Lapsi yksin koulun jälkeen

Huolestuako

Lukemattomat ekaluokkalaiset viettävät koulun jälkeen muutaman tunnin yksin kotona, kunnes jompikumpi tai molemmat vanhemmista tulevat töistä kotiin. Siinä ei ole mitään ihmeellistä. Sen sijaan ihmettelen hiukan, kun yksi tuntemani ekaluokkalainen menee kyllä koulun jälkeen kotiin mutta kotinsa avainta hänellä ei ole. Sen sijaan hän vietää 2-4 tuntia koulun jälkeen kotitalossaan olevassa erillisessä lämmitetyssä varastohuoneessa, johon hänellä on avain, ja jossa hänellä on kaapissa jotakin naposteltavaa (juotavaa ei viimeksi ollut yhtään, vaikka sitä normaalisti kuulemma varataan). Tila on täynnä rojua ja ankea eikä siellä ole sellaista vesihanaa, josta saisi juomavettä, eikä kunnollista pöytää ja tuolia kohdevalaisimineen, jonka ääressä hyödyntää tunnit tehden läksyt. Sain kuvan lapsen puheista, että hänelle ei ole annettukaan kodin avainta (ehkä vanhemmat epäilevät, että hän hukkaa sen), mutta tuosta en ole varma. Pissalla hän kuulemma käy ulkona. Mielestäni lapsen kuuluu voida käydä wc:ssä sisällä eikä häneltä voida edellyttää tarpeidensa pidättämistä monen tunnin ajan vaihtoehtonaan tehdä tarpeensa lumihankeen kovassa pakkasessa. Mitään lähellä asuvia kavereita tai sukulaisia, joiden luona viettää aikaa koulupäivän jälkeen, hänellä ei ole. Kännykkä lapsella on.

Vaikka lapsella on mahdollisuus oleskella omassa kotitalossaan lämmitetyssä tilassa, johon hänelle on varattu naposteltavaa ja juotavaa, ei ole mielestäni asiallista jättää lasta ilman mahdollisuutta mennä sisään kotiinsa, johon hänelle voidaan varata jääkaappiin kunnollinen laadukas välipala, jossa hän voi halutessaan tehdä läksyt oman työpöytänsä ääressä, riisua ulkovaatteensa ja oleskella normaaleissa sisätiloissa tarvittaessa leväten ja käydä normaalissa sisävessassa. Isoin ongelma tuossa on, ettei lapsi pääse vessaan moneen tuntiin koulusta päästyään.

Minä en tuosta ryhdy tekemään mitään ilmoituksia minnekään, koska mikäli olenkin ymmärtänyt väärin, tällä lapsella onkin avain kotiinsa, mutta se oli viime kerralla vain hukassa. En halua käynnistää mitään raskasta byrokraattista koneistoa, jonka kanssa tuo perhe joutuisi kamppailemaan. Enkä myöskään halua kenenkään vihoja niskaani. Koko ongelma, mikäli kyse on siitä, että kotiavainta ei ollut annettu, ratkeaa sillä, että lapselle annetaan kotiavain jossakin kotipihalla olevassa piilossa pidettäväksi. Toinen mahdollinen ratkaisu on, että lapsi menee koulupäivän jälkeen läheiseen kirjastoon pariksi tunniksi syötyään eväät. Kirjastossa on lämmintä ja siistiä ja siellä voi tehdä läksyt - ja käydä wc:ssä. Siihen hän itse asiassa voi mennä jonkun kaverinsa kanssa.

10

342

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kummalista_kirjoittelua

      Ensin vuodatat huonoista oloista ja sitten ilmoitat, ettet tee mitään. Kaikki on siis hyvin.

      • Huolestuako

        Jos olisin ollut täysin varma mitä tehdä, tuskin olisin tänne kirjoittanut.


    • kannattaisikohan

      antaa sen isän hoitaa jo yhteistä lastaan eikä olla aina vain katkeroitunut ja jauhaa paskaa viranomaisten kanssa..

    • ädinvelvollisuus

      Meillä ei kukaan lapsita ollut yksin kotona. Minä olin kaikkien lasten kanssa kotona kunnes viimeinen täytti 10 v. Se on vähintä mitä äiti voi l astensa eteen tehdä, jos lapsiaan ei rakasta eikä välitä äiti jättää heidät selviytymään yksin. Se on surullista että vielä on sellaisia äitejä jotka jättää ekaluokklasien yksin. jos tekee lapsia, pitää ymmärtää hoitaa heidät.
      Töihin kerkii mutta lapset ei koskaa tule pieniksi enää.
      Hoitakaa lapsenne pieninä, muutoin ette rakasta lapsianne.

      • kaikkea_kanssa

        Miksi juuri 10-vuotiaaki asti on vähintä? Mielestäni se vähin on 11-ikävuoteen asti. Jätit siis vuoden tekemättä ja lapsesi joutuivat hunningolle. Millainen ihminen oikein olet?


      • äidinvelvollisuus
        kaikkea_kanssa kirjoitti:

        Miksi juuri 10-vuotiaaki asti on vähintä? Mielestäni se vähin on 11-ikävuoteen asti. Jätit siis vuoden tekemättä ja lapsesi joutuivat hunningolle. Millainen ihminen oikein olet?

        Ei lapseni olleet hunningolla. Olin töissä keskustassa jossa oli myös lasten koulu. Aamulla vein heidät kouluun samalla ja kun koulu loppui lapset kvelivät koulusta työpaikalleni, matkaa alikulkutunnelin kautta turvallisesti, 200 metriä. Näin jopa koulun ja kulkutien kerros oli 5 joten hyvin näkyi. Lapset tulivat työpaikalleni jossa oli työntekijöiden lapsille varattu yksi huone jossa saivat tehdä läksyjä ja leikkiä.


    • vääryydetoikaistava

      Suomi on kulkenut järkyn karikkoisen tien koko peruskouluajan ja hieman jo sitä ennen, kun ajoi äiti-ihmiset rikastuttamaan orjatyöllään Suomen. Kaikki on tasan lapsilta pois ikään, sukuun ja varallisuuteen katsomatta. Rakkaudettomuus jäi. Psyykkistä ongelmaa lähes jokaisella ajoittain. Missä vika oikeasti?

      Äideillä (tai isillä) on oltava mahdollisuus tehdä kodissaan myös työtä lasten kouluaikanakin. Lähtökohta jokaisella lapsen vanhemmalla ja suurin motiivi tulojen hankintaan on perheen hyvinvointi ja koko ajan lapsensa kannatteleminen lentoonlähtöikään. Valhekellokkaat, joita feministeiksi kutsuttiin nimittivät naisten työssäkäynnin motiiviksi tasa-arvohakuisuuden. Hyvin pilkkaavaa syyllistämistä, kun nämä useimmiten lapsettomat naiset näkivät nuorten perheiden tosiköyhyyden. Minkäänlaisia korvauksia ei perheille annettu lapsilisää lukuunottamatta.
      Vielä tuolloin kuitenkin koululaisia opetettiin kodeissa tekemään monenlaista työtä ja monenlainen pienyrittäjyys jätti vielä ammatinkin lapsille perinnöksi. Nyt on luisuttu tilanteeseen, että pelkästään poikien työhön innostumisen kannalta tietokoneräpläyskelkan on käännyttävä.

      Miksi ne oppilaat, joilla koti on iltapäivät tyhjiä, miksi he eivät voi olla koulussa liikuntaa ja käsillätekemistä harjoittamassa? Tässä ei tarvita mitään muuta, kuin ottaa työttömyyskortistosta urheilija ja askarruttaja vetämään iltapäivätoimintaa.
      Ja miksi lapsi ei voi tehdä myös läksynsä, jos siitä innostuu? Päiväpala kello 2.
      Myös matkat esim jääkiekkoon ja uimahalliin. Näin on mahdollista harrastaa pois sellaiset harrastukset, mitkä muutoin vaatisi kuitenkin illalla uudelleen kodista lähtöä vanhemmille ja lapsille.

      Myös isoimmillakin lapsilla eli kuudenteen luokkaan saakka olisi urheilu- musiikki- käsityö ym harrasteet järkevää iltapäivätoimintaa ja pitäisi pois vaarallisista nettiopetuksista! Päivän työt päättyisivät vaikkapa 16.30 liukuvasti viimeinen tunti.

      On paljon erilaisia työaikoja, siihen jokaisella perheellä on omat erityisjärjestelynsä, mutta yleensä ihmiset ovat kokopäivätyössä säännöllisesti ja ainakin toinen vanhemmista.

      Näin voidaan tehdä yli 7 vuotiaille .

      Mutta nyt olisi jo korkein aika oikaista se vääryys kokonaan, että alle kouluikäisille pikkulapsille ei kuulu olla "koulussaan" päivähoidossa minuuttiakaan yli 6 tuntia. Ei alle 7 vuotiaiden!

      On tämä hölmöläiseten kotimaa , kun kaikki ihmisilläleikkimiskeksinnöt on tehty sikinsokin viimeiset 45 vuotta. Kun naiset ajettiin kodeista töihin, uuteen kulttuuriin ei valmennettu mitenkään. Irroita siinä itsesi parin kuukauden ikäiseltä ja lähde vauva kainalossa töihin ja jätä hänet matkalla sinne ventovieraalle, joka lupasi hoitaa maksusta. Satoi tai pakkanen, ei autoa. 10 tunnin työpäivä vauvalla! Vasta 20 vuoden kuluttua miehet oppivat pikkuhiljaa tekemään kotitöitä, ellei sitten katsonut nöyrempää uutta, kuin loppuunstressattu vaimo. Siis tuollainen yhtäkkinen pakkotyössäkäynti olisi kaikkien psyykeoppien mukaan tarvinnut vähintäänkin 15 vuoden liukuman ja käytännön oppimisen. Koko 45 vuoden historian aikana äideillä ei olisi ollut lupa teettää ansiotyötä kuin korkeintaan 6 tuntia/pv. Ei edes senkään jälkeen, kun mies oppi viimein kotitöitä. Sikin sokin meni ja lasten ja nuorten elämä on kärsinyt maassamme korjaamatonta vahinkoa jatkuvassa levottomuudessa, ahdistuksessa, avioeroissa jne. Nämä teettävät valtavat turhat ammattiosiot hoitajia joka lähtöön. Näkyvin järkytys nyt, ettei työtön äiti voi hoitaa omaa lastaan kotona!

      Kun lapseni meni suoraan päiväkodista seuraavalla viikolla ekaluokalle kouluun, hän suri jatkuvasti, miksi koulusta pitää lähteä puolilta päiviltä pois, kun siellä on monin verroin kivempaa kuin päiväkodissa oli?

      • perse-jaana

        "kun mies oppi viimein kotitöitä"
        Harmi, että se nainen ei viimeinkään oppinut ruumiillisia töitä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      430
      3035
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      103
      2374
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      363
      2122
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1953
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1807
    6. 164
      1238
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1237
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1156
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1082
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      947
    Aihe