta asumistukeen syntyy oikeus.


    • Petu_

      Ja omakotitalon asumiskulut kuuluu niin asumistuessa kuin toimeentulotuessakin laskea asumistukilain mukaisesti, eli kuluina mm. huoltokulut normin mukaan, sekä vesimaksut henkilömäärän mukaan, ei todellisten kulujen mukaan.

      Tätä eivät sossut aina noudata :-(

      • ijjlljkjkj

        Miten ihmeessä asumistuen määräytymisperusteet oikein vaikuttavat toimeentulotukilakiin ja siten sossun toimintaan?

        Eikö asumismenot ja niiden laskentavat ole aina kuntakohtaisia asioita? Vrt. kohtuullinen yhden hengen asumiskustannukset jne.


      • sossupaholainen

        Ei sossun tarvitse noudattaa asumistukilakia mitenkään. Toimeentulotuessa tuleehuomioida todelliset, kohtuulliset kustannukset, monissa kunnissa on ohjeet kohtuullisista asumiskustannuiksista, mutta nekään eivät ole mitenkään sidoksissa asumistukeen. Asumistuessahan huomioidaan valmistumisvuosi, peruskorjaukset ym, joista sossu ei ole pätkääkään kiinnostunut.


      • Hmmmmmmm

        Laitatko Petu jonkin lakipykälän/linkin oikeudenpäätökseen mistä käy ilmi tuo että asumistukilaki ja toineentulotukilaki ovat samat mitä tulee asumiskulujen huomioimiseen. Itse en siitä mistään mitään tietoa löytänyt... :/


      • sossupaholainen

        Joo Petu, emme todellakaan noudata. Asumistuen määräytyminen on aika monimutkainen laskutoimitus, ei meillä ole ohjelmiä sen laskemiseen. Eikä ole tarkoituskaan olla, koska asumistukilailla ja toimeentulotukilailla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa (paitsi että asumistuki huomoidaan tulona toimeentulotuessa). Meidänhän pitäisi vaatia isännöitsijäntodistuskin, jos asumistukilain mukaan mentäisiin (nähtäisiin valmistumisvuosi sun muuttiedot)


      • NäinOulaisissa

        No mulla on ainakin sossu laskenu aikaisemmalla paikkakunnalla myös vuokra-asunnon menot asumistukipäätöksessä olevien "hyväksyttävien menojen" mukaisesti. Toisin sanottuna kaikki tuon Kelan "hyväksyttävien menojen" yli menevä on vaan raakasti jätetty hyväksymättä, mm. sähkölämmityksen kans tuo oli ongelma, koska asumistuessa hyväksyttiin vain vuokra (sähkölämmitystä ei laskettu siihen), eli sossussa hyväksyttiin sähkölaskuista vain 40%, kun niiden laskuopin mukaan 60% kuului asumiskuluihin ja 40% taloussähköön.


      • Ex-oulainen
        NäinOulaisissa kirjoitti:

        No mulla on ainakin sossu laskenu aikaisemmalla paikkakunnalla myös vuokra-asunnon menot asumistukipäätöksessä olevien "hyväksyttävien menojen" mukaisesti. Toisin sanottuna kaikki tuon Kelan "hyväksyttävien menojen" yli menevä on vaan raakasti jätetty hyväksymättä, mm. sähkölämmityksen kans tuo oli ongelma, koska asumistuessa hyväksyttiin vain vuokra (sähkölämmitystä ei laskettu siihen), eli sossussa hyväksyttiin sähkölaskuista vain 40%, kun niiden laskuopin mukaan 60% kuului asumiskuluihin ja 40% taloussähköön.

        Joillakin paikkakunnilla on sosiaalilautakunta määrittänyt kohtuullisien asumismenojen rajat kelan listahinnoista. Nykyisin kohtuulliset asumismenot Ouluaisissa taitaa olla kelan mukaan 362,00e/kk, joka on kyllä melko alhainen, mutta toisaalta pitää muistaa se että Oulaisissa on paljon vapaita asuntoja ja edullisia kaupungin tarjoamia vuokra-asuntoja, joten tuollakin vuokralla pääsee kyllä asumaan eikä tarvitse jäädä siihen 500e/kk sähkölämmitteiseen rivariin asumaan.


    • Petu_

      Sellainen pointti/täydennys, että tarkoitin tietysti toimeentulotuen asumiskuluja silloin kun perhe omistaa talon jossa asuu, joilloin:
      - esim. 10 henkisen perheen hoitomenot ovat 453e/kk, ja sen lisäksi hyväksytään kotivakuutus, ja sähkö. Lämmityskulujen laskemiseen on niin ikään oma norminsa.
      - ja huom! hoitomenojen huomioisella ei ole mitään tekemistä todellisten menojen kanssa jos siis lain mukaan toimitaan omistusasunnossa asuvan tuensaajan kohdalla, mutta kuten joku jo totesi: "Emme todellakaan noudata lakia", vai miten se oli? ("kun emme osaa...") Päteviä nuo - niin ketkä?

      * * *

      Asumismenoista säädetään toimeentulotukilaissa seuraavasti:
      "7 b § (26.6.2015/815)

      Muut perusmenot

      Perusosalla katettavien menojen lisäksi muina perusmenoina otetaan tarpeellisen suuruisina huomioon:

      1) yleisestä asumistuesta annetun lain (938/2014) 9 §:ssä tarkoitetut asumismenot, muun kuin yhtiömuotoisen omistusasunnon välttämättömät hoitomenot sekä välttämättömät asuntoon muuttoon liittyvät menot;

      2) taloussähköstä aiheutuvat menot;

      3) kotivakuutusmaksu;"

      Ja asumistukilain 9§ puolestaan kuuluu:
      "9 §

      Hyväksyttävät asumismenot

      Vuokra-asunnossa asuvan ruokakunnan asumismenoiksi hyväksytään vuokra ja erikseen maksettavat vesimaksut ja lämmityskustannukset. Erikseen maksettavina vesimaksuina otetaan huomioon 17 euroa henkilöä kohden kuukaudessa ja lämmityskustannuksina 38 euroa kuukaudessa yhden hengen ruokakunnassa. Jos ruokakuntaan kuuluu useampi kuin yksi henkilö, lämmityskustannuksiin lisätään 13 euroa jokaista lisähenkilöä kohden.

      Omistusasunnossa asuvan ruokakunnan asumismenoiksi hyväksytään asunnon hoito- ja rahoitusmenot. Osakeasunnon hoitomenoiksi hyväksytään vastike sekä erikseen maksettavat vesimaksut ja lämmityskustannukset. Vesimaksut ja lämmityskustannukset otetaan huomioon 1 momentin mukaisina.


      Muun omistusasunnon hoitomenoiksi hyväksytään:

      Ruokakunnan koko henkeä Huomioon otettava hoitomeno €/kk
      1 89
      2 107
      3 135
      4 159
      Jos ruokakuntaan kuuluu enemmän kuin neljä henkilöä, muun omistusasunnon hoitomenoja korotetaan 49 euroa jokaista neljä henkilöä ylittävää ruokakunnan jäsentä kohden.

      Edellä 1 ja 2 momentissa mainittuja lämmityskustannuksia sekä 3 ja 4 momentissa mainittuja hoitomenoja korotetaan neljä prosenttia Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa ja kahdeksan prosenttia Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnissa.

      Omistusasunnossa asuvan ruokakunnan rahoitusmenoiksi hyväksytään asunnon hankkimiseksi ja perusparantamiseksi otettujen henkilökohtaisten lainojen kuukausittaisista koroista 73 prosenttia. Asumisoikeusasunnon menoiksi hyväksytään 73 prosenttia asumisoikeuden hankkimiseksi otettujen henkilökohtaisten lainojen kuukausittaisista koroista. Edellä mainittujen lainojen on oltava valtion, kunnan, seurakunnan tai julkisen valvonnan alaisen luottotoimintaa harjoittavan laitoksen myöntämiä.

      Osakeasunnossa asuvan ruokakunnan 2 momentissa tarkoitetuista asunnon hoitomenoista otetaan huomioon enimmäishoitomenoina enintään määrä, joka on 30 prosenttia 10 §:ssä tarkoitetuista ruokakunnan enimmäisasumismenoista ja enimmäisrahoitusmenoina enintään määrä, joka on 70 prosenttia ruokakunnan enimmäisasumismenoista. Jos hoitomenot ylittävät enimmäishoitomenot, ylimenevästä osasta otetaan huomioon 73 prosenttia asunnon hyväksyttävinä rahoitusmenoina.

      Jos vuokralla asuvalla ruokakunnalla on alivuokralainen, vähennetään ruokakunnan tässä pykälässä tarkoitetuista asumismenoista alivuokralaisen maksaman vuokran määrä. Omistusasunnossa asuvalla ruokakunnalla vähennetään alivuokralaisen maksama vuokra hoitomenoista ja mahdollinen jäljelle jäävä määrä rahoitusmenoista.

      Jos samassa asunnossa asuu 4 §:n 4 momentissa tarkoitettu opiskelija, luetaan asumistukea määrättäessä ruokakunnan asumismenoiksi ruokakunnan jäsenten lukumäärää vastaava osuus asunnon asumismenoista, jollei erityisestä syystä hyväksytä muuta jakoperustetta."

      • Petu_

      • sossupaholainen

        Kyllä me lain osaamme ja sitä noudatamme. Mutta jos sanot, että meidän pitää laskea asumiskulut asumistukilain mukaan, olet väärässä. Kuten olen aiemmin kirjoittanut, asumistukuessa huomioidaan esimerkiksi asunnon valmistumisvuosi. Ei sossu sitä mihinkään tarvitse.


      • jkjjkjkdbbfjkfb

      • Petu_

        Ahaa - nyt joku väittää, että normit ja ohjeet tulevat sovellettaviksi ennen lakeja ja asetuksia. En ihan tuota usko. Jos joku uskoo, niin kärsii sitten nahoissaan.

        Itse olen aina silloin tällöin luvannut lyödä vetoa joistain asioista, että miten ne hallinto-oikeudessa loppujen lopuksi ratkaistaan, jos saan jutun hoitaa, ja olen luvannut valittajalle tuen maksaa joka tapauksessa, oikeuden kielteisen päätöksen jälkeen. Vielä ei ole kukaan llähtenyt vetoa lyömään, joko nyt?

        Ja sossupaholaiselle tiedoksi: asumistukilaki muuttui v. 2015 alusta, ja johti mm. tähän: http://satakunta.net/Hakematon_asumistuki.php

        Muuten. KELA teki saman asiakkaan kohdalla toistamiseen vastaavan päätöksen. Tuki piti tarkistaa 1.1.2016 lukien, ja KELA meni ja tarkisti 1.10.2015 lukien. Asiakkaan mahdollinen tappio noin 120 euroa, mutta mitäs he pienistä...?

        Eli siis sossupaholainen hei :-)

        Asunnon valmistumisvuodella ei ole hölkäsen pöläyksen merkitystä, ellet saa eläkettä (tai kuntoutustukea), kuten ei tuolloin myöskään pinta-alalla. Sitä voidaan mitettiä, että onko perustuslain mukaista ottaa asunnon sijainti huomioon?

        Oletko sossupahoilainen sitä mieltä, että toimeentulotukilain 7b§:n vaatimukset voi sivuuttaa, ja ottaa huomioon "todelliset menot"?


      • VandaVandaa
        Petu_ kirjoitti:

        Ahaa - nyt joku väittää, että normit ja ohjeet tulevat sovellettaviksi ennen lakeja ja asetuksia. En ihan tuota usko. Jos joku uskoo, niin kärsii sitten nahoissaan.

        Itse olen aina silloin tällöin luvannut lyödä vetoa joistain asioista, että miten ne hallinto-oikeudessa loppujen lopuksi ratkaistaan, jos saan jutun hoitaa, ja olen luvannut valittajalle tuen maksaa joka tapauksessa, oikeuden kielteisen päätöksen jälkeen. Vielä ei ole kukaan llähtenyt vetoa lyömään, joko nyt?

        Ja sossupaholaiselle tiedoksi: asumistukilaki muuttui v. 2015 alusta, ja johti mm. tähän: http://satakunta.net/Hakematon_asumistuki.php

        Muuten. KELA teki saman asiakkaan kohdalla toistamiseen vastaavan päätöksen. Tuki piti tarkistaa 1.1.2016 lukien, ja KELA meni ja tarkisti 1.10.2015 lukien. Asiakkaan mahdollinen tappio noin 120 euroa, mutta mitäs he pienistä...?

        Eli siis sossupaholainen hei :-)

        Asunnon valmistumisvuodella ei ole hölkäsen pöläyksen merkitystä, ellet saa eläkettä (tai kuntoutustukea), kuten ei tuolloin myöskään pinta-alalla. Sitä voidaan mitettiä, että onko perustuslain mukaista ottaa asunnon sijainti huomioon?

        Oletko sossupahoilainen sitä mieltä, että toimeentulotukilain 7b§:n vaatimukset voi sivuuttaa, ja ottaa huomioon "todelliset menot"?

        Ainakin Vantaalla omakotitalossa asuessani sain valita että huomioidaanko minulle menona joko tuo asumistukilain mukainen listasumma joka kuukausi vai vienkö vain omakotitalosta aiheutuneiden asumiskulujen laskut sosiaalitoimeen maksettavaksi. Laskeskelin että minun kannatti viedä ne laskut sinne eikä ottaa tuota joka kuukausittaista summaa tililleni, sillä esimerkiksi sähkölämmityksen takia jo pelkät sähkölaskut olivat vuodessa enemmän kuin tuo kuukausittainen summa.

        Olisinko muka voinut saada sekä tuon kk-summan kaikki asumislaskut sosiaalitoimistosta menona?

        No, eipä tuolla niin väliä. Asuntokin on jo myyty neljä vuotta sitten melko hyvällä voitolla :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      274
      2780
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      211
      1789
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1492
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1241
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1176
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      237
      1086
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1022
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      963
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      77
      865
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      750
    Aihe