Asperger, ei mitään hyvää minulle.

tuntematonhenkilö

Minulle on jo pienenä diagnosoitu asperger, ja voin sanoa että siitä ei ole ollut mitään muuta kuin harmia, olen vain aina halunnut olla kuten muut, ja kuulua joukkoon, mutta se ei vain onnistu, ei mitenkään.

Jo pienenä olen ollut aina se outo poika takapenkissä, joka ei puhu kenellekkään, jos ei ole pakko. Puhuminenkin on ollut aina vaikeaa, ja kun ei sitä paljon tee, niin se on epäselvää, nopeaa ja muuten vain pelkkää sönkötystä.

Tuo on yksi syy siihen, ettei minulla ole koskaan ollut kavereita, eikä varmaan tule olemaankaan. Minua on aina kiusattu, jokaisella luokalla jonkun verran. Tosin olen aina kertonut siitä opettajalle, koska en vain kestä sitä. Jopa se, että joku huomauttaa vaikka ulkonäöstä, tai äänestä tai ihan mistä vaan, saa minut itkemään. Vaikka en haluaisi itkeä, vaikka en tule siitä edes surulliseksi tai vihaiseksi, tai vaikka se yrittää kuinka ystävällisesti siitä sanoa, niin siten siinä vain käy. Mutta nykyään voin kestää sitä sen verran, että tilanne on ohi ja voin mennä vaikka vessaan itkemään. Nykyään olen aina vihaisen näköinen, tai ainakaan en ole koskaan iloinen, ettei kukaan tulisi luokseni, ja saisi minusta jotain irti, jonka perusteella voi kiusata.

Nykyään on todella vaikea luottaa keneenkään. Olin kerran työharjoittelussa eräässä hyvässä paikassa, ja ihmiset siellä oli todella mukavia. Sinne siis oli aamulla kiva mennä, kun siellä odotti vain "ihania" ihmisiä. Sitten jälkeenpäin sain selville siskoni kautta, että he puhuivat minusta paskaa selkäni takana. Ja vielä nauroivat minulle sen takia, mitä olin eräälle naiselle kertonut. Se oli todella traumaattista, enkä enää ikinä halua mennä sinne, enkä enää koskaan nähdä niitä ihmisiä.

En ole hullu enkä paha. Vaikka kukaan ei ole koskaan voittanut fyysistä tappelua minua vastaan, niin en ole väkivaltainen enkä halua satuttaa. Olen empaattinen, ja vaikka olen katkera joillekkin ihmisille, niin eniten olen sitä itselleni. En haluaisi olla se weirdo joka ei puhu, mutta en voi muutakaan. Puhuminen ei ole enää se isoin ongelma, vaan keskustelu. En vain pysty, ja vaikka joku haluaisi, niin se johtaa siihen, että keksin tekosyyn ja lähden paikalta, ettei siitä tule liian kiusallista. Esimerkiksi kun joku kertoo jonkun "hauskan" jutun, niin en vain voi nauraa sille, vaikka se olisi mielestäni todella hauska.

Kun aloitin amiksen, niin olin ainoa, joka ei saanut kavereita. Ainoa ihminen, jonka kanssa voin jutella, on veljeni, enkä varmaan koskaan pysty tekemään sitä kenenkään muun kanssa.

Ja sitten toiseen aiheeseen, en ole älykäs, ainakaan tavallista älykkäämpi. Olen surkea matematiikassa ja muissa jutuissa, joissa minun pitäisi olla hyvä. Olen ihan hyvä kielissä tosin, mutta mitäpä hyötyä siitä on kun en voi jutella. En ole edes taiteellinen, tosin pidän piirtämisestä, kirjoittamisesta ja laulamisesta, mutta sen vastapainona minulla on todella huono muisti. Eli jos saan jostain inspiraation, niin se häviää samantien, kun unohdan sen.

Hauskinta tuossa muistijutussa on se, että muistan kaikki negatiiviset asiat, ikuisesti. Jos näen jonkun tutun, niin ensimmäinen asia, jonka muistan on joku kerta, jolloin hän on loukannut minua tai muuten vain saanut minut surulliseksi/vihaiseksi. Minua on jopa ahdisteltu pienenä, ja arvatkaa vain, että muistanko joka ikisen sekunnin.

Siinä tuli paljon tekstiä, hävettää kertoa itsestäni, vaikka olenkin täällä anonyyminä. Kaikki tämä ei ehkä liity mitenkään Aspergeriin, mutta kaikkea kokemaani ei ehkä olisi koskaan tapahtunut ilman sitä.

Itse asiassa olisi mukava, jos joku muukin kertoisi itsestään, kokemuksistaan ja siitä, kuinka tällaiset "sairaudet" on vaikuttanut elämään. Tällä palstalla on yllättävän vähän tällaista, useimmat keskustelut kertovat autismista, mutta ei henkilöistä jotka sen omaavat.

41

2314

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aspergerinfo
      • tuntematonhenkilö

        "Tuo on sinun kokemuksesi. Jollain muulla voi olla erilaisia kokemuksia. Mikä oli kirjoituksesi pointti? Jakaa epäonnistumisen tuntemuksiasi muille? Se on positiivista. Mutta jos tahdot yleistää asperger-diagnoosin saannin johtavan elämässä pelkästään vaikeuksiin, se ei ole rakentavaa sinun eikä muiden kaltaistesi kannalta. Kirjoittaminen kuitenkin aina kannattaa, aina voi löytyä ihmisiä, jotka ovat kokeneet asiat samoin kuin sinä, jolloin heidän kanssaan voi olla hedelmällistä jakaa ajatuksia. Ei elämä lopu siihen, jos on kokenut suurimman osan elämästään epäonnistuneensa, muutos on mahdollinen."

        Kiitos vastauksesta

        Niin juuri, se oli minun kokemus, ja siksi laitoinkin otsikoksi, ettei siitä ole ollut minulle mitään muuta kuin haittaa. Kyllä tiedän, että muilla on erilaisia kokemuksia ja he tietävät sen itsekin, ja kirjoituksellani ei ollut pointtia, se oli vain oma kokemukseni. Mutta jos siinä oli pointti, niin kai se oli juuri se mitä sanoit. Olisi tottakai mukava löytää ihmisiä, joilla on samankaltaisia kokemuksia, mutta "onneksi" ihmiset eivät ole yhtä negatiivisia. Elämä varmasti muuttuu, siitä ei ole epäilystäkään, se ainakin on totta. Enkä missään vaiheessa halunnut yleistää mitään, juuri sen takia lisäsin otsikkoni loppuun, että siitä ei ole mitään hyvää juuri minulle. Monet osaavat kääntää sen eduksi, mutta en vain ole yksi heistä.


      • Aspergerinfo

        Vastasin sinulle Aspergerinfoon, koska en saanut viestiäni lähetettyä tänne jostain syystä. Tuleekohan tämä viesti näkyviin.


    • ugfdhjjdgkm

      Seläntakana pahan puhuminen on kyllä ilmiö sinällään.
      Kun se alkaa aina jossain uudessa paikassa, niin minä olen alkanut sanomaan, että: "Jo minä ehdin ihmetellä, etteikö se täällä alakaan".

      • uiijgfdhjcffg

        Meinaan, että jos he sitten huomaisivat, ettei se niin jännää olekaan, tekevät ihan samaa kuin kaikki muutkin.


      • ookjgfgjkjh

        Lisään vielä, että minäkin olen kehunut aina niitä seläntakana puhujia tosi kivoiksi.


      • tuntematonhenkilö
        ookjgfgjkjh kirjoitti:

        Lisään vielä, että minäkin olen kehunut aina niitä seläntakana puhujia tosi kivoiksi.

        Juuri niin, ihmiset kyllä löytää ilon mitä oudoimmista jutuista, tässähän alkaa tuntea olonsa jo melko normaaliksi kohta. Mutta selän takana puhuminen kertoo kyllä paljon enemmän siitä puhujasta kuin puhumisen kohteesta. Kaksinaamaisuus on todella yleistä, mutta en silti ymmärrä sitä. Kyllä minäkin puhun negatiiviseen sävyyn ihmisistä, jotka ovat olleet ilkeitä tai joista en tykkää yhtään, mutta se, että puhuu paskaa ihmisistä, jotka ei ole koskaan tehneet mitään pahaa kenellekkään, tai ainakaan ei ole tahtonut tehdä sitä, tekee siitä niin vastenmielistä.


      • vaikeatietää

        En minäkään pysty ymmärtämään kaksinaamaisuutta ja sitä miten on mahdollista joukko aikuisia ihmisiä viettää aikaa pahanpuhuen jostakin itseään avuttomammasta...tai onkohan sittenkään heitä avuttomampi en tiedä...kun heidän pitää oikein viiden tai kymmenen joukolla...tai kahdenkymmenen...


      • vaikeaatietää

        Siis ilmiöllä ei vaikuttaisi olevan tekemistä fyysisen voiman tai koon kanssa.
        Sillä olen enemmänkin kuin hyönteinen.


    • Voima-diagnoosi

      Ei ole pakko itseään diagnosoida, jos siitä ei löydä vahvuuksiaan. Mutta meikäläiselle diagnoosi antaa voimaa kampittaa epäasiallinen kohtelu.

      • tuntematonhenkilö

        No, menneelle en voi enää mitään, mutta siitä ei vain löydä vahvuuksia jos niitä ei ole. Sinulla on hyvä tapa kääntää se eduksi edes jotenkin, mutta itse en usko, että siinä voi koskaan olla mitään hyvää. Tosin onhan se ihan hyvä tietää, että erilaisuudelle on joku syykin.


    • As-info

      Kantapalvelussa luki diagnoosit-kohdassa Asperger, toistuva keskivaikea masennus sekä OCD ja oli maininta erityisen haastavasta "potilaasta". Sain siitä voimaa. En kerro, kuinka sen kanavoin eteenpäin.:)

    • Aspergerinfo

      "En ole hullu enkä paha. Vaikka kukaan ei ole koskaan voittanut fyysistä tappelua minua vastaan, niin en ole väkivaltainen enkä halua satuttaa. Olen empaattinen, ja vaikka olen katkera joillekkin ihmisille, niin eniten olen sitä itselleni."

      Kunpa tietäisit kuinka paljon meitä samoin kokevia on. Aivan normaalia on tuntea noin, jos on koko elämänsä tullut kohdelluksi väärin vaikka itse on yrittänyt kaikkensa mukautuakseen ympäristöönsä, minkä toimintatavat ovat täysin sairaita ja epäinhimillisiä.

      Älä tee itsellesi koskaan mitään pahaa (äläkä myöskään muille) vaikka kuinka suututtaisi, sinunkaltaisia ihmisiä tarvitaan yhteiskunnassamme.

      • tuntematonhenkilö

        Kiitos taas vastauksesta ja totuuden sanoista.

        Vaikka samanlaisia ihmisiä olisikin, se vain harmittaa kun en ole koskaan tavannut yhtään sellaista. Toivottavasti kenenkään ei tarvitse olla yksin ikuisesti.

        Harmi, että jotkut ihmiset hyväksyvät vain "normaalit" ihmiset, eikä ymmärrä, miten vaikeaa on olla normaali, varsinkaan kun asiaa ei voi edesauttaa mitenkään.

        Ihmisiä ei ole pakko ymmärtää, mutta heidän kanssaan pitää pystyä puhumaan asiat läpi, kun väkivalta ei jätä jälkeensä mitään hyvää. Jospa yhä enempi ihminen ymmärtäisi sen joskus.


      • vaikeatietää

        Minun on melkein mahdotonta käsittää, että muut ihmiset ovat sellaisia kuin he ovat (koen heidän usein käyttäytyvän omituisesti), eivätkä he pysty mitenkään uskomaan, että minä olen sellainen kuin olen. Enkä tiedä mikä minussa niin erikoista on, ettei sitä mitenkään voi uskoa.
        Eniten ihmetyttää ilmiö, jossa useampi toisiaan tuntematon henkilö on ehdottomasti kieltäytynyt puhumasta minulle ollenkaan. En ole pelottavan näköinen tai oloinen tai mitään sellaista, enemmänkin varsin pienikokoinen jne. Ei se minua haittaa, etteivät puhu, mutta kiinnostaisi tietää mistä ilmiö johtuu.


      • vaikeatietää
        vaikeatietää kirjoitti:

        Minun on melkein mahdotonta käsittää, että muut ihmiset ovat sellaisia kuin he ovat (koen heidän usein käyttäytyvän omituisesti), eivätkä he pysty mitenkään uskomaan, että minä olen sellainen kuin olen. Enkä tiedä mikä minussa niin erikoista on, ettei sitä mitenkään voi uskoa.
        Eniten ihmetyttää ilmiö, jossa useampi toisiaan tuntematon henkilö on ehdottomasti kieltäytynyt puhumasta minulle ollenkaan. En ole pelottavan näköinen tai oloinen tai mitään sellaista, enemmänkin varsin pienikokoinen jne. Ei se minua haittaa, etteivät puhu, mutta kiinnostaisi tietää mistä ilmiö johtuu.

        mutta olen vuosikymmeniä asiaa pohtinut aktiivisesti, eikä se selviä, joten olen miettinyt, että olisi kenties paras jossakin vaiheessa lopettaa edes yrittämistä tietää.


      • Aspergerinfo

        Minulle kerran eräs lääkäri kirjoitti epikriisiini; "henkilö analysoi itseään ja ympäristöään loputtomiin". Vähänkö hymyilyttää. - Tietohan lisää tunnetusti tuskaa, joten olisikohan tuonlainen rutiininomainen tapa haalia tietoa, sekä itsestään että ympäristöstään jonkinlainen osoitus itsetuhoisuudesta?


      • hgdghmjhfjklkh

        Ei, tieto ei välttämättä edes tunnetusti lisää tuskaa. Mielestäni jossain oli joku tieteellinen artikkelikin siitä, missä tieto vähensi tuskaa. (Tieto se tuskaa lisää on mielestäni yksi niistä lukemattomista "viisauksista", joka ei edes pidä paikkansa)
        Olen ehdottomasti sitä mieltä, että paikkansapitävä tieto vähentää tuskaa, valeinformaatiotulva lisää varmasti, kun kaikenmaailman "tietoa" pursuaa joka suunnalta, mutta paikkansapitävän tiedon löytäminen on helpotus.
        Minä ainakin aion analysoida niin kauan, että vastauksia löytyy, vaikka sitten loputtomasti...


      • hgfdfhjkjh
        hgdghmjhfjklkh kirjoitti:

        Ei, tieto ei välttämättä edes tunnetusti lisää tuskaa. Mielestäni jossain oli joku tieteellinen artikkelikin siitä, missä tieto vähensi tuskaa. (Tieto se tuskaa lisää on mielestäni yksi niistä lukemattomista "viisauksista", joka ei edes pidä paikkansa)
        Olen ehdottomasti sitä mieltä, että paikkansapitävä tieto vähentää tuskaa, valeinformaatiotulva lisää varmasti, kun kaikenmaailman "tietoa" pursuaa joka suunnalta, mutta paikkansapitävän tiedon löytäminen on helpotus.
        Minä ainakin aion analysoida niin kauan, että vastauksia löytyy, vaikka sitten loputtomasti...

        Unohdin sanoa, että se huono tässä ominaisuudessa on, että monet ihmiset eivät pidä siitä. Ehkä se on siitä keksittykin se valesanonta "tieto se tuskaa lisää", että ihmiset saataisiin lopettamaan toisia ihmisiä ärsyttävä syvällinen pohtiminen.


      • Illanjatkoja
        hgdghmjhfjklkh kirjoitti:

        Ei, tieto ei välttämättä edes tunnetusti lisää tuskaa. Mielestäni jossain oli joku tieteellinen artikkelikin siitä, missä tieto vähensi tuskaa. (Tieto se tuskaa lisää on mielestäni yksi niistä lukemattomista "viisauksista", joka ei edes pidä paikkansa)
        Olen ehdottomasti sitä mieltä, että paikkansapitävä tieto vähentää tuskaa, valeinformaatiotulva lisää varmasti, kun kaikenmaailman "tietoa" pursuaa joka suunnalta, mutta paikkansapitävän tiedon löytäminen on helpotus.
        Minä ainakin aion analysoida niin kauan, että vastauksia löytyy, vaikka sitten loputtomasti...

        Siis aivan tosissani kysyn, mistä voi tietää, onko vastaanotettu informaatio faktaa vaiko fiktiota, mikäli siitä ei ole kirjallisia ammattihenkilöiden julkaisemaa todistusaineistoa olemassa? MIstä voi tietää, onko esim. jonkun yliopistossa opiskelevan tai yliopistossa opiskelleen henkilön joku "kertoma" faktaa vaiko fiktiota?

        Siis hei. Uskokaa jo vihdoin, ettei sellaista "olotilaa" ole olemassakaan kuin "psykoosi" tai mikäli oikein syvälle diagnostiikkaan tahdotaan kajota, skitsofrenia.

        Kaikki psykoottiset "häiriötilat" ovat "parannettavissa" ilman mitään sen kummempia kemiallisia lääkityksellisiä "hoitoja".
        foorur
        Pientä infoa alustuksena voi lukaista kirjasta Kumous laitosmaailmassa, mikä on kuulunut vuodesta 2011 Aspergerinfo-foorumin linkkivalikoimaan koskien linkkejä kirjallisuudesta, mitä foorumin perustaja on joskus aikoinaan 20 v sitten lukenut.


      • korkeintotuus
        tuntematonhenkilö kirjoitti:

        Kiitos taas vastauksesta ja totuuden sanoista.

        Vaikka samanlaisia ihmisiä olisikin, se vain harmittaa kun en ole koskaan tavannut yhtään sellaista. Toivottavasti kenenkään ei tarvitse olla yksin ikuisesti.

        Harmi, että jotkut ihmiset hyväksyvät vain "normaalit" ihmiset, eikä ymmärrä, miten vaikeaa on olla normaali, varsinkaan kun asiaa ei voi edesauttaa mitenkään.

        Ihmisiä ei ole pakko ymmärtää, mutta heidän kanssaan pitää pystyä puhumaan asiat läpi, kun väkivalta ei jätä jälkeensä mitään hyvää. Jospa yhä enempi ihminen ymmärtäisi sen joskus.

        = Autismi-info


      • hgfddfhkkbg

        Siinäpä se onkin, kutakuinkin kaikilla ihmisillä on vaikeuksia erottaa mikä on faktaa ja mikä fiktiota, eikä edes mikään arvonimi välttämättä takaa, että sen alla selostettu teksti olisi faktaa, varsinkaan jos tieto on alunperin jostain kolmannen käden kautta saatua. Joka tapauksessa on mielestäni aina loukkaavaa, kun uskotaan valetta totuuden sijaan.
        Koska riippuen asian laadusta, tietyillä henkilöillä voi olla luotettavaa tietoa asiasta, usein asianosaisilla enemmän kuin kummin kaiman kummilla toisella puolella maailmaa.
        Aihe on niin pitkä, ettei tällä kertaa enempää.
        Tämän viestin kirjoittaja ei ole aspergerinfo


      • hoviNtotuus
        korkeintotuus kirjoitti:

        = Autismi-info

        Okei. Käyn korjaamassa tänään foorumin nimeä. Ehkä. Tai huomenna.:)


      • hgfddgjj

        Tiedätte mistä kirjoitan, jos olette joskus olleet (kuten todennäköisesti olette) jossakin tilanteessa, jossa voitte tietää jonkun asian, jota muut eivät voi tietää...kuvitellaan että kiistaa olisi vaikkapa siitä mitä laukkunne sisältää. Laukku on kiinni ja vain itse voitte tietää mitä olette sinne laittaneet. Silti jotkut muut luulevat tietävän paremmin mitä siellä on ja jopa kiistelevät siitä keskenään. Kun sellaista kiistaa seuraa sivusta, niin oivaltaa tämän jutun...


      • työkoirainfo

        "tietyillä henkilöillä voi olla luotettavaa tietoa asiasta, usein asianosaisilla enemmän kuin kummin kaiman kummilla toisella puolella maailmaa."

        Siksipä nimimerkki Aspergerinfo muiden muutamien muassa, kirjottaakin vain ja ainoastaan omakohtaisista kokemuksistaan, sillä hän ei luotaa muuhun "infoon" tilanteista/tapahtumista kuin mitä on itse kokenut. Hän myös kumouttaa kaikki hänestä tehdyt herjadiagnoosit niiden kanssa, jotka ovat hänelle ne antaneet. Tällä hetkellä Kantapalveluissa näkyvät vain oikeat diagnoosit, ylimääräiset harhaanjohtavat on sieltä poistettu. Tietokannan ylläpitäjän sekä ylilääkärin puolesta.


      • Mitä-on-pussissanne
        hgfddgjj kirjoitti:

        Tiedätte mistä kirjoitan, jos olette joskus olleet (kuten todennäköisesti olette) jossakin tilanteessa, jossa voitte tietää jonkun asian, jota muut eivät voi tietää...kuvitellaan että kiistaa olisi vaikkapa siitä mitä laukkunne sisältää. Laukku on kiinni ja vain itse voitte tietää mitä olette sinne laittaneet. Silti jotkut muut luulevat tietävän paremmin mitä siellä on ja jopa kiistelevät siitä keskenään. Kun sellaista kiistaa seuraa sivusta, niin oivaltaa tämän jutun...

        aina ei voi tietää
        Onko itsellä puhtaat jauhot pussissa, sillä pussi voi vaihtua


      • toivottavasti_ei

        ainakaan vehnäjauhoja..

        t.jauhoinfo


      • hgfsdyuiii
        Mitä-on-pussissanne kirjoitti:

        aina ei voi tietää
        Onko itsellä puhtaat jauhot pussissa, sillä pussi voi vaihtua

        tuo on kyllä totta, pussi voi vaihtua....


    • testaaja-info
    • fgjdh

      Voiskos tuon saada suomeksi!

    • ET-info

      Heh

      • hahhahhhh

    • Mitä-mahtaa-tarkoittaa

      "Teillä ei ole puhtaat jauhot pussissanne".

    • Niimiimeerkkii

      Hei, minulla on diagnosoitu laaja-alainen kehityshäiriö ja aspergrin kirjon piirteitä, olen viisitoistavuotias "perusterve muksu" itse en ole ikinä kokenut puhumista tai kommunikointia toisten ihmisten kanssa vaikeaksi, huomaan kuitenkin joskus katsoessani esimerkiksi kuvaa jostakin tilanteesta jossa olen ollut osallisena, että henkilön kuvaan tallennuneet kasvonimeet em. Ovat hyvin kaukana siitä mitä olen henkilön siinä tilanteessa luullut kokeneen, alakoulussa minua kiusattiinkin 3-6lk, koko koulu ja ikäryhmä tuntee minut nimeltä ja joku saattoi esimerkiksi tulla vaan vittuilemaan aivan puskista, ilman, että olin ikinä ennen edes tavannut kyseistä henkilöä, yläkoulussa elämä kuitenkin helpoittui ja olen saanut paljon uusia kavereita ja ennen kaikkea muutaman tosi ystävän joidenka kanssa voin keskustella kaikesta, sanoisin, ett kaveripiiristäni yli puolet ovat vastakkaisen sukupuolen edustajia, (lue tyttöjä), tämä on mielestäni vähinäänkin kiinnostavaa, kun ajattelen, että alakoulussa minulla oli 1 kaveri koko opinahjon ajan (olemme tunteneet tarhasta asti) ja en tullut toimeen yhdenkään luokan tytön kanssa.

    • jaTpahtuiNiinäAikoina

      Hovioikeuden mukaan kummankin osapuolen kertomus on mahdollinen eikä kummankaan kertomusta rasita muuttuminen tai epäloogisuus.

      Hovioikeuden mukaan Lammi ei havainnut eikä hänen olisi pitänytkään havaita asianomistajan poikkeavuutta eikä etenkään tämän puolustuskyvyttömyyttä ja tahdonmuodostuksen ongelmia. Tämän takia hovioikeus hylkäsi syytteen.

      Hovioikeus totesi, että asianomistajan aspergerin oireyhtymä tekee kieltäytymisestä hänelle vaikeaa. Stressitilanteessa hän saattaa mennä lukkoon ja lamaantua. Myös asianomistajan äiti kertoi, että hänen tyttärensä ei osaa sanoa ei. Äiti kuitenkin kertoi myös, että tyttären poikkeavuutta on vaikea havaita.

      Todistelun perusteella hovioikeus piti mahdollisena, että jos sukupuoliyhteys on tapahtunut, osapuolet ovat voineet kokea sen eri tavalla. Asianomistaja saattoi kokea kieltäytyneensä, kun taas vastaaja saattoi kokea tämän suostuneen seksiin.

      Hovioikeus piti uskottavana sitä, että asianomistaja oli jossain vaiheessa kieltäytynyt seksistä ja kokenut tulleensa pakotetuksi sukupuoliyhteyteen. Sen sijaan näyttöä ei ollut siitä, että Lammi olisi käyttänyt hyväkseen asianomistajan heikentynyttä kykyä puolustaa itseään ja ilmaista tahtoaan.

    • Tämmönenteoria

      "Eniten ihmetyttää ilmiö, jossa useampi toisiaan tuntematon henkilö on ehdottomasti kieltäytynyt puhumasta minulle ollenkaan. En ole pelottavan näköinen tai oloinen tai mitään sellaista, enemmänkin varsin pienikokoinen jne."

      Sori, että vastaus tulee näin myöhään. Sitten asiaan: itselläni on asperger-diagnoosi ja mulla on teoria mistä muiden ihmisten outo tapa toimia voisi johtua. Nimittäin, ainakin itselläni kasvojeni ja etenkin silmieni ilmeet eivät usein vastaa tunnetilaani. Voin olla ihan hyvällä tuulella, mutta kun katson peiliin, silmistäni loistaa mielipuolinen raivo. Tai vaikka nurkkaan ajetun eläimen pakokauhu. Lukuisia kertoja, esim. kaupassa myyjä on ruvennut rauhoittelemaan tyyliin "ei ole mitään syytä raivota" vaikka olen ollut hyvinkin rauhallinen, ystävällinen ja kohtelias. Ilme vain on ollut väärä.

      Ei- aspergereille eleet ja ilmeet ovat olennaisin osa viestintää, sanat ovat toissijaisia. Jos ilmeet ja sanat eivät täsmää keskenään tai ilme on raivoisa/ torjuva tms. saattaa potentiaalinen keskustelukumppani katsoa parhaaksi jättää juttutuokion väliin.

      • ilmaisusta

        Joo tässä voi vaikuttaa että ilmaisen itseäni vähän eri tavalla, mutta huomaan sen itsekin, ja usein jopa selitän ilmiön ihmisille miksi tämä minun tyyli nyt on vähän tällainen, että ei kannata ihmetellä.
        Mutta en nyt varsinkaan vanhempana ymmärrä enää yhtään mitä se haittaa että ilmaisee vähän hassusti välillä. Voin vaikka itsekin todeta: "Noh, tämä nyt meni tällä kertaa vähän nolosti, yritän ensi kerralla paremmin ..."


    • Anonyymi

      Kuulut sä ainakin veronmaksajiin.

    • Anonyymi

      Itselläni todettiin se noin 9-vuotiaana enkä sanoisi sen suoranaisesti olevan sairaus. Lieviä piirteitä on, mutta yritän olla sosiaalinen. Varhaisnuoruudesta lähtien enemmän tai vähemmän syrjimistä ollut, en ole kovinkaan vihainen nyt luonteeltani, mutta paineita saattaa olla, noh on sitä muutama hyvä kaveri aina ollut ja nekin on vaihdellut, mutta naisista olen mielestäni jäänyt liikaa paitsi enkä koe voivani seurustella.

      • Anonyymi

        Aspergerit painii liikaa aspergerinsa ympärillä. Olen itsekin mutta ei se loppujen lopuksi paljoa elämään vaikuta. Naisten keskuudessa en ole minäkään suurta mielenkiintoa herättänyt mutta sen verran kuitenkin että tiedän ettei ole yhdessäelot oma juttu. Sitä vaan kuvittelee jääneensä jostain suuresta paitsi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2201
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1948
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1908
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1700
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe