Jääkö ikuisesti Ratkaisematta?

KukaSittenOnMurhaaja

Marraskuun viimeinen päivä vuonna 2006 ei ollut mikään suuri uutispäivä. Jäätelötehtaalla Turengissa sattui pieni ammoniakkivuoto, ja kolmesta murhasta tuomittu elinkautisvanki jäi kiinni Helsingissä karattuaan työsiirtolasta.

Vasta se, mitä tapahtuisi seuraavana yönä ja sen jälkeisinä viikkoina – kuukausina, vuosina – jättäisi päivän suomalaiseen rikoshistoriaan.

Marraskuun loppu oli ollut lauha. Vihmoi vettä, tuuli kävi lounaasta, ja merelle annettiin kovan tuulen varoitus.

Maa oli lumeton ja märkä. Lämpötila pysyi plussan puolella vielä illallakin, kun Luvata Oy:n henkilöstön kehittämispäällikkö Jukka S. Lahti kello 21:n jälkeen lähti ajamaan Turusta pohjoiseen. Matkaa Huittisten kautta kotiin Ulvilaan oli 158 kilometriä. Lahti ehti sinne parissa tunnissa.

Hän oli pukeutunut tummaan pikkutakkiin ja siihen sopiviin housuihin – näin hänen vaimonsa myöhemmin arveli, kun poliisi otti asian esille. Lahti tapasi pukeutua huolellisesti. Hän huolehti ulkonäöstään ja leikkautti tummat, lyhyet hiuksensa parturissa kerran kuussa. Lahdella oli erikoiset kasvonpiirteet, jotka jäivät helposti mieleen: kulmikas, voimakas leuka, epäsuomalaisen paksut huulet, tuuheat kulmat.

Hän oli 51-vuotias ja menestynyt elämässään. Koulutukseltaan hän oli sosiaalipsykologi ja yhteiskuntatieteiden maisteri. Aiemmin hänellä oli ollut oma konsulttiyritys. Hän oli myynyt yrityksille koulutusta ja yritysvalmennusta.

Lahti oli aktiivinen ihminen. 1990-luvun puolivälissä hän oli ollut perustamassa Suomen sosiaalipsykologien yhdistystä, ja Raisiossa hän oli johtanut yrittäjien yhdistystä.

Neljä vuotta sitten Lahti oli siirtynyt töihin Luvata Oy:hyn eli entiseen Outokumpu Copper Productsiin Poriin. Perhe oli muuttanut Raisiosta Kokemäenjoen varrelle Ulvilaan.

Viime aikoina töissä oli ollut raskasta. Luvata oli irtisanonut yli 150 työntekijää. Henkilöstön kehittämispäällikkönä Lahti joutui kohtaamaan irtisanotut ja laatimaan tukipaketit. Potkut saaneiden kohtalo vaivasi hänen mieltään.

Joku irtisanotuista oli ilmeisesti uhkaillutkin Lahtea. Mutta hän ei vaikuttanut olevan siitä erityisen huolissaan.

Tänä marraskuisena päivänä Jukka Lahti oli lähtenyt kotoa Turkuun aamukuudelta. Työvoimatoimiston seminaari oli kestänyt koko päivän. Tauon aikana Lahti oli poikennut sisarensa luona. Hän oli todennut langolleen tyytyväisenä, että seuraavana päivänä saisi taas syödä lihaa – Lahden perheessä oltiin muulloin kasvissyöjiä paitsi joulukuussa.

Turun työvoimatoimisto oli Lahdelle tuttu. Hän oli työskennellyt siellä 1990-luvulla. Juuri siellä hän oli tutustunut nykyiseen puolisoonsa.

Lahti oli vetänyt akateemisten työttömien ryhmää vuonna 1996, kun siihen oli liittynyt 31-vuotias vastavalmistunut kauppatieteiden maisteri ja viiden laudaturin ylioppilas. Lahti oli naimisissa, lapseton ja kymmenen vuotta naista vanhempi.

Naisen nimi oli Anneli Auer. Pian hän sai työpaikan samasta työvoimatoimistosta Lahden kanssa. He alkoivat tapailla, vaikka Lahti oli naimisissa ja Auer avoliitossa.

Auer tuli raskaaksi, Lahti erosi, ja he menivät naimisiin. Kolme seuraavaa lasta syntyivät kahden kolmen vuoden välein.

Ulvilassa heillä oli omakotitalo: viisi huonetta ja keittiö, sauna ja autotalli. Se oli hyvin tavallinen talo hyvin tavallisella suomalaisella pientaloalueella.

Ympärillä levittäytyi pientalojen peitto: punatiiltä, puuverhoilua, valkoisiksi maalattuja ikkunanpieliä. Keskenkasvuisia puita, pensasaitoja, nurmikkoa, terasseilla tutut rujot muovituolit.

Lahti oli alkanut katsella uutta työpaikkaa Turusta ja myös pääkaupunkiseudulta ja hakenutkin. Perheessä oli varauduttu taas muuttamaan.

Kello oli yksitoista illalla, kun Jukka Lahti käänsi Opel Zafira -merkkisen autonsa Tähtisentielle, ajoi sen punatiilillä verhoillun omakotitalonsa pihaan ja sammutti moottorin.

Oli torstain ja perjantain välinen yö, pimeää ja märkää. Ulvila alkoi olla jo yöpuulla.

Perheen kolme vanhinta lasta olivat nukkumassa, kun Jukka Lahti avasi ulko-oven. Jos Lahti teki kuten yleensä töistä tullessaan, hän jätti puhelimensa lipaston päälle eteisaulaan ja sammutti sen yöksi.

Hänellä oli kaksi matkapuhelinta: työpuhelimena Nokia sekä omassa käytössä halvempi Ericsson. Muita kännyköitä perheessä ei ollut.

Kolme vanhinta lasta olivat 9-, 7- ja 4-vuotiaita. He olivat menneet nukkumaan vähän yhdeksän jälkeen. Ilta oli ollut mukava, oli saatu pelata uudella Pleikkarilla. Sitten oli pesty hampaat ja menty omiin sänkyihin.

Kaksi lastenhuonetta sijaitsivat vierekkäin vastapäätä ulko-ovea. Vanhimmalla tyttärellä oli oma huone, kolme nuorinta jakoivat toisen lastenhuoneen. Sen ovessa odotti joulukalenteri. Aamulla joku saisi avata ensimmäisen luukuun.

Neljäs lapsi, kaksivuotias, ei ollut vielä omassa sängyssään. Hän makasi hereillä äitinsä kanssa. Vanhempien sänky sijaitsi olohuoneen takana takkahuoneessa pihan puolella. Kolmatta makuuhuonetta käytettiin Jukka Lahden työhuoneena.

Takkahuone oli niin pieni, että parisänky oli pitänyt työntää seinän viereen. Se oli kapea, vain 125

18

272

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mitenseon

      Onko se vanhin tytär Jukka Lahden jälkeläinen vaiko sen edellisen miehen jälkeläinen?

      • herääkysymyksiä

        Aloittaja kirjoittaa: Perheessä oli varauduttu taas muuttamaan.

        Oliko JL aikeissa muuttaa yksin pois? Vaiko lasten kanssa? Vaiko koko perheen kanssa?

        Tytär oli puhunut aiemmin, että vanhemmat eroavat?


      • Joutsenlahti.ainOikeassa

        Minfo paljastaa potkut saaneen Niemisen Ulvilasta tunnustaneen olevansa murhamies


      • kummituslakana

        Taitaa olla samanlainen tunnustus kuin Olof Palmen murhasta,186 on tunnustanut.


      • linkkiälinkkiä

        ja linkki tähän minfo tekstiin kiitos?


    • Joutsenlahti.tyri

      Syyllinen selvitettiin. Näyttö ei riittänyt.... mukamas

    • entinenaapurimelkei

      Annelin tuntevana voin todeta että miksi syytön olisi pitänyt tuomita?Anneli on lempeä ja ihana ihminen.

      • äläpuhupaskaa

        Niinhän jokainen on ihana ja kiva kunnes menee hermot.Päälle päin esitettiin onnellista ja pullantuoksuiset nettisivutkin oli jossa jaettiin pipariohjeita mutta koti oli kuulemma siivottomassa kunnossa ja jonkun matkalaukut oli valmiiksi lähtöä varten pakattuna eli ei kovin onnellinen perhe tainnut olla.
        Eikös heillä ollut suuri riitakin juuri tekoiltana että siinähän voi pullantuoksut unohtua kun menee hermot johonkin..


      • olimukavalikka

        Kyl Annu oli mukava eikä hermot menny.Ihana ihmine.


    • NooreN

      Kun lapset kasvavat, tarina tulee jatkumaan.Kun he tulevat aikuisiksi, he alkavat selvittää mitä heidän isälleen on tapahtunut.

    • syytevaara

      2006 Ulvilalaiset miehet varautukaa suureen painostukseen !!!!
      Älkää sit sanoko etten varottanut. Minä tiedän sen et mikä koneisto on tädin takana.

    • taistohonkäy

      Ehkä jo nyt kannattais mennä varmistamaan poliisilaitekselle oma selusta ja varmistamaan oma alibi.

    • kylnäino

      Kyl tää viel joskus selviää kunhan saadaan tekijä kiinni.

    • merkillistäpeliä

      Mahtaakohan ulvilalaisilla olla tieto tekijästä mutta pelko tms.estävät kertomasta totuutta,joku tietää varmasti syyllisen mutta miksi ei kerro?

    • EpäilenPuolisoa

      No voi helvetti. Kukaan ulkopuolinen ei tuonne ole yöllä murtautunut. Kyllä tekijä on asunut samassa taloudessa.

      Vai miten tekijä onnistui ikkunasta sisään tullessaan murtamaan ikkunan niin, että lasin sirpaleet olivat ulko- eikä sisäpuolella.

      • mää_tunsin

        Miksi kiltiksi luonnehdittu perheenäiti olisi tappanut miehensä? Eiköhän se ollut ulkopuolinen tekijä. Annumammu oli sitäpaitsi lempeä ihminen jollaisia soisi olevan enemmän.


    • vuosisadanmatkustaja

      Tämä ihana Anneli sai 7-8 vuoden vankeustuomion lastensa raiskauksista.

      • mää_tunsin

        Tämäkin rikos oli tekaistu kuten Annun syyllisyys Lahden murhaan.Annu oli ja on lämmin,ihana ihminen joka ei tekisi pahaa kärpäsellekään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      140
      6273
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      34
      3808
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1975
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1949
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1778
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1636
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1542
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      23
      1478
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1468
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      35
      1380
    Aihe