Matkakertomus: Pohjois-Goa, Candolim, 1/2016

Namaskar

Tässä avattuna muutamia asioita, joihin yritin tältäkin sivustolta etsiä etukäteen tietoutta.

Kahden hengen matkaseurueemme matkusti kahdeksi viikoksi Goaan, pakoon Suomen talvipakkasia. Varasimme matkan lopulta Tjäreborgin pakettina. Tarjolla olevia hotelleja tuli vertailua jokunen tovi, ja lopulta Country Inn & Suites alkoi vaikuttaa parhaimmalta vaihtoehdolta. Valinta osuikin nappiin, hotelli ansaitsi neljä tähteään myös pohjoismaisen tiukkapipoisella kriteeristöllä. Myös Tjäreborgin opas sanoi hotellin olevan heidän valikoimastaan yksi suosikeistaan.

Viisumi hoidettiin sähköisesti. Lyhytlomalaiset pystyvät hoitamaan viisumihakemuksensa helpohkosti suoraan netissä ja se myös edullisin tapa hommata turistiviisumi. Luottokorttimaksuineen loppusummaksi tuli 49,2 dollaria. Matkatoimiston kautta hoidettuna hinta on yli tuplasti suurempi. Englanninkielisen viisumihakemuksen täyttö oli ainakin näin diginatiiville helppoa. Mukaan piti liittää naamakuva ja kopio passista (nappasin kännykällä molemmat). Sivusto ei tosin tuntunut toimivan Safari-selaimella, mutta Firefoxilla ei ollut ongelmia. Matkavakuutuksesta sähköiseen viisumihakemukseen ei tarvinnut liittää kopiota, mutta ilman moista en ehkä reissuun lähtisikään.

Hakemuksen käsittelyssä kesti vain pari päivää ja itse viisumi oli kovin vaatimattoman näköinen sähköposti, josta tulostettiin pari kopiota matkalle mukaan. Goan lentokentällä sähköisen viisumin käyttäjille oli oma käsittelyjono, jossa molemmista käsistä otettiin sormenjäljet ja lisäksi pärstäkuva. Homma meni kuitenkin ihan sutjakkaasti.

Maasta poistuminen ei kuitenkaan ollut yhtä sujuvaa. Henkilökuntaa riitti tiskien takana niin, että avustajillakin oli avustajat, mutta hommat ei silti oikein edennyt minnekään. Parin tunnin ruljanssin aikana tehtiin läpivalaisuja toisensa jälkeen ja jokaisen nurkan takana oli uusi tyyppi tarkastamassa joko passia tai matkalippua niin, että hommaan alkoi suhtautua jo huumorilla. Ja toki myös henkilötarkastus tehtiin maan tapojen mukaisesti: miehet ja naiset omissa jonoissaan, jottei tarvitsisi kokea vastakkaisen sukupuolen traumatisoivaa kosketusta.

Matkalle tuli lähdettyä avoimin mielin ja samalla Intiasta mitään tietämättömänä, sillä luulin Goan olevan myös kaupunki. Goaa voisi aluemääritelmänä verrata Lappiin – isompi hallintoalue, joka sisältää pienempiä ’kuntia’ sekä lukemattoman määrä kyliä ja kaupunkeja.

Kadut olivat yleensä kovin kapeita eikä jalankulkijoille ollut monestikaan mitään omaa väylää. Tiiviydestään huolimatta liikenne oli kohtuullisen vilkasta ja äänitorvea käytettiin säästelemättä ympäri vuorokauden, joten päätien välittömässä läheisyydessä olevat hotellit voivat olla kovin rauhattomia.

Hotellimme sijaitsi rauhallisella sivukujalla, pitkän hiekkarantaketjun eteläpäässä, Candolimissa, mikä tuntui 10km pitkän rantakaistaleen selvästi rauhallisimmalta alueelta. Hiukan pohjoisempana, Calanguten ja Bagan kohdilla ranta kuhisi vesiurheilulajien kanssa sekoilevia intialaisia niin, että meiningissä oli jo ihan tungosta. Odotin itse asiassa koko kohteen olevan yhtä täynnä porukkaa, mutta rannat olivat kokonaisuudessaan yllättävänkin rauhallisia. Turistien määrä parina viime vuonna olikin tosin kuulemma ollut laskussa. Eniten kaduilla tallusteli intialaisia turisteja. Seuraavaksi suurimmat ihmismassat vaikuttivat olevan brittejä ja venäläisiä.

Rannat olivat myös yllättävän puhtaat – ainakin Candolimin kohdalla. Siellä rantaroskaa ei joinain päivinä välttämättä näkynyt ensimmäistäkään, mutta pohjoisempien rantojen väenpaljous jätti jälkeensä myös pienjätettä sinne tänne.

Koska matkan tarkoituksena oli vain nauttia auringosta ja hiekkarannoista, tuntui pari viikkoa turhankin lyhyeltä ajalta erinäisiä reissuja ajatellen. Tässä nyt muutamia poimintoja, mitä kuitenkin ehdittiin tehdä:

Fort Aguada (kävellen). Pohjois-Goan päärannan eteläpäästä alkaa maastopolku, mikä vie mahtavien kallioiden kautta vanhalle portugalilaisten rakentamalle linnoitukselle. Kovin ylipainoisten tai muuten kroppaansa hallitsemattomien ei kannata tallusteluun ryhtyä, reitti oli välillä pienimuotoista boulderointia. Kallioiden päältä aivan niemen nokassa auringonlasku näytti erityisen vaikuttavalta, ja sitä katselemaan kerääntyikin niin paikallisia kuin turistejakin.

Palolem (ja sen viereinen Patnem), jossa vietimme yhden yön. Taksikuskimme jäi myös Palolemiin, meno-paluusta maksettiin 3500inr (48€). Matkaa kesti reilu pari tuntia suuntaansa. Aivan vesirajassa sijaitsevasta bungalowista maksoimme 2500inr (35€). Palolem oli mahtavan rauhallinen ranta, jonka pohjoispäädystä pienen kävelymatkan päästä löytyi upea kalliobaari, mistä auringonlaskun seuraaminen oli vertaansa vailla. Pimeän laskeuduttua pääranta täyttyi grilleistä, missä esiteltiin päivän kalansaalista. Esim. pienen kokonaisen grillatun tonnikalan sai lisukkeineen 600inr:lla (8€, painoa n. kilo).

Jatkuu….

11

301

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Namaskar

      Ashwem-ranta. Reissumme kesti noin 8h, josta taksimatka yhteen suuntaan n.1h, hinta meno-paluukyydille 1200inr (16€). Matkaseurueemme lemppariranta. Rauhallisen ja kauniin rannan läpi kiemurteli joki, jonka virrassa saattoi kelluskella ja laskea lopulta mereen.

      Vanha-Goa, Panjim ja Fort Aguada. Kesto noin 8h, josta autossa istuskeltiin n.2,5h. Taksimatkan hinta 1800 inr (25€). Vanhan Goan nähtävyydet olivat vaikuttavuudessaan vaihtelevia, mutta hyvinkin käymisen arvoinen kompakti kokonaisuus! Panjim ei ollut tarjonnaltaan ehkä henkilökohtainen suosikkini, mutta sen portugalilaiset korttelit olivat kyllä kauniita. Lopuksi piipahdettiin uudestaan Fort Aguadassa, kun kävelyretken aikana emme ehtineet käydä linnoituksen muurien sisäpuolella (sisäänkäynti suljetaan 17:30). Monisatavuotinen linnoitus pullean majakan kera oli kiva kierrellä lähempääkin.

      Keskiviikon hippimarkkinat (kävellen). Tai no takaisin tultiin taksilla (700inr, 10€), kun 10km kävelymatka ei enää samana iltana houkutellut uudestaan. Nimensä mukaisesti kerää puoleensa sankoin joukoin aatteensa edustajia. Markkinoiden jälkeen pimeyden laskeuduttua yhdessä Anjunan rantaravintoloissa oli tarjolla livenä mainiota intia-indiemusaa. Arporan lauantai-illan yömarkkinat olivat myös ihan hauskaa kierreltävää, vaikkei mitään krääsää halunnutkaan ostella mukaan. Tiet ovat markkinoiden aikaan kovin ruuhkaisia, mikä näkyy myös taksien pyytämissä hinnoissa.

      Rahaa meni/hintaesimerkkejä:

      • Pakettimatkojen hinta /hlö pariksi viikoksi tammikuussa vaihteli paria kuukautta aikaisemmin varattuna 800–1800€:n välillä.
      • Viisumimaksu á 49,2 dollaria.
      • Lentokenttäkuljetus, menopaluu, á 18€ (taksin olisi saanut n. kympillä suuntaansa, mutta eihän pakettimatka olisi mitään, jos matkaa hotellille ei taittaisi bussissa, missä matkaopas höpöttää tulevasta, eläkeläiset menneestä ja muut kaikkitietävät kanssamatkaajat laukovat totuuksia elämästä ja matkakohteesta – Ihmebantumaisia sutkautteluja unohtamatta).
      • Poliorokote 40€ (voimassa vuoden)
      • Hepatiittirokote 3x50€ (tarvittaessa, voimassa vähintään 10 vuotta)

      • Paikallinen olut maksoi ravintoloissa (niin maalla kuin rannallakin) yleensä 60-80inr (n.1€). Kaupasta saman sai ostettua 33inr:lla (n. 50snt).
      • Ravintoloita oli loputon määrä ja ainakin ruoan taso oli keskimäärin aika hyvä, mutta palvelu vaihteli kovin. Kahden henkilön illallisen laskun loppusumma juomineen ja kaikkineen vaihteli 600-2500 inr:n välillä (n.8€-35€). Ravintola-arvioita voi halutessaan selailla vaikka TripAdvisorista tai Foursquaresta.
      • Pieniä kioskeja löytyy sieltä täältä, mutta pääkadun varrella on myös pari isompaa paikallista S-markettia.

      Millään käymistämme rannoista rantatuloien käytöstä ei peritty maksua. Joissakin oli myös pyyhkeitä käytettävissä. Toki rantaravintolat kuitenkin odottavat, että tulet vastineeksi myös tilaamaan heiltä jotain.
      Bussiliput Intiassa ovat puoli-ilmaisia, mutta jätettiin kuitenkin sekoilu niiden kanssa minimiin ja käytimme vain takseja.

      Taksin hinta vaihtelee kohteesta, perilläoloajasta, meno/menopaluu-optiosta ja toki tinkaushalukkuudesta riippuen. Lähtöhinnat vaikuttivat kuitenkin ainakin Candolimin alueella olevan matkaoppaankin hintaesimerkkien mukaisia. Toisen taksireissun aikana tavattiin todella mukava, parikymmentä vuotta taksia ajanut paikallinen. Pyydettiin hänen käyntikorttinsa ja pirauteltiin hänelle hotellin huonepuhelimesta aina kun seuraava matka oli tiedossa. Reissujen aikana hän kertoi meille tarinoita paikallisten tavoista ja kulttuurista. Naushadin (lempinimeltään Spicy) tavoittaa numerosta 919823234722. Häntä on helppo suositella!

      Ilmainen langaton nettiyhteys löytyy melkeinpä jokaisesta ravintolasta ja merenrantakahvilasta, joten mikäli välttämättä haluaa, voi vaikka koko lomansa viettää älylaitteeseensa liimautuneena.

      Rahanvaihto oli helppoa. Kun kuljetus hotellille oli hoidettu matkatoimiston puolesta, ei paikallista valuuttaa tarvinnut kuin vasta seuraavana päivänä. Hotellilla kurssi oli 66, kun läheisestä kioskista eurolla sai 72 rupiaa. 10% ero pienestä metsästyksestä on jo kovin merkittävä, mutta toki kukin toimii oman vaivattomuuden rajahyödyn ajamana.

      Yöt ainakin meidän reissumme aikana olivat niin lämpimiä, että pitkähihaiselle ei ollut tarvetta kertaakaan. Hyttysiäkään ei ollut juuri nimeksikään. Oppaan mukaan tuohon aikaan vuodesta malariahyttysiä ei ole liikenteessä, joten muutamista pistoista ei ollut edes teoreettista haittaa (kutinan lisäksi).

      Digiaikaa hyödyntäville voin suositella ilmaista Ulmonin Goa - karttasovellusta. Toimi ainakin iPhonella kuin unelma, niin verkossa kuin ilman nettiyhteyttä. Ohjelma näytti mukavan yksityiskohtaisella kartalla oman sijainnin, ravintolat ja nähtävyydet. Kartalta löytyi jopa pienenpienet luontopolut.

      Kaiken kaikkiaan oli kyllä mainio mesta. Paljon rauhallisempi, puhtaampi ja leppoisampi mitä odotin. Mikä tärkeintä, aurinko- ja hiekkarantatarpeet tuli tyydytettyä pitkäsi toviksi!

      • kohta_Goalla

        Neljän viikon pakettimatka Goalle maksoi 880€, joten ei ole kallista. Pääsee meikäläinenkin pieneläjä kohta Goan lämpöön!


      • 29_päivää_lähtöön

        Hieno kirjoitus. Kiitos tästä. Kiva lukea asiaa.


      • Namaskar

        Poliorokotteen sijaan otimme rokotteen/lääkityksen lavantautiin, mikä voimassa vuoden ajan.


      • elisabet2016

        Olen käynyt monesti goalla ja ihan samaa mieltä joka asiasta.


      • Intianlammossa
        elisabet2016 kirjoitti:

        Olen käynyt monesti goalla ja ihan samaa mieltä joka asiasta.

        Kokeile joskus omatoimista matkaa Intiaan aivan jonnekin muualle, jos olet jo monasti ollut Goalla.
        Intia on niin mahtava maa matkustaa, etta sita ei kannata jattaa vain pelkan Goan nakemiseen. Hienoa hiekkarantaa loytyy kilometreittain pitkin merenrantoja.


      • elisabet2016
        Intianlammossa kirjoitti:

        Kokeile joskus omatoimista matkaa Intiaan aivan jonnekin muualle, jos olet jo monasti ollut Goalla.
        Intia on niin mahtava maa matkustaa, etta sita ei kannata jattaa vain pelkan Goan nakemiseen. Hienoa hiekkarantaa loytyy kilometreittain pitkin merenrantoja.

        Joo käyty muuallakin kyllä mutta keskustelu koski goaa


    • MAN64

      Ehkä ensimmäinen hyvä ja asiallinen matkakertomus Goalta nrljään vuoteen jonka olen tätä intia palstaa seurannut!!
      Kiitos

    • gogogoa

      tiedän Country Inn & Suites hotellin,mutta en ole ollut siellä koskaan.
      minkälainen aamupala siellä oli ja oliko joka päivä sama?
      oliko allas sen kokoinen että pääsee uimaan.

      • Namaskar

        Aamupala ja ruoat ylipäätään olivat hotellissa hyviä. Allas 25m pitkä tosin toisesta päästä 5m vedenalaisia portaita. Hyvin pääsi uimaan jopa "matkaa".


    • näin

      Lisää asiallisia kertomuksia tänne. kiitos

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      140
      4135
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      124
      1620
    3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      70
      1416
    4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1402
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1274
    6. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      48
      1140
    7. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1131
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1096
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1081
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      61
      1050
    Aihe