Pitääkö vuokralla asujan palella?

ihmeissään

Onko olemassa jokin alaraja sille kuinka lämmintä vuokralaiselle asumisen pitäisi olla?

Olen asunut erään firman omistamassa taloyhtiössä useamman vuoden. Aina oli vähintään 21 astetta lämmintä, kunnes kuulin viime talvena huhun että koska jotkut asukkaista eivät vastoin käskyä ole lopettaneet asunnoissaan tupakoimista ja pitävät ikkunoita levällään, taloyhtiössä ei tänä talvena nosteta paineita pattereissa. Tästähän riemu alkoi: minulla laski toistuvasti olohuoneessa lämpötila 20 asteen kieppeille, ja muistikuvani mukaan talkkari sai lasermittarilla seinästä sitäkin pienemmän tuloksen. Valitin asiasta varmaan kolme kertaa ennen kuin selvisi että toisessa asunnossa oli säätötaulu joka oli maalattu umpeen, ja kun sieltä säädettiin, tilanne oli kuten ennekin. Koko asunnossa 21 astetta minimi.

Nyt noin viikko sitten olohuoneessa lähti taas lämpötila laskemaan. Jokaikinen aamu 0,1 astetta vähemmän kuin aiemmin. Ilmoitin asiasta ja sain yllätyksekseni kuulla että "kukaan muu ei ole valittanut" ja näin ollen asialle ei myöskään aiota mitään tehdä. Todennäköisesti olohuoneessa saisi seinästä taas 19 astetta, sehän on ihan halpa mittari millä minä mittailen, eikä mikään laser. Kehotti lähinnä hankkimaan oman irtolämmittimen.

Jos minun pitää itse maksaa erikseen siitä mistä kukaan muukaan ei maksa, erikseen, siis lämmityksestä, niin onko minulla oikeus vaatia vuokraan alennusta? Entä onko vuokranantajalla oikeus edellyttä että jos taloyhtiössä kaikki muut saavat nauttia normaalista lämpötilasta, niin jonkun asukkaan pitää kärvistellä 19 asteessa?

Entä jos patteri on yksinkertaisesti rikki? Sekö sitten jätetään hoitamatta kun ei kukaan muu valita? Muillahan on ehjät patterit!

14

86

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kesäasunto

      Ei pitäisi, ei. Minulla ei keittiön patteri ole suostunut kuin joskus "haalenemaan"... pyysin putkimiestä katsomaan onko termostaatissa oleva "piikki" jumissa, ja ilmattukin on. Se ei vaan lämpene. Keittiössä nyt 17. Muissa huoneissa 20-21.
      Siirsin ruokapöydän olohuoneen puolelle.
      Tämä on omistustalo vaikka asunnon olenkin vuokrannut,
      ja mittavia remontteja tulossa.... ei kun muualle suunnistan...

    • BauHerr

      Seinän lämpötila saa olla 16 C, mikäli ulkona on - 5 C. Jos ulkolämpötila on alempi saa seinän lämpötila olla korjauskertoimella laskien alempi. Asuinhuoneen mini on 18 C, kuten edellä esitettiin. Kaikki tämä sillä korjauksella, että kyseessä on OHJE.

      20 C katsotaan hyväksi lämpötilan tasoksi.

      Meillä oli isännöinnissä tapana jättää tuollaiset valitukset huomioimatta. Katsoimme asian kuuluvan terveydenhuollon ammattilaisille. Voihan se 20 C tuntua kylmältä, mutta syy siihen on ihan jossain muualla kuin rakennuksessa.

    • hyvälämpöon

      18-20 astetta on ihan ok. lämpötila. Laita vaatteet päälle. Ei alkkareissa pidä talvella kotona olla..

    • saunapekka

      Just näin. Kukaan ei mene ulos kovilla pakkasilla uimahousuissa mutta sisällä pitäisi olla niin lämmintä että ne riittävät. Huoneen lämpötila mitataan väh. 1,5 metriä ulkoseinästä n. 1 - 1,5 metrin korkeudelta. 18 astetta täyttää normit.

    • Kerrostalossa

      23,5 astetta, kalsareissa tarkenee.

    • ihmeissään

      http://yle.fi/uutiset/oikea_sisalampotila_ei_ole_makuasia_vaan_tarkka_lukema/7038168

      "Oikea lämpötila ei kuitenkaan ole arpapeliä vaan tietyllä tavalla mitattu lukema.

      - Sopiva sisälämpötila on 21–22 astetta. Se mitataan standardin mukaan metrin korkeudelta ja metrin päästä ulkoseinästä. Jos se mitattaisiin nurkasta tai ulkoseinän vierestä, luku olisi todennäköisesti pienempi ja silloin lämmitettäisiin turhan paljon, selvittää kokenut lahtelainen isännöitsijä Antero Vainio.

      Vanhoissa kerrostaloissa, joissa lämmitysjärjestelmää ei ole uudistettu, lämpötila voi vaihdella kerroksittain. Nykyaikaiset lämmitysjärjestelmät takaavat sen, että tällaisia ongelmia ei tule.

      - Nykytekniikka tosiaan mahdollistaa sen, että kaikissa asunnoissa on sama lämpötila. Tämä edellyttää tietysti sitä, että lämmitysjärjestelmän säädöt on tehty oikein."

      Jonkun toisen asunnossa oli saatu 17 astetta, joten lupasivt että muuttavat säätöjä. Pitisi päivässä parissa nousta asteen.

      Minulta yksi seinä näytti 19 ja muut 21, eli se kylmyysongelma olikin nimenomaan ulkoseinän kohdalla (muut seinät väliseiniä). Harmikseni joudun oleilemaan nimenomaan sen seinän tykönä, koska muunlainen sisustus tekisi elämästä helvetillisen vaikeaa, joten jos vielä vilu, niin olen harkinnut jotain raanua seinälle eristeeksi. Sitäpä en sitten tiedä miten sen sinne kiinnitän kun ei ole apuvälineitä. Plus kissa menee takuulla moiseen roikkumaan.

      • siperia_opettaa

        21 astetta on suunnittelun ohjearvo uusissa rakennuksissa

        22 astetta on lämpötila, johon suurin osa ihmisiä on tyytyväinen

        ... mutta mikään laki ei vaadi, että ao. lämpötilat pitää saavuttaa vanhassakin talossa. Vanhoissa taloissa eristykset voivat olla heikommat jne. Pitäisi sitä nyt itsekin ymmärtää, että vaatumustaso on ollut alempi joskus 50 vuotta sitten!

        Oikea referenssi on asumisterveysohje, jota BauHerr taisi jo referoida. Sen alle ei saisi mennä, mutta siellä olevat raja-arvot ovat tosiaan väljät = huonelämpö saa mennä alle 20 jne.


      • siperia_opettaa
        siperia_opettaa kirjoitti:

        21 astetta on suunnittelun ohjearvo uusissa rakennuksissa

        22 astetta on lämpötila, johon suurin osa ihmisiä on tyytyväinen

        ... mutta mikään laki ei vaadi, että ao. lämpötilat pitää saavuttaa vanhassakin talossa. Vanhoissa taloissa eristykset voivat olla heikommat jne. Pitäisi sitä nyt itsekin ymmärtää, että vaatumustaso on ollut alempi joskus 50 vuotta sitten!

        Oikea referenssi on asumisterveysohje, jota BauHerr taisi jo referoida. Sen alle ei saisi mennä, mutta siellä olevat raja-arvot ovat tosiaan väljät = huonelämpö saa mennä alle 20 jne.

        > Minulta yksi seinä näytti 19 ja muut 21,

        Voi kyynel!

        Huonelämpötila mitataan keskeltä huonetta. Seinän pintalämpötila saa olla alempi, puhumattakaan jostain lattian nurkasta mitatusta lämpötilasta. Näillekin löytyy asumisterveysoppaasta raja-arvoja, mutta 19 astetta ei ole lähelläkään "laitonta" aluetta.


    • kesäasunto

      Nyt soitin putkimiehen katsomaan, aamulla oli keittiössä enää 16. Muissa huoneissa 18. No, hän irrotti koko termostaatin, että josko auttaisi, täällä on muutamissa huoneistoissa sama vika.
      Jos jatkuu nämä pakkaset, ja lämpö vaan putoaa tasaseen tahtiin on vika kyllä sitten, ja taitaa olla nytkin, lämmitysjärjestelmässä.
      Asuin ennen kaupungin vuokra-asunnossa, missä oli 22 talvella.
      ja yksityisellä tällaista.....

    • Erik_rak_mest

      Normaalia ja terveellistä alhainen asuntolämpötila. Minulla kotona nyt kovalla pakkasella 19 ja sen ylemmäs ei edes mene, siitä pitää huolen täysin auki joka ikkunapokassa olevat rakoventtiilit. Sukat pyörii jaloissa mutta tuleepa raikasta puhdasta ulkoilmaakin eikä tule keuhkotauteja. Paras olisi makuuhuoneessa 16 tai 17 ja sitä olen makkarissa pitänytkin. Luonani välillä yöpyvä miestuttavakin kuorsaa sikeästi siinä lämpötilassa. Ihmiset hautoo liikaa itseään kuumissa asunnoissa eivätkä pärjää sitten enää ulkona. Itse olen 60-70-luvun taitteesta saakka karaistunut ulkona erikoisrakennusmestarin hommissa kerrostalotyömailla ja silloin ei pakkasrajaa ollut eli 35 asteessa muistan kun tehtiin hommia Rovaniemellä.

      • vakka_löysi_kantensa

        > Itse olen 60-70-luvun taitteesta saakka karaistunut ulkona erikoisrakennusmestarin hommissa kerrostalotyömailla ja silloin ei pakkasrajaa ollut eli 35 asteessa muistan kun tehtiin hommia Rovaniemellä.

        Se onkin hyvä, koska Kallion slummissakin pääset asumaan näissä optimilämpötiloissasi.


      • khennt

        Nykyisin kirjoitat paskaa 35 asteen kumarassa.


    • vieläkinkesäasunnolla

      Mukavaa. Itselläni sattuu olemaan reumaa ja hermosäryt, eli pahenee kylmyydestä/vedosta.
      No aina vaan menee alemmas, eli tänään oli keittiössä 15.3
      ja muutan kyllä heti kun sopiva löytyy.
      Ilmeisesti eristeet puuttuu joltain sivulta kokonaan,
      miksi kummassa ei remontteja tehdä, ennekuin yhtiö on asumiskelvoton.

    • guapo100

      hekan asunnossa patteri on kylmä/haalea nollakelillä,ulkolämpötilan laskiessa patteri lämpiää.-----------------------Nyt ei niin tapahtunut,täytyy hommata sähköpatteri

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      106
      7488
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2812
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2402
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      109
      2113
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1799
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1553
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1416
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    9. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      36
      1379
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1327
    Aihe