Porin matti savukaasut

mattiporin

Onko jollakin tietoa kuinka kuumat savukaasut porin matti päästää hormiin?

13

4189

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tarkoitat

      Hormiliitoksessa?
      Mittaa.
      Laske rautalangassa uunilämpömittari tms.hormiliitokseen,tai jos vaan saat sutiluukusta sen liitosalueelle
      Ajatuksia?

      • mattiporin

        Aika vaikea mitata, kun ei ole vielä sitä mattia asennettuna.


    • 21345678io

      Se riippuu pääasiassa siitä miten paljon sinä annat palamiselle ilmaa, vetääkö hormi onko se kuiva vai märkä mikä on polttoaineen kosteusprosentti jne. Jos löydät jonkin tulisijakohtaisen testin jossa esim. korkein mahdollinen hormilämpötila ilmoitetaan käytä se syttypaperina mitään muuta virkaa näillä virallisilla testituloksella ei ole. Ihannetuloksia joista tavallinen kuluttaj voi vain haaveilla.
      Aika surutta liittäisi porinmatin t600 hormiin pitkähköjen savukanavien (tulipesästä hormiliitokseen) perusteella älä edes harkitse matalemman hormilämpötilan hormeja mikä taitaa olla se avauksen pääasiallinen taka-ajatus?
      Mitä enemmän annat palamiselle paloilmaa sitä korkeampi hormilämpötila on. Mitä vähemmän annat palamiselle ilmaa hormilämpötilat laskee mutta palaminen on epäpuhdasta ja hormiin kertyy ensin ns. märkänokea epätäydellisen palamisen seurauksena mistä taas voi seurata myöhemmin nokipalo.
      Lopuksi porinmatti on yksi parhaista teollisesti valmistetuista varaavista tulisijoista rajoitteet huomioiden. Pienen tilan lämmönlähde joka antaa keittolevyn ansiosta pikalämpöä ja myös kykenee jonkin verran sitomaan lämpöä.
      Edellinen kirjoittaja puuttui oleellisen asiaan mittauspisteeseen.

      • mattiporin

        Ajatuksena tuli, kun porin matin valmistaja on luvannut pienet lämmöt uunista hormiin ja tullut nähtyä jopa rännistä tehtyjä vanhoja piipun jatkeita.
        Puolen kiven hormi riittää luulisin?
        Toki ilmaa saa antaa palamiselle, mutta kohtuuden rajoissa.

        Narvi kiuas vetää toisinaan niin hyvin, että uusi pesällinen syttyy hetkessä parista kekäleestä ja teräksinen hormiputki hehkuu helposti punaisena, että savukaasut on varmasti sen 600 astetta. Onneksi on liitetty tiilipiippuun.


      • fghjhgfghjhghj
        mattiporin kirjoitti:

        Ajatuksena tuli, kun porin matin valmistaja on luvannut pienet lämmöt uunista hormiin ja tullut nähtyä jopa rännistä tehtyjä vanhoja piipun jatkeita.
        Puolen kiven hormi riittää luulisin?
        Toki ilmaa saa antaa palamiselle, mutta kohtuuden rajoissa.

        Narvi kiuas vetää toisinaan niin hyvin, että uusi pesällinen syttyy hetkessä parista kekäleestä ja teräksinen hormiputki hehkuu helposti punaisena, että savukaasut on varmasti sen 600 astetta. Onneksi on liitetty tiilipiippuun.

        Tiilihormikin murenee noissa yli 600 C kuumuksissa ajanmittaan ja kiukaasta yhteen pisteeseen hormiin tuleva kuumuus aiheuttaa rakenteita rikkovaa lämpölaajenemista. Kiukaan jatkeeksi kannattaisi liittää riittävän iso vedenlämmitin kierukalla varustettuna, jolla voi esilämmittää LV-varaajalle menevän kylmän veden ja savukaasulämmöt putoaa samalla satoja asteita.


      • Murenee
        fghjhgfghjhghj kirjoitti:

        Tiilihormikin murenee noissa yli 600 C kuumuksissa ajanmittaan ja kiukaasta yhteen pisteeseen hormiin tuleva kuumuus aiheuttaa rakenteita rikkovaa lämpölaajenemista. Kiukaan jatkeeksi kannattaisi liittää riittävän iso vedenlämmitin kierukalla varustettuna, jolla voi esilämmittää LV-varaajalle menevän kylmän veden ja savukaasulämmöt putoaa samalla satoja asteita.

        niin,mikään ei ole ikuista,mutta varmasti järkevin lämmönvarauskykynsä,massan lämpöä tasaavien ominaisuuksien kanssa.
        Oikein muurattuna kestää kyllä isältä pojalle,riippumatta kiukaista ym.


      • Mutzibur

        Kokemusta Matista korkeus 1 metri. Johonkin leikkimökkiin sopiva.Piippuun menee suurinosa lämmöstä joka kuumenee reilusti.Entisissä mateissa oli tulipesän yläosassa sellainen kavennus joka vähän rajoitti palamista.Nykyisissä tulipesä samaa pötköä ylös asti.Kannattaa ostaa jos löytää se suurin matti 1680 mm korkea ja painoa 355 kg.Toivottavasti alkavat tätäkin kokoa valmistamaan.Se on jo vähän isompaan mökkiin tarkoitettu ja hintakin olisi varmaan3000-4000 e Ompa siellä Huutonetissä ja torissa myynnissä käyttämätön Timo uunikin hintaan 1250 e eikä ostajia ole.


    • raksaaja

      porin matin lämmön talteenottokyky on erittäin korkea eli väitän ettei se varaavaa puusijaa pahemmin piippua rasita.
      Väitän että tunnin polton jälkeen savukaasut on alle 200 astetta.
      ja 4 tuntia yhtäjaksoista polttamista niin oisko 300 astetta.

      Aikoinaan kuumensin mattia niin että alkoi palanut maali haista matin pinnasta mutta en muista että tiilihormi olisi sanottavasti siitä lämmennyt. Mattimme oli mallia korkea, ilman keittotasoa tms.

      • hoblaaa

        Saahan sitä väittää kun se korkea malli on ihan eri asia hormilämpötilojen suhteen yleisellä tasolla kuin se perinteisempi ja yleisempi matala malli keittolevyllä. Niin ja se porinmatti on varaava johon mattia vertasit..Lähes yhtä naurettava kommentti kuin tuo, että lämmitykseen käytettävällä ajalla olisi merkitystä hormilämmöissä. Vielä kun kerrot mitä järkeä oli lämmittää tulisijaa yli sen varauskyvyn? Ihme jos et pamauttanut tiilejä halki ylilämmityksellä?
        Matti on hyvä tehdasvalmisteinen tänäpäivänäkin mutta säteilee alustaan lämpöä huomattavasti ja varauskyky on rajallinen perusversiossa.


      • raksaaja

        Alkuperäinen ei tainnut sanoa oliko malli korkea tai matala. Omat kokemukset korkeasta, enkä muunlaisia ole livenä tainnut edes nähdä. Oletan että matalassa on vain hieman pienemmät LTO kyvyt poskikanavissaan kuin korkeammassa.

        >lämmitykseen käytettävällä ajalla olisi merkitystä hormilämmöissä.
        Sillä on suuri merkitys.
        "ensimmäisen pesällisen" aikana poskikanavat imaisee paljon tehokkaammin lämmöt pois savukaasuista kuin vaikkapa kolmannen pesällisen aikana.

        >Vielä kun kerrot mitä järkeä oli lämmittää tulisijaa yli sen varauskyvyn?
        Yritys tuottaa lämpöä.

        Korkea masa kykenee lämmittämään jotenkuten max noin 30m2 huoneen.
        Raksalla piti saada lämpöä 100m2 tilaan... ei haljennut tiilet, mutta totesin että siinä vaiheessa kun pintalämpö alkaa olla polttava (60astetta) ei enään hyödytä juuri lisää kuumentaa.
        Masa on nyt mökin lisälämmittäjänä, kolmas elämäntehtävä hänellä.


      • masanisti

        Matalimman ja korkeimman erot varaavan massan suhteen 100% itseasiassa yli ja sama lämmöntuottokyvyssä. Faktoja ei oletuksia.

        Vedon määrä on se määrittävä tekijä mitä hormilämpötiloihin tulee mutta ihan hyvä teoria muuten ei sen puoleen. Tiedäthän tuon jos olet joskus jatkuvalämmitteisellä saunaa lämmittänyt? Kun kiirus tulee urut auki ja kiuas punahehkuun puolessa tunnissa siinä missä maltillisella (lue järkevällä) polttotavalla lämmitykseen menee sellaiset 45-60min. (yleistys mikä tietenkin riippuu siitä mistä se roikkuu). Edellisen lisäksi alussa tuuletat saunaa kun hormi ei vedä ja savut tulee sisään ja kun hormi alkaa lämpeämään vähennät paloilmamääriä koska veto on niin kova että humina kuuluu ja hormiliitos hehkuu punaisena. Edelleen en ihmettelisi jos lämmityksen lopussa pitää jo sulkupeltiä hiukan kuristaa vedon laskemiseksi? Kaikesta edellisestä löytyy testejä missä yhtä ja samaa tulisijaa käytetään ohjeiden mukaisesti ja väärin sanan varsinaisessa merkityksessä ja hormilämpötiloissa oli satojen asteiden eroja tulisijan siis ollessa yksi ja sama.

        Pikkumasa on tarkoitettu 30-45m3:n kokoisen tilan lämmitykseen ja korkein masa 80-100m3:n kokoisen tilan lämmittämiseen. Neljä eri mallia tai siis neljää eri kokoa ennen valmistivat uusista en tiedä. Ohjelukuja omasta mielestä niissä luvataan liikoja.

        Kyllähän masa kestää jos käyttäjä ei ole ihan uusavuton tai laiska.


    • masailija

      Itellä pikkumasa ja oon tyytyväinen. Hormi on puolen kiven tiilihormi.

      En oo mitannu hormilämpöjä, mtta arvioisin jotain 200 - 300 astetta. Tarkoitus on ollut mitata digitaalisella uunilämpömittarilla, mutta on vaan jäänyt.

      Itse poltan mieluummin pari kolme pikkupesällistä päivässä, kuin annan täyttä hönkää joka kerralla. Lasiluukulla varustettuna antaa kivasti myös valoa pimeisiin talvipäiviin. Polttamistavoilla on varmaan iso vaikutus hormilämpötiloihin.

      Niissä asioissa Porin Matti antaa minusta aika paljon pelivaraa.

      • 7p15

        miksi sinä liian pienen tulisijan ostit kun pitää tissutella pitkin päivää mikä on lämpötaloudellisesti energian hukkausta? Se, että sinulla on pellit lähes koko päivän auki sinä hukkaat hormin kautta harakoille lämpöä. Eri asia jos hormi on kylmä silloin kannattaa aloittaa pikkutulilla.
        Antaahan se PM pelivaraa mitä hormilämpötiloihin tulee siinä missä muissa tulisijoissa näkee jo paloilmarajoittimia kun uusavuttomuus vain kasvaa kuten myös tulipalot.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      129
      9905
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      52
      2891
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      177
      2687
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      2074
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1834
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      16
      1657
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1562
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      16
      1520
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      13
      1508
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1348
    Aihe