Kirjoitan mieluummin kuin puhun=Este lh-työhön?

minäpävainn

Hei.

Olen viimeistä vuotta lähihoitajaksi opiskeleva nuori nainen. Minulla on ollut vaikeaa elämässä viime kuukausina. Se heijastui myös opintoihini ja minulle kertyi poissaoloja. Ryhmänohjaajani huolestui tästä ja halusi tottakai keskustella tilanteestani. Hän olisi halunnut puhua puhelimessa asioista, mutta koin, etten pystynyt puhumaan niin vaikeista asioista puhelimessa. Kerroin tämän myös hänelle. Niinpä päätin laittaa hänelle s-postia, jossa kerroin tilanteestani ja kuulumisiani.

Kirjoittaminen on aina ollut minulle lähellä sydäntä ja se on tapa, jolla puran yleensä ajatuksiani ja mietteitäni. Se on minulle myös luontevampaa kuin puhuminen kasvokkain tai puhelimitse.

Mutta sitten itse asiaan. Tapasin tämän ryhmäänohjaajani vähän aikaa sitten kasvokkain ja keskustelimme asioista. Sitten hän sanoi minulle, että on todella huolestunut siitä, että kirjoitan mieluummin kuin puhun. Hän myös sanoi että se tulee olemaan vakava asia tulevaisuuden työelämässä ja epäili mahdollisuuksiani selvitä lähihoitajan työssä. Mutta hän sanoi että siitä ominaisuudesta tulen pääsemään irti jos vain yritän tarpeeksi.

Sellainen tuntui todella pahalta kuulla. Voiko tuollainen luonteenpiirre todellakin estää lähihoitajana työskentelyn? Kyseinen piirre on ollut minulla jo pienestä pitäen ja nytkö sitä täytyisi ruveta muuttamaan? Olen ollut työharjotteluissa ja töissä niin päiväkodissa, ala-asteen ip-kerhossa, vanhainkodissa, kehitysvammayksikössä... eikä missään niissä tämä piirteeni ole ollut mitenkään haitaksi.

Joten nyt haluaisin kipeästi kuulla teidän mielipiteitänne asiasta. Erityisesti jos täällä on lähihoitajia paikalla.

Kiitos etukäteen!

5

62

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • voiharmi

      No onhan ihmistyössä hankalaa, jos puhuminen ei luonnistu eikä kuulu omiin luonteenpiirteisiin. En haluaisi itseäni hoitamaan ihmistä, joka on vaikea puhua ja joka ei puhuessaan ja puhuteltaessa katso silmiin.

      Sinulle sopivampia ammatteja on varmasti olemassa. Et sinä jaksa kauan työssä, jossa ollaan koko ajan ihmisten kanssa ja pitäisi osata kommunikoida luontevasti, kun se kerran ei ole luonteesi mukaista.

    • voihqa

      Kirjoitat mieluummin kuin puhut. Lähihoitajan työ voi tulla vaikeaksi tuolla luonteenpiirteellä. Ihme, että olet päässyt koulutukseen.

      Sinänsä ei ole kysymys mistään viasta, vaan yksinkertaisesti siitä, että ihmistyö ei ehkä ole luonteesi mukaista, sitä ominta alaasi. Ihmistyössä pitää pystyä kommunikoimaan luontevasti erilaisten ihmisten kanssa kasvokkain joka päivä aamusta iltaan. Miten jaksat sitä 40 vuotta? Ehkä hakeudut valmistuttuasi työhön, jossa ihmisten kanssa olemista ei ole paljon. Mitä se olisi?

      Lähihoitajan ei tarvitse olla aina äänessä eikä varsinkaan avautua omista ongelmistaan hoidettaville. Mutta kyllä luonteva ja helposti sujuva vuorovaikutuksen osaaminen on välttämätön ominaisuus juuri lähihoitajalle. Vastenmielisyys puhua kasvokkain on lähihoitajan työssä vakava haitta.

      Luonteenpiirteitään on miltei mahdoton muuttaa. Onko käynyt mielessäsi jokin kirjallinen ammatti? Kirjanpitäjäksi? Tai jotain, missä kasvokkain puhuminen on hyvin vähäistä. Maalariksi?

      Voit olla oikein mukava ihminen, mutta asiakaspalvelu ja hoitotyö eivät ole ominta alaasi.

    • Kokemus_vs_luonne

      Kaikkeen tottuu. Itsekin olin nuorena introvertti, jolle jo kahdenkeskinen keskustelu oudon ihmisen kanssa tuntui tosi hankalalta. Kun vuodet ja vuosikymmenet kuluivat ja kokemusta tuli, niin lopulta ex-tempore-esitys vieraalla kielellä monikymmenpäiselle ryhmälle ei tuottanut mitään ongelmaa.

      Toisaalta edelleenkin tunnen osaavani muotoilla ajatukseni tekstinä paremmin kuin puheena...

    • minäpävainn

      Kiitos vastauksista.
      Sepä siinä onkin, että omasta mielestäni tämä piirteeni ei ole haitannut mitenkään työssä. Pystyn kyllä kommunikoimaan ihmisten kanssa ja tykkään kuunnella heitä ja asioita, jotka painavat mieltä. Ja ohjaajiltanikin olen saanut palautetta että erityisesti lasten kanssa pystyn työskentelemään luontevasti ja minusta huomaa että olen ollut paljon lasten kanssa. Mutta se, että joituisin avautumaan omista ongelmistani, ei ole lainkaan juttuni.

      Ja en todellakaan ole vaihtamassa alaa, pidän tästä työstä ja haluan tehdä sitä tulevaisuudessakin.

    • ooppee

      Ei sinun tarvi omista asioistasi luokassa tai tavallisille opettajille avautua. Jos olet tet ja työjaksot selvinnyt päiväkodissa ja vanhainkodissa jne. kuten kerrot, niin varmasti selviät lähihoitajana.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 180
      1945
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1878
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1578
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      137
      1423
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1184
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1108
    Aihe