Harmissaan

Harmissaan

Hei kaikille osaisiko joku avata vähän minulle ongelmastani kun en löytänyt täältä netistäkään mitään tietoa eli ongelma on tämmöinen hankimme emmännän kanssa koiran vähät aikaa sitten pentu siis vielä niin itseäni harmittaa/pelottaa hyvin paljon se että tunteeko koira minut yhtälailla omaksi tuki henkilöksi kuin emmänän tältä ei ainakaan vaikuta koska itse teen pitkää työpäivää ja emäntä opiskelee joten hän on paljon enemmän koiran kanssa ja nyt minulla alkaa armeija joka kestää vuoden niin erkaannunko omasta ihanasta koirasta kokonaan??? Esim kun tulemme kotiin kaupoilta niin hän menee ensiksi tervehtimään emäntää ja sitten minua jos tulee edes ollenkaa!! Ja se niinku juuri oli jutun pointti että ymmärtääkö koira että isäntä on niinkuin töissä tai nyt kun lähden armeijaan vai ajatteleeko että hemmetti mikä kusipää??!.

3

50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • iouiou

      Koiran maailma on aika pieni. Se joutuu olemaan ihmisten armoilla ruoan, liikunnan ja leikin suhteen, jotka ovat sille elintärkeitä resursseja huomion ja rakkauden lisäksi, joita ilman se masentuu. Koira on sosiaalinen laumaeläin. Se siis tarvitsee hyvin voimakkaasti seuraa (liikunta, leikki, yhteinen tekeminen) ja kiintyy perheeseensä, jolta siis tarvitsee huomiota ja rakkautta. Mutta ihan jo ruoka, vesi ja sen elinehdot ovat tietenkin sille tärkeitä: niitä se saa siltä, joka eniten sille huomiotakin antaa useimmiten. Joten olet aivan oikeassa, koirallesi emäntä on elintärkeä, sinä olet varmasti myös, mutta et samassa mittakaavassa. Koiranpentu on lapsi ja ihmisen lapsesta se eroaa tietenkin monilta osin, mutta joiltain osin se on samanlainen. Etenkin ajan kaipuun suhteen. Emäntäsi täyttää lapsen tarpeen saada olla yhdessä, sinä et. Koiran pentu tarvitsee hirveästi omistajiaan, jos se saisi elää koirien kanssa, sillä olisi huomiota lähes koko ajan. Koirathan kyllästyvät harvoin seuraan, joskus joo, ja sitten murahtavat ja menevät omineen, mutta todella harvoin. Mitä pienempi pentu, sitä enemmän huomiota, hoivaa ja kärsivällisyyttä.

      Armeija erkaannuttaa teitä jonkun verran, mutta koirat kiintyvät myös uudestaan, ihan kuten uusiin ihmisiinkin. Joten jos nyt suot sille aikaa ja olet tärkeä, saat sen kyllä takaisin armeijan jälkeen. Tietenkään jos sinulta ei sille mitään liikene, voit vaikka miettiä, onko sinulle itsellesi kovinkaan tärkeitä ihmiset joilta et saa mitään? Emme me elävät olennot niin kovin paljon eroa. Me teemme meitä hyvinkohtelevan ja rakastavan eteen mitä vain, pakolla odotamme koska pääsemme vapauteen (tai yritämme hankkia sen) ja jos joku on aina vaan kaukana, se myös kauaksi jää.

      Koira ei pysty ajattelemaan noin monimutkaisesti. Se ei siis ajattele, että "isäntä on töissä", sinä joko olet paikalla tai et. Se ei myöskään ajattele "vittu mikä kusipää", se ei ole koirille koskaan mikään ajattelumalli. Sinä vaan olet poissa. Se ehkä ikävöi sinua, jos olet ollut sille tärkeä, ja jos et niinkään, se muistaa sinut (toivottavasti hyvällä?), mutta sen maailma ei kaadu menetykseesi. Tavallaan ehkä tässä tilanteessa hyväkin että se on enemmän kiintynyt emäntään, kun sinä olet lähdössä pidemmäksi ajaksi pois? Se ei kärsi niin kovasti. Ei saa nimittäin olla itsekäs, pitää ajatella senkin parasta. Kyllä se varmasti sinut muistaa ja tosiaan, te saatte kyllä sitten leikkiä ja harrastaa, aikaa ja elämää, kun palaat.

      Koirat tuntevat perustunteita kyllä, hyvin vahvasti. Iloa, surua ja pelkoa. Ne pettyy kun joku ei mene kuten ne haluaisivat tai kokevat tulevansa kohdelluksi huonosti. Ne ilahtuu ruoasta ja leikistä ja sehän on silmin nähtävää. Ne kiintyy siihen joka tuo niille paljon iloa. Ne kokee surua ja ikävää, kun menettävät jotain tärkeää. Niiden agressiivisuus ei johdu koskaan ajatteluketjusta "tuo on kusipää" joka vaatisi aika pitkän ketjun. Enemmänkin siis esim. pelosta tai uhasta, jonka ne koittaa poistaa, pyrkimys on siis rauhaan. Valtataistelut eivät kohdistu ihmiseen juuri koskaan, ihminen itse kyllä aiheuttaa esim. resurssiriitoja väärällä käytöksellä tai arvaamattomuudella pelokkaan koiran jonka pelko ilmenee agressiivisuutena minkä ihminen sitten tulkitsee "uhmaksi", mutta koirat tosiaan ovat aika peruskamaa. Semmoiset pitkät ajatteluketjut myös tunteissa vaativat älykkyyttä, ja meillä sitä on niin paljon, ettemme oikein ymmärrä, että ajatuksiin kosto, pitkä viha, kunnioitus jne. vaaditaan jo älyä, ketju tajuta mitä tuo toinen on tehnyt, ajatella mitä tuo toinen on ajatellut ja vetää niistä johtopäätöksiä: on siis tunteita mitkä oikeasti sitten jo vaativat älyä. Siksi koirat eivät häpeäkään. Joten sinänsä siis sinun armeijaan lähtösi ei edes kykene aiheuttamaan mitään semmoista koirassa, että se sitä "muistelisi" tai vetäisi sinusta mitään johtopäätöksiä tai tuntisi mitään sinua kohtaan sen takia. Sille on lähinnä tässä ja nyt. Koirat muistaa kyllä, että jos joka lomallasi annat sillekin aikaasi ja pidät arvokkaana, se yhdistää sinuun aina vaan mukavia muistoja. "aina kun tuo on paikalla, tapahtuu jotakin mukavaa". Mutta se ei osaa määritellä, pitäisikö sinun aina olla paikalla ja kuinka paljon. Eri asia olisi, jos olisit sen koko maailma. En ehkä nyt osaa tämän paremmin selittää, mutta siis pointti:
      Et menetä koiraasi, etkä vieraannu siitä lopullisesti.
      Se ei pidä sinua inhottavana ihmisenä armeijan takia.
      Voit parantaa yhteistä suhdettanne vain viettämällä aikaa koiran kanssa ja olen sille hyvä ystävä ja isäntä.
      Koira arvostaa koiramaisia asioita: ei meidän sohvaa tai hienoa autoa, vaan juurikin jo kerrottuja leikkiä, liikuntaa, yhdessä tekemistä, ruokaa, vettä ja turvallista kotia sekä säännöllistä elämää. Anna sille ne ja se rakastaa sinua koko pienellä koiransydämellään enemmän kuin ketään muuta koko elämänsä loppuun saakka.

      • Elefantsu

        Juu kiitos paljon pitkästä vastauksesta joo siis tottakai meillä on lämpivät välit koiran kanssa avasit todella paljon minulle ja tietenki olen tyytyväinen että koiralamme on hyvä olla ja turvallista vaikka se ei niin siitä minua palkitse mikä tietenki välillä vähän turhauttaa kun jonku se on tännekki "pikku perheeseen" leipä kantaa pöytää ja sekin stressaa tai koulutus siis kun lähden. on jo oppinut perus asiat todella hyvin koira on siis 4kk uros labbis mutta se että emäntä joutuu viedä koulutuksen loppuun ja koulutus taas on ollut minun ja koiran välinen juttu tähän menessä enemmän niin kai hän vielä uskoo yhtä hyvin minuakin vaikka en olekkaan häntä torumassa/kehumassa tai noh varmasti sama pätee näihin kaikkeen mitä sanoitkin jo mutta kiitos paljon ja mukavaa joulun odotusta:)


    • uhallako

      Tunnen paljon tapauksia, joissa esim. nainen perheessä ulkoiluttaa, ruokkii ja kouluttaa koiraa. Kuitenkin koira palvoo ja tottelee isäntää, jonka se näkee laumanjohtajana. Koiran kanssa käytetty aika ei siis ole mikään takuu sille, kumman koira valitsee ykköseksi. Ihmisen käytös ratkaisee.
      Omien koirieni kanssa kyläilen paljon, ja näkee että jotkin sukulaiset ovat koirille niin rakkaat, etteivät tahtoisi pois lähteä. Ovat olleetkin siellä hoidossa.
      Miksi murehdit jo etukäteen koiran kiintymyksestä? Minusta ainakin on kiva nähdä, jos omat koirani näyttäisivät kiintyvän muihinkin ihmisiin. Ei koira perheenjäseniään unohda.
      Vanhempi koirani on yksin viihtyvää tyyppiä, eikä se minua masenna. Koira on minulle rakas, vaikka se haluaakin olla omissa oloissaan ja tulee luokseni vain kun on ruoka- tai lenkkeilyaika.
      Jos koiraltasi kerjäät sen rakkautta ja palvontaa, tulet pettymään. Koira ei sellaista arvosta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1056
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      997
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      744
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe