Onko Suomen NDB-majakat poistettu käytöstä?

radiota.virittelisin

Otsikko kertonee kysymykseni sisällön, johon en löytänyt vastausta vielä muuta kuin että niitä ollaan sulkemassa. Jääköhän yhtäkään ilmailun tai merenkulun LF-alueen radiolähetintä toimimaan? Porkkalassa lienee vielä jokin DGPS-signaalia lähettävä LF-radiomajakka. Puhutaan siis Non Directional (radio) Beaconeista taajuusalueella noin 200...500 kHz.

16

2630

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Peter__T

      Mikkelissä taitaa vielä löytyä pari. Palvelevat NDB-lähestymistä. Joskin RNAV/GPS-lähestyminen ajaa saman asian. Paljon paremmin oikeastaan.

    • Virittele_tänne

      Ivalossa, Kittilässä, Kemissä, Kokkolassa ja Seinäjoella kyseiset laitteet kukkuu Mikkelin lisäksi

    • TRF_tuned_radio_freq

      Kiitos vastauksista! Rakennan siis radiota, joka vastaanottaa kyseisiä taajuuksia mukaanluettuna yleisradioalueen (100...1800 kHz) ja NDB:t kiinnostavat pienen lähetys/säteilytehonsa vuoksi.

      • ganged.tuning.capacitor

        Muotoilin huonosti: siis yleisradio ei toki ole koko tuolla taajuusalueella, vaan tarkoitin vastaanottimeni pystyvän virittymään koko tuolle alueelle. Radiomajakat ovat pitkä- ja keskiaaltoalueiden välissä.


    • 14_6
      • TRF_viriää

        Kiitos myös linkistä. Vaikuttaa siltä, että NDB:istä ja VOR/DMEistä ollaan luopumassa EU-alueella. Kävin yhtenä päivänä katsomassa ESP NDB:tä Vantaan ja Espoon rajan tuntumassa ja hiljaiselta vaikutti: ilmanvaihto ei puhaltanut ja joku oli puhaltanut syöttöjohdot eristinten päältä (katsoin aidan raosta). Ja kakarat olivat ruiskumaalanneet ruikkailujaan seiniin. Toivoisin radiomajakan jäävän muistomerkiksi, jollei tule muuhun käyttöön. Esim. radioamatöörit voisivat ostaa käytöstäpoistetun NDB:n ja laittaa siihen 137kHz:n aseman.


    • Liiton_Mies

      Aikaisemmin noita ei saanut kirveelläkään jatkokäyttöön, nyt tietääkseni ainakin muutama on päätynyt harrastelija- eli amatöörikäyttöön. Nyt niiden kuuntelukausi on alkanut, pimeällä on kuultavissa jäljelläolevat ja lukuisia ulkomaisia.

    • MD-11

      Minkä värinen valo nois majakois on? Että tunnistan ku ajan autol ohi.

      • NDB

        Ei yleensä mitään koska matalat rakennelmat eivät valoja tarvitse ettei kaltaisesi vandaalit niitä huvikseen tuhoa.


      • majakanvartijana

        Sellanen sininen vilkkuvalo. Älä aja ohi vaan käy moikkaamassa majakanvartijoita. Ovat ihan mukavia heppuja ja kertovat sulle majakoista lisää tietoa.


    • Lentäjäx

      Suomessa ei aikoihin ole ollut yhtään NDB majakkaa eli täysitehoista reittimajakkaa. Muutamia Locator majakoita mutta ne ovat vain lähestymiskäyttöön tarkoitettuja pienitehoisia ja ilmasta näyttävät ehkä 30-40 km max. Eipä ole kyllä koneissakaan enää laitteita niillä navigoimiseksi.

    • 14_2

      Kaikki Suomen majakat ovat kuunneltavissa tähän aikaan vuodesta varsin yksinkertaisella laitteistolla, jos vain paikallinen häiriötaso sen sallii. Vastaanottimeksi esim. perinteinen liikennevastaanotin tai SDR. Antenniksi muutama kymmenen metriä lankaa, loop tai miniwhip. Pidemmillä langoilla kuuleekin sitten majakoita Atlantin takaa, Aasiasta ja vaikkapa Kanadasta radiokelien ollessa hyvät. Auringonpilkkumaksimi on ohitettu ja kelit paranevat koko ajan...

    • Anonyymi

      Nyt itänaapuri häiritsee tahallaan GPS signaalia ja lentoja on jouduttu perumaan tai jopa lähestyminen keskeyttämään ja kääntymään takaisin häirinnän takia niin vanha radiomajakkajärjestelmä olisikin taas käyttökelpoinen

    • Anonyymi

      NDB/Loc-majakoiden tekninen tuki on päättynyt. Nykyiset toimivat enintään niin kauan kun varaosia löytyy varastoista, sitten valot niistä sammuvat.

    • Anonyymi

      Olisi hyvä säilyttää majakat käytössä, jotta yön pimeydessä lähestymistä yrittävät UFOt osaisivat laskeutua soveliaaseen paikkaan .

    • Anonyymi

      Ruotsissa ja Norjassa on näitä majakoita vielä lukuisasti toiminnnassa, kuten muuallakin Euroopassa ja varsinkin itäisessä maailmassa. Voitais tarvita täälläkin, kun itänaapuri pistää isot GPS-häirintämyllynsä tulille.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      333
      3125
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      110
      2315
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      88
      1696
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      200
      1642
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      70
      1424
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      57
      1313
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      13
      1116
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      22
      1107
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      3
      1073
    10. Vapunviettoon

      Ohjeita palstanaisille: piIIua ei jaella.
      Sinkut
      162
      964
    Aihe