Mindfulnessilla apua ajatustenhallintaan?

TarKas

Terapeuttini on ainakin vuoden yrittänyt opettaa minulle mindfulness-taitoja. Minulla on erittäin pahoja unettomuuskausia ja mindfulnessin avulla yritän saada ajatusten riennon aisoihin iltaisin. Yritän myös päästä negaation kautta ajattelemisesta eroon sen avulla. Harjoituksia on olllut vain pari kolme, joten päätin googlettaa ja katsoa, mitä asiasta löytyy netistä. Löysin seuraavat sivut: http://oivamieli.fi/ohje.php. Sivulla on paljon erilaisia harjoituksia ja päätin alkaa opiskella mindfulnessia kunnolla. Kokeile sinäkin!

Etsin biboni hallintaan erilaisia työkaluja, koska olen lääkevastainen. Söin Ketipinoria kolme vuotta 25 mg illalla sekä mielialaa tasaamaan että nukahtamisen varmistamiseksi. Lopetin sen ja vielä nyt neljän kuukauden kuluttua minulla on vaikeita nukahtamisvaikeuksia. En tiedä onko niiden syynä ahdistuksen lisääntyminen ja stressikynnyksen madaltuminen vaiko se, että Ketipiini vaurioittaa ihmisen nukahtamisjärjestelmää. Tällaistakin tietoa löysin netistä ja se asia kävisi tietysti hyvin yksiin sen asian kanssa, että lääketehtaat eivät halua parantaa potilaita vaan tehdä pysyviä asiakkaita. Se on parasta bisnestä.

Syön edelleen Lamictalia, sillä sen lopettaminen näyttää olevan tosi vaikeaa. Masennus alkaa muutamassa päivässä siitä, kun pienennän annosta. Tämä lääke on siis varsin onnistunut bisneksen kannalta. Kevät ja kesä ovat parasta aikaa minulle, joten aion tänä keväänä päästä Lamictalista eroon. Jos masennun syksyn lähestyessä, yritän sinnitellä mm. tämän mindfulnessin avulla. Minulla on siis koko lopputalvi ja kesä aikaa opetella taidot perinpohjaisesti.

Mitä mieltä olet näistä ajatuksista? Onko sinulla ideoita siihen, miten pärjätä paremmin ilman lääkitystä?

3

126

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • skitsoaffekt_munkki

      Olen samoissa aikeissa kun sinäkin. Käytössä Lamictal ja Sycrest.
      Olen tehnyt minfulness-harjoituksen joulukuusta alkaen päivittäin, jossa yksinkertaisesti lasken ja tarkkailen hengitystäni. Harjoitus on hyvin yksinkertainen. Uloshengityksellä ajatuksissani sanon numeron ensimmäisen tavun ja lopun rutistaessani vatsalihaksilla kevyesti ilmaa keuhkoista ulos. Sisäänhengityksellä taas annan vatsan palautua rennosti ilman kontrollia, ja suuntaan huomioni pelkästään vatsan liikkeeseen. Lasken tätä kymmeneen ja aloitan alusta. Jos mieli lähtee harhailemaan jonkun mielikuvan, muiston, idean tai muun ajatuksen perässä niin aloitan laskemisen alusta.
      Kuukauden harjoittelun jälkeen, tehden tätä mielen etunojapunnerrusta, voin todeta, että olen muuttumassa toiseksi ihmiseksi. Olen rennompi. Huomaan muutosta esimerkiksi ihmisten kanssakäymisessä, että olo ei ole enään niin ahdistunut, että kokoajan olisi päästävä tilanteesta pois. Pystyn istumaan koneella pidempiä aikoja ja keskittymään tekemiseeni ihan eri intensiteetillä. Uni on muuttunut. Unissakin pystyn keskittymään paremmin. Olo on ihan erilainen. Meditoidessa on hyvin outo tunne tajuta, että ajatus ei harhaile. Jää jokin tyhjä tila missä aiemmin on ollut häiriötä.
      Meditoin tuolilla istuen, mutta tavoitteena on päästä zazen-asentoon mietiskelyjakkaralla istuen. Siinä tulee parempi tuntuma hengitysliikkeeseen ja koko kehoon. Kirja mistä ammennan oppini on Timo Klemolan - Mindfulness. Voin vain suositella. Se muutti, ja käynnistää elämässäni aivan eri ulottuvuuden.

    • TarKas

      Kiitos vastauksestasi! Onpa ihanaa kuulla, että mindfulnessista on noinkin suurta hyötyä. Minua pelottaa omalla kohdallani yksi sairauteni aiheuttama ongelma: lyhytjännitteisyys. Alan aina kamalalla innolla tekemään jotain uutta asiaa, mutta kovan alkuinnostuksen jälkeen kyllästyn yleensä nopeasti. Pelkään näin käyvän myös mindfullnesin kohdalla. Yritän kuitenkin sinnitellä :)

      Tänään puolitin ensimmäisen kerran Lamictal-annokseni ja aion syödä puolikasta kaksi viikkoa, jonka jälkeen syön neljäsosaa vielä kaksi viikkoa. Yritän tsempata itseäni, sillä minusta tuntuu, että kuvittelen masennuksen alkavat heti iltapäivällä, kun vähennän aamun annosta. Mieleni on siis riippuvainen lääkkeestä väärällä tavalla. Perustelen tämän sillä, että tänä aamuna huomasin sekä la että su lääkkeiden jääneen ottamatta eikä tuntunut missään. Pidän tämän nyt kirkkaana mielessä, kun puolitan annoksen. Onnea sinulle pyrkimyksessäsi eroon lääkkeistä, toivon että onnistun itsekin :)

    • skitsoaffekt_munkki

      Buddhalaisessa perinteessä, mistä mindfulnesskin on peräisin, luetellaan viisi harjoituksen estettä:
      1. Pitäytyminen aistinautinnoissa
      2. Viha, pahantahtoisuus
      3. Laiskuus, tylsyys
      4. Levottomuus
      5. Epäily
      1. Jos pysyy aistinautinnoissa kuten netflixin katselussa, herkkujen syömisessä, musiikin kuuntelussa niin silloin jää työ tekemättä. Jos osaat priorisoida arjen tehtäviä niin varmasti löytyy ainakin hetki meditoinnille, mutta sillä hetkellä jos ajattelee, että kuuntelen mielummin eka spotifystä biisin niin huonolta näyttää.
      2. Jos negatiiviset ajatukset pyörii päässä niin on vaikea rauhoittua meditoimaan. Buddhalaisuudessa on neuvo, että viljele positiivista, mutta hyväksy negatiivinen. Se tarkoittaa sitä, että ajattele positiivisesti ja ole ruokkimasta negatiivisten ajatusten noidankehää, sillä negatiivisilla ajatuksilla on taipumusta kertaantua.
      3. Tahdonvoimaa tarvitaan aloittamaan harjoitus säännöllisesti.
      4. Ajatusten harhailu tuleviin koitoksiin saattaa synnyttää ajatuksia, että vois olla parempaakin tekemistä.
      5. Epäilys, että toimiiko metodi oikeasti. Buddhalaisessa kahdeksan osaisessa keskitien polussa ensimmäinen askel on nimeltään "oikea näkemys". Ilman sitä uskoa säännöllisestä harjoittelusta tuskin tulee mitään.
      Toivottavasti saat positiivisia kokemuksia harjoittelun tuloksista jotka kannattelevat pidemmälle ja kitkevät näin epäilystä metodin toimivuudesta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1600
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1285
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1279
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1267
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1210
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe