Vara-akku takakonttiin ja lataus pistokkeesta,

ylihuomenna

mitä mieltä olette, voiko nyky autoille antaa virtaa irrallisesta vara-akusta kaapeleilla.

olen aina antanut ja saanut omiin autoihin, eikä ole mitään ongelmia ollut, viimeinen autoni 2015, jolla antanut jo useita kertoja, myös uusille.

mutta nyt on kyse työnantajan autosta jolla menen lentokentälle ja tulen 4 viikon kuluttua.

Olisiko vara akku ja sen lataaminen 12v pistokkeesta ok varmuus ratkaisu.

9

2228

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Menovesi

      Mielestäni suurin ongelma Sinulla on se, että autosi elekroniikka on syö 4 viikossa akun niin kuiviin jos on kova pakkanen silloin kun palaat Suomeen, on akkusi purkautunut tyhjäksi ja jäässä. Jäätynyt akku on aina suuri riski vaikka vara-akulla saisitkin auton käyntiin. Riski tilanne on siinä, kun irrotat apu akun ja kone käy. Silloin ei jäätynyt akku pysty ottamaan virtaa vastaan ja säätötekniikka ei pysty vastaamaan syntyneeseen tilanteeseen.
      Tarkenna vähän, mitä tällä tarkoitat: "Olisiko vara akku ja sen lataaminen 12v pistokkeesta ok varmuus ratkaisu."

      • ALOITTAJA.vaan

        "Tarkenna vähän, mitä tällä tarkoitat: "Olisiko vara akku ja sen lataaminen 12v pistokkeesta ok varmuus ratkaisu."

        Omassa autossa vara akku on lähes aina kiinni takakontin auton 12 V pistokkeessa. Kesällä vara-akusta menee johto kylmälaukkuun, siten kylmälaukku toimii muutaman tunnin vaikka auton pistokkeesta katkeaa virta. Ja taas ajossa vara-akku latautuu auton 12V pistokkeesta. Talvella vara-akku on myös latauksessa ja valmiina jos tarvitsee.

        Ottaisin siis vara-akun takaa, jolla antaisin virtaa auton akkuun ja laittaisin Webaston päälle ja sitten käynnistän. Tietysti pysäyttäisin moottorin kun otan vara-akun liittimet irti.

        Nykyään vaan vaikkapa LED-lampun kokeilu peruutusvaloon teettää ongelmia, mitään ei uskalal kokeilla kuin kesällä ja huollon lähellä.

        ( vara-akku on vanhassa kylmälaukussa, päällä kangasta, kansi ja kaikki kiinni hihnalla. selkänojan takana.


      • Menovesi

        Kyllähän esittämäsi systeemi toimii, mutta siinä voi tulla ongelma. Nythän on tilanne se, että Sinulla on kaksi akkua kytketty rinnan yhteen liian ohuella johdolla. Ajatellaan tilannetta, että auton oma akku alkaa hyytyä ja käynnistät autoa pikku pakkasella, niin silloin käynnistys ottaa virtaa vara-akusta joka on kytketty siihen 12 v liittimeen. Nämä mainitsemasi 12 v ulosotot on yleensä johdotettu melko uhilla johdoilla, ja vaarana johdon palaminen.
        Systeemin vaarat loppuisivat laittamalla vaikka plus johtoon sen 12 v ulosoton perään tasasuuntaus DIODIN, niin silloin virtaa ei lähde akusta poispäin, mutta latausvirta menee akulle.
        http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=2075_11_1012_1802&products_id=2796


      • huonosysteemi

        Tuo diodi vaan pudottaa noin 0,7v jännitettä joka on muutenkin jo pudonnut latausjännitteeseen nähden tupakan sytyttimen ohuissa ja pitkissä johdotuksissa joten voi olla että sen jälkeen akku ei enää lataannu ollenkaan.

        Jos auton laturi tuottaa 14,4 volttia ja se on johdotettu paksuilla kaapeleilla akun lähelle pääsulakerasialle ja akulle, siinä on todennäköisesti jotain 14,2 volttia kevyesti ja akku lataantuu hienosti.

        Mutta pääsulakerasialta lähtee johdotukset seuraaville sulakekeskuksille joissa on kymmeniä ampeereita kuormitusta, siellä jännite voi olla enää vaikka 13,7 volttia. Sitten mennään vielä tupakan sytyttimelle jollain 1,5mm2 kaapelilla ja sinne laitetaan akku joka ottaa latausvirtaa niin jännite voi olla vain jotain 13,4 volttia tms.

        Eli voltti on jo hävinnyt matkalle. Tuohon vielä diodi niin jännite on enää 12,7 volttia jolla ei akkua ladata. Tämä jännitehäviö lienee estänyt mm. sytyttimen pistokkeen sulakkeita palamasta, jos akku on lämmin ja vajaa niin jos se saa täyden latausjännitteen on virta paljon enemmän kuin 10-15a. Käynnistyksen aikana pistoke lienee muutenkin irtikytketty.

        Turvallisempi ja parempi ratkaisu olisi esim. invertteri tupakansytyttimeen (riittää vaikka pieni 150w) johon älylaturi kiinni joka lataamaan vara-akkua. Teho häviöllä ei ole merkitystä. Kylmäkaappi pitäisi kytkeä kyllä sitten siihen sytyttimen pistokkeeseen jos sen sulakkeet kestää, ei vara-akkuun.

        Kaikista paras olisi vetää kunnollinen paksu kaapeli vara-akkuun laturilta, pääsulakerasialta, alkup. akulta tms. automaattisella jännitteen tunnistavalla releellä tai laturin ohjaamalla releellä.


      • Menovesi

        Kiitos Sulle että otit esille sen DIODIN kynnysjännitteen. Tiesin kyllä tuon jännitehäviön, mutta en tullut ajatelleeksi asiaa loppuun asti.
        Olen edelleenkin tuon esittämäni kytkennän takana, sillä vaikka jännite vähän putoaakin, ei vara-akkua paljoa kuormiteta, ja suurimman osanhan vara-akku on latauksessa.
        Kun vaihdetaan Diodi 0,2 voltin kynnysjännitteiseksi jää jännitehäviö 1/4 osaan aiemmasta.
        Kas tässä, ja vielä halvempikin.
        http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?products_id=2932


    • miinusjohtoirti

      otat nyt akun miinusjohdon irti niin se ei pääse tyhjentymään seisonnan aikana.

    • Mennen-tullen

      "otat nyt akun miinusjohdon irti niin se ei pääse tyhjentymään seisonnan aikana." Jos kyseessä Mersu, niin seuraava käynnistys onkin sitten korjaamolla, ja luottokortti vinkuu. Että sellainen neuvo.

      • Vanhassa.paremmin

        Ja tätä ne sanovat autotekniikan kehitykseksi!


      • Muitakin_on

        Eikä vain Mersussa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      86
      6133
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2566
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      28
      2073
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1817
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1631
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1418
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1337
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1331
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1269
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1213
    Aihe