Sota-ajan siviilien oikeus tappaa

Sako357

Nykyään on paljon puhuttu siitä, ettei tietyille kansanosille ole sijoituspaikkaa mahdollisen sotatilan syntyessä. Paljon armeijankäyneitä jää siis virallisten taistelujoukkojen ulkopuolelle. Taistelujoukoilla on voimankäyttöoikeus, mutta kuinka on siviilien laita.

Asia kiinnostaa lähinnä teoreettisesti. Jos oikeus voimankäyttöön on ainoastaan sotilailla - siis oikeus tappaa vihollisen sotilaita - syyllistyisivätkö esimerkiksi vihollisen sotilaita kaupungeissa laillisislla aseillaan ampuvat siviili-ihmise poikkeustilalain mukaan johonkin rikokseen (tappo, murha). Vai onko niin, että kuka tahansa suomalainen saa Suomen lain mukaan tappaa vihulaisia mielin määrin siitä huolimatta, etteivät kuulu armeijan joukkoihin.

Olisi tietysti aika koomista, jos näitä astettaisiin syytteeseen Suomen taholta. Sodan jälkeen voisisitten kyllä toiselta puolelta alkaa tutkimukset ja syyttelyt raskaallakin kädellä (jos siis häviävälle puolelle joutuisimme ;-)).

Onko ketään päivystävää dosenttia paikalla?

8

1289

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • HIrvimies44

      Ei olla dosentteja, mutta kysymys on mielenkiintoinen. Ennen kun käytiin sotaa oli selkeästi eroteltu sotatoimialue, jonne ei siviileillä ollut asiaa. Nykyään kun sotaa käytäisiin koko maassa nopeastikin vaihtuvissa olosuhteissa, ei tällaista tarkoin määriteltyä ja vartioitua sotatoimialuetta samassa mielessä olisi. Myös kaupunkisotaa käytäisiin suuressa määrin. En tiedä miten esim. toisen maailmansodan aikana otettiin kantaa esitettyyn kysymykseen, mutta todennäköisesti, sotatilan vallitessa, ei olisi ollut merkitystä, kuka viholisen sotilaan olisi kaatanut - sotilas vai siviili. Käytännössä tilanne ei vain päässyt konkretisoitumaan, koska sotatoimialueelle ei päästetty siviilejä.

      Toisaalta, voimankäyttö on varmaan laissa määritelty ainoastaan puolustusvoimien oikeudeksi, joten en tiedä kuinka jollekin innokkaalle hirviporukalle kävisi, jos jossain selustassa oman pikku partionsa perustaisi vihollisia tuhoten.

      • guard2

        Jos vihollinen on uhkaamassa, niin voisi ehkä vedota hätävarjeluun, siis
        siviili.


    • 19-11

      Sodan jälkeen Suomessa tuomittiin kuritushuoneeseen kymmeniä sotilaita, jotka olivat surmanneet antautuneen vihollisen. Suurin joukkosurma käsitti n. 50 antautunutta, jotka oli otettu ensin vangiksi ja ammuttu sen jälkeen. Tuomion saivat niin käskyn antaja, kuin teloittajatkin. Laittomista surmista on kirjoitettu kirja, missä oikeuden päätökset ja tuomituille annetut rangaitukset on kerrottu.
      Sotatoimiin liittymättömät surmat käsiteltiin sodankin aikana siviilituomoistuimissa murhina, tai tappoina. Tästäkin on tehty tutkimus, joka on saatavana kirjan muodossa.

    • Res.nostomies

      "Sodan jälkeen Suomessa tuomittiin kuritushuoneeseen kymmeniä sotilaita, jotka olivat surmanneet antautuneen vihollisen."
      Tämähän on päivänselvää ja sotii sodan kirjoitettuja sääntöjä vastaan.

      Olisi kuitenkin omituista, jos esimerkiksi nykyisillä kaupunkisotanäyttämöillä joku suomalainen pieni joukko-osasto, esimerkiksi joukkue, olisi jäämässä satimeen johonkin korttelin umpiperään, jossa yrittäisi pitää puoliaan vihollista vastaan ja tuhoutuminen näyttäisi varmalta, ryntäisikin torvea soittaen Lempäälän metsästysseuran 50 miehen joukko avuksi ja saisi tulellaan karkotettua piirittävän vihollisen heille tappioita tuottaen. Raportoisikohan tässä joukkueen lakitiedettä opiskeleva vänrikki ylöspäin tapahtuneista rikoksista. Tai jos raportoisi, suhtauduttaisiinko "ylhäällä" tapahtumaan murhatuomioita jaellen. Sodan jälkeen, pahimmassa tapauksessa, näitä tietysti voittajan taholta tutkittaisiin ja jaeltaisiin tuomioita.

      Tai jos rohkeat entiset pispalalaiset pioneerit (evp) innostuisivat räjäyttämään Ratinan sillan (joka oli jäänyt perääntyneiltä sotilailta räjäyttämättä) estääkseen vihollista etenemästä Pyynikin suuntaan ja tässä räjähdyksessä tuhoutuu useita panssariajoneuvoja, monien hukkuessa lisäksi Ratinan suvantoon. Tästäkö suomalaiset upseerit jakaisivat sotatuomioistuimessa tuomioita sabotaasista ja murhista/tapoista.

      Nykysodankäynti eroaa niin paljon toisen maailmansodan käytännöistä jo sotanäyttämön suhteen, ettei tiukkaa rajaa sotilaiden ja siviilien välillä voi tehdä, kun pyörivät toistensa jaloissa. Kaikki ovat kuitenkin suomalaisia kokonaismaanpuolustuksen hengen mukaisesti.

      Erotetaan nyt vaan sota-aika ja sen jälkeinen pyykinpesuaika, jos sellainen on tullakseen. Siviilit ottavat itse riskin toimistaan ainakin tässä suhteessa.

      • 13-4

        Suomen osalta nykysodankäynti on sitä, että vihollinen esittää antautumisvaatimuksen. Jos vaatimukseen ei suostuta, niin vihollinen ampuu ohjuksen esimerkiksi Helsinkiin, jonka jälkeen Suomi antautuu, eikä jää odottelemaan tuleeko seuraava ohjus Tampereelle, vai Turkuun.


      • r5e4dfc
        13-4 kirjoitti:

        Suomen osalta nykysodankäynti on sitä, että vihollinen esittää antautumisvaatimuksen. Jos vaatimukseen ei suostuta, niin vihollinen ampuu ohjuksen esimerkiksi Helsinkiin, jonka jälkeen Suomi antautuu, eikä jää odottelemaan tuleeko seuraava ohjus Tampereelle, vai Turkuun.

        Ai niinkuin viimeksi kävi siellä... ootas...
        missäs päin maailmaa viimeksi näin onkaan käynyt, että iso valtio valloittaa pienen vai ampumalla ohjuksen sen pääkaupunkiin?


      • asfjij

        Tuossa innostuisivat räjäyttämään sillan on se ongelma, että sillan räjäytys voi olla sodanjohdon tahdon vastaista.


    • Haagin sopimuksen mukaan siviilit, jotka miehittämättömällä alueella nousevat spontaanisti vihollista vastaan ja kantavat aseita avoimesti ovat laillisia taistelijoita. Kansallisen lain mukaan tietenkään ei rangaista vastarintataistelijoita, jotka taistelevat miehittäjää tai heidän kätyreitään vastaan. Yhteistoiminta miehittäjän kanssa on maanpetos poislukien välttämätön toiminta yhteiskunnan ylläpitämiseksi. Esimerkiksi vastarintataistelijoiden ilmiantaminen olisi maanpetos.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5450
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3497
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1622
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      198
      1564
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1038
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      799
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      798
    Aihe