Pidempiaikaiset poiju- ja ankkuripaikat?

Vierasvene

Talven pimeinä hetkinä tulee päähän jos jonkinlaisia ajatuksia ja viimeisimpänä muistelin irrallisia poijupaikkoja veneille? Irrallisia siis laiturista tai maista. Onkohan sellaisia enää missään päin suomea yleisemmin käytössä ja esim vuokrattavissa? Jokaisen veneilijän mökiltä varmaan löytyy oma poiju, mutta kun ei omaa mökkiä nyt satu olemaan. Pysyvä ankkurointihan voisi olla myös ratkaisu säilyttää venettä, mutta uskaltaako kukaan jättää alustaan pidemmäksi aikaa yksin ankkuriin?

Lappeenrannassa oli aikanaan muutama purjevene jatkuvasti poijuissa kaupunginlahden välittömässä läheisyydessä, mutta poijut on kadonneet jo vuosia sitten. Jollan kanssa puljaamisessa on toki oma vaivansa, mutta voisi kuvitella ilkivallan pysyvän vähempänä kun veneeseen ei kävellä noin vaan kuivin jaloin.

Tällaisia ajatuksia syntyi paristakin syystä, kun ensinnäkin kaikkialla ei venepaikkaa, tai välttämättä sopivaa sellaista saa laiturista samantien ja hinnatkin paikoille tuntuu useimmin nousevan kuin laskevan. Kaikkialla ei edullisemmilla laituripaikoilla saa vettä eikä sähköäkään vierestä ja alueen valvonnan tasokin vaihtelee, niin kannattaako sitten ylettömästi maksaa laituripaikasta? Se on tietysti jokaisen kipparin ja veneen kohdalla suhteellista.

Toinen syy edulliselle paikalle tai pysäköinnille tuli sellaisesta pohdinnasta että jos vaikka lähtee kesälomareissulle kotkasta perämerelle ja kesken loman tulee akuutti pakollinen tarve palata heti takaisin kotiin kesken loman ja vene pitäis jonnekin jättää. siihenasti että sen kerkeää hakea takaisin. Vieraspaikoilla on usein ruuhkaa ja hintaa alkaa kertyä mukavasti jos vene seisoo yli viikonkin paikallaan. En tiedä kuinka usein tällaista hätää suomessa kohdataan, mutta esimerkiksi työpaikan suuri kriisi yrittäjälle tai lähisukulaisen vakava sairastuminen kotopuolessa voi sattua kenelle vaan.

Kertokaas jos tulee muita ajatuksia mieleen veneen jemmaamiseksi poissaolon aikana?

8

243

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tasa-arvoa

      Yleisesti ottaen laatu vastaa hintaa. Mikään ei estä sinua laitamasta venettä ankkuriin sopivaan lahteen. Sitten voit mennä kumiveneellä maihin, tyhjentää sen, ja laitaa autoon tai kantaa muuten vaan kotiin.

      Venepaikka rannassa vaatii yleensä osuuden vesialueista tai muun luvan. Kenenkään ei tarvitse antaa omastaan ilmaiseksi. Sosialismin kehitys on Suomessa pysähtynyt, eikä sosialismissa muutenkaan tavallisella kansalaisella ole ollut mitään oikeuksia.

      Veneily on kohtuullisen kallis harrastus. Jos siihen ei ole varaa, niin kenenkään muun ei tarvitse sitä toiselle kustantaa. Siinä mielessä se muistuttaa vaikka ratsastusta, joka rahoitetaan puhtaasti harrastajan omasta kukkarosta.

    • helsinki-merisatama
      • Poijupoiju

        Näyttää helsingissä poijupaikka maksavan enemmän kuin esim 3m:n laituripaikka kaikilla herkuilla?! Ja mistähän johtuu että peräkiinnitys laituripaikkaan nostaa hintaa..?


      • eiOoPoijuu

    • PikkaansaLainannut

      Kyllä täällä Pohjanlahden rannikolla suomen puolella on hyvin paljon paikkoja rannassakin alkaen Porin korkeudelta pohjoista kohti joihin voi jättää veneensä ankkurin varaan ja laituripaikankin löytää hyvin usein joksikin aikaa kyselemällä paikallisilta.

    • jeps_jee

      Poijun hyötyjä purjeveneelle:
      Paljon helpompi lähteä ja tulla poijuun kuin laituriin. Erityisesti lähtö on helppo, kun purjeet voi nostaa valmiiksi poijussa eikä tarvitse moottoria ollenkaan. Suuri etu erityisesti yksinpurjehtijalle.

      Lisäksi myrskytuulet eivät haittaa, kun vene kääntää aina keulansa vastatuuleen. Eikä tarvitse fendareita naapurivenettä varten. Ja jos on kaverin/mimmin kanssa ottamassa olutta/shampanjaa avotilassa, niin naapurit ei hölötä vieressä. ;)

    • erf3343333

      Poijupaikka periaatteessa olisi ihan hyväkin mutta ehkä ei kovin monille:

      - Sinne pitää mennä jollain veneellä
      - Hankalaa valvoa omaa venettään, se meneminen sinne..
      - Rosvot, satamassa vene on paljon paremmassa turvassa rosvoilta

      • Reiska2K

        Jouduin mökillä pitämään purjevenettä poijussa, koska ranta on niin matala, ettei siihen saa ilman suuria kustannuksia/työtä laituria rakennettua.
        Usean kesän kokemuksella voin vakuuttaa, ettei se todellakaan ole ihanne ratkaisu. Se helpompi lähestyminen on myös kaksipiippuinen juttu, sillä jos käyttää soutuvenettä ym. yhteysveneenä on se siinä vastuksina kun lähtee ja tulee.
        Suurin ongelma on tavaran ja matkustajien rahtaaminen sinne veneelle. Minulla on korkelaitainen umpiperäinen oman aikansa malli ja vaikka siinä onkin uimataso on sieltä perästä vaikea siine kiivetä.
        Tein portaat joiden avulla kyljestä on jotkut vanhemmatkin ihmiset pystyneet sinne kiipeämään, mutta jos keli on kuoppaisempi on niidenkin käytössä omat vaikeutensa.
        Sitten on se remontin teko, joka vaati aggregaatin käyttöä kun kaapelin veto rantaan olisi ollut liian työlästä järjestää. Vesijohtovedestä en osannut edes haaveilla.
        Kyllä siellä poijussa lyhytaikainen pysäköinti on aivan ok , mutta jatkuva käyttö on stressaavaa.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6283
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4016
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2436
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1960
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1423
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1316
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1060
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1006
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      981
    Aihe