Eläkkeen salaaminen työnantajalta..

suorituspaine

Niin onko osatyökyvyttömyys eläkkeestä AINA kerrottava työnantajalle?

Jouduin vuosia sitten päähän kohdistuvaan tapaturmaan, jonka jälkeen jatkoin omasta halustani normaalisti työelämässä, enemmän ja vähemmän kompuroiden... Kunnes paloin pahasti loppuun, ja lääkärit nostivat kiireen vilkkaa vanhan tapaturmani jälleen pöydälle. Sain samantien eläkeyhtiön ammatillisen kuntoutuksen, jonka seurauksena minulle määrättiin pysyvä osatyökyvyttömyys eläke.
Olen nyt siis 3kymppinen osa-aika eläkeläinen. Jipii. Ei tässä sinänsä mitään hätää ole, tulorajani ja eläkkeeni ovat nuoresta iästä huolimatta varsin hyvät.

Ammatillisen kuntoutuksen myötä lopetin vanhassa työpaikassani. Nyt uudessa elämäntilanteessa olen vihdoin löytänyt uuden ja miellyttävän työpaikan. Työt sujuu ja sulaudun hyvin työporukkaan.
Isoin ongelma on asian ja eläkkeen hyväksyminen. En ole kertonut eläkkeestä enkä vajaakuntoisuudestani työnantajalleni enkä työkavereilleni. Vielä. Haluan ensin osoittaa olevani ihan normaali ihminen ja hyvä työntekijä, ennenkuin paiskaan "ruman totuuden" vasten heidän kasvoja.

Ajattelen että voin salata asian, kunhan pidän huolen ettei ansiotulorajani ylity. Eläke on todella hyvä juttu elämässäni, koska en halua enää kokea samaa ahdistavaa väsymystä ja loppuun palamista. Mutta silti häpeän vajaakuntoisuuttani ja eläkettä. Mulla on iso tarve osoittaa työpaikalla että pärjään, enkä halua mitään vammaisen leimaa otsaani.

Läheiseni moittivat kun olen salannut asian työnantajalta. Voisiko joku ulkopuolinen nyt kertoa totuuden ja ravistella mua, että kuinka paljon teen siinä hallaa itselleni kun JÄTÄN KERTOMATTA tiettyjä asioita työnantajalle?

10

125

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • fgdfgdfg

   Asia on hyvin yksinkertainen haluatko, että työnantaja irtisanoo sinut? Jos haluat irtisanomisen kerrot asiasta ja jos et halua et kerro asiasta.

  • rehellisyysensin

   Jos olet osaikaeläkeläinen-sinun velvollsuus on siitä kertoa työnantajalle.Työnantaja sitten päättää haluaako sinun jatkavan.Lähtökohtaisesti teit väärin kun et infonnut työnantajaa vajaakuntoisuudestasi.Teet ilmeisesti osa-aikatyötä?

   • piruitte

    Miksi muka työnhakijan velvollisuus on kertoa osa-aikaeläkkeestä työnantajalle?
    Työtehtävät saattavat toki edellyttää sitä, ettei terveysrajoitteita ole, ja tuolloin työnantajan pitää kysyä niistä - perustellen.
    Kiusaus salata rajoite on tietysti olemassa, ja mieleeni tulikin, miten korvaus- yms. taloudelliset vastuut lankeavat silloin, jos työntekijä on salannut sairautensa ja joutuu sen vuoksi tapaturman uhriksi tai aiheuttaa taloudellisia vahinkoja esim. sairauskohtauksen saatuaan.
    Mutta jos vajaakuntoisuus ei mitenkään haittaa työntekijän suoriutumista työtehtävistään, niin kannattaako hänen ottaa riski työpaikan menetyksestä ja kertoa kaikki - vai onko sittenkin isompi riski salata asia ja pelätä, että asia paljastuu ja johtaa jopa työsuhteen purkamiseen?


   • inhorealistinen
    piruitte kirjoitti:

    Miksi muka työnhakijan velvollisuus on kertoa osa-aikaeläkkeestä työnantajalle?
    Työtehtävät saattavat toki edellyttää sitä, ettei terveysrajoitteita ole, ja tuolloin työnantajan pitää kysyä niistä - perustellen.
    Kiusaus salata rajoite on tietysti olemassa, ja mieleeni tulikin, miten korvaus- yms. taloudelliset vastuut lankeavat silloin, jos työntekijä on salannut sairautensa ja joutuu sen vuoksi tapaturman uhriksi tai aiheuttaa taloudellisia vahinkoja esim. sairauskohtauksen saatuaan.
    Mutta jos vajaakuntoisuus ei mitenkään haittaa työntekijän suoriutumista työtehtävistään, niin kannattaako hänen ottaa riski työpaikan menetyksestä ja kertoa kaikki - vai onko sittenkin isompi riski salata asia ja pelätä, että asia paljastuu ja johtaa jopa työsuhteen purkamiseen?

    Kun hakee töitä-rehellinen pitää olla.Se on kuule ihan periaatejuttu!


  • rehellisyysennenkaikkea

   Asia paljastuu ennenpitkää, siitä pitää eläkeyhtiö huolen. Kyllä niiden lonkerot verottajan lonkeroiden kanssa kaivavat kaiken esiin. Suosittelen että kerrotaan työnantajalle niinkuin asia on, ainakin jos on ollut jonkun aikaa töissä. työnantajahan näkee että ihminen sopii hyvin tehtävään, joten miksi hän irtisanoisi. Pahempaa on, jos asia tulee ilmi jotain muuta virallista kautta.

  • Reilupeli

   Valehtelulla on lyhyet jäljet. Itse työnantajana antasin sinulle potkut tuollaisen epärehellisen toimintasi takia.

  • 88998898998

   Työnantajan kannalta tuolla ei välttämättä ole mitään merkitystä jos ne perusteet joilla tuo eläke on sinulle myönnetty vaikuta työskentelyysi.

   Eläkelaitos kuitenkin katkaisee eläkkeen ja tulorajasi täyttyvät, ilmoititpa työllistymisestäsi eläkelaitokselle tai et, sillä eläkelaitokselle tulee tiedot suoraan verottajalta.

  • Tommot

   Osatyökyvyttömyyseläke tarkoittaa, että sinulla on työkykyä jäljellä vielä 60% ja 40% :sti työkyvytön. Samoin palkkasi saa olla vastaavasti täydestä 60%.
   Voit tehdä kykyjesi mukaan kevennettyä kokopäiväistä työtä aikaisempaan kokotyöhösi nähden, tai osapäivätyötä, kunhan tulosi ei nouse yli sallitun.
   Tarkoitus osatyökyvyttömyyseläkkeen on että pystyisit pidentämään työuraasi työrajoitteistasi huolimatta joko keventämällä tai osapäiväiselle siirtymisellä.
   Vaikka olisit täydellä työkyvyttömyyseläkkeellä saisit tienata käsittääkseni 40% entisestä täydestä palkastasi? jota kuitenkin ihmettelen, sillä täyden saadakseen pitää olla lähes pää kainalossa, liikuntakyvytön tai täysin järkeä vailla.
   Hienos että olet löytänyt sinulle työn jossa jaksat ja koet pärjääväsi. Koska pärjäät, niin onnitteluni ja en ymmärrä miksi työnantajan tarvitsisi tietää rajoitteistasi, mikäli pärjäät tässä työssäsi. Kuitenkin ymmärtääkseni palkkatiedoissasi tulee 50% infaliidivähennys automaattisesti ,mikäli ihminen on osatyökyvyttömyyseläkkeellä.
   Olen itse osatyökyvyttömyyseläkkeellä ja itse en kykene edes siihen osa-aika työhön, koska olen jo osittaista hakiessani ollut lääkärinkin mielestä täysin työkyvytön, mutta tyhmänä en ollut valmis täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle, joten hain ja sain osittaisen. No ei siitä työstä osittaisellakaan tullut lopultakaan mitään toiveistani huolimatta ja olin niin loppu että sanouduin irti työstäni,sillä en jaksanut yksinkertaisesti lähteä tuohon rankaksi kerrottuun täydelle työkyvyttömyyseläkeelle hakuun. Ikää on jo 61 vuotta, mutta vaikea sitä on sulatella, ettei enää kykene työelämään.
   Muistaisin jotain seuraavan kaltaista; Mikäli työkykysi voi palautua ? niin on muistaakseni mahdollisuus kokeilla täysipainoisesti täydellä palkalla työtäsi, ja jättää eläke siksi ajaksi lepäämään ja mikäli se ei onnistu voidaan jossain ajassa palata takaisin ???

  • suorituspaine

   Vastanneille tiedoksi;

   Olen pitänyt yhteyttä eläkeyhtiön kanssa ja he tietävät uudesta työsuhteestani. On ollut jopa puhetta eläkkeen lepäämään jättämisestä, jos/kun tulorajat ylittyvät. Ei sitä eläkeyhtiötä loppupeleissä hirveästi kiinnosta mitä työtä teen ja kuinka paljon. Kantavat vaan vastuunsa eläkkeen maksamisen muodossa ja pitävät huolen että tulorajoja noudatetaan.

   Ymmärtäisin että olisi suuri valhe jos ihmisellä olisi esim epilepsia eikä hän kertoisi sairaudesta työpaikallaan. Mutta keskivaikean aivovamman jälkitila joka tapauksessani ilmenee vaan ajoittain suurena väsymyksenä, niin onko sen kertomatta jättäminen tosiaan niin iso paha?

  • ytyturufu

   Uskoisin työn osin olevan sinulle terapiaa. En osaa sanoa, mikä on nykyisen työnantajasi vastuut mikäli päädyt vaikkapa koko eläkkeelle. Kuvittelisin että mikäli ajautuisit täydelle eläkkeelle, niin pienempi kuin normaalisti. Pitäisi kysyä neuvoa joltain työlakia hallitsevalta tai liitolta. Mutta hienoa jos olet onnistunut löytämään itsellesi sopivan kevyen työn ja mitä tulee työhösi niin muistaakseni eläkeyhtiösi seuraa tulojasi vuosittain ja pyytää palkkatietojasi työnantajaltasi. Ehkä asia on jo siellä tiedossa.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tuksu pakenee poliisia!

   Tuksu on kaapannut lapsensa, jonka huoltajuuden hän menetti ja pakenee poliisia ilmeisesti Veijo Lallin kanssa. Lalli myi vastikään Loviisasta talonsa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   310
   9584
  2. Iik! Suosikkijuontaja Vappu Pimiä jakoi hyytävät kuvat lomareissulta: "Sydän meinas pysähtyä..."

   Yksi Suomen suosituimmista juontajista, Vappu Pimiä, on jakanut kuvia etelän lomaltaan. Pimiä on lähtenyt lomareissulle juuri ennen uuden Tanssii Täht
   Kotimaiset julkkisjuorut
   57
   5050
  3. Jussi Hakulinen on kuollut - YÖ yhtyeen hittien tekijä

   https://www.is.fi/viihde/art-2000008994171.html Vielä ei ole kerrottu kuoleman syytä. Jussi Hakulinen loi YÖ yhtyeen kuuluisimmat hit
   Maailman menoa
   198
   3950
  4. Miksi ihmiset katsovat Salkkareita?

   Miksi ihmiset katsovat Salkkareita? Onko syynä aina uudet julkkisnäyttelijät, kuten Esko Eerikäinen tai Konsta Hietanen vai dramaattiset juonenkuviot
   Julkkikset
   89
   1961
  5. Rakastan sut ja sua

   Oma turvallinen nallekarhuni. Kivaa alkavaa viikkoa parhaalle toivottaa se susta hehkuva..
   Ikävä
   226
   1824
  6. Loiri on kuollut.

   Poistui kuvioista.
   Maailman menoa
   131
   1774
  7. Miksi sinä tykkäät minusta

   Syitä tykkäämiseesi? Vastaa kuin omalle kaipauksen kohteellesi.
   Ikävä
   101
   1643
  8. Yön Jussi Hakulinen on Kuollut

   Näin kertoo lehdet, esim satakunnankansa. R.I.P. Jussi. Olit hyvä laulaja ja sanoittaja.
   Pori
   128
   1275
  9. Olit iso virhe J

   Joka olisi pitänyt vain ohittaa. Sinusta seurasi vain pelkkää surua ja harmia. Olisinpa ollut viisaampi. Onneksi se on nyt ohi.
   Ikävä
   54
   1256
  10. Kirja: Martina Aitolehti näki narkomaani-siskonsa piikitetyn käsivarren: "Sillä hetkellä tajusin..."

   Hyvinvointiyrittäjä ja triatlonisti Martina Aitolehti avautuu rehellisesti mm. pikkusiskonsa-Steffin huumehöyryisestä elämästä uudessa elämäkertakirja
   Kotimaiset julkkisjuorut
   20
   1163
  Aihe