Huomioi ainakin nämä asiat ennen remontin tilausta

MJK__

Minulla kattoremontti tehtiin huolimattomasti, nyt kun olen ruvennut selvittelemään virheitä, on asiantuntijoiden ensimmäinen kysymys: Mitä työsuunnitelmassa lukee, eihän työsuunnitelmaa näytetä ostajalle, jos sitä edes tehdään.
Ennen kaupatekoa vaadi kirjallinen työsuunnitelma, joka koskee nimenomaa sinun kattoa.
Siinä pitää olla vähintään seuraavat asiat:
Mitä ja miten remontissa puretaan
Mitä tarkastetaan katon ollessa auki
Jätetäänkö vanha aluskate paikallee, tarkastus aluskatteen alta on vaikea, jos ei pääse vintille
Asennuksessa noudatettava tavaranvalmistajan asennusohjeita
Miten tuuletus harjalla hoidetaan

18

1427

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • etsilleenjatolleen

      Ja yksi tärkeimpiä kohtia on, että miten katto suojataan remontin aikana ettei mitään vesivahinkoja pääse syntymään talon muille rakenteille.

      Toki myös rakennustarvikkeiden varastointiin tulee kiinnittää huomiota niin, että puut ja villat pysyvät kuivina ja mahdolliset huovat puhtaina.

    • MJK__

      Jos katossa on jiiri, varmista että aluskatteen pystyruoteet eivät törmää jiirin tukilautaan. Aluskatteelle kertyvän veden pitää päästä valumaan vapaasi aluskatteelta, muuten laudat lahoavat.
      Katemateriaalien takuu edellyttää, että työ on tehty ohjeiden mukaan, muuten ei ole takuuta.

    • HJK_

      Turha puhua kattoremontista, jos kyseessä on vain peltien vaihto, tämän nämä ns. kattofirmat ehkä osaavat, mutta kattoremonttia he eivät osaa tehdä.
      Neuvotellessasi katon korjauksesta, pidä kokoajan mielessä, että sinua yritetään HUIJATA, kaikki asiat sopimus paperille, ei myyjän tai omaan vihkoon. Lasku maksuun, vasta kun työstä ei ole mitään huomautettavaa.

    • Petetty_

      Pidä mielessä kattoremonttikauppaa tehdessäsi, että sinua yritetään HUIJATA. Tilaussopimukseen pitää kirjoittaa kaikki asiat, myös itsestään selvät asiat, kuten materiaalien määrät ja tyypit sekä tietenkin kaikki ketjun alussa mainitut asiat , sillä huijari yrittää vältää kaikkea, mikä maksaa.
      Kauppiaan tilauspaperiin nämä asiat eivät mahdu, mutta aina voi sopimukseen laittaa liitteen, kunhan maininta liitteestä laitetaan sopimikseen.
      Ehdottomasti maksuehto, että lasku maksetaan vasta sitten, kun tilaaja on tyytyväinen työhön.

      • Petetty_

        Kattofirmojen mukaan rakennusmääräykset eivät koske saneerauksia, joten sopimukseen myös maininta, että rakennusmääräyksiä on noudatettava.


      • Osa-aikaeläkeläinen

        Minulle kattoremontin tekee tuttu pikkufirma, joka on paljon noita remppoja tehnyt, ja aikoo jatkaa toimintaansa tällä alueella. Hyvää työtä tuo firma on tehnyt, keittiöremppa oli tätä ennen. Tuo remppa tehdään vanhaan hirsitalooni.

        Kaupunkitaloni Vartti-katon pinnoitus oli pieni pettymys. Katto kun pestiin painepesurilla, oli ruskeaa liejua joka puolella. Aloituspalaveria tekijä ei pitänyt, vaan aloitti homman mitään ilmoittamatta minun ollessani töissä. Onneksi sadevesiviemärit eivät tukkeutuneet. Lopputulos on kyllä komea.

        Uusi kate on liukas, joten siihen tarvittiin lumiesteet. Kukaan ei tuntunut olevan halukas niitä asbestikuitulevyihin ruuvaamaan. Kyselin jo esteitä itse, ajateltiin pojan kanssa ne laittaa. Sitten ilmoittautui firma pk-seudulta ne laittamaan. Työnjohtaja sanoi että vähintään yhdet viikossa he Varttikattoon laittavat. Pari tuntia kaksi miestä katoilla hääräsi. Lopputulos on se, että aaltojen pohjaan kiinnitettyjen rautojen tiivisteet eivät pidä vettä. Levyjäkin on työn jäljiltä halki, reikiä porattu ruoteiden ohi ym. Saa nähdä miten nuo lämpimien säiden tullessa korjaavat. Aluskate on pitänyt talon kuivana, mutta tiiliseinä on parissa paikassa kastunut.
        Eli, olisi kannattanut vaihdattaa viime kesänä peltikatto. Määräykset asbestityöistä ovat tiukentuneet, mutta 15 000 € sanoi tuo tuttu urakoitsija homman nyt maksavan.


    • soitellen_sotaan

      > Minulla kattoremontti tehtiin huolimattomasti, nyt kun olen ruvennut selvittelemään virheitä, on asiantuntijoiden ensimmäinen kysymys: Mitä työsuunnitelmassa lukee, eihän työsuunnitelmaa näytetä ostajalle, jos sitä edes tehdään.

      Ehei, olennaisin kysymys on, mitä on tilattu! Siis mitä luki tarjouspyynnössä ja mitä urakkasopimuksessa?

      Tuliko tarjouspyyntö tehtyä vähän huolimattomasti...?

      • MJK_

        Eihän yksityshenkilö osaa tehdä tarjouspyyntöä saatikka sopimusta, silloin luotetaan myyjän sanaan, jos myyjä valehtelee, niin remontti menee varmasti pieleen. Työt tehdään paremmissa firmoissa heidän konsepin mukaan riippumatta talon rakenteista aina samalla tavalla. Suurimmassa osassa oikein, mutta joskus myös täysin pieleen.


      • valavoja

        Olen samaa mieltä ''soitellen_sotaan'' kanssa! Ettekö te helkkari tiedä, että mitä olette pyytämässä??! Sitten täällä vingutaan, että kun ei homma onnistunut! Käyttäkää vaikka kaveria joka tietää, että mitä te haluatte ja olette tilaamassa. Lista asioista mitä kuuluu tehdä ja mitä ei! Sopimus syntyy sen pohjalta ja se on sen jälkeen sama kuka sen sopimuksen tekee! Osaattehan te tälläkin palstalla kirjoittaa ja valittaa, niin miksi ei työlistan kirjoittaminen onnistu? Tehän annatte kattourakoitsijalle vapaat kädet tehdä mitä ne haluaa, ilman minkäänlaista suunnitelmaa, hölmöt!!


      • PaavoMa

        Mikä siitä suunnittelijasta tekee luotettavamman kuin rakentaja? Jos tilataan kattoremontti ja Suomessa on rakennusmääräykset, niin siitähän pitää lähteä, että kattoremontti tehdään määräysten mukaan, eikä niitä määräyksi tarvitse uudestaan sopimukseen kirjoittaa.


      • valavoja

        Onko tässä joku puhunut mitään jostain suunnittelijasta?? Siinä taas Paavo poika toisi rakennusmääräykset peliin, että enemmän vain sekoitettaisiin remonttia?! Tarkoitin sitä, että jos olet niin avuton, että et tiedä mitä haluat, tai tehdä paperille listaa haluistasi, niin kannattaa käyttää kaveria apuna!!! Sen jälkeen on helppo tehdä sopimus, kun kaikki tietää mitä pitää tehdä, myös urakoitsija, jonka perusteella on antanut tarjouksen ja ne laitetaan sopimukseen!! Jos urakoitsija epäonnistuu, niin on paperilla, mitä on sovittu ja sen jälkeen otetaan rakennusmääräykset peliin ja epäonnistunut urakoitsija maksaa viulut!


      • Petetty_

        Pahempi on se tilanne, jos tiedät, mitä haluat ja tilauksen jälkeen selviää, että urakoitsija ei halua tehdä siten, kun on puhuttu. Jos kauppaa hierottaessa sovitaan, että myyjä kirjaa vaatimukset ja myös kirjaa ne, mutta kattoa ei tehdä kirjausten mukaan.
        Sovin mm katon korjauksen jälkeen tehtäviin korjauksiin, että harjalle laitetaan tuuletusputket. Putket laitettiin harjalle, mutta aluskatteeseen ei leikattu reikää putken kohdalle, kun sitä ei ollut sovittu. Pitäisikö ei ammattilaisen tämäkin tietää?


      • soitellen_sotaan
        PaavoMa kirjoitti:

        Mikä siitä suunnittelijasta tekee luotettavamman kuin rakentaja? Jos tilataan kattoremontti ja Suomessa on rakennusmääräykset, niin siitähän pitää lähteä, että kattoremontti tehdään määräysten mukaan, eikä niitä määräyksi tarvitse uudestaan sopimukseen kirjoittaa.

        Etkö sinä reppana tiedä, että rakentamismääräykset koskevat vain uudistarakennuksia.

        Etkö sinä reppana tiedä, ettei vesikaton korjaaminen ole luvanvaraista työtä.

        Etkä sinä reppana tiedä, että vanhaan rakennukseen sovelletaan rakentamisajankohdan määräyksiä. Ja tämäkin on oikestaan tulkintajuttu, koska rakentamismääräykset koskevat vain uudisrakennuksia.

        Sitten jos tehdään niin isoja muutoksia, että korjausta varten pitää hakea lupa, astuvat voimaan rakentamismääräykset. Mutta niitä joudutaan soveltamaan ja tulkitsemaan, kun ei vanhaa rakennusta voi vaatia päivitettävän kaikin puolin nykyisten määräysten mukaiseksi.

        Vanhaa korjattaessa joudutaan väistämättä soveltamaan, kun nykyisten määräysten/ohjeiden/suositusten ratkaisut eivät aina ole 100 % yhteensopivia alkuperäisten rakenteiden kanssa. Tämän vuoksi korjaminen vaatii parempaa ammattitaitoa kuin uuden rakentaminen.

        Juuei omistajalta voikaan edellyttää, että hän osaisi speksata tarkat menettelytavat. Eikä kannatakaan, koska vaatimalla jotain tiettyä ratkaisua tai just tiettyjen tuotteiden käyttöä tulee vain rajanneeksi osan urakoitsijoista pois pelistä. Mutta se mitä kannattaa tehdä on kuvata tarjouspyynnössä ongelma mahdollisimman tarkasti tietty se, mitä noin niinkuin ulkonäön puolesta halutaan lopputulokseksi. Eli jos vain suinkin on tietoa katon rakenteesta, onko vuotoa ja missä on ja mistä syystä (esim. piipun juuripelti vuotaa, tuuletus huono tms) niin nämä paperille. Ehkä kattoa tai pellityksiä voi jopa avata parin neliön alueelta ja paukuttaa tarjouspyynnön liitteeksi nipun valokuvia.

        Kun urakoitsija tietää, millainen katon rakenne ja sen ongelmat ovat minkä näköistä pintaa halutaan tuleeko lisäksi tikkaiden, piipunpellitysten tms. tekoa, niin urakoitsija pystyy tarjouksessaan kuvaamaan tarkasti, mitä aikoo tehdä

        Silti, vaikka kuin hyvin olisi korjaus suunniteltu, on aina mahdollista, että tulee ikäviä yllätyksiä. Katosta voi paljastua odottamattomia vaurioita tai sen rakenne on erilainen kuin on oletettu/piirustuksissa. Tällöin pitää urakoitsijan ottaa tilaajaan yhteyttä ja pitää sopia, miten toimitaan. Lisähintaakin yleensä tulee -> korjaushommissa on paras varautua 30 % kustannusarvion ylitykseen esim. remonttilainaa haettaessa. Ettei homma jää tästä syystä seisomaan...


      • PaavoMa

        Ei se sinunkaan tietämys rakentamisesta kovin korkealla ole.
        Vesikaton korjaus ei ole luvanvaraista, mutta kattomateriaalin vaihto voi sitä olla joissakin kunnissa.
        Vanhaan rakennukseen sovelletaan rakentamisajankohdan määräyksiä, mutta jos rakenne ei ole edes sen aikaisten määräysten mukainen, eikö silloin pitäisi tehdä mahdollisimman lähelle nykymääräyksiä. Varsinkin jos vika on tiedossa ennen tilausta ja se kerrotaan myyjälle.


    • Eikulkukauppiaille

      Näiden kulkukauppiaiden tarjouksiin on syytä suhtautua todella varauksella. Niinkuin jokaisessa remppahommassa, tarkkaan on syytä käydä läpi mitä tehdään kuka tekee mihin hintaan ja mitä sitten kun entä jos-skenaario käy toteen. Helpommin se käy kun suomeksi voi artikuloida.

      Itse tukeudun paikallisiin hyvämaineisiin rakennusliikkeisiin kun tarvis on. Minä otan yhteyttä, eivät he.

    • Ei_kulkukauppiaille

      "Kun urakoitsija tietää, millainen katon rakenne ja sen ongelmat ovat minkä näköistä pintaa halutaan tuleeko lisäksi tikkaiden, piipunpellitysten tms. tekoa, niin urakoitsija pystyy tarjouksessaan kuvaamaan tarkasti, mitä aikoo tehdä"

      Jos näin tehtäisiin, niin kaikki asiat olisivat kunnossa, mutta kun näin tehdään vain sopimusneuvotteluissa ja työ tapahtuu aivan toisin.

    • rakennusvalvoja

      Kannattaa aina palkata rakennusvalvoja, vaikka maksaisikin tonnin tai pari.

    • MJK_

      Ei siitä rakennusvalvojasta paljon apua ole jos remontin tekijät eivät kuuntele mitä pitää tehdä. Kun katto on auki, niin siinä ei ole aikaa ruveta oikeudessa riitelemään, mitä piti tehdä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      205
      8317
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4708
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      28
      2270
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2158
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1955
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1845
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1756
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      23
      1756
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1653
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1458
    Aihe