lienevätkö pitäjän ennätykset kenenkään tiedossa

hyyry

Onkohan kukaan osoittanut kiinnostusta pitäjän ennätyksiä kohtaan, kun on kyse yleisurheilusta?
Tuntuu ettei ainakaan viimeksi kuluneina parina vuosikymmneneä ole täällä paranneltu aikaisemmin kilåpailuissa tehtyjä kuntalaisten yleisurheilutuloksia.

Eiohän täältä ole juuri ollut huippu-urheilijoitakaan. On ollut joku pikajuoksija, siinä kaikki.

Ehkä pikajuoksuissa on siksi päästy huipputasolle, mutta ei muualla. Voi hyvällä syyllä olettaa, että esimerkiksi heitto- ja hyppylajien ennätykset saattavat löytyä 1950-luvulla pidettyjen kilpailujen pöytäkirjoista. Siinä olisi paikallisurheilun historian fänille työtä.

Kyliltä löytyy varmaan vanhuksia, niin miehiä kuin naisiakin, jotka kenties jopa tietämättään pitävät hallussaan pitäjän ennätystä jossakin urheilulajissa.

44

341

  Vastaukset

  • Pitäjän ennätyksillä ei ole mitään merkitystä, jos ei valtakunnallisesti pärjää.

   • On niillä merkitystä. Varmasti moni urheilullinen vanhempi henkilö on nukkunut pois tietämättään, että on hallitseva mestari ja ehkä jopa koskaan rikkoutumattoman ennätyksen haltija!? Luulen, että minulla on pitäjän swingin ennätys.


  • Eräällä Mä ntyharjun miehelle on koko Euroopan ennätys naistenkaadoissa, saatta olla jopa maailmanennätys.

   • Ei ole suoranaista urheilua, menee tanssin puolelle eli lakanavalssin ennätys?


   • Etkö sinä vanha kaheli kykene pysymään pois idioottimaisien jankutuksiesi kanssa? Luuletko, ettei kukaan tajua, että itse kirjoittelet? Eipä varmaan...


   • KaikenlaisiaKaheleita kirjoitti:

    Etkö sinä vanha kaheli kykene pysymään pois idioottimaisien jankutuksiesi kanssa? Luuletko, ettei kukaan tajua, että itse kirjoittelet? Eipä varmaan...

    Katso Copy-Anssi taas tuohtunut.


  • 1950-luvulla täällä oli urheilu arvossaan. oli yleisurheilukilpailuja.
   Muistavatkos vanhemman sukupolven edustajat, kuka niissä oli varsinaisena puuhamiehenä?
   Varmaan 50-luvulla tehtiin pitäjällä tuloksia, joita ei yksikään mäntyharjulainen ole tähän mennessä parantanut.
   Onkohan kukaan mäntyharjulainen - tässä on puhe tietysti miehistä - ylittänyt esimerkiksi korkeushypyssä enemmän kuin 180 sm. Naisten puolella tuskin on yhtään 170 sm ylittänyttä. Entäs kuulantyönnössä, onko yhtäkään 13 m ylittänyttä?

  • Lienee myös yleisurheilulajeja, joissa täällä ei ole yleensäkään kilpailtu ainakaan viimeisiin 50 vuoteen.
   Tuskinpa täällä on kilpailtu 5000 ja 10000 metrin juoksussa enempää kuin moukarinheitossakaan.
   Luultavastikin 800 metriä on kilpailuissa ollut pisin juoksumatka.

   Naisten yleisurheilu kilpailumielessä täällä lienee jäänyt varsin olemattomaksi.

   Näyttää tosin siltä, ettei tällä palstalla juurikaan liiku urheilufänejä.

  • Jos joku kirjoitti tupakka-askin pohjaan vaikkapa pituushypyn lopputulokset, niitä tuskin säilytettiin paria viikkoa pitempään.
   Paikallislehti voisikin polkaista liikkeelle hankkeen, jossa se pyrkisi saamaan selville (epäviralliset) pitäjän ennätykset yleisurheilussa.

  • Pitäjän varsinainen yleisurheiluseura oli monien vuosikymmenten ajan MU-50. Vähän yli 10 vuotta sitten se yhdistettiin kuitenkin Mäviin.
   Mävi perustettiin muuten vuo nna 1920 nimellä Mäntyharjun Aseman Seudun Woimistelulu- ja Urheiluseura Virkistys. Mahtaakohan tuo olla edelleen seuran virallinen nimi?

   • Seuran käyttönimi on vuosikymmenten kuluessa lyhentynyt. Siitä tuli ensin Mäntyharjun Virkistys, siten MäVi, joka ei sellaisenaan sano mitään. Ilmeisestikin oudoksutti ja jopa hävetti sellainen urheiluseuran nimi kuin Virkistys.
    Kansalaisliikuntaa harrastavien seuran nimeksi se kyllä sopii hyvin..Sellaiseksi se kai alkuaan suunniteltiinkin.


  • Mäntyharjun Jäntevän historiasta ei löytynyt mainintaa seuran nettisivuilla, missä kyllä värikkäästi kerrotaan seuran nykyisestä monipuolisesta toiminnasta.
   Seuran alkuperäisessä tunnuksessa mainitaan perustamisvuosi 1921 ja lyhenne V.U , mikä kai tarkoittaa voimistelua ja urheilua.

  • Hyvin löytyy kirjoista ja kansista sekä myös erilaisina av-tallenteina. Myöskin muuta monitorointia on tallella jos pitäjässä kiinnostuneita riittää. Nytkin monta vetoa katsonyút levyltä täytyy vain kadehtia nuoren urheilija miehen kuntoa, kuitenkin monessa lajissa huipputaitaja. Kannatta lukea netistä ja miksei myös pitäjässä tunneta oman uroon ennätykset. Tsemppiä vaan.

   • Tuo on asiaa. Kopille toivotetaan hyvää yrittämistä. Todelliset tekijämiehet tekevät lajissa kuin lajissa historiaa, siinä muut jäävät soittelemaan. Lisää arkistoitavaa ja muuta dokumentoitavaa syntyy jatkuvasti, pystyssä pysymisen tahti on valtaisa.


   • Kukapa Kopin lajeista tietäisi paremmin kuin pitäjän tietäjät. Kylän dokumentoitujen suoritus ja lajien kirjon sankarin teot ovat tallessa. Niitä ei tarvitse kysellä. Usealla pitäjän asukkaala on suorituksista taltioitua kuvadataa eri muodoissa ja tietenkin netin aarteetkin ovat käytettävissä. Ja ainahan voi mennä itse livenä katsomaa hiukan vonkaa voit jopa päästä kiilapojaksi.


  • Olisi kyllä mukava tietää mäntyharjulaisten tekemät parhaat tulokset, sllä nehän ennätyksiä ovat. Elossa olevia ennätysten haltijoitakin on varmaan vielä elossa.
   Tätä nykyähän mäntyharjulaisia ei tapaa kilpailemassa juuri missään yleisurheilulajissa, jossa ennätyksiä kirjataan.

   • No leijulautailu tekee tuloaan ja saattaa muodostua olymppia laijiksi. Olen nähnyt paikkakunnan taitajien esityksiä ja varmasti ainakin mitali tulisi heti, jos saataisiin virallinen laji!


  • Mukavasti menee vai meneekö. Tämän yhden irvaajan ja herjaajan käytös ja tekstien säilyttäminen tappavat keskustelun täällä. Oli aihe mikä tahansa. Kiitos ylläpito tästä huolehtivasta rakkaudesta.

  • Törmäsin youtubessa paikallisen osaajan videoihin! Kyllä leijulautailu on tulevaisuuden laji ja niin hyvin sitä osataan Mäntyharjulla, jotta on ihme että lajista ei ole tullut vielä Suomen kansallisurheilulaji!

  • Tosiaan pitäjän ennätyksiä tutkiessa törmää usein yhteen ja samaan urheilulliseen lahjakkuuteen, jolla useita ennätyksiä urheilun tai siihen rinnastettavan fyysisen aktiivisuuden saralla. Toki voimme olla ylpeitä kaikista niistä urheilusaavutuksista, joista on kirjattu urheiluseurojen vuosijulkaisuihin ynnä muihin aviiseihin. Parhaiten maineikkaista saavutuksista saa kuvan erilaisilla nettihauilla. Meillä on hyvä pöhinä täällä pitäjässä ja yhteisesti kunnosta huolta pitäen saamme edelleen nauttia uusista seikkailuista urheulusuoritusten saralla!

  • Pitäjän ennätyksiä tutkiessa oikein tulvahtaa dokumentit. Pieni ihminen ei edes pysty käsittämään, millainen saavutusten ja tulosten tulva sieltä pöllähtää.
   Jopa pilkkionginta on mukana. Ja voi veljet, miten juutuubi ja muut tuupit sisältävät todella uskomattomia suorituksia. Pieni ihminen on liian pieni käsittämään sitä suuruutta.

  • Kaikki on tiedossa ja uusien ennätysten tullesssa voimaan kirjataan ne välittömästi tietokantaan. Paljon tallennetta löytyy netistä ja myöskin muuta dataa. Toki myös kuvia voittajista ja hyvistä suorituksista.

  • Ei ainakaan netistä tunnu löytyvän mäntyharjulaisten yleisurheilijoiden kuvia enempää kuin tuloksiakaan yli puolen vuosisadan takaa.
   Polkupyöriä korjaillut Jallukin järjesteli ja tuomaroi Aseman kentällä monta kilpailua ja tuloksia syntyi.

  • Aseman kenttä on tuttu suorituspaikka, sinne pääsee paikalle myös autolla. Todella hyvä jos ensi kesänä saataisiin aseman lahti vesiurheilun areenaksi, sillä leijulautailu vaatii melko paljon tilaa, mikäli suorittajia on samaan aikaa useampi paikalla. Joissakin taltioinneissa tilanne ja ennätykset näkyvät hyvin.

   • Missä taltioinneissa?


  • Onkohan menneiden vuosikymmenten urheilukilpailujen tulosluetteloita tallennettu mihinkään? Kilpailujahan järjestettiin kai enimmäkseen Virkistyksen ja MU-50:n nimissä. Tuloksethan julkaistiin tavallisesti Länsi-Savossa, myöhemmin myös Pitäjänuutisissa.
   Olisi kyllä mielenkiintoista tietää. missä määrin tuloksia on säilytetty Virkistyksen arkistoissa, jos sellaisia yleensä on olemassa.
   Kaipa Jänteväkin järjesti yleisurheilukilpailuja.

  • Ei sovi unohtaa Team Produn porukkaa, joka on myös tehnyt useita ennätyksiä omassa lajissaan. Sitten on vielä yksittäiset tänne hyville harjoituspaikoille tulevat ulkopaikkakuntalaiset, joiden ennätyksistä en kaikista tiedä, mutta netin syövereistä tämäkin saattaa selvitä? Voidaan sanoa, että meillä on eri lajien ennätysten saralla paljon annettavaa niin Suomelle kuin ulkomaillekin!

  • Kyllähän Kisalan kenttä on kerrassaan mallikelpoinen, mutta jos lasketaan pois kouluikäisten kisat, niin sen nurmen käyttö jää jalkapalloon. On estejuoksuhautakin, mutta onkohan sitä koskaan täytetty kilpailua varten?

  • Nykyiset kunnan yleisurheilun mestaruudet saavutetaan aika vaatimattomilla tuloksilla.
   Huippua lähentelevät urheilijat siirtyvät yleensä johinkin lähimmistä kaupunkijoukkueista, joissa toiminta on rikkaampaa.
   Nykyään ei siis täällä ennätyksiä juuri synny.
   Pitäjän urheilupuolen vahvuutena ovatkin joukkuepelit

  • Kun puhutaan pitemmälle päässeistä urheilun harrastajista pitäjällä, niin ei sovi unohtaa budolajeja., ennen kaikkea judoa. Suhteellisen suppeasta harrastajamäärästä huolimatta eräät paikkakunnan judokat ovat menestyneet mainiosti kotimaisissa kilpailuissa.

  • Budo- lajit kuten myös paini on pitäjässä niittänyt mainetta. Hyviä tekijöitä on ja erikseen vielä helmi-yksilöitä. Valitettavasti esillepano voisi olla kovempaa myös vakinaisten kirjoittajien kannustus paiharrastuksen parissa ähisevälle on tärkeää. Mukavaa kun huomataan ja kiitetään.

  • Tuskinpahan juuri on yleisurheilulajia, jossa joku täällä asuva nykyään yltää 1950-luvun tasolle. Innostusta puuttuu ja on muuta ajankulua kuin urheileminen. Kaasutellaan vaikka autolla S-marketin ja Kurkiniemen väliä.
   Eipä ole paljoa hiihtäjiäkään.

  • Urheilukenttää, joka on kyllä hyvin edustava, käyttää pääosin kouluikäinen nuoriso. Hyvä niinkin. vaikka pitäjän ennätyksiä ei tehdäkään..

  • Sinänsä urheilukenttä on varsin nykyaikainen ja hyvin varustettu. Juoksurata on tehty esimerkiksi 3000 metrin estejuoksua silmällä pitäen. Tuskinpa sitäon koskaan kentällä juostu, Jos joku nyt tulisi ja juoksisi kentällä valvotuissa olosuhteissa kyseisen matkan ja viipyisi sillä vaikka puoli tuntia, niin olisihan se pitäjän ennätys.

   Onkohan täällä muuten 110 metrin aitojakaan koskaan juostu?

   Luin muuten jostakin - lieköhän ollut paikallislehtemme, että MäVin historiasta on äskettäin julkaistu kirja. Etsiskelin kirjastosta, mutta ei löytynyt

  • Seuraavassa ei ole kyse pitäjän ennätyksestä, mutta kuitenkin korkeatasoisesta tuloksesta.
   Ensinnä kysymys: Missä yleisurheilulajissa täässä on tehty kansallisella tasolla lajissaan korkeatasoisin tulos?
   Jollakin pikamatkalla? Paljon jäädään kärjestä. Entäs sitten pituudessa? Kukas täällä olisi pituutta hypännyt? Korkeudessako? Ehei, Kalevi pääsi kai parhaimmillaan 180 cm.
   Siinä lajissa ei liene ollut ketään paikallista huippua. Laji on moukarinheitto. Täällähän pidettiin ainakin yhtenä vuotena moukarikarnevaali, jossa oli lajin parhaimmistoa tästä maasta, lieköhän ollut Neuvostoliitostakin.
   Karnevaalista ei kuitenkaan tullut perinnettä. Tuskin tuota moni enää muistaakaan.

  • Mäntyharjun tonni on myös vaativa rata. Eipä sitä ole kovin moni kyennyt looppun asti ja maaliviivan yli pääsemään.

  • Eikähän hanskaan vedon ennätys ole yhdellä kaljupäällä, lienee jopa voittamaton MM-tulos nykyään.

  • Tätä nykyä merkittävin urheilutapahtuma Mäntyharjulla on Tour de Mäntyharju (TDM). Se ajetaan polkupyörillä ja siinä kierretään Repoveden ympäri. Pituutta lenkillä on 160-175 kilometriä.

   Kun hiihtokelit ovat sellaiset kuin ovat , niin on kai kohta syytä polkupyörät esille.

  • Ei tule mieleen, että pitäjän ennätyksestä oliši pidetty kirjaa1950-luvullakaan. Silloin sentään järjestettiin kylillä kilpailuja.

  • Kilpailujen aiheet ovat muuttuneet. Nyt kilpaillaan siitä, kuka selviytyy terveenä koronaviruksen vallatessa alaa, täälläkin.

  • Oli aika, jolloin täällä oli oikea urheiluseura, jonka toimialaa oli yksilöurheilu.

  • Nyt on seura, joka nimellään korostaa yksilön ruumiillisen ja henkisen tilan nostattamista.
   Siinä mielessä se on hyvä nimi laaja-alaiselle vapaa-ajan toiminnalle kansalaisten parissa. Tämä lieneekin ollut perusteena seuraa perustettaessa.
   Kilpaurheilussa tuollainen nimi tuntuu kuitenkin oudolta.

  • Horroksesta heräämistä kuvaava käsite ei oikein sovi menevälle urheiluseuralle. Lyhennettäköön se vaikka muotoon Vire .

   Toinen seikka. Joskus- vielä 70-luvulle saakka - saattoi täällä hyvinkin olla sijaa poliittisten katsantokantojen mukaisesti kahdelle keskeiselle urheiluseuralle. Väestön vähetessä alle puoleen siitä, mitä se oli 50 vuotta sitten tuskin asia on enää sillä tavalla.

   Eikö olisi asiallista ja kaikkien liikunnan harrastajien etujen mukaista, että nuo pääseurat yhdistetään. Tämä voi tapahtua niin, että Jäntevän jäsenet liitetään Virkistykseen, joka ottaa nimekseen Jäntevä.

   • Aivan noin. Mieluummin yksi vahva kuin kaksi kituvaa seuraa, tālle asukasmāārālle.


  Ketjusta on poistettu 81 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kulmunille koulutusta 50 000 eurolla

   Veronmaksajat maksaa https://www.is.fi/politiikka/art-2000006527878.html Näin niitä verorahoja käytetään
   Maailman menoa
   368
   4250
  2. No niin....Tiemaksut sitten tulee.

   Jopa 1000€ lisää kuluja autoilijalle. Näin se Suomi varmaan yrittää ylöspäin mutta muistaa pitäisi että se raha on taas pois muusta kulutuksesta.Jälle
   Maailman menoa
   152
   4149
  3. Mielipiteitä amk pääsykokeesta?

   Itselle englanti ja eettiset taidot oli vaikeimpia... Jäikö teillä paljon vastaamatta kysymyksiin? Minulla joka osiossa jäi johonkin vastaamatta.
   Pääsykokeet
   84
   3670
  4. Miksi Halla-aho vaikenee USAn mellakoista?

   Johtuuko siintä että hän ei voi/saa kritisoida Putinia eikä Trumpia!?
   Maailman menoa
   219
   2516
  5. Henkirikos

   Tietoa kenelläkään viime yön puukotuksesta..?
   Jämsä
   18
   2266