Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Hartolan kouluun 15-17-vuotiaita afgaanipoikia

MammaMia36

Hartolan yhtenäiskoulussa aloittaa 11-12 afgaanilaispoikaa opintonsa.
Mitenkähän tyttöoppilaiden turvallisuus taataan. Tusinan verran islamilaisia poikia, jotka todennäköisesti ovat ilmoitettua ikää vanhempia. Olen hirveän huolissani ja lienee syytäkin.

Mitä ajatuksia teillä muilla on tästä?

36

130

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • arsyqwy

      keksit tarinasi ihan omasta päästäsi

      • MammaMia36

        En ole keksinyt omasta päästäni. SInulla ei ilmeisesti ole lapsia Hartolan koulussa. Muuten tietäisit tästä. Tai jos on, niin luepa Wilmasta alustavasti miten asiat ovat.


    • minävaan75

      Mihin perustat kommenttisi siitä,että ovat vanhempia?

      • hdfhhdfhd

        Siihen, että kaikissa muissakin vastaanottokeskuksissa paperittomille henkilöille luodaan uusi syntymäaika heidän oman ilmoituksensa perusteella ja silloin turvapaikanhakijan kannalta heidän itsensä on kannattavampaa ilmoittaa ikänsä pienemmäksi kuin mitä on. Eli täydestä menee jokin 3-5 vuotta. Jossain youtube-pätkällä haastateltiin parrakasta, n.40-vuotiasta irakilaismiestä, joka väitti naureskellen miten uskomatonta on se, että hän on tosiasiassa 12-vuotias ja häntä luullaan aina vanhemmaksi, koska heidän suvussaan kehitytään niin aikaisin. Tuo youtube-filmi keräsi ympäri maailman paljon katsojia ja arvatenkin myös kommentteja. Joten ihan tällainen mutu-tuntuma, mutta eipähän tuo iso rikos ole jos 17-vuotias ilmoittaa iäkseen 15. Sitäpaitsi eivät he aina itsekään tiedä oikeaa syntymäaikaansa tai edes syntymävuotta. Kaikissa maissa ei ole yhtä tarkkaa henkilörekisteriä kuin Suomessa.


      • mitämuutavaadit

        Koska niitä on neuvottu olemaan nuorempia mitä ovat ja sankka parrankasvu.


    • minävaan75

      Minun on vaikea ymmärtää tätä pelon ja paniikin lietsontaa,ymmärtääkseni nämä afgaani lapset eivät ole vielä edes aloittaneet koulunkäyntiä? On aika rajua tuomita tuntematta tai pitää varmana sitä,että jotain pahaa tapahtuu.

      • minävaan75

        Ja vielä tuohon pelkoosi tyttöjen turvallisuudesta;onhan koulussa aikuisia pitämässä yllä koulurauhaa ilman maahanmuuttajiakin??


      • safsafsafaf

        Kulttuurit ovat erilaiset ja afgaanipojat, jotka kouluun tulevat ovat hieman vanhempia kuin kantaväestöön kuuluvat oppilaat (16-17-vuotiaita vähintään) ja ovat jo omaksuneet edellisessä kotimaassaan oman kulttuurinsa. Eri asia olisi, jos pojat olisivat esim. alle 10-vuotiaita. Kyllä se mietityttää. Mutta toivottavasti huolemme on turha.


      • halusu_tai_ei
        safsafsafaf kirjoitti:

        Kulttuurit ovat erilaiset ja afgaanipojat, jotka kouluun tulevat ovat hieman vanhempia kuin kantaväestöön kuuluvat oppilaat (16-17-vuotiaita vähintään) ja ovat jo omaksuneet edellisessä kotimaassaan oman kulttuurinsa. Eri asia olisi, jos pojat olisivat esim. alle 10-vuotiaita. Kyllä se mietityttää. Mutta toivottavasti huolemme on turha.

        Afkaanit on pelkkiä elintasopakolaisia ,näin sanoi Afkanistanissa ollut Suomen suurlähettiläs Anne Meskanen. Niin että ei kun sinne takaisin.Pieni Suomi ei pysty olemaan kokomaailman sosiaalitoimisto.


    • vilmanlukija

      kulttuuriperämältään he ovat olleet työssä ihan pienestä, jo 6v aloitellaan työhommat kuten paimenessa olo tms ja kun kasvetaan ihmisenä, vastuukin lisääntyy, joskus 9-11 iässä alkaa tehdastyö jos asuu kaupungeissa, jos vuoristossa niin huume ym viljelmille työhön,tai vaihtoehtoisesti kaivosala tarjoaa nuorille työtä yhteisen tulevaisuuden nimessä.
      LINKKI:http://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/afganistanin-kaivosministeri-houkuttelee-suomalaisia-rikkaudet-odottavat-noutajiaan-6064840

      . Afganistan on maailman suurin oopiumin kasvatusmaa maailmassa. työtä riittää.
      linkki:http://yle.fi/uutiset/huumeiden_kaytto_rajahti_kasiin_afganistanissa_kierre_alkaa_jo_lapsena/5584173

      uutisen mukaan huumeiden käyttäjiä on vauvasta vaariin eli kouluun tulevat osuvat juuri ikähaarukkaan, seulotaanko em käyttäjät maahantulotarkastuksessa vai missä?
      onko vaaraa että näistä kasvaa uusi hartolan huumediileriverkosto?

      se että kouluumme ei tule tyttöjä , syy löytyy ehkä helposti googlella:
      linkki:http://yle.fi/uutiset/stubb_harmissaan_afganistanin_bordellikohusta/5248369

      ehkä on syytä nostaa esiin vielä uutinen:
      Linkki:http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015092220397188_ul.shtml

      suosittu poikaleikki uutisen mukaan on todella yleistä afganistanissa, miten ja kuka valvoo että esim välitunnilla ei aleta näihin leikkeihin?

      Kuten huomaamme asia ei ole niin yksiselitteinen ja helppo asia että tullaan vaan kouluun huomioon täytyy ottaa useita kulttuuri ja heimosidonnaisia asioita ja perinteitä

    • Minävaan75

      Ei ole yksiselitteistä ei,ja silti on helppo leimata nämä lapset huumeiden kasvattajiksi?? Ihan oikeesti?? Ymmärrätköhän sitä,että esim. Afganistanissa lapset joutuvat pakkotyöhön,vai ajattelitko heidän vaan tykkäävän tehdä jopa 12 tunnin työpäiviä?? Nyt on kuitenkin kyse LAPSISTA,jotka täällä on jo leimattu täysi-ikäisiksi ilman minkäänlaista totuudenmukaista tietoa.

      • EI-ELINTASOPAKOLAISILLE

        Lapsia tai ei,mutta suomalaiset ei kokomaailmaa pysty pystyssä pitämään.
        Oikein hyvä jos täällä tundrassa lumen ja jään maassa saadaan omat elätettyä.


      • Vadenblick

        Mistähän oot saanut itse totuudenmukaisen tiedon että ovat"lapsia"jollei
        mitään luotettavia henkkareita ole?Jeesus miten naiveja jotkut on!


      • sadassadad

        Se perustuu siihen mitä ovat itse ilmoittaneet. Ei heillä ole mitään papereita. Kepiläkodista sanottiin, että ovat 15-16-vuotiaita ja sama kerrottiin myös koululta kun kysäisin.


    • totuuseipalax
    • vilmanlukija

      hei minä vaan
      en leimaa ketään linkitykselläni, sinä itse leimasit heidät vastaamalla.
      mitä tulee pakkotyöhön, ei suomessakaan lapset kokenut pakkotyöksi sitä että navettaan lähdettiin heti kun kyettiin ja metsätöihin lapsesta asti, sama heillä
      lapset lähtee töihin aikaisin, eivät he koe sitä pakkotyöksi, vaan saavat rahaa perheen elatukseen, nyt tosin odottavat täällä turvapaikanhaku päätöstä ja ennen kesäkuuta koko tyhjä kerrostalo hartolassa on täynnä perheitä eli loisevia pummeja jotka käyvät taksilla heinolassa lääkärissä terveystalolla ja myös aivan oikein yksityisellä hammaslääkärillä
      he eivät jonota kuten me täällä hartolassa.
      samalla kun saavat yksityistä terveyspalvelua ilmaiseksi miedän verorahoilla meidän terv keskus maksut nousevat rajusti. miksiköhän?

      valtion piikkiin heille ostetaan lammasta ja naudan filettä s kaupasta, me syömme perskat eli halvat lihat kuten sianlihan
      veroja he eivät luonnollisesti maksa
      mutta päätöksen saatuaan me maksamme heille verovaroin esim passit.
      mihin he muuten passeja tarvitsee, ovatko he lähdössä lomalle jonnekkin?



      samalla kun heille ostetaan sitten uudet huonekalut ja uudet vaatteet, huomaa että siis uudet, et tule näkemään että käytettyjä tulisi, ne ei kelpaa
      me vaan maksamme kaiken
      itse en ole kyennyt vielä koskaan ostamaan uusia huonekaluja perheelleni, ne ovat saatuja tai käytettynä ostettuja

      • asdsadaad

        Ja minä en ole päässy lääkäriin, koska olen työtön ja minulla ei ole varaa niihin lääkkeisiin ja niihin hoitohin, jotka tarvitsisin. Kunpa pääsisin edes yksityislääkärille, mutta on liian kallista.


    • minävaan75

      Ne rahat, joilla maahanmuuttoa rahoitetaan olisi tuskin koskaan tullut vähätuloisten taskuun, vai mitä luulet? Syy ihmisten köyhyyteen on jossain muussa, kuin maahanmuuttajissa. Enkä sano, että on ollenkaan oikein, että Suomessa on näin epätasa-arvoista. Ei todellakaan pitäisi olla.

      Tosi asia kuitenkin on, että maahanmuuttajia on Suomessa ja myös Hartolassa, eikä vihan lietsominen ja maahanmuuttajien vihaaminen auta asiaa lainkaan. Kaikkea lukemaansa ei pitäisi ottaa totuutena. Ja aina ihmisen tuomitseminen tuntematta on äärimmäisen surullista ja kertoo enemmän tuomitsijasta, kuin tuomitusta. Jollain laillahan teidän on asian kanssa opittava elämään, siis sen tosi asian, että maahanmuuttajia jo Hartolassa on ja lisää tulee. Tsemppiä siihen.

      • Eläkeläinen214

        Eivät pitkään viihdy täällä. Ei ole työpaikkoja, ei koulutuspaikkoja. Väki vähenee muutenkin. Maahanmuuttajilla ei ole yleensä ammattitaitoa, jota voisi täällä harjoittaa. Ja he tykkäävät asua paikoissa, joissa on enemmän säpinää. Eivät he viihdy rauhallisilla asuinalueilla kovin pitkään. Ja miksipäs menisivät töihin kun valtio maksaa heidän oleilunsa. Ja sen jälkeen on kunnan vuoro. Muutamassa vuodessa Hartolan kokoiset kylät on "ajettu alas" ja paikallisväestö ryöstetty.


    • minävaan75

      Ja nuo huumetestaukset voisi järjestää koulussa myös Hartolan omille Suomi-kullanmuruille. Voisi tulla tarpeeseen...

      • IhanSama798

        Sinulle tiedoksi, että yhtenäiskoulussa on tämän kuukauden aikana tiedotustilaisuus oppilaille, jossa kerrotaan huumeiden/päihteiden haitoista ymv.
        Meidän perheessä ei käytetä huumeita. Eikä olisi varaakaan. Ei ole varaa edes olutta tai tupakka ostaa. Rikkaiden perheiden muksut ne ovat niitä (en tarkoita hartolalaisia vaan yleensä), jotka päihteitä ja huumeita käyttävät.


    • uvakkis

      ensi maanantaina olisi lehden mukaan yleisötilaisuus hartolassa liittyen tähän aiheeseen
      ehkä olisi syytä kysellä mitä sielä tehdään ettei käy kuin tässä:
      http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1452736871046.html
      houkutus voi olla joillekkin aika suuri, varsinkin naisvaltaisella alalla

      • SitäSaaMitäTilaa243

        Siinä on jäänyt SPR:n lahjoituslipas pahasti auki...mutta enpä ole hämmästynyt, Tuo asia on ollut tiedossa jo kauan mitä Vokeissa tapahtuu. Paljonkohan SPR-pipari maksaa vai joutuivatko SPR-torttutytöt maksamaan itse?


      • EnJaaPiparia

        Miksei ne afgaanimiehet tule itse paikalle vastailemaan kysymyksiin. Olisi jotenkin vakuuttavampaa ensikädentietoa kuin että sinne tulevat heidän ns. edustajansa. Jos kerran nuo afgaanimiehet ovat pelottomasti vaaraa uhaten paenneet Isisiä ym. omasta maastaan niin miksi pelätä kilttejä suomalaisia ja etenkään täysin munattomia hartolalaisia, jotka eivät osaa edes puolustaa itseään saati sitten heittäytyä väkivaltaisiksi.


      • EnJaaPiparia

        Enkä tarkoita, että pitäisi ryhtyäkään väkivaltaiseksi. Olisi vaan mielenkiintoista tietää MIKSI joku pakenee omasta kotimaastaan. Jos ei sellaista asiaa voi tulla kertomaan julkisesti niin ei voi olla oikea pakolainen.

        Alkaa nyt epäilyttämään koko touhu. SIellä Kepiläkodissa on 20 työntekijää ja 10 afgaanitaustaista asukasta. Tämä siis virallinen tieto. Ja toiset 10 on tulossa lähiaikoina. Ja sitten heidän sukulaisensa myöhemmin. Mistä ne sukulaiset tulevat? Jostain toisesta Vokista vai Afganistanista?

        Näihin kysymyksiin ei saada vastausta ensi maanantain tiedotustilaisuudessa, joten siksi laitoin ne tänne kysymyksen muotoon, jos joku muu tietäisi enemmän.

        Ja tämäkin. 20 työntekijää ei vielä riitä vaan lisää sosiaalialan ihmisiä haetaan Kepiläkotiin. Eihän vanhustenhoidossa ja päiväkodeissakaan ole noin valtavaa henkilökuntaa per asukki?


    • hohhoihoi

      Ehkäpä sinne Kepiläkotiin todella tulee kaikkien suvut ja kumminkaimat ja voi että se tekee Hartolalle hyvää :) Avartuu maailmankatsomus ja kulttuurien tuntemus. On tää teidän kiihkoilu ja huolestuminen ihan käsittämätöntä.

      • jgoerigjeo

        Kun harrastaa kakkospesää niin ei väliä...


    • kyteleee

      mietin tässä tulevia ja lueskelen migrin sivuja ja fundeeraan että
      kun alaikäinen saa turvapaikkapäätöksen joka on myönteinen niin 1,5 kk sen kaikki halukkaat"sukulaiset" ovat täällä yhtä kohti voi tulla joku 15 maksimissaan, kuten olemme lehdistä lukeneet.
      keskimäärin tulee 5 eli kerrotaan viidellä tulijoiden määrä.
      kannattaa kysyä paljonko yksi alaikäinen maksaa päivässä veronmaksajille
      kannattaa myös udella että jos tulee kielteinen turvapaikkapäätös, kuinka nopeasti tiedosta alaikäinen palautetaan takaisin taikka millä nopeudella se lähtee hartolasta kokoomiskeskukseen taikka palautuskeskukseen. ja ennenkaikkea tuleeko uusi bingo pyörimään sen tilalle.
      jos perheenyhdistäminen toteutuu mihin se perhe sijoitetaan kun se tulee ja siirtyykö alaikäinen perheensä tykö heti vaiko vasta sitten tilipäivänä eli kelassa käynnin jälkeen kun on paalua päällä.


      jos perhe asettuu hartolaan vaikka tyhjään kerrostaloon, onko tehty toimintasuunnitelma ostetaanko heille huonekalut,vaatteet, harrastusvälineet, ja muut ns kestokulutushyödykkeet uutena vaiko siten kuten normikansalainen eli kaupanseinän ilmoituksesta.
      ostetaanko heille s kaupasta miinus 30 prosentin tuotteet kuten normaali työtön
      pääseekö ne kävellen tai bussilla tarvittaviin kohteisiin vai onko pakko aina ajaa taksilla

    • voittajafff
    • ihmehommaa
    • hohoi

      Harmiksenne täytyy kertoa että alaikäiset turvapaikanhakijat saavat lähes poikkeuksetta turvapaikan maasta josta sitä hakevat :) ja näin se pitää ollakin:)

    • näin

      Ei ole vanhempien huoli turhaa Hartolassa ennemminkin olisin huolestunut vallalla olevasta sinisilmäisyydestä tulijoita kohtaan. Parhaiten tulevaisuuden näkymistä pääsee perille tutustumalla Ruotsin kouluista kertoviin juttuihin ja tilasto tietoihin. Niitä tosin pitää hieman etsiä koska Ruotsalaiseen tyyliin "pois silmistä pois mielestä" niitä ei kovin mielellään julkaista asioiden erittäin huolestuttavan kehityksen takia. Sama koskee myöskin median tiedottamista kouluissa tahtuvista asioista siellä: Ne yksinkertaisesti vaietaan hiljaiseksi. Esimerkkinä käy vaikkapa alkuviikon puukotustapaus missä 14 vuotias afgaanipoika surmasi 15 vuotiaan pojan koulupäivän aikana. Tästä oli hyvin pienet otsikot myös Suomen lehdissä mutta taustat ja tekijän etnisyys normaaliin tapaan jätettiin kertomatta. Suomenkielellä Ruotsin tapahtumista
      Kertoo blogisti PAAVOTAJUKANGAS.COM Ruotsista on valitettavasti matkittu
      myös tuo ikä-asia mistä tuolla aikaisemmissa viesteissä olikin juttua. Totta on että joukosta on löytynyt 25-40 vuotiaita miehiä ilmottautuneena ala-ikäisiksi. Suomessa erot eivät ole ehkä näin karkeita mutta yli 18 vuotiata joukossa on paljon. Syynä tähän valehteluun lähes 100% varma turvapaikka ja perheenyhdistämisen helppous. Ala-ikäisten majoittaminen ym. hoivailu on bisnesmielessä erittäin kannattavaa toimintaa joten räikeisiinkään tapauksiin ei sieltäpäin puututa ollenkaan. Tästä aiheesta olisi paljonkin kertottavaa mutta en tämän enempää "julista" tässä eikä tarkoitus ole milläänlailla pelotella tms. vaan
      saada ihmiset suhtautumaan hieman kriittisesti tietoihin mitä meille annetaan tuolta maahanmuuttoviraston ja SPR:n puolelta. Toivotaan että siellä Hartolassa menisi kaikki hyvin, puuttukaa ongelmiin välittömästi jos niitä tulee muuten ne alkavat pahenemaan hyvinkin nopeasti. Voimia!

      • LapsissaTulevaisuus

        Koulussa oli viime perjantaina tiedotustilaisuus, jossa oli paikalla Kepiläkodin henkilökuntaa, ja jos oikein ymmärsin niin kaksi afgaanilais-syntyistä miestä, jotka ovat asuneet ja työskennelleet pidemmän aikaa Suomessa ja ovat suomen kielen taitoisia. He kertoivat Afganistanin kulttuurista ja yhtenäiskoulun oppilaat saivat esittää kysymyksiä, joihin sitten vastattiin. Tilaisuus oli ollut avoin, asiallinen ja rento. Yhtenäiskoulun oppilaat ainakin vaikuttivat siltä, että on mielenkiintoista ja hauskaa saada uusia koulukavereita ja päästä pelaamaan jalkapalloa. Joten ainakaan koululaisilla ei ole ennakkoluuloja eikä tarvitse ollakaan ennen kuin sitten vasta kun jotain pahaa tapahtuu. Uusia oppilaita ei vielä esitelty. He aloittavat opiskelunsa huomenna.

        En ole koulun henkilökuntaa, en Kepilän henkilökuntaa enkä ollut tilaisuudessa läsnä, joten kertomani asiat perustuvat siihen mitä olen kuullut muutamalta koulun oppilaalta.


    • wttrtwertwetwet

      mikään en kuulu mihinkään ja totean että ilmapiiri on mokkakorvien kanssa rento ja avoin niin kauan kuin he saavat vapaasti heilua ja rahaa tulee, sittten kun aloitamme rajoittaa heille maksettavaa rahaa ja etuuksia tulen tänne takaisin ysymään vieläkö on rento ja avoin tilanne päällä

    • kgjhghgghk
      • sadadasdasdad

        Sanokaa lapsillenne, että välttävät kosketuskontaktia afgaanioppilaisiin. Kovasti vaan olivat menossa sinne kättelemään ja tervehtimään afgaaneja. Minä sanoin omalle lapselleni, että et mene ja hän ei mennyt. Taisi olla sillä luokalla kolme oppilasta, jotka kieltäytyivät kättelystä. Koulun taholta ei onneksi pakotettu. Siellä kyllä tiedostetaan tilanne. Oppilaille ei sen sijaan ole kerrottu, etteivät ala pelätä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2227
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2063
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1668
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1490
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1486
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1377
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1248
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe