Valtio-opista työllistyminen?

Pohdiskeleva123

Hei, lähtisin kyselemään millainen työllistyminen valtio-opin opiskelijoilla on ?

42

10997

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yliopistolainen
    • äläteesitä

      Huono.

    • tietävä12

      omasta aktiivisuudesta riippuu paljon

    • öjjdlflfdjlljf

      Valtio-oppi on niitä oppiaineita, joista työttömiksi valmistuneet saavat toistuvasti kuulla jo vuosikymmeniä sitten keksittyä virttä. "Hyvät tyypit kyllä työllistyvät..." (Sillä siis vihjataan, että syy työttömyyteesi on itsessäsi, eikä valtio-opista valmistuneille tarjolla olevien ammattitöiden vähyydessä.)

      Ja juuri työttömäksi maisteriksi tai tilapäisiin hanttihommiin tästä oppiaineesta suurin osa valmistuu. Koulutusta vastaavaa työtä saa parhaassa tapauksessa yksi vuosikurssiltaan.

      Siis älä hyvä ihminen hakeudu valtio-oppia opiskelemaan, jos et ole etukäteen varma, että olet hyvä tyyppi!

    • ewwerer
      • kansantaloustido

        Ehdottomasti talous- ja tilastotiede sekä sosiaalityö.

        T. Valtsikalainen


    • Omaa_inputtiani

      Entisiltä opiskelijoilta kuultuna, että kannattaa vältellä valtio-oppia ainakin pääaineena jos haluaa koulutustaan vastaavia töitä. Tämä on kuitenkin vain kuultua tietoa, enkä tiedä valtio-oppia pääaineenaan lukeneiden todellista työllisyysastetta. Hyvin työllistävästä sivuaineesta voisi olla jonkin verran hyötyä, mutta sikäli kuin tiedän, niin yleistyksenä pätee se, että pääaine on painoarvoltaan korkeampi kun puhutaan työllistymisestä.

      Huomaa muuten tilastoista, että ainakin jotkut tahot muistaakseni käyttävät "vastaa kyselyyn" -periaatetta kun mittaavat työttömyyttä sekä sitä, kuinka suuri osa kutakin ainetta pääaineenaan lukeneista on päässyt koulutustaan vastaaviin töihin. Tällaisiin tilastoihin ei siis aina lasketa mukaan niitä, jotka eivät ole kyselyihin vastanneet.

      • r0ifoldsf

        "Hyvin työllistävästä sivuaineesta voisi olla jonkin verran hyötyä,..."


        Tämä on valtio-opin kohdalla niitä saman tason selityksiä kuin se hieman yleisempi "hyvät tyypit kyllä työllistyvät" hokema.

        En ole vielä tavannut pitkäaikaisena työttömänä yhteiskuntatieteiden maisterina työnantajaa tai työpaikkailmoitusta, jossa joku olisi kiinnostunut maisteriksi opiskelleen sivuainevalikoimasta.

        Se tosiasia, että valtio-opista ei valmistu mihinkään ammattiin, pitää vielä täydellisemmin paikkansa kyseisestä oppiaineesta valmistunen maisterin opiskelemien sivuaineiden osalta. Ne (oppiaineet tutkinnossa pääaine valtio-opin lisänä) kun ovat toisiaan tuhoisasti täydentävä kokonaisuus.


      • Varoituksena

        Näyttää tosiaan siltä, että työllistyminen on kiven alla kyseistä ainetta lukeneilla. Liikaa nautittuna valtio-oppi on siis vaarallinen aine ja pääaineena voi aiheuttaa jopa kuoleman työmarkkinoilla. Valtio-opin yksikön oviin voisi lisätä varoitustarroja myrkyllisyydestä kaikille niille, jotka vielä työelämässä haluavat vaikuttaa. Lisäksi juurikin tuon "vastaa kyselyyn" -periaatteen vuoksi en luottaisi edes kaikkiin tilastoihin siitä, kuinka kyseisestä aineesta on työllistytty.

        Miten muuten valtio-oppia pääaineenaan lukeneet voivat arvioida työllistyessään (onkohan ns. oksymoron?) sitä, kuinka hyvin koulutus vastaa työtä jos koulutuskin on niin epämääräinen?


      • UUnotettuMaisteri

        "Miten muuten valtio-oppia pääaineenaan lukeneet voivat arvioida työllistyessään (onkohan ns. oksymoron?) sitä, kuinka hyvin koulutus vastaa työtä jos koulutuskin on niin epämääräinen?"


        Tämähän se juuri antaa opetushenkilökunnalle vapauksia. Kun oppiaineesta ei mihinkään ammattiin valmistu, mitään ohjaustakaan ei tarvitse opiskelijan pätevöitymiseksi tai sen testaamiseksi järjestää. Niinpä tenttikirjojakin valitaan tentittäväksi sen mukaan, kuinka paksuja ne ovat. Mieluimmin tietenkin suomenkielisinä.

        Ongelma ei tosin koske pelkästään valtio-oppia, vaan suurinta osaa yhteiskuntatieteiden/valtiotieteiden oppiaineista. Miten ja mihin työllistyy, on valmistuneen maisterin itse keksittävä ja hänen henkilökohtaisten ominaisuuksien ja ihmissuhteiden varassa. Mitään yhteiskuntatieteiden/valtiotieteiden maisterin työpaikkaa ei nykytodellisuudessa ole oppilaitoksen ulkopuolella olemassakaan.

        "...en luottaisi edes kaikkiin tilastoihin siitä, kuinka kyseisestä aineesta on työllistytty."

        En minäkään. Tilastoihin tulee nuorten, vielä toiveikkaiden ihmisten kaunisteltuja totuuksia. He eivät voi vielä tunnustaa uunotetuksi joutumistaan itselle eikä muille, eikä sitä, että eräs elämän tärkeimmistä hankkeista meni suhkuksi. Voisin kai minäkin kertoa, että töitä olen saanut, mutta tosiasiassa ne ovat olleet hanttihommia rakennuksilla, luuserinkurssien pakollisia harjoittelujaksoja sekä yms.


    • Varoituksena

      Generalistiaineista on todellakin haittaa. Hieman karrikoiden voisin sanoa, että tavallaan rikollisuuden rajamailla ylläpitää tuollaista tyhjänpäiväiseltä tuntuvaa ainetta jos valmistuneille ei saada tutkijapaikkoja, koska työelämässäkään heitä ei kyllä varsinkaan tulevaisuudessa tarvita abstrakteine teorioineen. Siis käytännössä ainoa mahdollisuus parantaa työllistymistä olisi vaihtaa pääaine konkreettisemmaksi, esim. kansantaloustieteeksi. Ehkä jotkut hölmöläiset luulevat, että pääsevät valtio-oppia lukeneina epämääräisiksi paperinpyörittäjiksi julkiselle sektorille, vaikka juuri tätä pöhöttynyttä sektoria ollaan karsimassa.

      Yllättävän hiljaa ovat muuten professorit olleet tästä valtio-oppia lukeneiden heikosta työllisyysasteesta.

      • wfvjdoisoapp

        "Yllättävän hiljaa ovat muuten professorit olleet tästä valtio-oppia lukeneiden heikosta työllisyysasteesta."

        Hiljaahan ne ovat, kun näillä palstoilla niin monet syvästi pettyneet, työttömiksi valmistuneet maisterit antavat heille kitkerää (lue katkeroitunutta) palautetta.

        Ja kyllähän se oli katkera kokemus, kun valmistumisen jälkeen yritti valkokaulustöitä löytää. Huomasi olevansa lähtöruudussa, eli aivan sama, kuin jos ylioppilastutkinnon jälkeen ei olisi valtio-opin opiskelun sijaan tehnyt yhtään mitään.

        Ja yliopiston työllistymispalvelusta ei osattu muuta konkreettista neuvoa antaa, kuin että "lue mol.fi sivuja". Se ei heitä hetkauttanut, kun vakuutin, että sitä tässä on tullut viime ajat lähes täyspäiväisesti tehtyä.

        Hakuoppaissa ja opiskelun alkuvaiheessa vakuuteltiin, mitä kaikkia hienoja virkoja ja työtehtäviä valtio-opista valmistunut voi hakea. No, kyllä kai niitä voi hakea, vaan kun kukaan työnantajat eivät noteeraa edes sen vertaa, että vastaisvati sanallakaan näihin hakemuksiin.


    • Lätinää

      On ikävää, jos työttöminä on fiksuja, työhaluisia kansalaisia, joilla on ylempi korkeakoulututkinto. Jollakin tavoin se tyytymättömyys voi purkautua jos työttömyysjaksot vain jatkuvat jatkumistaan.

      "Hiljaahan ne ovat, kun näillä palstoilla niin monet syvästi pettyneet, työttömiksi valmistuneet maisterit antavat heille kitkerää (lue katkeroitunutta) palautetta."

      Tällainen silmien sulkeminen luvuilta ei muuten mitenkään kävisi päinsä valtsikan opetushenkilökunnan varsinaisessa tutkimus- ja opetustyössä, mutta kun on kyse oman yksikön tulevaisuuden turvaamiselta jopa opiskelijoiden tulevaisuuden kustannuksella, niin pelkäänpä, että tällaista toimintaa taidetaan katsoa vähän sormien läpi. Ei siellä nyt harrasteta ihan blatanttia valehtelua, mutta asia koettaneen sen verran kiusalliseksi, että on suuri kiusaus jättää turhat turinat pois ja ikään kuin olla kusematta omiin muroihinsa. Eihän se henkilökuntaa mitenkään hyödytä pitää suurta ääntä siitä, kuinka omasta yksiköstä valmistuneet eivät työllistykään erityisen hyvin. Keskenään voivat näistä asioista puhua, mutta julkisuuteen ei taida olla järkevää lähteä huutelemaan. Vaikuttaa siis siltä, että osa opetushenkilökunnasta ummistaa osittain todellisuudelta silmänsä ja teeskentelee luottavansa tilastoihin, joista osa tietysti perustuu siihen, että kysytään suoraan valmistuneilta työllistymisestä. Jos et siis työllistymiskyselyihin vastaa, et ole vaikuttamassa tilastoihin. Toisaalta kovin monen tieto valtsikkalaisten heikosta työllisyysasteesta tuntuu perustuvan anekdoottitason juttuihin. Kuitenkin, jos valmistuneiden kokema todellisuus on pahassa ristiriidassa "virallisten" tilastojen kanssa, niin jokin on mennyt pieleen. Tässä onkin olennaista tieto siitä, että osa virallisista, tiedotusvälineissä esillä olevista tilastoista pohjautuu kovin erikoisiin määritelmiin siitä, mikä työtön ylipäänsä on.

      Osuvana esimerkkinä tilastoista, joihin tulisi suhtutua varauksella, ovat noiden em. korkeakouluista valmistuneita koskevien tilastojen lisäksi lehdissä kerrotut työttömyysprosentit. Ne kun mitataan mitä erilaisimmin tavoin ja nimenomaan mittaustapa on olennainen. Esimerkiksi eräskin taho määrittelee työttömän henkilön seuraavasti:

      "Työtön on henkilö, joka tutkimusviikolla on työtä vailla, on etsinyt työtä aktiivisesti viimeisen neljän viikon aikana palkansaajana tai yrittäjänä ja voisi vastaanottaa työtä kahden viikon kuluessa. Myös henkilö, joka on työtä vailla ja odottaa sovitun työn alkamista kolmen kuukauden kuluessa, luetaan työttömäksi, jos hän voisi aloittaa työn kahden viikon sisällä. Työttömäksi luetaan myös työpaikastaan toistaiseksi lomautettu, joka täyttää em. työnhaku- ja työnvastaanottokriteerit."

      Noillahan kriteereillä jää mieletön määrä todellisuudessa työttömiä pois laskuista. Sitten vielä pitäisi huomioida nekin, jotka kokevat olevansa ylikoulutettuja työhönsä (esim. yhteiskuntatieteilijä pikaruokaravintolan tiskillä) ml. nekin, joiden koulutus ei muilta osin vastaa työtä (esim. dippainssi tuuraamassa lastentarhan pätevää kantahenkilökuntaa).

      • Lätinää

        Passiivisuus tuskin auttaa, joten parasta olisi pitää hieman meluakin tästä valtio-opin (ml. sosiologia, poliittinen historia jne.) heikosta työllisyystilanteesta. Tällä tavoin voisi edes muutamia opiskelijoita estää kokemasta pettymyksiä vastaisuudessa sitten valmistumisen jälkeen kun todellisuus lyö kasvoille, eikä "myhistely" enää auta. Ulkopuolisista voi osa tästä meuhaamisesta tuntua liioittelulta, jolla epäluuloiset, koulutuksensa arvostuksen puutteeseen pettyneet pyrkivät keskenään luomaan jonkinlaisen salaliittomaisen ilmapiirin. Nyt ollaan jo kuitenkin siirtymässä vaiheeseen, jossa näille valtsikkalaisille ei julkinen sektori pysty yhtä hyvin töitä tarjoamaan. Herää tietysti kysymys siitä, onko tällaisen koulutuksen yksi funktio ikään kuin säilyttää kansalaisia koulumaailmassa siten, että he pysyvät poissa työttömyystilastoista.

        Jonkinlainen "inkluusion" tunne lienee hyvin tärkeä monelle korkeakoulua käyvälle eli tunne siitä, että kuulutaan yhteiskunnan "parempaan" osaan ylemmän korkeakoulututkinnon turvin. Tästä ajattelusta olisi jo päästävä eroon, koska viimeistään työelämään siirtyessä asioiden oikea laita alkaa paljastua. Pahalta tuntuu sanoa, mutta yksi ratkaisu tilanteeseen voisi olla opiskelijapaikkojen vähentäminen. Se, että opiskelijamääriä pienennettäisiin, voi tietysti tuntua ikävältä, koska joku jää ilman opiskelupaikkaa, mutta 10 vuoden kuluttua voitaneen tulla siihen tulokseen, että kyseessä oli pelastus.

        Ettei vain vanhemmalla väestöllä ole vieläkin se käsitys, että pääasia vain on, että jälkikasvulla on korkeakoulututkinto? Nykyisessä massakorkeakouluvaiheessa itse tutkinto on kokenut inflaation (vrt. joskus auvoisina aikoina kun jopa filosofiaa opiskellut saatettiin hakea korkeakoulututkintonsa ansiosta johtotehtäviin), joten se arvo pitäisi saada revittyä tutkintoon sisällytetyistä aineista. Valtio-oppi ei entisten opiskelijoiden mukaan taida paljoa tarjota.


    • Lätinää

      Tarkoitin muuten tietysti, että jos/kun esim. valtio-opin opiskelijapaikkoja vähennetään, niin tuodaan paikkoja lisää sinne, missä niitä tarvitaan. Pelkään tosin, että tämäkin yritys törmäisi seuraaviin ongelmiin: matematiikka, fysiikka, kemia ja muut matemaattis-luonnontieteelliset aineet. Juuri noita aineita tunnutaan tarvittavan hyvin työllistävissä koulutuksissa (pl. mm. oikeustiede) ja juuri nuo tunnutaan kokevan hankaliksi.

      • UunotettuMaisteri

        "Tarkoitin muuten tietysti, että jos/kun esim. valtio-opin opiskelijapaikkoja vähennetään..."

        Niin niin. mutta ajatelkaa te yliopiston henkilökuntaan kuuluvat, joihin lätinän kirjoittajankin arvelen kuuluvan, asiaa enemmän työttömäksi valmistuneen maisterin kannalta.

        Ensiksikin, ei tarvita mitään monimutkaisia tilastoja valtsikasta työllistymisestä ja tulkintaa niiden oikeellisuudesta. Työtön etsii töitä ensisijaisesti mol.fi sivustojen kautta. Voitte itsekin todeta, että eihän siellä ole vuosikymmeniin ollut yhtään työpaikkailmoitusta, jossa tarjottaisiin töitä vaikkapa valtio-opista valmistuneelle. Kun eihän siellä ole juuri yhtään sellaistakaan ilmoitusta vuosikausiin, jossa selväsanisesti etsittäisiin edes yhteiskuntatieteiden maisteriakaan.

        Näin koko alan maisterien työllistyminen on täysin aivan muiden avujen varassa, kuin aiemmin mainituista pääaineista valmistumisen yhteydessä saatujen todistusten tai opiskeluaikana hankitun osaamisen varassa. Ja näiden muiden avujen tai taitojen hankkimiseen yliopisto ei anna valmiuksia, ei taida olla mahdollistakaan. (Siis, että on edullinen ulkonäkö, on sosiaalinen, on "hyvä tyyppi", on hyvät verkostot yms.)

        Niinpä maisterien työllistymisestä huolta kantavien yliopiston toimijoiden ei tarvitse tehdä muuta kuin katsoa niitä samoja sivustoja, joita työtön maisterikin joutuu jokapäiväisesti tutkimaan.

        Aloituspaikkojen määrä pitää räätälöidä tämän em. tarjonnan mukaan. Tilanne pitää kiireellisesti muuttaa vastaamaan asetelmaa, jossa valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteri voi hakea olemassa olevia yhteiskuntatieteiden maisterin töitä; aivan kuten juristi hakee juristin paikkaa, lääkäri lääkärin ja diplomi-insinööri insinöörin töitä.


      • erjljfieworiuu

        Joo, siis lopettakaa siellä yliopistossa ja varsinkin yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa ja ennen kaikkea valtio-opin laitoksella se hurskastelu, että maisterin tutkinnolla saa kyllä viimein valkokaulustyötä, olitpa valmistunut mistä oppiaineesta tahansa.

        Ei saa! Nykyään on ihan älytöntä koulutuksellista ylitarjontaa, olipa kyse mistä tahansa valkokaulustyöstä.


      • UunotettuMiekii

        Tämähän siellä on taustalla, eli että jos valtio-opista koulutettaisiin todellista tarvetta vastaava määrä maistereita, vuosikursseilleen tuli ottaa vain kaksi opiskelijaa. Eli yksi, joka pääsee laitokselle töihin ja toinen sitä varten, että tämä kurssikaveri häippäsee välillä isyys- tai äitiyslomalle, sairastuu tai osoittautuu "hyväksi tyypiksi" ja työllistyy yksityiselle sektorille tympäännyttyään yliopiston keljuilua (en kehtaa käyttää sitä v-alkuista ilmaisua) erehdyttävästi muistuttavaan huumoriin.

        Ja se on totta, että näistä valtio -opista tai vastaavista pääaineista ei pääse enää muiden alojen valkokaulustöihin, sillä muiden alojen koulutus, toisin kuin valtio-opin, on todellista olemassa olevaa työpaikkaa varten räätälöity. Tällainen valtio-oppiin ja kaltaisiinsa oppiaineisiin kuuluva epämääräinen tenttikirjojen pänttääminen ei kehitä osaamista mitään alan ulkopuolista ammattia varten. Ja tämän nykyajan työnantajat hyvin tietävät.


      • LätisenpäMiäkin

        Valtio-opista työttömäksi maisteriksi valmistunut ihminen törmää seuraavaan ongelmaan: Hän joutuu markkinoimaan työpanostaan työnantajille, kuin lanseerasi markkinoille uutuustuotetta, jonka käyttötarkoitus ja tarpeellisuus on yleisölle täysin entuudestaan tuntematonta. Siis tyyliin että: "Minä olen tenttinyt kirjoja jotka on kirjoittunut Ullrich Beck, minä olen kirjoittanut Hannah Arendtin teorioista esseitä, minä olen tehnyt Max Weberin käsityksiä valottavan gradun, jne"

        Tietysti kaikki oppilaitoksen ulkopuolella operoivat työnantajat katsovat huuli pyöreänä, että mikä Ullrich Beck, mikä Hannah Arendt, mikä ihmeen Max Weber.

        Tästä syystä tämän "maisterituotteen" markkinointia työmarkkinoille ei saa sälyttää yksittäisten työttömiksi valmistuneiden maisterin kontolle! Kun kerran näin korkealentoisten teorioiden tutkijoita yliopistosta ulos suolletaan, niin keksikää myös, mitä käyttöä niillä laitoksen ulkopuolisessa maailmassa siten on.


    • Kiikutin153

      Kaksikielisyys parantaa mahiksia. Siihen päälle hyvä englanti, ja jos lisäksi mahtuu vaikka ranskaa lukiossa aloitettuna ja ahkerasti luettuna, niin johan näyttää aikas erinomaiselta.

      Kannattaa miettiä rauhassa ja perusteellisesti (ennen valtio-opin pariin hakeutumista), kykeneekö asumaan ja työskentelemään jopa pysyvästi ulkomailla koko elämänsä ajan, ei vain harjoittelujen tai puolivuotisten työkomennusten ajan. Pystyykö ja haluaako todella hakeutua siihen asemaan, että ainoa/pääasiallinen vaihtoehto on se, että järjestää pakolla elämänsä ja kototuntunsa jonnekin tuonne toisaalle, pois Suomesta ja tutuista kotikulmista ja -konnuista. Ja luonnosta.

      Ja etenkin täysin vieraiden ihmisten keskelle, jotka ovat tottuneet muihin asioihin ja pitävät täysin muita asioita kotoisina ja tuttuina.

      Valtio-oppiako vai ei? Onhan se hienoa, mutta se voi myös olla väärä suunta.

      • ljjghhuhhojgg

        "...niin johan näyttää aikas erinomaiselta. "

        Joo, näinhän se on.

        Muistuu mieleen, kun ensimmäisen vuoden opiskelijoina aloimme epäillä työllistymistämme, kuinka meille alettiin luetella näitä tarpeellisia avuja ja hankittavia lisätaitoja, joiden turvin kyllä tulisimme työllistymään.

        Se vain tuntui jo silloin kohtuuttomalta, kun kaikki energia meni tavanomaisesta opiskelutyöstä selviytymiseen. Sitten vielä tutorit tokaisivat huolettomaan sävyyn, että sivuaineethan ne työllistymisen ratkaisevat. Olisi kai ne ratkaisseet, jos olisi sivuaineina jaksanut opiskella kännykkäinsinööriksi tai terveyskeskuslääkäriksi.

        Pötypuheeksi ne kaikki neuvot ovat osoittautuneet.


      • kuplanaikoja

        Eiköhän kännykkäinsseillä ole aika huono työllisyys laman aikoina kun vertaa nousukausiin. Moni vaan pitää nousukauden kuplaa normaalina olotilana mitä se ei ole. Sen sijaan lääkäriksi kannattaa opiskella. Se työllistää niin laskusuhdanteessa kuin nousukaudella. Vielä parempi jos erikoistut johonkin. Taattu työpaikka ja alkupalkkakin on jo melko hyvä kokemattomalla.


    • Poppu

      Opiskele sivuaineena jos kiinnostaa. Pääaineena kannattaa välttää jos haluaa työllistyä muualle kuin hanttihommiin.

    • huudavaan

      Miksi ette opiskele sosiaalityötä pääaineena ja sitten sooloile niitä höpöhöpö -aineita sivuaineiksi. Ainakin todennäköisesti työllistytte ja sitä voi sitten lähteä räpiköimään ylöspäin, kun on muutamat vuodet sossuillut.

      • äläteesitä

        Loistava neuvo, mutta suurin osa yleishyödyttömiä aineita opiskelemaan pyrkivistä on kyvytön sosiaalialan henkisesti raskaaseen ja sosiaalisesti vaativaan työhön


      • höpöhöpö_

        Tuskinpa ovat kyvyttömiä. Ehkä ovat sen verran fiksumpia, että tajuavat karttaa kyseistä alaa tai sitten ala ei edes kiinnosta.


      • äläteesitä

        Jos he ovat niin fiksuja, miksi he opiskelevat täysiverisiä turhakeaineita? Asia erikseen ovat ne, joilla on jo poliittisen broilerin tai maailmanparantajan ura mukavasti aluillaan jossain puolueessa tai kansalaisjärjestössä.


      • höpöhöpö_

        Idiootti. Kaikista ei tule/eivätkä halua tulla a) poliitikkoja, b) poliittisia toimittajia, c) suurlähettiläitä ja d) valtion hallinnon virkamiehiä.

        Lisäksi päivän politiikka ei ole sama asia kuin politiikan tutkimus. Tieteellinen tutkimus ja poliitikkona toimiminen on kaksi täysin eri asiaa. Sen sijaan jos haluaa vaikkapa huippu-uran eu-virkamiehenä/suurlähettiläänä/poliittisena toimijana/toimittajana tms. nimenomaan kannattaa opiskella juuri sitä ainetta mikä työllistää juuri siihen mihin itse haluaa ryhtyvän. Jos haluaa huippu eu-virkamieheksi ei ole mitään järkeä opiskella sossutieteitä tai jotain kaupallista alaa. Jos haluaa sairaanhoitajaksi ei ole mitään järkeä ryhtyä kuorma-auton kuljettajaksi. Kaikki valtio-oppia opiskelevat eivät halua tosin kansanedustajaksi tai töihin kansalaisjärjestöihin. Ai niin, mutta aika usein se juuri unohtuukin monelta.

        Lisäksi kaikkia ei vaan kiinnosta sossuna toimiminen eikä myöskään kaupallinen ala. Älä tee sitä. Kuule minä opiskelen tai olen opiskelematta juuri sitä alaa mitä juuri minä haluan. Monesti joku ulkopuolinen syystä tai toisesta haluaa ohjailla ja manipuoloida yksilöitä tekemään, tekemättä jättämään tai opiskelemaan/työllistymään jollekin alalle. Onko sitten syynä raha, politiikka, pelkkä tietämättömyys, kiusaaminen, savustaminen, tietojen kalastelu, vakoilu vai mikä. Yksilön työntäminen ja manipuloiminen alalle, josta hän ei ole kiinnostunut ja johon hän ei yksinkertaisesti sovi pitkässä juoksussa tulee maksamaan erittäin paljon niin yhteiskunnalle kuin työnantajille. Se maksaa sossulle, se maksaa Kelalle, se maksaa valtiolle, se maksaa kaupungille, se maksaa yrityksille jne.


      • äläteesitä

        On harhaluulo, että YTM-tutkinto pääaineena joku valtio-oppi (vs.) olisi välttämätön tai edes erityisen hyödyllinen vaikkapa EU-uralle pyrkiessä. Virkamiehiksi sekä EU:ssa että kansallisella tasolla haetaan yhä enemmän eri alojen erityisasiantuntijoita. Ekonomit ja jopa vaikka sosiaalialan asiantuntijat menevät kirkkaasti kaiken maailman generalistien edelle. Opiskeltavaa alaa ei kannata valita sen mukaan, että pääsisi johonkin paperinpyörityshommaan ilman mitään erityistaitoja.


      • Vetäkäävttupäähän
        äläteesitä kirjoitti:

        On harhaluulo, että YTM-tutkinto pääaineena joku valtio-oppi (vs.) olisi välttämätön tai edes erityisen hyödyllinen vaikkapa EU-uralle pyrkiessä. Virkamiehiksi sekä EU:ssa että kansallisella tasolla haetaan yhä enemmän eri alojen erityisasiantuntijoita. Ekonomit ja jopa vaikka sosiaalialan asiantuntijat menevät kirkkaasti kaiken maailman generalistien edelle. Opiskeltavaa alaa ei kannata valita sen mukaan, että pääsisi johonkin paperinpyörityshommaan ilman mitään erityistaitoja.

        Hoh hoijaa, taas kohta alat saarnata kaupallisen alan autuudesta ja paperin pyörittelijän autuudesta valtiolla, puolustusvoimissa, valtioneuvostossa, kepun toimistolla tms. Sen jälkeen tulee joku mainostamaan, että ohhoh kuinka ktm-tutkinto on mahtava ja ekonomin koulutus kannattaa ja paperin pyörittelijän töitä ei saa ilman erityistaitoja ja lukekaa, lukekaa kaupallista alaa, jotta pääsette ah, niin ihanaan ja tylsään paperin pyörittelijän virkaan valtiolla, jossa elämän pääsisältö on siirtää paperi a paikasta beehen ja työkavereina harmaahapsisia agentteja ja ah, tottakai kaikkien unelmaduuni on paperin pyörittelijän virka, voi ah, kuinka ihanaa!


      • Vetäkäävttupäähän
        Vetäkäävttupäähän kirjoitti:

        Hoh hoijaa, taas kohta alat saarnata kaupallisen alan autuudesta ja paperin pyörittelijän autuudesta valtiolla, puolustusvoimissa, valtioneuvostossa, kepun toimistolla tms. Sen jälkeen tulee joku mainostamaan, että ohhoh kuinka ktm-tutkinto on mahtava ja ekonomin koulutus kannattaa ja paperin pyörittelijän töitä ei saa ilman erityistaitoja ja lukekaa, lukekaa kaupallista alaa, jotta pääsette ah, niin ihanaan ja tylsään paperin pyörittelijän virkaan valtiolla, jossa elämän pääsisältö on siirtää paperi a paikasta beehen ja työkavereina harmaahapsisia agentteja ja ah, tottakai kaikkien unelmaduuni on paperin pyörittelijän virka, voi ah, kuinka ihanaa!

        Kas kun ei, että ryhdy yrittäjäksi meidän tytäryhtiöön, maksa yrittäkäkurssista tonni ja minä tienaan tonnin, sinä et!

        Tai sitten tämä, että kaikista ihmisistä pitää leipoa juuri tietyn alan ihmisiä. Eli kun oma koulutus on kaupallinen, niin kaikkien muidenkin koulutus pitää olla kaupallinen eikä ole mitään niin hienompaa kuin se oma ja ainoa, ah niin ihana ala! Oikeasti, yhteiskunta aina tarvitsee eri alojen osaajia. Ei kaikki millään voi olla saman alan työntekijöitä.

        Toisekseen, jokaiselle ihmiselle kuuluu oikeus valita ihan itse mille alalle ja mihin ammattiin haluaa. Tuppuuttamknen ja pakottaminen on aivan turhaa ja syö vaan resursseja ja tulee aivan hemmetin kalliiksi yhteiskunnalle. Tulee se myös kalliiksi itse firmoille. Kolmanneksi, osalla se ammatinvalinta on tehty jo pikkulapsena. Eivät läheskään kaikki ole tyhmiä, heikkoja, epämääräisesti ajelehtivia kusetettavia, joilta pitää nyhtää mahdollisimman paljon rahaa kusettamalla ja manipuloimalla sekä psykologisesti manipuloimalla.

        Elä ja anna toistenkin elää!


    • ekonomiKTM

      Nuorena ylioppilaana jatkoa miettiessäni pohdin miutä haluan tehdä työkseni. Opettaa, olla mukana businesselämässä vai auttaa ihmisiä vaikeissa elämäntilanteissa esim terapeuttina vai hoitaa sairaita jne . Lopulta päätin että olisin mielelläni mukana liike elämässä , vaikka omat vanhemmat duunareita joten en alaa tuntenut. hain kouluun joka tuntui varmimmalta pääsyltä valitsemaani ammattiin. Kauppakorkeakoulussa opiskelin kiinnostavia aineita ja pakollisena myös ei kiinnostavia. Pääaineeksi en ottanut minulle mukavinta pientä ainetta vaan hyödyllisimmän josta hyvät työllitymis näkymät. Valmistuin keskelle lamaa. Sain silti nopeasti ihan koulutusta vastaavan työn ja palkan. Päivääkään en ole ollut työtön edes opiskelukesinä. Olen tyytyväinen että mietin tulevaa unelma työtä ja mikä koulutus siihen johtaa.
      Jos olisin valinnut alan vaan lempikouluaineeni pohjalta olisin ammatissa joka ei kiinnosta. Opiskelu kesti 5v työelämä jopa 40 v

      • hohhoijaa__

        Siinä taas omaan alaansa sokeasti fakkiutunut ekonomi, joka ei edes osaa kirjoittaa yhdyssanoja, isoja alkukirjaimia lauseen alkuun ja pisteen sekä pilkun paikkakin on aivan väärin.


    • totuusvaitilasto

      eikai valtsikassa kannata nykyään lukea kuin sossuksi, jos haluaa pelata "varman" päälle. Tietty monet haluaa heittää sitä noppaa ja kokeilla onneaan. Tähän on turha laittaa mitään tilastoa joka näyttäisi, että yli 90% työllistyisi kuitenkin alan töihin. Eivät työllisty, kerrotaan se jo tässä.

      • Kannattaapa

        Lisäksi taloustiede ja tilastotiede - töitä riittää!


    • Scheibaa

      Ei auttanut kuin hankkia maisteritutkinnon jälkeen x-alan ammatti- ja erikoisammattitutkinto. Siis olen duunarihommissa. Voi laskea, että tekee samoja hanttihommia valmistuttua kuin opiskelijana (postilla, kassana jne.) Tai tietysti jos vanhmpasi sattuu olemaan eliittiä, niin olet rakentanut urasi jo kehdossa.

      Ei varmaan menisi läpi viesti, jos kirjoittaisin mitä mieltä olen valtsikasta. Katkeruus on lievä ilmaisu. Valmistuin 11 vuotta sitten maisteriksi.

      Valtsikasta kiinnostuneille suosittelisin sähköasentajan tai lääkärin koulutusohjelmaa.

      • V-alkuisestiKeljuttaa

        "Katkeruus on lievä ilmaisu. Valmistuin 11 vuotta sitten maisteriksi. "

        Sama täällä. Paitsi että olen valmistunut valtio-opista työttömäksi maisteriksi jo vuosia aiemmin.

        Olen yrittänyt pommittaa koulutuksesta päättäviä tahoja sähköpostilla, jotta tutkisivat vuosikurssien kokoja laatiessaan ensin alan työllistymisnäkymiä samoista lähteistä, joista alan työttömät joutuvat työpaikkoja etsimään. Sellaisia työpaikkojahan ei ole käytännössä olemassakaan, joissa etsittäisiin valtio-opista maisteriksi valmistuneita.

        Ainoa, joka vastasi, sattui olemaan graduni tarkastanut professori. Vastaus oli tyyliä "voi, voi..."


    • YTM_Valt

      Kivinen on valtsikan pääaineopiskelijan tie. Itse valmistuin 12 vuotta sitten. Ensimmäiset kaksi vuotta olivat pahimpia - käsittämättömän rankka työttömyysputki, jonka katkaisivat satunnaiset silppu- ja pätkätyösuhteet eri lehtien toimituksissa (joihin todennäköisesti en olisi päässyt, ellen olisi ollut toimitusharjoittelijana ja opiskellut tiedotusoppia jo ennen yliopistoa kansalaisopistolla). Pahimpana aikana yritin kouluttautua vartijaksi ja harjoittaa huonolla menestyksellä puhelinmyyjän hommia.

      Lopulta pääsin töihin hyvin pienellä palkalla hyvin pieneen mainostoimistoon. Se meni nurin muutaman vuoden kuluttua. Viimeiset 4-5 vuotta olen ollut ns. "vapaa toimittaja". Se on ihan kivaa hommaa kun sitä saa kotonaan tehdä, mutta suurille palkoille sillä ei pääse. Bruttoansioni ovat keskimäärin pari tonnia kuussa, mutta mitään lomia ei tietenkään itsensätyöllistäjällä ole, joten käytännössä joudun tekemään töitä vuoden ympäri tuon ansiotason eteen. Ja digitalisaation edetessä ei media-alan tulevaisuus kovin ruusuiselta näytä.

      Silti pidän itseäni melko onnekkaana, kun olen lukenut joitakin muita samalta alalta valmistuneiden tarinoita.

      • Itsestäkiinni

        Aika paljon varmaan vaikuttaa muut koulutukset (jos niitä on), muu aikaisempi työkokemus, oma aktiivisuus, aineyhdistelmät ja minkälainen persoona olet. Toki myös sattuma ja suhteet.

        Jos et omaa mitään työkokemusta miltään alalta, et ole tehnyt päivääkään töitä, et ole opiskelun aikana ollut missään ikinä työssä, työharjoittelut olet suorittanut sellaisesta paikasta, johon ei palkata muutenkaan ketään, et ole erityisen lahjakaskaan missään etkä ole suorittanut mitään muita työllisyyttä tukevia kursseja tai tukintoja, aineyhdistelmät on sitä sun sattuu ja tähän päälle vielä oma laiskuus ja negatiivinen asenne niin enpä ihmettele, että et työllisty.

        Hanttihommista voi sivupolkujen kautta nousta ylemmäs, hankkia hyviä suosituksia ja kontakteja, itseään voi jatkuvasti kouluttaa esim. lukemalla lisää kieliä. Paljon on myös itsestä kiinni.


      • YTM_Valt
        Itsestäkiinni kirjoitti:

        Aika paljon varmaan vaikuttaa muut koulutukset (jos niitä on), muu aikaisempi työkokemus, oma aktiivisuus, aineyhdistelmät ja minkälainen persoona olet. Toki myös sattuma ja suhteet.

        Jos et omaa mitään työkokemusta miltään alalta, et ole tehnyt päivääkään töitä, et ole opiskelun aikana ollut missään ikinä työssä, työharjoittelut olet suorittanut sellaisesta paikasta, johon ei palkata muutenkaan ketään, et ole erityisen lahjakaskaan missään etkä ole suorittanut mitään muita työllisyyttä tukevia kursseja tai tukintoja, aineyhdistelmät on sitä sun sattuu ja tähän päälle vielä oma laiskuus ja negatiivinen asenne niin enpä ihmettele, että et työllisty.

        Hanttihommista voi sivupolkujen kautta nousta ylemmäs, hankkia hyviä suosituksia ja kontakteja, itseään voi jatkuvasti kouluttaa esim. lukemalla lisää kieliä. Paljon on myös itsestä kiinni.

        Niin, haluaisin vielä korostaa, että tarkoitukseni ei suinkaan ollut surkutella omaa tilannettani. Varmasti olisin muitakin hommia jo saanut jos olisin halunnut niitä hakea. Totta puhuakseni viihdyn vapaana toimittajana, yrittäjänä saan itse pitkälti määritellä työaikani ja -tapani ja pidän työstäni. Varjopuoliakin toki on; rahaa voisi aina olla enemmänkin eikä mitään rajaa ns. työ- ja vapaa-ajan kanssa ole, vaan olen tavallaan aina vähän töissä ja aina vähän lomallakin. Verot ja maksut ja eläkeasiat yms. pitää hoitaa itse. Kaikille tällainen työskentelytapa ei sovi, mutta itselleni sopii, ainakin niin kauan kuin ansaitsee sen verran että joten kuten pärjää.

        Pointtini oli, että valtsikan pääaineopiskelijan polku työelämään saattaa olla pitkä ja kivikkoinen. Totta kai paljon riippuu itsestä ja omista verkostoitumiskyvyistä. Aika paljon tänne kirjoittavat ihmiset painottavat sitä itsekin, mutta monikohan mahtaa oikeasti ymmärtää, mitä se käytännössä tarkoittaa? Se on sitä, että lähtee mieluummin jo opiskeluaikana mukaan järjestötoimintaan, paikallispolitiikkaan tms., on aktiivinen vapaaehtoistyössä, torikokouksissa yms., kaveraa oikeiden tyyppien kanssa ja mielellään hommaa jonkinvärisen puoluekirjan taskuun myös, riippuen siitä, minkälaista uraa on lähdössä itselleen rakentamaan. YTM:n paperit saattavat sitten tuoda jonkinlaista lisäarvoa haastattelutilanteissa, mutta yksinään ne eivät ole sen arvokkaampia kuin paperi, jolle ne on kirjoitettu.

        Se, että istuu tietokoneen ääressä rustaamassa satoja työhakemuksia MOL:lin ilmoituksiin, on täydellistä ajanhaaskausta. Niihin ei kukaan vastaa eikä kukaan niitä lue. Vaikka avoimet paikat usein ilmoitetaankin työkkäriin, käytännössä niihin valitaan tyypit, jotka tunnetaan jo ennestään. Jos jollain "koulutusta vastaavan" alan työnantajalla on niin huono tilanne, että joutuu värväämään sokkona porukkaa netistä, silloin on yleensä työnantajassa jotain vikaa.


    • Valtio-opillaHaistatan

      "Pointtini oli, että valtsikan pääaineopiskelijan polku työelämään saattaa olla pitkä ja kivikkoinen."

      Niin, mutta aiheavauksen pointti on siinä, että eihän tällaista valtio-opin kaltaista oppiaineen koulutusta pitäisi olla olemassakaan, ei ainakaan nykyisessä laajuudessaan. Eihän ole mitään järkeä, että aineesta maisteriksi kouluttautunut ajautuu töitä saadakseen monin verroin kovempiin koettelemuksiin, kuin mitä tutkintoa edeltäneet valkolakin hankinta ja yliopisto-opinnot ovat vaatineet.

      Koulutusta vastaavia töitä ei valtio-opista valmistuneille käytännössä ole yliopiston ulkopuolella olemassakaan. Ja näitä yliopistojen tutkijoita Suomessa tarvitaan niin minimaalisiesti, että nykyisen puolenkymmenen yliopistokeskuksen sijaan koko tarve voidaan kouluttaa yhden laitoksen toimesta. Siinäkin tapauksessa vuosikurssien koot ovat puolenkymmenen opiskelijan puitteissa jo ylärajoilla.

      Muistuu mieleen ne hakuoppaiden ylioptimistiset tekstit alan työllisyysnäkymistä ja meille fukseina kerrotut menestystarinat aiempien vuosikurssien työelämään sijoittumisista. Kun sitten palloilin valmistuttuani opiskelupaikkakunnalla työttömänä, oli aikaa pistäytyä myös oppilaitoksen professorien juttusilla. Kovin osoittautuivat jutut ja "neuvot" aiempaan verraten vaisuiksi, kun heille karusta todellisuudesta kerroin.

      Haluttaisi kirjoittaa tähän loppuun montakin rumaa sanaa...

    • Valtsika

      Valtsikassa työllistymisen kannalta nk. "varmat nakit"; kansantaloustiede, sosiaalityö ja tilastotiede. Muissa on sitten enemmän sitä kilpailua työllistymisen suhteen, mutta aina työllistymiseen vaikuttaa yksilö, en kiellä, etteikö myös yhteiskunnan rakenteet. Kyllä estetiikallakin on mahdollista työllistyä ja taiteilla, mutta jos mietitään työmarkkinoita ja mille työlle on kysyntää niin käsittääkseni erityisesti tilastotiede, kansantaloustiede ja sosiaalityö. Jos mitenkään mahdollista niin suosittelen kuitenkin ensisijaisesti hakemaan oikeustiedettä tai lääketiedettä opiskelemaan. Sitten seuraavana nämä muut tiedekunnat. Itselläni ei ollut mahdollisuutta nyt kyllä hakea oikein muuta opiskelemaan, mutta tällä valtiotieteilylläkin pärjää. :)

      T. Valtsikalainen, sosiaalityön opintosuunta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1575
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1414
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1331
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1305
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1258
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1186
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1094
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1082
    Aihe