Kirjailijanalun oikeuksia?

Kirjailijanalku

Tutkin paikkakunnan historiaa ja kirjoitin kirjan. Maksoin kaikki kulut itse siihen saakka kunnes myönnettin erään historiallisen seuran kautta apurahaa paino-ja taittokuluihin, joka raha ei siis tullut itselle. Tämä raha ei riittänyt painokuluihin, mutta kirjan myyntituloilla saatiin maksu suoritettua painopaikkaan. Minkäänlaista sopimusta emme tehneet seuran kanssa, koska luotin, että asiat järjestyvät myöhemmin. Nyt kysyn, mitkä ovat oikeuteni kirjaan? Saako tämä kyseinen seura määritellä palkkioni? Voinko esim. pyytää kirjan tekovaiheen aikana syntyneet kulut pois, voinko pyytää kirjoja, mikä on oikeastaan minun osuuteni. Nyt seura olisi antamassa vain 21 % kirjojen myyntihinnasta kertaluoneisena verollisena palkkiona. Onko se oikein? Luovutinko oikeuteni siinä vaiheessa kun apuraha seuralle myönnettiin, menetinkö siinä vaiheessa kaikki oikeuteni? Mitä tässä nyt pitäisi tehdä?

13

130

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • avustaja-

      Kuulostaa todella omituiselta. Oletkohan ymmärtänyt kaiken ihan oikein?

      - Apurahaa todennäköisesti olet saanut vain hakemalla - joten kannattaa tarkistaa mitä apurahan myöntämissäännöissä on sanottu.
      - Apurahan myöntäjä päättää, minkä verran se apurahaa myöntää ja mihin tarkoitukseen.
      - Yleensä apuraha ei vaikuta millään tavalla tekijänoikeuksiin (ilmeisesti tarkoitat tekijänoikeuksista kun puhut oikeuksista).
      - Jos jokin apurahaan liittyvä asia on epäselvä, kannattaa kysyä apurahan myöntäjältä.

    • k1rjoittajå

      Ymmärsinkö oikein, että tuo historiallinen seura on hakenut apurahaa ja sinä olet kirjoittanut tilaustyön eli kirjan? Etkä sopinut mitään tekijänpalkkiota etukäteen? Ja nyt seura antaisi sinulle suurin piirtein samanlaisen tekijänpalkkion kuin kustantajat, koska on tavallaan kustantajan asemassa tässä diilissä?

      Vaikea kommentoida, kun en oikein ymmärtänyt viestiäsi. Tilaustöissä tehdään yleensä niin, että koko summa maksetaan etukäteen eli tilaaja ostaa tekstin ja tekijänoikeudet samalla. Jälkikäteen ei makseta mitään eli työstä pitää osata laskuttaa etukäteen realistiset kulut.

    • Kirjailijanalku

      Kyllä, kirjaa ei ole kukaan tilannut, vaan tein kirjan omalla kustannuksella. Apurahaa haettiin historiallisen seuran kautta. Mitään sopimusta ei ole tehty. Kirja oikeastaan,sanotaanko -siirtyi- seuran omistukseen siinä vaiheessa kun apuraha oli sen kautta saatu. Minä tein yksin siis kirjan alusta loppuun asti omalla kustannuksella. Nyt sitten on seura sen ominut ja luvannut siitä vain 21% määrätyltä kirjamäärältä.
      Luulen tosiaan, että minulla on kyllä jonkinlaisia oikeuksia omaa tekemääni kirjaa kohtaan, eihän se näin voi mennä

      • CarterBrown

        Soita tietokirjailijaliittoon.


      • aloittelevakirjailija

        Olennaisinta nyt on, kumpi on kirjan juridinen kustantaja, sinä vai historiallinen seura? Jos kirjan alkulehdillä lukee kustantajana sinun nimesi, sinä olet se, joka päättää, saako historiallinen seura ylipäätään mitään.

        Jos kustantaja on historiallinen seura, eipä taida auttaa muuta kuin tyytyä tarjottuun 21% (sinänsä täysin käypä tekijänoikeuskorvaus) ja muistaa ensi kerralla tehdä kirjallinen sopimus etukäteen. Sen puolesta, että kustantaja on mainitsemasi seura puhuu fakta, että seura haki apurahaa ja (jos ymmärsin oikein) tilitti rahan sinulle korvauksena työstäsi. Siinä vaiheessa, kun seura siirtää rahat tililtään sinulle, seuran apurahana saamat eurot muuttavat muotoaan palkkatuloksi tai palkkioksi. Homma olisi hieman toinen, jos apurahaa olisit hakenut sinä.

        Ainoa, mitä oikeastaan voit tehdä, on yrittää saada edes jälkikäteen aikaiseksi jonkinlainen kirjallinen sopimus. Se on myös kyseisen seuran etu, sillä apurahojen käytöstä yhdistyksen on aina annettava jälkikäteen selvitys.


      • avustaja-

        Millä perusteella kirja siirtyi seuralle? En ymmärrä.


    • niskastakiinni

      Et sopinut etukäteen mitään ja nyt jälkikäteen kun asiat pitäisi sopia, sinulla ei ole pokkaa sanoa mielipidettäsi vaan kyselet sitä taholta joka ei liity projektiin millään tapaa. Meinaatko soittaa parin viikon päästä seuraan ja sanoa, että antakaa satatonnia kun suomi24lla sanottiin.

      • Vittuperseensuti

        Laittaisitko tänne listan sallituista keskustelunaiheista niin ei satu enää tämänkaltaisia kömmähdyksiä, kiitos.


    • k1rjoittaå

      Olennaista olisi saada nyt viimeistään kaikesta sovitusta kirjallinen sopimus. Suomen tietokirjailijoiden sivuilla on tietoa kustannussopimuksista. Jos olet apurahan hakemisen yhteydessä sopinut suullisesti, että seura on apurahan kautta kustantajasi ja toinen copyright-oikeuden hallitsija (katso mitä lukee kansilehdillä), niin teidän täytyy neuvotella asiasta. Sinulle ehdotettu prosentti on aika tyypillinen, mutta sinun täytyisi sopia esimerkiksi kirjan markkinoinnista. Se on painokulujen ohella toinen merkittävä menoerä. Minusta sinun kannattaa ajatella positiivisesti, että työllesi löytyi kustantaja, koska omakustanteen markkinointi on hyvin vaikeaa. Paino- ja markkinointikulujen jälkeen ei kirjailijan työlle tule korvausta senkään vertaa kuin normaalilla kustannussopimuksella.

    • Sitnalta

      Apurahoista pitää aina tehdä selvitystä apurahan antajataholle, joten eiköhän siinä hiean selviä, miten kulut menevät. Tuntuisi kummalliselta, että kirjailijalta odotetaan kulueriin kirjan painatus- ja markkinointikulut. Sen sijaan tutkimustyön kulut, palkka, tutkimusaineistojen etsiminen ja matkat kuuluvat sen piiriin. Millaisen apurahahakemuksen teit? Sen mukaan tietysti laskutus menee.

      Ymmärtääkseni historiallinen seura on kustantajasi, eikö niin? On kyllä heidänkin vuositilityksessä oleellista, että on olemassa kirjallinen kustannussopimus. Ovatko ennen kustantaneet tutkimuskirjoja vai ovatko jotenkin untuvikkoja tässä työssä? Tuntuu perin kummalliselta ja aavistuksen harrastajamaiselta. Mutta tämä juuri opettaa, että kannattaa tehdä töitä mieluiten kaupallisen kustantajan kanssa.

      Prosentit ovat kohdallaan.

      Suomen Tietokirjailijat on yksi hyvä aputaho, myös Suomen Kirjailijaliitto voi antaa juridista neuvoa. Sinulla on täydet oikeudet tekstiisi vai oletko sopinut jotakin muuta suullisessa muodossa? Oikeuteen voi anna mennä, se että saatko sieltä oikeutta onkin toinen juttu. Ja se onko se taloudellisesti viisasta, riippunee monista asioista.

    • kjksdasd

      Kuka on kirjan kustantaja? Sinä vai seura? Jos sinä olet kustantaja, sinä päätät kaikesta. Jos seura on kustantaja, lue mitä olet sopinut kustannussopimuksessasi. Näin yksinkertaista se on.

      • aloittelevakirjailija

        Aloittajan ongelma taisi olla, ettei minkäänlaista sopimusta ole, vaan homma on hoidettu "hyvä veli" -meiningillä työn tilaajan sanaan luottaen.


    • lpota

      Ymmärsinkö oikein, että kun puhut kirjan tekemisestä "omalla kustannuksella", tarkoitat kirjan kirjoittamiseen käyttämääsi aikaa ja vaivaa? Kaikella kunnioituksella: tällainen "omalla kustannuksella" tekeminen on kaikkein yleisin ja tavallisin tapa kirjoittaa kirjoja. Tulot sitten saadaan myydyistä kappaleista, jos saadaan. Tuo sinulle ehdotettu 21% myyntihinnasta on erittäin kohtuullinen korvaus. Toinen vaihtoehto on tietysti anoa apurahaa itse kirjoitustyöhön (ennen projektin saattamista loppuun), joskaan apurahoja ensikertalaisille tuskin myönnetään. Juuri mikään taho ei kuitenkaan maksa palkkaa kirjan kirjoittamisesta, joten käytännössä siis apuraha tai oman ajan panostaminen silläkin uhalla ettei työ tuota välttämättä mitään tuloja on kaikkein tyypillisintä.

      Joka tapauksessa, kirjan kustannusoikeus on mitä ilmeisimmin tällä hetkellä yhdistyksellä. Sinulla on kuitenkin edelleen myös tekijänoikeus kirjan sisältöön. Kuten muutkin vastaajat, suosittelen erittäin lämpimästi kirjallisen sopimuksen tekemistä, että myyntitulot varmasti tilitetään sinulle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      203
      8248
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4668
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      28
      2240
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2148
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1945
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1825
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1746
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      23
      1736
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1653
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1458
    Aihe