Aihe

Kenelle puhut?

Vuosikymmenestä.toiseen

Kun perheessä mies on alkoholisti ja yrität siinä selviytyä lasten ja arjen keskellä, voitko puhua kenellekään?
Monet alkoholistit ovat "mukavia". He hakevat hyväksyntää kaikilta, ovat avuliaita, ystävällisiä ja hauskaa juttuseuraa selvin päin. Yhteisössä perhe on pidetty mukavan isännän ansiosta, ja joskus voi huomata, että hiljaista ja vetäytyvää vaimoa vähän ihmetellään. On aina omissa oloissaan.
Selitys on, että vaimon on pidettävä kotinsa vieraista vapaana, sillä koskaan ei tiedä, milloin mies on ympäripäissään nojatuolissa, kun muu perhe tulee kotiin. Kenelle vaimo puhuu?
Vanhemmilleen? Hei eivät pystyisi auttamaan mitenkään, ei työllä, ei rahalla. Ystäville? Aluksi puhuikin, ja sai lohdutusta: "Kyllä se tuosta miehistyy"." Kun teillä on lapsia, niin asiat paranevat". "Pakkohan sen on ruveta maksamaan laskuja, kun panet vaan kovan kovaa vastaan." "Älä salaile sen juomisia, kerro sen sukulaisille ja vanhemmille" "Jätä se, heitä pihalle!"... - Mitä hyötyä näistä neuvoista on ollut?
Miehen sukulaisille? He todistavat, että poika oli ennen avioliittoaan niin mukava ja reipas. MIKÄ on ajanut miehen juomaan? "Et kai vaan jäkätä sille?" "Humalaisen kanssa ei kannata riidellä". "Järjestä elämä niin, että hän voi levätä töiden jälkeen rauhassa."
Helpointa on lakata puhumasta näistä kenellekään. Ei alkoholistia jätetä rapautumaan siltojen alle, kun hän ei ole väkivaltainen, on kiltti ja kaikkien mielestä niin mukava mies. Joku voi taputtaa olalle: "Kyllä se siitä..."
Ei toisen sairautta paranneta antamalla vaimolle käytösohjeita. On helpointa sulkea silmät ja kieltää ongelma.
Vuosia on oltu vain kavereita. Mies on perheenjäsen, hän asuu ja elää (juo) kotonaan, muu perhe elää omaa elämäänsä, yhteisiä asioita ei juuri ole. Ei ole riitojakaan, koska kun viina on jokapäiväinen, muu perhe osaa väistää tilanteet. Mies kuvittelee hallitsevansa juomisensa ja uskoo voivansa salata humalansa, kuitenkin vaimo tietää jo miehen yskäisystä humalan asteen.
Ei siitä voi kenellekään puhua. Ei lapsia voi rasittaa näillä asioilla. He ovat jo muuttaneet omilleen. Mitä apua ystäville puhumisesta koituisi? Ei alkoholistia kannata kieltää, jos hän itse ei tilaansa ymmärrä. Parannus lähtee vain hänestä. Miksi parantua, kun muu perhe hoivaa?
Miksi perhe hoivaa?
Perhe suojelee itseään. Perhe sopeutuu tilanteeseen, koska jokaisella on vain yksi elämä elettävänään. Sitä on turha tuhlata alkoholistin vahtimiseen.
Mutta kenellekään ei voi puhua.

0

<50

  Vastaukset

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

    Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
    Maailman menoa
    727
    17001
   2. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

    No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
    Kotimaiset julkkisjuorut
    145
    14166
   3. Joskus naista ei vaan tajua

    Nainen ostaa netistä tavaraa 30 eurolla kengät ja sitten lähtee hakee niitä 30km päästä eli ajaa 60 km edestakas kun kaupassa samat kengät maksaa 40 e
    Parisuhde
    136
    8667
   4. Helsinkiläiset köyhtyvät vauhdilla, syy vuokralla asuminen

    Helsingissä on erikoinen muutos, nuoret aikuiset tulevat olemaan "varattomampia" kuin aikaisempi sukupolvi. Syy on asuntojen erittäin korkea ostohinta
    Helsinki
    241
    7621
   5. Erätauko: Suomalainen nettikeskustelu julkisuuden henkilöistä - unohtuuko empatia?

    Erätaukokeskustelu tiistaina 1.12.2020 klo 14-16., tervetuloa! Julkisuuteen tavalla tai toisella päätyneistä henkilöistä keskusteleminen netissä tunt
    Viihde ja kulttuuri
    49
    1829