kaatorauta

vai mikä onkaan nimeltään. nii elikkäs miten tommosta käytetään kun halutaan ohjata puu kaatumaan tiettyyn paikkaan?
Ilmianna
Jaa

21 VastaustaKaadon suuntaus tapahtuu sahaamalla kaatolovi siihen suuntaan johon haluat puun kaatuvan. Kun lovi on valmis voit tarkastaa kaatosuunnan asettamalla kaatoraudan (latuskan) pään kaatoloven pohjaan kiinni. Tällöin varsi näyttää mihin suuntaan puu kaatuu.

Kun kaatosahaus on aloitettu ja päästy niin pitkälle, ettei ole vaaraa sahata kaatorautaan, niin se työnnetään kaatosahaukseen kaatoloven vastakkaiselle puolelle. Kun sahaus on valmis ja jäljellä on enää vain pitopuu (=sarana) kaatoraudasta nostamalla saadaan puun tasapaino horjutettua ja kaadettua se haluttuun suuntaan.

Näin siis lyhykäisesti selitettynä asiaa. Muista että puun kaatosuuntaan vaikuttaa myös: puun painopiste(millä puolella oksat, rungon vinous...) ja myös tuulella on merkitystä. Isot puut voivat olla todella hankalia kaadettavia juuri em. syistä. Harjoitus tekee tässäkin lajissa mestarin. Muistaakseni Jonseredin sivustoilla taisi olla jotain juttua kaadon suuntauksesta. Jos lähistöllä on sähkölinja jolle puu voi kaatuessaan yltää, niin sähköyhtiön metsurit käyvät sellaiset kaatamassa ilmaiseksi.
Ilmianna
Jaa
Kaadon oikean suuntauksen varmistat tarkasti ja oikein tehdyllä kaatokololla ja tasaisella pitopuulla. Kaatorautaa käytät vasta siinä vaiheessa, kun suuntaukselle tärkeä kaatokolo on tehty ja olet sahaamassa kaatosahausta. Tällöin puun kaatumista avustetaan kaatoraudalla, mutta se, että puu kaatuu haluttuun paikkaan, tapahtuu kaatokolon ja pitopuun tasaisuuden turvin.

Googlella hain hakusanalla pitopuu ja löytyi mm. oheinen linkki: http://www.jonsered.fi/node86.asp
Ilmianna
Jaa
Kaatoraudan kansankielinen nimi on vänkäri
Ilmianna
Jaa
Mitä kunnon kaatorautaan tulee, niin ainakaan Fiskars ei enää osaa kaatorautaa tehdä. Nykyinen porkkanan värinen Fiskarsin kaatorauta, jossa on piparkakku hammastettu kärki on täysi fiasko. Sehän on, kuin sukkapuikko. Kaatorauta sujuu sivusuunnassa vähänkin enemmän voimaa käytettäessä, eikä sen alaterä pure kantoon lainkaan. Vänkä luistaa sahausraosta etenkin jäisen puun aikaan.
Vanha Fiskarsin vänkä oli kyllä painavampi, mutta sitä voi vielä kutsua työvälineeksi ammattikäyttöön. Nykyinen Fiskarsin kaatorauta on LELU.
Ilmianna
Jaa
Näin amatöörinä vähän epäilen tuon kaatoraudan merkitystä, koska vipuvarsi on sen verran lyhyt, samoin etäisyys siihen saranaan, ei tule sitä vääntömomenttia kovin paljon, varsinkaan jos pääsee luistamaan. Jossain metsässä menettelee jos on vara kaataa vääräänkin suuntaan. Itse käytän kyllä vetotaljaa, jonka köyden vien mahdollisimman korkealle. Sen avulla saa vääntömomenttia riittävästi vaikka puu olisi vähän kallellaan väärään suuntaan. Jos käytän kahta taljaa rinnakkain pienessä kulmassa toisiinsa nähden, niin kyllä uskallan kaataa vaikka olisi sähkölinja lähellä. Yksinkertaista mekaniikkaa eli fysiikkaa, kannattaa hiukan opiskella.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
.....paljon onnea puuhasteluillesi....., kuin myös matematiikan opinnoille!!!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Suomenmieli kirjoitti:
.....paljon onnea puuhasteluillesi....., kuin myös matematiikan opinnoille!!!
Voihan sitä sanoa puuhasteluksi jos haluaa, eihän sitä oikea metsuri toki ehdi joka puuhun kiivetä metsässä, mutta harrastelija joutaa :). Taljan lisäksi on syytä käyttää kiiloja myös tietenkin että ei kallistu takaisin. Ammattimetsurilta olen saanut suositukset taljan käyttöön. Sen verran ole opiskellut fysiikan alkeita että tiedän miten nuo etäisyydet ja korkeudet lasketaan että saadaan tietty vetovoima niin, että se ylittää puun oman painon aiheuttaman voiman jos on vähän vastasuuntaan vinossa. Jokin voi brakata, kuten solmu, joten kaksi taljaa pahimmassa tapuksessa varmistaa asiaa. - Jos ei ole niin suurta väliä, mihin päin menee, niin työntää vain kädellä ja toivoo parasta. Vastatuuleen en ainakaan lähde kaatamaan. - Kyllähän näissä on filosofiaa kerrakseen, paljon onnea ja menestystä kaikille, heh ! P.s. Moto hoitaa hommat varmasti.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Taljat ja liinat on toki hyviä, mutta jääpi kyllä tulos tekemättä jos pitää joka puuhun kiivetä ennen kaatamista...;) kyl vänkäri mulla ainakin on kovassa käytössä, myös riski puun niskoilleen tuloon paljon pienempi...
Ilmianna
Jaa
Niin siis, aloittajahan ei vuonna 2004 tiennyt miten kaatorautaa käytetään.
Onneksi on Suomi24.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Kiitoksia vastauksista.

Puut ovat kasvaneet melkoisesti kyselyn jälkeen. Jospa ne nyt neuvojen jälkeen saisi vihdoin kaadettua.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
kaatokiilat ovat ainoat tosivehkeet isomman puun kaatamiseen oikeaan suuntaan..silti jos on kriittinen paikka -liinat-kaapelit tms.. ovat varmat..
Ilmianna
Jaa
Kiilat paremmat kuin vänkäri ja pahoissa paikoissa vinssataan tai/ja kaadonsuuntaaja avuksi
Ilmianna
Jaa
Kaatoraudalla estetään myös, ettei puu pääse kallistumaan taaksepäin, jolloin sahaus sauma menee kiinni ja moottorisahan terä jää jumiin.
Se on myöhäistä kaatorautaa enää yrittää sahaus saumaan laittaa, kun sauma on ummessa ja laippa jumissa.
Eikä se sauma avaudu, vaikka kuinka isokokoista puuta yrität työntää.
Kaatorauta tai kaatokiilat ovat tarpeen isompia puita kaadettaessa jo varmistuksena, ettei moottorisaha jää jumiin.
Ilmianna
Jaa
Kaatoraudan nokassa voi myös rillata makkarat tauolla!
Ilmianna
Jaa
v 2004 asti ovat yrittäneet puuta kaataa, jos puu edelleen pystyssä, ei niillä ole nuotiopuitakaan vielä makkaroiden grillaukseen.
Ilmianna
Jaa
nuo ei kaadu vänkärin avulla
https://www.youtube.com/watch?v=V-SwpDKkHko
Ilmianna
Jaa
Asiallisia kommentteja yleensä, mutta nimimerkistä huolimatta olkaa hyvät alkää irvailko (nimim. Suomenmieli) ihmisille, se tuntuu satuttavalta, vaikka kyseinen kommentti ei aivan miellyttäisi.
Ilmianna
Jaa
Käyttääkös nuo motokuskit kaatorautaa?
Ilmianna
Jaa
Tässä nyt sotketaan moneen kertaan kaksi asiaa! Kaadon suuntaus tehdään vain ja ainoastaan sahaamalla. Nurin pusaamiseen on sitten eri vaihtoehtoja. Metsässä yleensä riittää pelkkä vänkäri niin kauan kun ei ole vika suuntaan kallistuneita sähkölinjojen tms. ulottuvilla. Sitten tunkki ja satunnaisiin pihakaatoihin tikkailta liina puuhun ja talja. Metsuri saattaa pistää sahausrakoon pelkän nostokoukun, että puu ei "istu" ja vänkärin vasta jos sitä tarvii. Ja siinä vänkärissä (riippuu käyttäjästä(kin)) on voimaa vallan p-rkeleesti.
Ilmianna
Jaa
Oon prkl pärjänny pelkällä kaatoraudalla vaikka isoimmatki puut ovat olleet lähes metrin paksuisia. Jos meinaa saada jotain aikaiseksi nii kyllä se kaatoraudalla pitää saada puu kaatuu. Onhan niitä pitempi vartisia jotka helpottaa hommaa.Ei 50mottii saa aikaseks millää talja pelleilyllä.
Ilmianna
Jaa
...pittää käyttää tekniikkaa.
te käyttänyt kaatorautaa (fiskars ja sit 2xfiskars) ja kiiloja, nyt mietinnässä tuo kaadonsuuntaaja kun joutuu tässä myöhästyneisiin harvennuksiin ja konkelovaara suuri. Niissähän sitä aika vasta kuluu ja hermot menee, ajallisesti tämä kuitenkin nopeampaa kuin vinssihommat.
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

kaatorauta

vai mikä onkaan nimeltään. nii elikkäs miten tommosta käytetään kun halutaan ohjata puu kaatumaan tiettyyn paikkaan?

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta