Kirjailijanalun oikeuksia?

Kirjailijanalku

Tutkin paikkakunnan historiaa ja kirjoitin kirjan. Maksoin kaikki kulut itse siihen saakka kunnes myönnettin erään historiallisen seuran kautta apurahaa paino-ja taittokuluihin, joka raha ei siis tullut itselle. Tämä raha ei riittänyt painokuluihin, mutta kirjan myyntituloilla saatiin maksu suoritettua painopaikkaan. Minkäänlaista sopimusta emme tehneet seuran kanssa, koska luotin, että asiat järjestyvät myöhemmin. Nyt kysyn, mitkä ovat oikeuteni kirjaan? Saako tämä kyseinen seura määritellä palkkioni? Voinko esim. pyytää kirjan tekovaiheen aikana syntyneet kulut pois, voinko pyytää kirjoja, mikä on oikeastaan minun osuuteni. Nyt seura olisi antamassa vain 21 % kirjojen myyntihinnasta kertaluoneisena verollisena palkkiona. Onko se oikein? Luovutinko oikeuteni siinä vaiheessa kun apuraha seuralle myönnettiin, menetinkö siinä vaiheessa kaikki oikeuteni? Mitä tässä nyt pitäisi tehdä?

13

209

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • avustaja-

      Kuulostaa todella omituiselta. Oletkohan ymmärtänyt kaiken ihan oikein?

      - Apurahaa todennäköisesti olet saanut vain hakemalla - joten kannattaa tarkistaa mitä apurahan myöntämissäännöissä on sanottu.
      - Apurahan myöntäjä päättää, minkä verran se apurahaa myöntää ja mihin tarkoitukseen.
      - Yleensä apuraha ei vaikuta millään tavalla tekijänoikeuksiin (ilmeisesti tarkoitat tekijänoikeuksista kun puhut oikeuksista).
      - Jos jokin apurahaan liittyvä asia on epäselvä, kannattaa kysyä apurahan myöntäjältä.

    • k1rjoittajå

      Ymmärsinkö oikein, että tuo historiallinen seura on hakenut apurahaa ja sinä olet kirjoittanut tilaustyön eli kirjan? Etkä sopinut mitään tekijänpalkkiota etukäteen? Ja nyt seura antaisi sinulle suurin piirtein samanlaisen tekijänpalkkion kuin kustantajat, koska on tavallaan kustantajan asemassa tässä diilissä?

      Vaikea kommentoida, kun en oikein ymmärtänyt viestiäsi. Tilaustöissä tehdään yleensä niin, että koko summa maksetaan etukäteen eli tilaaja ostaa tekstin ja tekijänoikeudet samalla. Jälkikäteen ei makseta mitään eli työstä pitää osata laskuttaa etukäteen realistiset kulut.

    • Kirjailijanalku

      Kyllä, kirjaa ei ole kukaan tilannut, vaan tein kirjan omalla kustannuksella. Apurahaa haettiin historiallisen seuran kautta. Mitään sopimusta ei ole tehty. Kirja oikeastaan,sanotaanko -siirtyi- seuran omistukseen siinä vaiheessa kun apuraha oli sen kautta saatu. Minä tein yksin siis kirjan alusta loppuun asti omalla kustannuksella. Nyt sitten on seura sen ominut ja luvannut siitä vain 21% määrätyltä kirjamäärältä.
      Luulen tosiaan, että minulla on kyllä jonkinlaisia oikeuksia omaa tekemääni kirjaa kohtaan, eihän se näin voi mennä

      • CarterBrown

        Soita tietokirjailijaliittoon.


      • aloittelevakirjailija

        Olennaisinta nyt on, kumpi on kirjan juridinen kustantaja, sinä vai historiallinen seura? Jos kirjan alkulehdillä lukee kustantajana sinun nimesi, sinä olet se, joka päättää, saako historiallinen seura ylipäätään mitään.

        Jos kustantaja on historiallinen seura, eipä taida auttaa muuta kuin tyytyä tarjottuun 21% (sinänsä täysin käypä tekijänoikeuskorvaus) ja muistaa ensi kerralla tehdä kirjallinen sopimus etukäteen. Sen puolesta, että kustantaja on mainitsemasi seura puhuu fakta, että seura haki apurahaa ja (jos ymmärsin oikein) tilitti rahan sinulle korvauksena työstäsi. Siinä vaiheessa, kun seura siirtää rahat tililtään sinulle, seuran apurahana saamat eurot muuttavat muotoaan palkkatuloksi tai palkkioksi. Homma olisi hieman toinen, jos apurahaa olisit hakenut sinä.

        Ainoa, mitä oikeastaan voit tehdä, on yrittää saada edes jälkikäteen aikaiseksi jonkinlainen kirjallinen sopimus. Se on myös kyseisen seuran etu, sillä apurahojen käytöstä yhdistyksen on aina annettava jälkikäteen selvitys.


      • avustaja-

        Millä perusteella kirja siirtyi seuralle? En ymmärrä.


    • niskastakiinni

      Et sopinut etukäteen mitään ja nyt jälkikäteen kun asiat pitäisi sopia, sinulla ei ole pokkaa sanoa mielipidettäsi vaan kyselet sitä taholta joka ei liity projektiin millään tapaa. Meinaatko soittaa parin viikon päästä seuraan ja sanoa, että antakaa satatonnia kun suomi24lla sanottiin.

      • Vittuperseensuti

        Laittaisitko tänne listan sallituista keskustelunaiheista niin ei satu enää tämänkaltaisia kömmähdyksiä, kiitos.


    • k1rjoittaå

      Olennaista olisi saada nyt viimeistään kaikesta sovitusta kirjallinen sopimus. Suomen tietokirjailijoiden sivuilla on tietoa kustannussopimuksista. Jos olet apurahan hakemisen yhteydessä sopinut suullisesti, että seura on apurahan kautta kustantajasi ja toinen copyright-oikeuden hallitsija (katso mitä lukee kansilehdillä), niin teidän täytyy neuvotella asiasta. Sinulle ehdotettu prosentti on aika tyypillinen, mutta sinun täytyisi sopia esimerkiksi kirjan markkinoinnista. Se on painokulujen ohella toinen merkittävä menoerä. Minusta sinun kannattaa ajatella positiivisesti, että työllesi löytyi kustantaja, koska omakustanteen markkinointi on hyvin vaikeaa. Paino- ja markkinointikulujen jälkeen ei kirjailijan työlle tule korvausta senkään vertaa kuin normaalilla kustannussopimuksella.

    • Sitnalta

      Apurahoista pitää aina tehdä selvitystä apurahan antajataholle, joten eiköhän siinä hiean selviä, miten kulut menevät. Tuntuisi kummalliselta, että kirjailijalta odotetaan kulueriin kirjan painatus- ja markkinointikulut. Sen sijaan tutkimustyön kulut, palkka, tutkimusaineistojen etsiminen ja matkat kuuluvat sen piiriin. Millaisen apurahahakemuksen teit? Sen mukaan tietysti laskutus menee.

      Ymmärtääkseni historiallinen seura on kustantajasi, eikö niin? On kyllä heidänkin vuositilityksessä oleellista, että on olemassa kirjallinen kustannussopimus. Ovatko ennen kustantaneet tutkimuskirjoja vai ovatko jotenkin untuvikkoja tässä työssä? Tuntuu perin kummalliselta ja aavistuksen harrastajamaiselta. Mutta tämä juuri opettaa, että kannattaa tehdä töitä mieluiten kaupallisen kustantajan kanssa.

      Prosentit ovat kohdallaan.

      Suomen Tietokirjailijat on yksi hyvä aputaho, myös Suomen Kirjailijaliitto voi antaa juridista neuvoa. Sinulla on täydet oikeudet tekstiisi vai oletko sopinut jotakin muuta suullisessa muodossa? Oikeuteen voi anna mennä, se että saatko sieltä oikeutta onkin toinen juttu. Ja se onko se taloudellisesti viisasta, riippunee monista asioista.

    • kjksdasd

      Kuka on kirjan kustantaja? Sinä vai seura? Jos sinä olet kustantaja, sinä päätät kaikesta. Jos seura on kustantaja, lue mitä olet sopinut kustannussopimuksessasi. Näin yksinkertaista se on.

      • aloittelevakirjailija

        Aloittajan ongelma taisi olla, ettei minkäänlaista sopimusta ole, vaan homma on hoidettu "hyvä veli" -meiningillä työn tilaajan sanaan luottaen.


    • lpota

      Ymmärsinkö oikein, että kun puhut kirjan tekemisestä "omalla kustannuksella", tarkoitat kirjan kirjoittamiseen käyttämääsi aikaa ja vaivaa? Kaikella kunnioituksella: tällainen "omalla kustannuksella" tekeminen on kaikkein yleisin ja tavallisin tapa kirjoittaa kirjoja. Tulot sitten saadaan myydyistä kappaleista, jos saadaan. Tuo sinulle ehdotettu 21% myyntihinnasta on erittäin kohtuullinen korvaus. Toinen vaihtoehto on tietysti anoa apurahaa itse kirjoitustyöhön (ennen projektin saattamista loppuun), joskaan apurahoja ensikertalaisille tuskin myönnetään. Juuri mikään taho ei kuitenkaan maksa palkkaa kirjan kirjoittamisesta, joten käytännössä siis apuraha tai oman ajan panostaminen silläkin uhalla ettei työ tuota välttämättä mitään tuloja on kaikkein tyypillisintä.

      Joka tapauksessa, kirjan kustannusoikeus on mitä ilmeisimmin tällä hetkellä yhdistyksellä. Sinulla on kuitenkin edelleen myös tekijänoikeus kirjan sisältöön. Kuten muutkin vastaajat, suosittelen erittäin lämpimästi kirjallisen sopimuksen tekemistä, että myyntitulot varmasti tilitetään sinulle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ja taas ammuttu kokkolassa

      Kokkolaisilta pitäisi kerätä pois kaikki ampumaset, keittiöveitset ja kaikki mikä vähänkään paukku ja on terävä.
      Kokkola
      52
      5387
    2. Mitä siellä ABC on tapahtunut

      Tavallista isompi operaatio näkyy olevan kyseessä.
      Alajärvi
      86
      4094
    3. Helena Koivu on äiti

      Mitä hyötyä on Mikko Koivulla kohdella LASTENSA äitiä huonosti . Vie lapset tutuista ympyröistä pois . Lasten kodista.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      358
      2427
    4. Suomi vietiin Natoon väärin perustein. Viides artikla on hölynpölyä. Yksin jäämme.

      Kuka vielä uskoo, että viides artikla takaa Suomelle avun, jos Suomeen hyökätään. Liikuttavasti täällä on uskottu ja ved
      Maailman menoa
      327
      992
    5. Ovatko naiset lopettaneet sen vähäisenkin vaivannäön Tinderissa?

      Meinaan vaan profiileja selatessa nykyään valtaosalla ei ole minkäänlaista kirjoitettua tekstiä siellä. Juuri ja juuri s
      Nettideittailu
      69
      984
    6. Et ilmeisesti aio enää ikinä olla tekemisissä

      Että näinkö se menee
      Ikävä
      61
      793
    7. Sydämeni on sinun luona

      Koko ajan. Oli ympärilläni ketä oli niin sinä olet vain ajatuksissa ja tunteissa. En halua muiden kosketusta kuin sinun
      Ikävä
      46
      776
    8. Trump ja Venäjä

      Huomasitteko muuten... Käytännössä ainoat valtiot, joille Trump EI eilen asettanut typeriä tariffejaan, olivat Venäjä ja
      Maailman menoa
      98
      762
    9. Jatkuva stressitila

      On sinun vuoksesi kun en tiedä missä mennään mutta tunteeni tiedän ainoastaan
      Ikävä
      52
      739
    10. En vain uskalla

      Lähestyä häntä. Kaivattuani
      Ikävä
      26
      730
    Aihe