a)Hihnahirviö b)opetusmurina

helkkarinkakara

On katsottu läpi viikko tolkulla koirankoulutusvideoita ja ohjeita, nähty youtubesta miten hienosti koiraa opetetaan kulkemaan hihnassa, mutta mua ärsyttää nyt aivan sairaasti miten hankalaa se meidän tapauksessa on. Koira on 9 viikkoinen pentu, ulkopissoja ollaan tehty jo viikon, vähän yli. Kyllähän se ulkona siinä hihnassa eteenpäin menee, mutta miten helvetissä mä saan sen kulkemaan sinne mihin haluan. En välitä uikutuksesta, seison päättäväisesti paikallani ja kutsun koiraa siihen suuntaan mihin olen menossa. Kyllä se loppuviimein tulee, mutta se meno on sitten sitä, että se menee edelläni viisi askelta oikealla puolella, sitten juoksee päättömänä toiselle puolelle tietä, vetä joka ikiseen ilmansuuntaan, ja kun vähän annan hihnalla vinkkiä nykäisemällä että tänne, niin pistää kunnon draaman päälle, kiljuu ja vinkuu niinkun sitä lyötäis ja repii ja riuhtoo ihan sekopäisen näköisenä. Itse seison siis ihan rauhassa paikallani ja iloisesti sanon tänne. Todella omapäinen koira. Yksi sellainen herkku on mikä aina kiinnostaa, mutta se kiinnostaa juuri sen hetken ja jossain vaiheessa ei toimi enää herkkukaan, se vaan saa sekokohtauksia.
Ei se nyt voi kulkea hihnassa kuin aikuinen koira tiedän kyllä, mutta siis miten hankalaa pennulle on oikein opettaa, että kuljetaan rauhassa toisella puolella eikä kiljuta ja hypitä ja huudeta kuin riivattu.
Hihnaa pidän lyhyellä niin että ei yletä vierestäni pois, mutta sitten vetää etujalat ilmassa. Pysähdyn myös aina kun vetää, että älyäisi matkan loppuvan jos vetää, mutta sitä samaa vetämistä se on koko ajan.
Sisällä ei tule kuuloonkaan harjoitella hihnakäyttäytymistä, se vetää vielä päättömämmin joka suuntaan eikä keskity sitäkään vähää.

Toiseksi, miksi jotkut sanovat että koiralle ei saisi murahtaa jos se tekee väärin, esim puree tai yrittää lähteä toisen eläimen perään hampaat irvessä? Kyllähän emokin murahtaa pennuilleen ja joskus oikein pitkään näyttää hampaita että esim kyljessä hampailla roikkuva pentu älyää lopettaa.
Olen pari kertaa ihan ääritilanteessa murahtanut, koira on hiljentynyt, istunut hetken paikallaan, jonka jälkeen olen kutsunut sen iloisesti luokseni ja se on ollut ihan normaalisti, eli ei kyllä mitenkään ole hätkähtänyt, muuta kuin ymmärtänyt vain että nyt meni väärin, mutta mitään hätää ei ole ja sitä rakastetaan.
En tunne ketään koiraihmisiä joten kyselen täällä ja varmasti naurettavaa jonkun mielestä kun pentu on pentu, mutta en voi uskoa miten joku voi olla noin luupää, että ei vaan rauhotu, eikä sen enempää silitykset, kehut kuin herkut jaksa motivoida.
Tiedän ettei pentu jaksa keskittyä kauaa ja se on vasta päässyt hetki sitten pentulaatikosta ulos, mutta kuitenkin noita koirakoulujakin on noin pienille, joten täytyyhän jotain toivoa olla saada tuo lähiaikoina kulkemaan oikein.
Koirakouluun en ole nyt ainakaan menossa, tuntuu turhalta kun on monet kymmenet videot aiheesta katsonut sekä lukenut, niin suomen- kuin englanninkielisiltä sivuilta ja sama systeemi on joka paikassa, joten aion saada taottua sen tuon päähän. Oikeastaan mitään muuta ongelmaa ei olekaan, kuin tämä hihnariehuminen. Suurin ongelma tässä on se, että ulkoilualueemme on pyöräteitä ja muita teitä joissa kulkee ihmisiä, autoja, pyöriä, niin se on vaarallista jos tämä hyppii joka toinen sekunti eri puolelle tienreunaa.

11

66

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ohjuriohjus

      Voit tehdä kuten kaverini koittaa niitä vanhoja hyviä keinoja,mutta... soittaa kuukauden päästä koiran olevan entistä hankalampi ja lähtevän jopa omistajaansa karkuun hampaat irvessä ;)
      Ei:hin on helppo turruttaa samoin murinoihin ja otteisiin ajan saatossa joka ajaa sitten joko rajumpiin otteisiin tai koiran henkisen tilan laskemisen nolliin (masennus)

      Totta: Jokainen tekee koirillansa miten parhaaksi näkee vaan miksi tehdä asioista vaikeita aikuisiän kannalta? Perus hetkellinen huomioimattomuus on tehokkain eli valitset rauhallisen alueen missä harjoitella juurikin nälkäisen pennun tai hieman aivotyöstä/päivästä väsyneen kanssa tottista. Liina on hyvä apuväline jolla voi säätää etäisyyttä saaden kuitenkin kontaktiin nopeasti koiran. Meillä on käytössä hei,hei sana jolloin toivon saavani kontaktia (palkkio/kehu) tai käännän selkäni poistuen paikalta kunnes itse juoksee kiinni hakemaan kontaktia,josta pitää muistaa heti palkita kun tämän tekee.

    • helkkarinkakara

      Täytyy vaan koittaa tuota huomioimattomuutta :) Sitä kyllä teenkin, mutta joskus tuntuu ettei vaan jaksa yhtään enempää, kun kaveri käy ihan ylikierroksilla eikä yhtä hiljaista sekuntia minuuttiin mahdu. Noh onneksi nuo kasvavat pian.

    • kasvattajallesoittoa

      Se on tosiaankin vasta pentu, eikä se rääpäle tajua että haluat sen jotain tekevän oman tahtosi mukaan.Joten varaudu siihen, että aikaa tosiaankin menee ennenkun se sen hoksaa.Joillakin koirilla vuosia, rodusta riippuen.Jotkut, eivät saa koirastaan koskaan koulutettua mieleistään.
      Eli ihan viikossa, ei koira valitettavasti opi juurikaan mitään.
      Sinuna kyllä hakeutuisin koulutukseen, mutta vasta kun pentu on saanut rokotukset ja on jo vanhempi.Noin pientä pentua, eivät edes ota koulutukseen, sehän on vauva vasta ;)
      Koulutuksessa on se hyvä, että siellä on muita koiria, ja harjoitellaan yhdessä.Siellä oppii muiden koirien aikana ohittamaan, käyttäytymään jne, mikä on koiralle tärkeää.

      Sinuna kyselisin kyllä kasvattajalta neuvoja, hänellä varmasti on paljonkin hyviä vinkkejä koiran kanssa toimimiseen.Itse otin koiran kasvattajalta, joka ilmoitti heti olevansa 24/7 tavoitettavissa jos pennun kanssa jotain ongelmia ilmenee.Ja hän ihan oikeasti osaa kertoa miten toimia, jos ongelmia tulee, onhan hänellä vuosikymmenten kokemus aikuisista koirista, pennuista ja juuri tästä rodusta.
      Eri rodut vaativat erillaisen koulutuksen jne.Eli kasvattaja on se, jolta sinun kannattaa kysellä neuvoja.Hän on perehtynyt juuri sinun koirasi rotuun, ja yleensä tietää ja tuntee sen monelta vuosikymmeneltä, joten hänellä on kokemusta , ja taitoa neuvoa juuri hänen pentujensa ostajia jos , ja kun ongelmia ilmenee.

    • 1360

      Trolli. Ei kukaan voi olla NOIN palikka.

      • 9428

        Sinä näytät olevan, jos tuota aloitusta trolliksi väität. Pitkä kirjoitus, jossa huolellisesti kuvataan ongelmaa. Trolliko muka sellaiseen kykenisi?


    • tervemenoa

      Kaikki eivät opi samalla tavalla. Ole kärsivällinen, äläkä vaadi liikaa liian varhain. Älä kuvittelekaan tekeväsi mitään hihnakävelylenkkejä alle kolmikuisen kanssa. Leiki enempi pentusi kanssa ja pidä hihnaharjoittelut lyhyempinä jaksoina. Itse en aloittanut hihnakävelyjä noin aikaisin vaan panostin ensin suhteen luomiseen. Ongelma taitaa olla teidän ympäristö, jossa ei pentu voi olla lainkaan vapaana? Koirassa ei vika ole - se on yksinkertaisesti liian pieni.

    • cinzu

      Pentuparka PELKÄÄ. Etkö sitä ole ymmärtänyt? Ei tuon ikäisen vielä tarvitsekaan osata kävellä hihnassa, vaan vasta opetella OLEMAAN hihnassa. Ne on kaksi eri asiaa. Pentusi ei voi luottaa sinuun, koska vaadit siltä liikaa liian pian. Etsi joku rauhallinen ja vaaraton alue, jossa voit antaa sen pennun toikkaroida ja toilailla aluksi miten sattuu pitemmässä hihnassa. Palkitse pienestäkin ja anna pentusi pitää HAUSKAA. HihnaKOULUTUKSEN kerkiää aloittamaan sitten myöhemmin, kun luottamus ja muut asiat on kunnossa.

    • koirulla

      kannattaa alottaa vasta vähän myöhemmin se hihnakoulutus keskity nyt vain muuhun tärkeään kuten sisäsiisteus opetukseen,suhteen luomiseen ja sellaiseen..
      9vk pentu on vielä niin pieni (vasta päässyt emonkin luota) että en sen ikäistä lähtisi vielä hihnakouluttamaan..
      odota vaan kohta senkin aika koittaa.

    • asdasdasddd

      Noin pieni vielä viedään pihaan vain oleilemaan ja haistelemaan, ei lenkille sen varsinaisessa merkityksessä. Hiukan käppäillään pihapiirissä ja that's it.

    • aloittaja00

      Terve! Kiitos vastauksista.Koira on pieni, sen tiedän kyllä, turhauduin tilanteen kanssa ihan siksi, että tosiaankin ympäristö on sellainen, että koiran on aivan pakko pysytellä lähettyvillä, ettei karkaile esim autotien puolelle. Pentu ei pelkää, ei hätää :) Tässä lyhyessä ajassa olen kyllä oppinut sitä jo tuntemaan eikä ole mikään tarkoitus eläintä traumatisoida, kyse on enemmän innosta ja sen omasta tahdosta mennä minne nenä näyttää. Normaaliahan sekin on. Mutta nyt on viime päivinä tullut edistystä kun ollaan menty tietty pieni reitti (ei tehdä lenkkejäkään vielä kuin sellaisia matkoja mitä koira itse haluaa kävellä ennen kuin pyytää takaisin kotiin) jonka se ihan innoissaan kulkee läpi ja osaa jo mennä suurimman osan ajasta tien reunassa :)
      Kouluun mennään myöhemmin, nyt kun sitä tarkemmin ajattelin, saadaan kävely hyvin kulkemaan. Kasvattajalta saa neuvoja, mutta tässäkin on puolensa, kun moni erilainen kokemus puhuu puolestaan.

    • olekoirana

      Ap. on oikeassa siinä, että kasvattajien koulutustavoissa on eroja. Kaikki eivät suosi vielä(kään) nykymetodeihin perustavaa oppia vaan laumahierarkiaa. Englannissa ja Yhdysvalloissa on laumaopin tavoilla koulutettuja koiria havaittu herkemmin sairastuvan jopa fyysisesti kun mielentila on alennettu nolliin jolloin koira ei välttämättä enää näytä kipuja edes saati ilmoita kun sitä ahdistaa (murina).
      ''Namituksen'' ideana on vahvistaa koiran halua tarjota itse toimintoa joka on sille edullisinta. Kun huonosta ei palkita tai anneta reaktiota ja vahvistetaan aktiivisesti haluttavaa käytöstä koira tulee suurella todennäköisyydellä vastaisuudessakin toimimaan kuten ohjaaja haluaa. Palkkioissa voi käyttää myös lelua,sosiaalinen tai etäpalkkaa riippuen koirasta mihin vetoaa eniten. Toisia pitää aktiivi palkata kunnes voi siirtyä etään tai vaihtaa palkkion laatua.

      Ihmeessä kuitenkin, suositan lopuksi ottamaan osaa pentutapaamisiin ja koulutuksiin koululla tai treeniporukoissa kaikki nuo on aina kotiin päin! Niin ja paljon hyviä ihmiskontakteja myös koirallisten lisäksi :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1378
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1251
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1175
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1135
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      14
      1083
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1057
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      31
      1027
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1023
    9. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1022
    10. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1011
    Aihe