Hämmentävä TV/digi-boxi vika, onko apua?

raejuusto-TV

Ongelma on siis seuraavanlainen ja aloitan aivan alusta:

Perjantaina katsoin päivällä ohjelmaa digi-boxista jonka olin sille juuri hetki sitten tallentanut. Tallennus oli noin kello 14 päivällä ja kanava JIM. Tallennuksessa oli ajoittain pahoja rakeilukohtauksia, kuva pysähteli pariksi sekunniksi ja ääni katkeili ja rätisi. Vikaa ei ollut koko aikaa, joten ohjelmaa pystyi pääosin katsomaan. En ollut viasta moksiskaan koska noin on ennenkin käynyt satunnaisen ohjelman aikana, ja sitten vika on kadonnut.
Katsoin myöhemmin perjantaina illan suussa toista ohjelmaa maikkarilta eikä siinä mielestäni ollut yhtäkään raetta tai ääniongelmaa. Heti perään katsoin toisen ohjelman Yleltä, eikä siinäkään mielestäni ollut mitään vikaa.
Illalla katsoin laiskasti toisella silmällä subilta elokuvaa ja huomasin, että kuva rakeilee jälleen. Äänessä ei sinänsä ollut vikaa, mutta huomasin, että televisioni oli alkanut naksahdella. Naksahtelu oli aika harvaa ja melko vaimeaa joten en pitäny sitä kovin pahana. Sitten kuului puolen tunnin sisään kaksi todella kovaa poksahdusta, kuten hehkulamppu olisi palanut ja mennyt pimeäksi. Pelästyin ja suljin television koska luulin sen ylikuumenevan tms. Noita kovia poksahduksia ei ole sen jälkeen kuulunut uudestaan.

Lauantaina avasin puolilta päivin jälleen television ja huomasin että rakeilua oli joka kanavalla. Rakeilu ei ollut äärimmäisen pahaa, kuvaa pystyi katsomaan suht OK. Myös vaimeaa naksahtelua kuului koko ajan. Iltaa kohden rakeilu näytti pahenevan koska sitä oli suurimmalla osasta kanavia jo paljon enemmän. Ainoastaan Hero ja Frii kanavilla oman havannointikykyni mukaan rakeilua oli vähemmän, mutta oli kuitenkin. Äänessä ei mielestäni ollut vikaa naksahtelua lukuun ottamatta.

Sunnuntaina eli tänään avasin jälleen television ja huomasin, että kuvassa on rakeilua käytännössä koko ajan ja rakeita on kauttaaltaan kuvaruudussa ja sitä on nyt vaikeampi katsoa. Myös ääni alkanu aavistuksen rätistä ja pätkiä. Samaten naksahtelua kuuluu edelleen, mitä sitten aloin tutkia ja tulin siihen päätökseen, että naksahtelu kuuluu itse TV:stä vasemmasta alakulmasta eikä niinkään TV-lähetyksestä.

Vika siis on ilmeisesti pahentunut kolmen päivä aikana. Huomasin myös kolmesta torstai-iltana tallentamastani ohjelmasta jotka katsoin perjantaina, että maikkarilta tallennetussa ohjelmassa ei ollut rakeita mutta Neloselta ja Yleltä tallennetuissa ohjelmissa oli pieni määrä suht harvasti tapahtuvaa rakeilua, ei siis häiritsevästi. Muussa tapauksessa torstaina reaali-aikaisesti katsomissani ohjelmissa en nähnyt vikaa.

Salapoliisina aloin hieman tutkia TV:n ja digiboxin käyttäymistä muuten ja huomasin seuraavia mahdollisesti ongelmia koskevia asioita:
- Jos rakeilevaa ohjelmaa tallentaa, rakeet tallentuvat myös. Eli tallennettu ohjelma rakeilee samassa kohtaa samalla tavalla kuin se rakeili reaali-aikaisena TV-lähetyksenäkin
- Jos katsoo tallennettua ohjelmaa viikon takaa jolloin rakeiluongelmaa ei vielä ollut, ei tallennuksen kuvassa ole mitään vikaa. Ei yhtäkään raetta tai äänen säröilyä (vika ei liene digi-boxin toiminnassa?)
- Jos katsoo dvd:tä, kuva on moitteeton, ei yhtäkään raetta, tai äänen säröilyä (vika ei siis liene TV:ssä?)
- Jos sulkee digi-boxin ja katsoo ohjelmaa "suoraan TV:stä", viat näkyvät myös siellä, eli kuva rakeilee ja ääni säröilee hieman
- Jos avaan digi-boxista ohjelmavalikon (missä siis näkyy miltä kanavalta tulee mitä ohjelmaa, ja missä voi tallentaa ohjelmia), TV lähetys näkyy pikku ruudussa oikeassa yläkulmassa. Tässä valikossa rakeet näkyvät ainoastaan siinä oikean yläkylmän pikku ruudussa minikokoisena, ei siis koko ruudussa toisin kuin TV-lähetyksessä
- Naksahtelua kuuluu television ollessa auki. Jos televisio on kiinni, se ei naksahtele. Huomasin myös, jos erilliset laitteet on suljettu, eli digi-boxi ja dvd, mutta television jättää päälle jolloin siinä vilkkuu "ei signaalia" teksti, naksahtelua ei kuulu
- Digi-boxin menusta jos kaivaa esiin signaaliin liittyvät prosentit eli voimakkuus ja laatu, voimakkuus näyttää 24% ja laatu 80% (lauantaina laatu vaihteli, aamulla 85%, päivemmällä 90% ja illemmalla tähän hetkeen asti 80%, ei liene merkityksellistä). Valitettavasti en ole ennen noita prosentteja katsonut niin en tiedä mikä signaalin voimakkuus oli sillon kun rakeiluongelmaa ei ollut, onko se aina ollut 24%
-Muuta toiminnallista vikaa ei ole ilmennyt, eli esimerkiksi ohjelmia pystyy normaalisti tallentamaan ja katsomaan, ainoa vika on kuvassa ja äänessä
- Vastaavanlaista ongelmaa ei ole koskaan aiemmin ollut, lukuun ottamatta lyhytaikaista rakeilua joka on kadonnut itsestään parissa tunnissa
- TV on merkkiä Sandström, 46'' litteä, isäni vanha TV jonka sain viitisen vuotta sitten kun hän osti itselleen uuden, sen enempää en TV:n mallista tiedä. Digi-boxi on malliltaan HUMAX Duovisio CX PVR-9200C, iäältään luulisin noin 8 vuotta.

Kaupunki on Turku, kerrostalo ja kaapeli-TV.

Mikähän on vikana, mistä johtuu, voiko korjata? Apua tarvitaan!

6

166

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • raejuusto-TV

      Niin ja siitä ylikuumenemisesta vielä, että olen käyny noita laitteita tunnustelemassa (TV, digi-boxi ja dvd-soitin) eivätkä ne tunnu kuumilta. Päinvastoin, ovat hämmentävän viileitä vakka olisivat olleet useamman tunnin päällä.

    • jotain.kokeiltavaa

      Voisi tutkia, onko koko talossa samaa ongelmaa, eli kysy naapurilta.
      Antennisignaalin tasot ovat ihan liian matalat. Huomaatko eroja eri kanavanipuilla ja kanavilla tasoissa? Ovatko antennipistorasiasi ja johtosi kunnossa?
      Entä jos kytket antennijohdon suoraan seinästä tv:hen, digiboksin siis ohittaen?
      Onko mahdollista päästä kokeilemaan toisella digiboksilla?

    • kondensaattorit

      Minulla on ollut käytössäni neljä eri digiboksia, kaksi Handania ja kaksi Toppfieldiä. Mitenkään kohdistamatta kumpaankaan merkkiin mitään oireita, -yleensä kaikki epämääräiset oireilut, johtavat samaan paikkaan. Digibokseissa käytetään ns. hakkurivirtalähteitä, jotka sisältävät runsaat kymmenen kondensaattoria. Nämä komponentit ovat halpis-osia, joiden arvot muuttuvat käytössä. Ko. virtalähde antaa useita eri jännitteitä, tarpeiden mukaan ja kun joku näistä alkaa heittää liika, tulee kaikennäköisiä häiriöitä.
      Jos kolvi pysyy kädessä -mars komponenttikauppaan ja vaihtamaan konkat laadukkaampiin, netistä löytyy boksikohtaisia ostoslistoja ja ammattiliikkeet ne hallitsevatkin. Hintaa tulee n. 10€. Jos et itse pysty tätä tekemään, ammattihuolto tekee sen, Turussa hinta pyörii 30 - 50 € nurkilla.

    • raejuusto-TV

      Kiitos vastauksista! En ole ehtiny neuvoja vielä kokeilemaan tai mitään muutakaan tekemään vian korjaamisen eteen, mutta nyt on taas tapahtunut muutos joten voi tehdä tilannepäivityksen asian tiimoilta.

      Sunnuntaina aamuna oli siis vielä jatkuvaa runsaasti rakeilevaa TV-kuvaa ja ääni säröili ja pätki, TV:n alakulma naksahteli muutaman kerran kymmenessä minuutissa, useamman kymmenen kertaa tunnissa. Katsominen oli siis melko hankalaa. Suurimman osan sunnuntaista televisio oli kiinni mutta illalla kun avasin sen katsoakseni leffaa, huomasin hämmästyksekseni että suurin osa rakeista oli kadonnut, samaten äänihäiriöista, ja TV:n naksahtelu oli vähentynyt radikaalisti. Televisio oli ehkä kolme tuntia sunnuntai-iltana auki ja koko tuona aikana kuulin vain kaksi naksahdusta, ja kuvassa oli rakeita vain harvakseltaan ja pieniä määriä. Pari kertaa huomasin äänen pätkähtävät pariksi sekunniksi niin että lauseesta saattoi hassusti jäädä yksi tai kaksi sanaa pois. Viat olivat siis vähäisiä eivätkä oikeastaan häirinneet tv:n katselua. Voin sanoa tilanteen olleen sama myös tänään kun olen pitäny TV:tä auki kotitöiden aikana ja tarkkaillut sen käytöstä. Rakeita on siis edelleen mutta ne ovat vähentyneet lauantaista ja sunnuntai aamusta huomattavasti, ääni saattaa pätkähtää sekunniksi pariksi, ja tänäänkin olen kuullut vain kaksi tai kolme naksahdusta television alakulmasta.

      En tiedä mitä nyt sitten on tapahtunut ja missä että vika olisi ehkä korjaantumaan päin. Onko vielä tödennäköistä, että vika on minun johdoissani tai laitteissani jos tilanne on mennyt itsestään parempaan päin?

      En oikeastaan tiedä tekniikasta tai elektroniikasta mitään, joten en tiedä minkä perusteella voin päätellä onko antennijohdossa tai -pistorasiassa jotain vikaa. Kävin kyllä koukkimassa TV pöydän takana. Pistorasiassa on siis haaroittaja jonka toisestä päästä lähtee johto jalkalistan alla makuuhuoneeseen (missä ei ole tosin TV:tä, asunnossa on nyt vain yksi TV), ja toisesta päästä antennijohto mikä on digi-boxissa kiinni. Huomasin haaroittajan muovikuoren haljenneen koko pituudelta. En tiedä voiko tuo olla vian takana mutta ei se varmaan hyväkään asia ole. Johtoa yritin tutkia mutta en huomannut ainakaan sen pinnassa mitään rikkinäistä kohtaa, ainoastaan johtojen päistä oli muovisuojus hieman löystynyt tai irronnut mutta mitään rikkinäistä en löytänyt itse johdosta. Haaroittaja sekä johto taitavat kieltämättä olla lähes 20 vuotta vanhat koska en muista että niitä juuri koskaan olisi vaihdettu, joten voisi ehkä muutenki olla syytä ostaa uusi antennijohto.

      Koska häiriöt ovat nyt itsestään vähentyneet niin pitäisikö minun vain odottaa, että loputkin katoavat omia aikojaan koska vika on muualla, voi voisiko vika kuitenkin olla jotain sellasta mikä minun pitää itse korjata?

    • raejuusto-TV

      Niin ja vielä sen huomasin, että vaikka kuvan ja äänen laatu ovatkin parantuneet huomattavasti, signaalin voimakuus on edelleen se 24% mutta laatu on nyt 90%.

    • raejuusto-TV

      Tulin taas tehneeksi hieman kokeiluja, seuraavanlaista havaittu:

      löysin kaapista uudemman ja kaikinpuolin ehjän antennijohdon jota sitten koitin tökätä laitteisiin. Raepalikoita näkyi myös uudemmalla ja ehjemmällä antennijohdolla.

      Sitten koitin ottaa digi-boxin kokonaan välistä pois ja laitoin antennijohdon (koitin sekä sitä vanhaa, että uudempaa) seinästä suoraan televisioon kiinni, raepalikoita näkyi silti. Koitin ilman haaroittajaa pistorasiassa, eikä sillä ollut vaikutusta, raepalikoita näkyi silti.

      Kaikenlisäksi huomasin että kun olin räplännyt johdoilla ja laittanut alkuperäisen asetelman takaisin, eli haaroittaja välissä ja vanha johto seinän ja digi-boxin välillä, rakeilu lisääntyi vähän ja myös naksahtelu television alakulmasta lisääntyi, joidenkin minuuttien jälkeen se sitten taas väheni jonkin varran.

      Vaikken näistä asioista juuri mitään tiedä niin olen silti joksenkiin kallistunut siihen päätelmään, ettei vika ole minun laitteissani eikä johdoissa. Soitan huomenna isännöitsijälle ja kyselen onko muut asukkaat valittaneet TV kuvasta ja sitten mietitään kutsutaanko tänne joku tutkimaan pistorasiaa vai onko vika talon piuhoissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1595
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      172
      1263
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1090
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      1037
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      86
      930
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      68
      861
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      44
      858
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      61
      779
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      753
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      748
    Aihe