D-vitamiinin puute

terveyttäkaikille

Reilu D-vitamiinin pitoisuus (yli 100 nmol/l) seerumissa ehkäisee fyysisesti aktiivisten ihmisten rasitusmurtumia, kertoo tammikuussa 2016 ilmestyvä jalkakirurgien ammattilehti The Journal of Foot & Ankle Surgery. Tulosten mukaan seerumin D-vitamiinin pitoisuuden tulee kuitenkin olla lähes tuplasti enemmän kuin mitä suomalaisilla on keskimäärin. Tavoitteeseen pääseminen voi edellyttää 100 mikrogramman nauttimista päivittäin. Suomalainen viranomaissuositus on kymmenen kertaa liian pieni.

http://www.tritolonen.fi/uutiset/2855-d-vitamiini-ehkaisee-rasitusmurtumia

6

62

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • satamikroa

      Uudessa tutkimuksessa on tarkasteltu leukemian esiintyvyyttä maailmassa. Tutkijat havaitsivat, että kauempana päiväntasaajasta sijaitsevissa maissa ihmisillä on vähintään kaksinkertainen riski sairastua leukemiaan verrattuna lähellä päiväntasaajaa sijaitseviin.

      Tutkijat arvelevat, että eroa selittää auringonvalon UVB-säteilyn vaikutuksesta ihossa muodostuvan D-vitamiinin vähäisempi saanti kauempana päiväntasaajasta. Tutkijat myös uskovat, että runsaampi UVB-säteilyn ja D-vitamiinin saanti voisi ehkäistä leukemiaa.

      Myös monien muiden syöpien kohdalla on vastaavaa vaihtelua maailmanlaajuisesti ja maiden sisällä eli vähän auringonvalon UVB-säteilyä saavilla alueilla on enemmän syöpää kuin runsaammin UVB-säteilyä saavilla alueilla.

      http://www.medicalnewstoday.com/articles/304797.php?utm_campaign=trueAnthem: Trending Content&utm_content=568eb80f04d301463480b767&utm_medium=trueAnthem&utm_source=facebook

    • deeetä

      Nyt flunssakautena kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että saa riittävästi D-vitamiinia. Matalat D-vitamiinitasot on tutkimuksissa yhdistetty suurempaan flunssan ja influenssan riskiin. D-vitamiini on ehkäissyt ylähengitysteiden infektioita sellaisissa tutkimuksissa, joissa tutkittavien alkutilanteen D-vitamiinitasot ovat olleet matalia.

      Japanilaisilla koululaisilla, jotka saivat 30 µg D-vitamiinia päivässä, oli 42 prosenttia pienempi influenssa A:han sairastumisen riski verrattuna lumevalmistetta saaneisiin:

      Urashima M, et al. Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren. Am J Clin Nutr 91:1255-1260.

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20219962

      D-vitamiini on hämmästyttävän tehokas virusten vastainen aine. Se tuottaa kehossa 200-300 erilaista virusten vastaista peptidiä, jotka tappavat bakteereja, viruksia ja sieniä. D-vitamiini vähentää riskiä sairastua flunssaan ja muihin virustauteihin ja nopeuttaa toipumista edellyttäen, että ihmisen seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) on vähintään 95 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen tarvitaan iästä riippuen 30-150µg D-vitamiinia päivässä. D-vitamiini on avaintekijä immuunijärjestelmän toiminnassa.

    • deevitamiinia

      Tuore suomalaistutkimus osoittaa, että suomalaislasten D-vitamiinitilanne on huono. Noin 41 prosenttia 6-8-vuotiaista lapsista ei saa päivittäistä D-vitamiinilisää, vaikka ravitsemusneuvottelukuntakin sitä virallisesti suosittelee aina 18 vuoden ikään saakka.

      Vanhemmat siis yleisesti laiminlyövät D-vitamiinilisän antamisen. Tutkimuksen tuloksista käy myös ilmi, että silloinkin kun D-vitamiinilisää syödään, sen määrä 10µg on aivan liian pieni.

      Lapsen sopiva D-vitamiinilisän määrä riippuu lapsen koosta. Alle 1-vuotiaille vauvoille riittää 10 µg, leikki-ikäisille sopiva annos on 20 µg ja teini-ikäisille voi antaa D-vitamiinia 40-50 µg päivässä.

      http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=10143880&fulltextType=RA&fileId=S0007114515005292

      1.8.2012 Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin EFSA nosti D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 100 µg:aan. Vauvojen rajana EFSA pitää nyt 25 µg ja 1–10-vuotiaiden 50 µg päivässä. Lausunnossa mainitaan, että edes 250 µg päiväannoksella ei löydetty mitään haittavaikutuksia.
      http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2813.htm

    • copypaste
    • copypaste

      Uudessa suomalaiseen aineistoon perustuvassa tutkimuksessa on nyt yhdistetty D-vitamiinin puute suurempaan MS-taudin riskin jälkikasvulla. Äidin vakava D-vitamiinin puute (D-vitamiinitaso alle 30 nmol/l) yhdistyi lähes 2 kertaa suurempaan MS-taudin riskiin verrattuna siihen, että puutetta ei ollut.

      Hyvä D-vitamiiniarvo on vähintään 80 nmol/l, joka riittää myös luustolle.

      Ilman D-vitamiinilisää suomalaisten keskiarvo on alle 50 nmol/l eli …

      Tutkimus osaltaan vahvistaa näyttöä, että D-vitamiinin puute lisää autoimmuunisairauksien riskiä.

      Suomi johtaa I-tyypin doabeteksen ilmaantumisessa. Ihan joka päivä joku lapsi sairastuu I-tyypin diabetekseen.

      http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2499458#noi150103r6

    • deevitamiiniae

      Lääkäri Matti Tolonen täytti eilen 75 vuotta! Terveysvalistus jatkuu...

      Lääkäri Matti Tolosen merkitys suomalaiselle kansanterveydelle on mittaamattoman suuri.

      http://www.tritolonen.fi/

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2161
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1938
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1888
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1690
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe