ulkomainen tutkinto ja ETA-tunnustaminen

katjaoo

mitä tää uusi juttu tarkottaa meille ulkkiksille, eikö jatkossa voi muka enää tunnustaa oikeusnotaariks? onko ne eta-kelpoisuuskokeet jatkossa historiaa? opiskelen siis essexissä briteissä ll.b:tä ja valmistun keväällä..
http://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/tutkintojen_tunnustaminen/patevyys_ammattiin/oikeustieteen_maisterin_tutkintoa_edellyttavat_tehtavat

6

2416

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Panuk

      Tarkoittaa sitä, että sulla tarvii olla vähintään ulkomaiset Bachelor of Laws sekä Master of Laws tutkinnot, jotta voit saada suomalaisen lakimiehen pätevyyden. Tämän saamiseks sulta vaaditaan 100 opintopistettä täydentäviä kotimaisia opintoja. Ja tämänkään jälkeen et pääse auskultoimaan (ks. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2000/20000205#L2P11 - "Ammattipätevyyden tunnustamisesta annetun lain (1093/2007) tai ulkomailla suoritettujen korkeakoulu-opintojen tuottamasta virkakelpoisuudesta annetun lain (1385/2015) tai sitä vastaavan aiemmin voimassa olleen lain nojalla tehty Opetushallituksen päätös ei tuota tässä laissa tarkoitettua kelpoisuutta tuomarin virkaan. (4.12.2015/1392)")

    • 4jewels

      Näköjään OPH ei enää rinnasta ulkomaista alempaa oikeustieteellistä tutkintoa ON-tasolle, pelkästään alemmaksi korkeakoulututkinnoksi. Tästä voi päätellä, ettei pelkällä kandilla ja täydentävillä opinnoilla/kokeilla pääse tulevaisuudessa OTM-ohjelmaan Suomessa. Jos haluaa suomalaisen OTM:n, on tehtävä myös ON-tutkinto Suomessa. OPH:n tiedot voivat tosin olla vielä puutteellisia.

      Lisäksi:

      "Myönteiselle rinnastamispäätökselle on edellytyksenä, että hakijan korkeakouluopinnot vastaavat laajuudeltaan, vaativuudeltaan, suuntautumiseltaan ja sisällöltään oikeusnotaarin ja oikeustieteen maisterin tutkinnoista muodostuvaa koulutuskokonaisuutta. Päätöksissä voidaan edellyttää Suomessa suoritettavia täydentäviä oikeustieteellisiä yliopisto-opintoja, joiden enimmäismäärä on 100 opintopistettä".

      Tämä on aika selvä juttu: Jos kandin tutkinto on keskittynyt KV-oikeuteen ja LLM vaikka immateriaalioikeuteen, ei kyseeseen voi tulla "suuntautumiseltaan ja sisällöltään oikeusnotaarin ja oikeustieteen maisterin tutkinnoista muodostuvaa koulutuskokonaisuus". Laajuuden merkitys ei liene ETA-maissa ongelma, sillä se on lähes kaikkialla 180 120 EAP. Vaativuuden osalta on mahdotonta arvioida mitään, mutta on selvää, että jos esimerkiksi ulkomaisen tutkinnon esineoikeus tai prosessioikeus ovat koostuneet muutaman EAP:n suorituksista, ei vaativuutta voida pitää vastaavana. Tällöin edes lisäopinnot eivät pelasta.

      Jos kuitenkin ulkomailla suoritettu tutkintokokonaisuus on ns. "oikea" juristin tutkintokokonaisuus, OPH voi lätkäistä päälle 100 EAP:n edestä opintoja, EDELLYTTÄEN, että 100 EAP riittää. Jos opintoja pitäisi määrätä enemmän, ei tutkintoa voida rinnastaa oikeustieteen maisterin tutkintoon Suomessa - ikinä (tai siis toistaiseksi kunnes laki joskus muuttuu).

      Parhaimmassa tilanteessa ovat tällä hetkellä sellaiset ulkomailla opiskelleet oikkarit, joilla on kädessä OPH:n tekemä lopullinen rinnastamispäätös kandin tasolle (ETA-kokeet suoritettuina) vähintään 3:n keskiarvolla. Sillä kokonaisuudella pääsee vielä hakemaan ja suorittamaan OTM-tutkintoa Suomeen sekä voi tulevaisuudessa hakea myös tuomarin virkaa.

      • 4senkannanottaja

        Allekirjoitan täysin 4jewels:n kannanoton. Noin se on. Yksi vaihtoehto on esimerkiksi se että haet Tallinnan yliopiston Helsingin maisteriohjelmaan Helsingissä. Se on kaksi vuotta ja hinta kohtuullinen 4700 euroa. http://law.tlu.ee/gb/45


      • 4jewels

        Hinta on reilu 4700 euroa per vuosi ja tuohon menee kaksi vuotta.
        Eli lähes kymppitonnin paukku eikä siltikään takaa Opetushallituksen myönteistä päätöstä.
        Opintosuunnitelmia voi verrata http://law.tlu.ee/gb/63

        ja

        http://www.helsinki.fi/oikeustiede/opiskelu/perustutkinnot/otm-tutkinto.htm

        Tämän lisäksi molemman, niin kandin kuin maisterin tutkintojen on muodostettava fiksu kokonaisuus jonka päälle lätkäistään satavarmasti lisäopintoja päälle.Ehkä köyhtyvät tiedekunnat ja Opetushallitus löytävät jonkinlaisen kompromissin määrättävien lisäopintojen osalta. Se voi myöskin johtaa tilanteeseen jossa todetaan yksinkertaisesti ettei 100 opintopistettä riitä - Opetushallitus voi laatia maksullisen kielteisen päätöksen ja tiedekuntien ei tarvitse järjestää puoli-ilmaista opetusta. Jos Tallinnan yliopistot aikovat vielä pysyä leivän syrjässä kiinni, niiden tulee räätälöidä opintosuunnitelmat hyvin tarkasti Opetushallituksen vaatimusten mukaisiksi. Muista maista tulleita (harvoja) opiskelijoita kiinnostaa varmasti todella paljon opiskella jotain Suomen prosessioikeutta Virossa englannin kielellä :D

        Onko tämä Suomen vanhan juristikunnan vastaus ulkomailta (=Tallinnasta) vyöryvän "kv-lain" opiskelijoiden massalle? Mihinkään muuhun ammattikuntaan lakiuudistus ei käytännössä vaikuttanut.


      • maailmamuuttuu

        Olen ymmärtänyt asian samoin kuin 4jewels. Mietin myös, ovatko OPH:n sivut vielä osittain päivittämättä. Mikäli ei, notaariksi ei saa enää rinnastettua ulkomaista tutkintoa vaan se on pelkkä alempi korkeakoulututkinto. Ulkoimailla olisi siis maisteriksi saakka opiskeltava, jotta suoritettu tutkinto voitaisiin laskea OIKEUSTIETEEN alan korkeakoulututkinnoksi (täydennysopintojen jälkeen).

        Tosin: eikös asia ole näin, tarvitsee olla vain vanhan lain mukainen päätös, ETA-kokeiden ei tarvitse olla suoritettuna 2016 loppuun mennessä? Yliopistojen on tarjottava ETA-tenttejä vuoden 2018 loppuun saakka, jos on ehtinyt saada vanhan lain mukaan päätöksen niin tuohon saakka on aikaa tehdä tenttejä ja saada rinnastus.


    • 4jewels

      Turun yliopiston sivuilta:

      Niiden erillisopinto-oikeutta hakevien, jotka ovat saaneet Opetushallitukselta 1.1.2016 jälkeen päätöksen ulkomailla suoritetun korkeakoulututkinnon rinnastamisesta oikeustieteen maisterin tutkintoon, on mahdollista saada erillisopinto-oikeus päätöksessä mainittuihin täydentäviin opintoihin. Hakemukseen on liitettävä Opetushallituksen antama korkeakoulututkinnon rinnastuspäätös, josta käy ilmi hakijalta edellytettävien täydentävien opintojen aihealueet.

      Opinto-oikeus voidaan pääsääntöisesti myöntää hakemuksen jättämistä seuraavan lukukauden alusta. Kaikissa tapauksissa hakemus on jätettävä tiedekuntaan hyvissä ajoin, vähintään kuukautta ennen haettavan opintojakson opetuksen alkamista.

      http://www.utu.fi/fi/yksikot/law/opiskelu/muut-opiskeluoikeudet/Sivut/JOO-opinnot-ja-erilliset-opinnot.aspx

      1 OP:n suorittaminen maksaa 15 euroa. Sitten vaan laskemaan kuinka suurista opintokokonaisuuksista seuravaat aineet koostuvat Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa niin voi päätellä riittääkö 100 OP:

      Suomen oikeusjärjestelmän rakenne ja lähteet
      Velvoiteoikeus
      Esineoikeus
      Perhe- ja jäämistöoikeus
      Rikosoikeus
      Prosessioikeus
      Valtiosääntöoikeus
      Hallinto-oikeus

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.

      Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.
      Terveys
      319
      7544
    2. Viiimeinen viesti

      Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill
      Suhteet
      66
      2176
    3. Mikä olisi sinun ja kaivattusi

      Tarinan kertovan elokuvan nimi?
      Ikävä
      177
      1843
    4. epäonnen perjantain rikos yritys

      onpa epäselvä kuva, tuolla laadullako keskustaa tarkkaillaan lego hahmotkin selvempiä
      Kajaani
      16
      1382
    5. Onko kaivattusi täysin vietävissä ja

      vedätettävissä?
      Ikävä
      112
      1287
    6. Yllätyspaukku! Vappu Pimiä rikkoi vaikean rajapyykin yllättävässä bisneksessä: "Nyt hymyilyttää...!"

      Wau, onnea, Vappu Pimiä, upea suoritus! PS. Pimiä tänään televisiossa, ohjelmatietojen mukaan hän on Puoli seiskassa vie
      Suomalaiset julkkikset
      9
      1251
    7. Suomessa ei ole järkeä tarjota terveyspalveluita joka kolkassa

      - Suomen väestötiheys 1.1.2022 oli 18,3 asukasta maaneliökilometriä kohden. - Uudenmaan maakunnassa asuu keskimäärin 18
      Maailman menoa
      170
      1221
    8. RÖTÖSHERRAT KIIKKIIN PUOLANGALLA.

      Puolankalaisilla tehtävä ryhmäkanne itsensä yleintäneistä rötöstelijöista, sekä maksattaa kunnan maksama tyhmän koplan j
      Puolanka
      55
      1171
    9. Kirjoitin sinulle koska

      tunnen sinua kohtaan niin paljon. Sydäntäni särkee, kun kätken ihastumisen, kaipauksen, sinua kohtaan tuntemani lämmön j
      Ikävä
      41
      1081
    10. Martina pääsee upeisiin häihin

      Miltäs se tuntuu kateellisista. Anni Uusivirta on Martinan kavereita.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      290
      1019
    Aihe