Metsä sijoituskohteena

metsäpisneskö

Mielipiteitä metsästä sijoituskohteena (ostot)? Mitä järkeä, vai onko sitä. Nimittäin.
Ei oikein taskulaskimella taivu. Tuotto pitkällä aikavälillä 3-4%, vertaappa sitä osakkeisiin ja osinkoihin 5-10 % tai asuntosijoittamiseen, 5-15 %. Ja kuinka paljon työtä on siinä että sahaat puskia ja hoidat niitä aukkoja.

Periminen on sitten eri juttu. Mutta en ole saanut yhtään metsäostokohdetta laskettua sillä tavalla että metsän ostamisessa olisi mitään järkeä. Olenko tyhmä vai mistä on kyse. Häh

33

3042

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • metsätilallinen

      Eihän se metsän ostaminen näillä hinnoilla kannattavaa ole, kun millä hinnoilla nyt kauppaa käydään. Monet ostaa näitä "terapia-palstoja" järjettömään hintaan ja sitten toiset kuvittelee niitä hintoja sitten oikeiksi.
      Itse olen ostanut metsää vain, kun hinta on kohdallaan ja silloin sijoitus kannattaa. Vanha kauppaneuvos-setäni opetti, että voitto on tehtävä ostettaessa ja sitä olen toteuttanut.
      Metsän ostaminen ja omistaminen on taitolaji!

      • Risu-ukko

        Puhut vähän mutta asiaa. Mainitsemiasi "terapia-palstoja" kaupitellaan nyt myös kaiken maailman nettihuutokaupoissa, huutoja tekee täysin asioista mitään ymmärtämättömät. Välittäjät lähteneet samaan leikkiin ja tarjouksia pitää tehdä useampaan kertaan. Ennen pyydettiin tarjoukset kerralla ja korkein voitti. Nyt loppupeliin valitaan muutama korkeimman tehnyt ja niitä vielä huudatetaan keskenään useampaan kertaan.

        Itse olen ostanut tuolla nimimerkin metsätilallinen periaatteella. Viime vuoden puolella useita tarjouksia jätin kiinnostavista kohteista periaatteella että sijoitus olisi kannattava. Eipä tarvinnut kauppakirjoja allekirjoitella. Kaikki meni reilusti yli hintapyynnön. Tila-arvion käyvällä arvolla sai pyyhkiä sitä yhtä paikkaa.

        Ennen sai sentään tuolla hinnoittelulla rajanaapurilta tilan ostettua ja ne vielä kyseli olisiko ostohalukkuutta. Ei tarvinnut kilpailla kun teki järkevän tarjouksen. Nyt kaikki menee noille välittäjäplantuille jotka vähän välittää onko naapuri kiinnostunut ostamaan.

        Siinä mielessä aloittaja on oikeassa että ostaminen ei nykypäivänä kannata. Joitakin vuosia sitten kun osti kemeraryteikön kohtuuhinnalla ja laitteli omana työnä kuntoon niin siinä jo teki hyvän tilin. Nykyisillä hinnoilla jos ostat niin ei mitään järkeä lähteä aikaa metsään kuluttamaan.


    • Jokin_syy_aina_on

      Metsälehdessä 21.1.2016 oli juttu 40 ha metsänomistajan kokemuksista 6 vuoden jälkeen. Kirjoittaja oli sitä mieltä, että metsätalouden harjoittamisella pienehköllä nuorta puustoa kasvavalla tilalla ei ole järjen häivääkään. Kuitupuun hinta on painettu olemattomiin, ja tuloja tukkipuiden hakkuista saavat vasta seuraavat sukupolvet.

      Katsoin juuri yhden pakkohuutokaupan tietoja. Rengossa 6 ha hakattua aukkoa. Joku tarjonnut 5000 euroa tuosta puuhamaasta. Tarjoaja tuskin kuvittelee koskaan saavansa varsinaisesta metsätaloudesta tuloja. Tuloa voi ehkä tulla kiinteistökauppana tilan myynnistä joskus.

      • Anonyymi

        Siinä välissä iskee jo perintöverot joten kannattavuus vain heikkenee.
        Säätiöt ei maksa puusta penniäkään veroa joten mahtavaa on omaisuuden siirto ulkomaille.


    • 85476582424

      Ostin viimesyksynä 10 hehtaarin "puuhapalstan"... Tarjosin 87% mhy:n tekemästä hinta-arviosta ja läpi meni. Pidän kauppaa edelleen hyvänä, lähinnä siksi, että puusto on laadukasta ja noin puolet alasta suorastaan odottaa NP2 lannoitusta (puolet alasta 02 taimikkoa ... laadukasta sekin, tienvarsipalsta, hyvä muoto, ei pahaa muokkausjälkeä....). Aikeena on päätehakata se lannoituskuvio 10 - 12 vuoden kuluttua. Ja jos nämä puunhinnat pysyy lasken saavani sen ostohinnan takaisin tuossa vaiheessa. Myönnän, että ei tämä mikään sampo ole, mutta ostopäätöstä helpotti myös se, että en usko tähän alati kiihtyvään rahanpainantaan. Ja kun jälkipolvessa näyttää olevan intoa metsätöihin niin mikä ettei. Terveempi harrastus se raivaus on kuin pelien ja kännykän räpläys. Tämän puuhapalstan lisäksi minulla on kolme isompaa tilaa. Kaikki samassa kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla.

      Mutta kuten sen miljoonannen kerran olemme kuulleet "ei kaikkia munia samaan koriin". Metsä on itselläni ylipainossa ja sen päälle löytyy omistuksia järjestyksessä vuokramökit, osakkeet, muut (ml. fyysinen kulta). Pahimpana pelkona metsän/ kiinteistöjen suhteen pidän tulevaa verotuskohtelua. Ainakin demarit ovat useampaan otteeseen uhanneet laittavansa metsätalousmaan ankaran veroikeen alle. Mökkien suhteenhan tämä uhka on parhaillaan konkretisoitumassa. Veronkorotukset sillä sektorilla ovat vuosittaisia.

      Puuhapalstoista vielä sen verran, että jos muoti sillä saralla pysyy tai jopa kiihtyy niin silloinhan ne pitävät arvonsa. Täällä ylempänä tämä "terapia-palsta" alue rajoittuu suurimpien kaupunkien läheisyyteen. Muutaman tuhannen hengen taajamilla ei ole juuri vaikutusta hintoihin. Omalla kohdalla tuntuu sille, että tuo 10 hehtaariseni lähti kohtuuhintaan pienen pinta-alansa vuoksi; täällä syrjemmällä ei normaalit ihmiset pienpalstoja kysele :) Ja kun ap. otti esille sen perimisen, niin omalla kohdalla on enemmän ostettua kuin perittyä maata.

    • Vakuusvaje

      Jos puhutaan nimenomaan sijoitusmielessä, metsän hankkiminen ja omistaminen pitäisi saada joustavammaksi. Haluaisin juuri itselleni sopivan määrän "keskimääräistä" metsää. Ei minua kiinnosta yksittäinen palsta jostakin tietystä paikasta, varsinkaan kun on kokonaan tarjonnasta kiinni, millaisen ja mistä sattuu saamaan. Siihen vielä kiinteistökaupan muotovaatimukset ja kustannukset päälle ja pitkäaikainen hoitovastuu. Yhteismetsäosuus olisi jo paljon järkevämpi ajatus, mutta niitäkin on kovin harvassa.

      Pitäisi olla pörssinoteerattuja metsänomistusyhtiöitä, jotka omistavat suuria alueita ja hoitavat niitä ammattimaisesti. Siihen yhdistettynä helppo ja nopea kaupankäynti ja kohtuullinen yksikköhinta, niin johan rupeaisi metsäsijoitus kiinnostamaan. Ehkä jokin suuri metsäyhtiö voisi ulkoistaa omistuksensa ja perustaa tällaisen. Joitakin sijoitusrahaston periaatteella toimivia metsärahastojahan on jo olemassa, mutta niiden kustannukset, aikarajat ja joustamattomuus ovat vielä kelvottomalla tasolla.

    • metsäpisneskö

      Ilman muuta olisin metsäsijoittamisesta kiinnostunut, jos siinä olisi työekonomisesti sijainnilta taloudellisen kannattavuuden ja tunnuslukujen valossa jotain järkeä. Mutta toistaiseksi muut kohteet ovat vaan tuottaneet tuplat-triplat paremmin ja olen siksi pysynyt kaukana metsäkohteista. Ja tarkoitan metsätalouskohteita en mitään tonttimaita tai metsiä kaupunkien läheltä tai mökkialueita niiden osto on eri asia. Sanoisin että jos pisneksessä sipo on alle 10 % niin ei kiinnosta.

    • fffffllllll

      Ei kannata. Ostin metsätilan toissa vuonna. Tulos huono, metsävähennys mukaan luettuna. Myyn tilan pois tänä vuonna.

      Metsä kannattaa periä, vanha viisaus.

      Verottaja vie osansa ja puun hinta ei nouse.

      Aika huono kokemus, tulipahan sekin nähtyä.

    • Terve! Metsästä saa nykyään tuloa muutenkin kuin suoraan puusta. On sertifikaatteja yms. Lisäksi www.jahtipaikka.com sivustolle voi laittaa ilmoituksen ja "huudattaa" markkinanarvon maalle metsänä

    • Anonyymi

      Kiitoksia edelliselle. Ihan hyvä homma tuo uusi jahtipaikkasivusto. Voisi arvata, että jo kymmenen hehtaarin alojen vuokraus toimii suurimpien väestökeskittymien liepeillä.

      Otsikon aiheeseen voisi todeta, että kyllä metsän omistaminen on kannattanut viime vuosina. Muutamaan vuoteen on pohjois-suomalaisten tilojen toteutuneet myyntihinnat pompanneet sen 40-50 %. ... Muualla maassa hieman hillitymmin. Toinen juttu tietenkin se, että kuka raskii tiloistaan luopua? Jotenkin siihen niihin tykästyy/ rakastuu eikä raaski myydä hyväänkään hintaan.

    • Anonyymi

      Hinnat karanneet.

      Esimerkiksi Pertti Harvia: 2019 -> 2021, 6721ha -> 6771ha eli vain 50ha ( 0,7%).

      Nyt jäitä hattuun. :)

      • Anonyymi

        Hoitokulut vuosittain 6 numeroisen summan verran. Ei varmaan tarvitse enempää hehtaareita.


    • Anonyymi

      Metsä toimii hyvin sijoituskohteena, mutta vaatii pariksi muutakin sijoitustoimintaa, esim. asuntoja vuokratuloineen, jotta metsätalouden pääomatulojen tappiot saa hyödynnettyä, tai sitten joutuu nirheämään puuta jatkuvasti liian aikaisin myyntiin. Ne kun on hyödynnettävä 10 vuoden sisään. Jos omilla koneilla tekee töitä, saa kivasti poistoja ja tulee vähennettäviä kuluja muutenkin.

      Metsä tuottaa myös polttopuuta harvennuksilta, sillä voi säästää yli 4000 euroa vuodessa. Omatoiminen voi myydä myös polttopuuta näin kallistuvan sähkön aikana kohtuu hintaan.
      Jos metsän sijainti on kasvukeskuksen liepeillä, taajamilla on tapana laajeta, silloin voi tulla todella suuret arvonnousut, jos voi myydä maata tonteiksi.
      Puunmyyntitulot on sitten plussaa.

      Riippuu siis monesta asiasta, miten tuottava sijoitus metsä on, parhaimmillaan se on hyvinkin tuottava, mutta juna taisi mennä jo, hinnat ovat nousseet viimevuosina ainakin eteläsuomessa paljon.

      • Anonyymi

        Juu, varsinkin Etelä-Suomen ns. mustikkametsät on hyvin tuottoisia, mutta vaatii kyllä työtä ja on kulua, jotta moinen onnistuu. Mutta ihan varmasti voiton vie silti rahastot ja osakkeet, ja olemattomalla työllä ja kululla.

        Tuo polttopuun myynti on muuten todellakin hyvä bisnes (varsinkin koivulla!) näinä aikoina ja kauas tulevaisuuteen eikä vaadi jätti-investointeja, vaikka vähän jopa automatisoisikin esim. klapintekoa. Hommassa puun arvo moninkertaistuu eli raaka-aineen hinta/kiintomotti vs. klapin hinta/kiintomotti. Tulos on äkkiseltään aika yllättävä, homman juju on siinä puun lämpöarvossa.

        Toiset on vaan niin laiskoja, että tekevät lähinnä pystyleimikoilla rahaa. Mutta se on suoranaista tyhmyyttä jättää metsä pusikoitumaan, kun ei tehdä itse eikä käytetä ammattilaista, Nuoren metsän hoitoon on tukia ja kuluja saa verotuksessa vähentää, joten ei se nettokustannus suuri ole. Ostometsät on kyllä kovissa hinnoissa sijoitusmielessä.

        lajijasuris


    • Anonyymi

      Metsät ja asunnot eivät ole kovinkaan hyviä sijoituskohteita. Varsinkaan, jos laskee omalle työlleen jonkin arvon. Toki, jos mieltää sen harrastukseksi... Mutta elannon ansaitsemiseen ei niistä ole. Esimerkiksi rahastoni ovat tuottaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana keskimäärin 30%, osakkeeni 250% ja kryptovaluutat 2000%. Ja olen siis aika varovainen sijoittaja vielä. Eipä taida olla metsä- ja asuntosijoittajille samanlaista tuottoa tullut...

      • Anonyymi

        Kyllähän metsään sijoittaminen nykyhinnoilla voidaan rinnastaa kategoriaan rakkaudesta lajiin. Ei näillä markkinoilla rahaksi lyödä, myyjän markkinat. Osakkeissa tällä hetkellä ostajan markkinat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllähän metsään sijoittaminen nykyhinnoilla voidaan rinnastaa kategoriaan rakkaudesta lajiin. Ei näillä markkinoilla rahaksi lyödä, myyjän markkinat. Osakkeissa tällä hetkellä ostajan markkinat.

        Pörssi romahtaa lähiaikoina jos uutta korona rahaa ei pumpata.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pörssi romahtaa lähiaikoina jos uutta korona rahaa ei pumpata.

        Osakkeita voi ostaa myös isoilta markkinoilta, siellä se raha pyörii.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pörssi romahtaa lähiaikoina jos uutta korona rahaa ei pumpata.

        Mut sitten voi ostaa halvalla ja odottaa uutta nousua!
        Metsä vakaampaa mut hyvät tienestit vaatii melkeinpä, että perii hoidettua hyvää mäntymetsää tai mustikkatyypin kuusimetsää Etelä-Suomesta, missä taitaa nettotuotto olla noi 300€/ha/v. Ihan kiva mut saman rahan saa helposti muillakin sijoituksilla

        lajijasuris


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mut sitten voi ostaa halvalla ja odottaa uutta nousua!
        Metsä vakaampaa mut hyvät tienestit vaatii melkeinpä, että perii hoidettua hyvää mäntymetsää tai mustikkatyypin kuusimetsää Etelä-Suomesta, missä taitaa nettotuotto olla noi 300€/ha/v. Ihan kiva mut saman rahan saa helposti muillakin sijoituksilla

        lajijasuris

        Näin se on, metsätilat joudut maksamaan nykyarvoon n. 5 vuoden kasvun vapailta markkinoilta. Mitä osake tai rahasto kerkeää tuottaa 5 vuodessa? 5-10%/vuosi.

        Esim. jos olisi ostanut Finnairia metsätilan hinnalla, 0.5€/kpl, mitä tulee kyseinen tuotto olla 10 vuoden päästä. Veikkaan että ollaan luokassa 2-4€/osake


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mut sitten voi ostaa halvalla ja odottaa uutta nousua!
        Metsä vakaampaa mut hyvät tienestit vaatii melkeinpä, että perii hoidettua hyvää mäntymetsää tai mustikkatyypin kuusimetsää Etelä-Suomesta, missä taitaa nettotuotto olla noi 300€/ha/v. Ihan kiva mut saman rahan saa helposti muillakin sijoituksilla

        lajijasuris

        Tässä linkissä tuoretta tietoa tuotosta: https://stat.luke.fi/yksityismetsätalouden-liiketulos-2019_fi
        Mulla onkin ollut aika ruusuiset muistikuvat tuotosta! Suuruusluokka sinänsä oikein mutta ei suinkaan nettotulos!

        Ei ihan huono silti, mutta kun huomioi mm. diskonton ja korkoa korolle -efektin niin mikä on ero vaihtoehtoiseen sijoitukseen, kun verrataan metsähehtaari 5000€ vs. osakkeita 5000€:lla ja vuotuisella 4% osingolla sekä osakkeen arvonnousu mikä voi olla huimakin?
        En jaksa pyöritellä laskelmia, mutta mulla on viim. 10 vuoden annualisoitu nettotuotto ollut 4,5% rahastoilla ja osakkeilla eli semmonen kohtalainen (eurot silti aikalailla vaatimattomia😦). Siis esim. näin että 1. vuonna 100x1,045, 2. vuonna 104,5x1,045 jne eikä siis 4,5€ joka vuosi niinku jotkut laskee. Tämä ei varmaan "aukea" äkkiseltään, mut jos vaivautuu perehtyyn aihepiiriin...

        lajijasuris


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tässä linkissä tuoretta tietoa tuotosta: https://stat.luke.fi/yksityismetsätalouden-liiketulos-2019_fi
        Mulla onkin ollut aika ruusuiset muistikuvat tuotosta! Suuruusluokka sinänsä oikein mutta ei suinkaan nettotulos!

        Ei ihan huono silti, mutta kun huomioi mm. diskonton ja korkoa korolle -efektin niin mikä on ero vaihtoehtoiseen sijoitukseen, kun verrataan metsähehtaari 5000€ vs. osakkeita 5000€:lla ja vuotuisella 4% osingolla sekä osakkeen arvonnousu mikä voi olla huimakin?
        En jaksa pyöritellä laskelmia, mutta mulla on viim. 10 vuoden annualisoitu nettotuotto ollut 4,5% rahastoilla ja osakkeilla eli semmonen kohtalainen (eurot silti aikalailla vaatimattomia😦). Siis esim. näin että 1. vuonna 100x1,045, 2. vuonna 104,5x1,045 jne eikä siis 4,5€ joka vuosi niinku jotkut laskee. Tämä ei varmaan "aukea" äkkiseltään, mut jos vaivautuu perehtyyn aihepiiriin...

        lajijasuris

        Hmhf, tässä kunnon linkki:
        https://stat.luke.fi/yksityismetsätalouden-liiketulos-2019_fi


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hmhf, tässä kunnon linkki:
        https://stat.luke.fi/yksityismetsätalouden-liiketulos-2019_fi

        Ei, mikä tossa nyt! Toimii kopioimalla osoiteriville

        lajijasuris


      • Anonyymi

        Osakkeiden arvonnousut eivät ole tuottoa, vaikka niin moni niin laskee, tuotto on sitä kun raha kotiutuu omalle tilillesi ja siitä summasta vähennetään kulut.

        Asunnot ja metsä ovat juuri niitä kohteita, joissa arvo pysyy ja kasvaa, kun järkeä käyttää ostettaessa. Osakkeiden tulevaa kehitystä ei kukaan voi edes ennustaa 20 vuoden päähän, kyse on veikkaamisesta, voit menettää alkupääoman kokonaankin. Talouden käänteet ovat arvaamattomia, kun kunnolla rytisee, säästöt ja omaisuus katoaa.

        Asunnoilla on tullut 13% tuottoa pitkällä aikavälillä, mitä vähän olen niitä myynyt, nettovuokratulo myyntivoitto. Kun kyse on asunnoista kasvukeskuksessa, puhutaan isoista rahoista. Metsistä tulee myös tuottoa monella tapaa. Kaupunki laajenee ja nyt osa metsästä kaavoitetaan pientaloalueeksi.

        Ei pörssiosakkeet ole huoleton tapa sijoittaa, se on jatkuvaa seurantaa ja stressiä omaisuutensa puolesta, etkä itse voi vaikuttaa kehityskulkuun, en pidä sellaisesta. Asiat pitää olla omassa kontrollissa.

        Kertoo tietämyksen tasosta, kun väittää, ettei asunnoista ja metsästä ole elannon lähteeksi.

        Ei minun tarvitse käydä töissä, elän metsästä ja asunnoista saaduilla tuloilla mukavasti, rahaa on tilillä 6 numeroinen summa pikkutarpeisiin. Metsässä käyn mielelläni töissä silloin kuin haluan, koska nautin siellä olosta ja fyysinen työ tuottaa hyvää oloa. Jos laiskana alkaa sohvalla makaamaan, niin sinne jää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Osakkeiden arvonnousut eivät ole tuottoa, vaikka niin moni niin laskee, tuotto on sitä kun raha kotiutuu omalle tilillesi ja siitä summasta vähennetään kulut.

        Asunnot ja metsä ovat juuri niitä kohteita, joissa arvo pysyy ja kasvaa, kun järkeä käyttää ostettaessa. Osakkeiden tulevaa kehitystä ei kukaan voi edes ennustaa 20 vuoden päähän, kyse on veikkaamisesta, voit menettää alkupääoman kokonaankin. Talouden käänteet ovat arvaamattomia, kun kunnolla rytisee, säästöt ja omaisuus katoaa.

        Asunnoilla on tullut 13% tuottoa pitkällä aikavälillä, mitä vähän olen niitä myynyt, nettovuokratulo myyntivoitto. Kun kyse on asunnoista kasvukeskuksessa, puhutaan isoista rahoista. Metsistä tulee myös tuottoa monella tapaa. Kaupunki laajenee ja nyt osa metsästä kaavoitetaan pientaloalueeksi.

        Ei pörssiosakkeet ole huoleton tapa sijoittaa, se on jatkuvaa seurantaa ja stressiä omaisuutensa puolesta, etkä itse voi vaikuttaa kehityskulkuun, en pidä sellaisesta. Asiat pitää olla omassa kontrollissa.

        Kertoo tietämyksen tasosta, kun väittää, ettei asunnoista ja metsästä ole elannon lähteeksi.

        Ei minun tarvitse käydä töissä, elän metsästä ja asunnoista saaduilla tuloilla mukavasti, rahaa on tilillä 6 numeroinen summa pikkutarpeisiin. Metsässä käyn mielelläni töissä silloin kuin haluan, koska nautin siellä olosta ja fyysinen työ tuottaa hyvää oloa. Jos laiskana alkaa sohvalla makaamaan, niin sinne jää.

        No, ei olekaan nimellinen arvonnousu itsessään tuottoa, mutta sama tilanne se on omaisuuslajista riippumatta. Metsän arvo kasvaa vakaasti eikä sitä voi viedä oikeastaan kuin myrsky, palo ja kirjanpainaja mutta tuotto aika hidasta. Asuntojen kanssa on mutkikkaampaa ja on niissäkin omat riskinsä. Kyllä joitain osakkeitakin (esim. Elisa) voi pitää hyvin huolettomina.ja varsinkin osakerahastoja.

        Tuleivaisuuden ennustaminen on tosiaan tiettyä veikkaamista, ei käy kiistäminen. En mä tyystin kiistä etteikö metsällä ja asunnoilla tienaa ja eläisi, kun on valmis käyttään aikaa eikä liikaa pihistele kulujen kanssa. Kyllä olen esim. ihmetellyt miksi jätetään metsät hoitamatta, jos vaikka 3 kertaan ja keskim. 500€/ha/krt alv metsuri kävis tekemässä taimikon hoitoa/nuuoren metsän hoitoa ja metsä kasvais kunnolla.
        Kyllä sinun kelpaa, kun on taloudellisesti riippumaton.

        lajijasuris


    • Anonyymi

      Tämä olisi vitsi jos se ei toistuisi, poikani osti asunnon mutta minä asun vuokralla avioerossa vaan kävi niin. Mutta nyt on ihan vieraat ryhtyneet vaatimaan tätä asuntoa perinnökseen tämä on siis toisten omistama vuokra-asunto, yhden kerran oli jo asunnonmyynti ilmoitus lehdessä tiesin puh.soitoista kun kyselivät asunnosta, sekin oli vuokra-asunto. Jos on rintaperillinen ei ole perintövero ainakaan sitä luokkaa kuin olisi vieraalle ja silloinkin saattaa perintö huveta veroihin. Ahneus on ainakin lisääntynyt. Mitä rikkaampi sen ahneempi ainahan taloudelliset tekijät vaikuttaa mutta jotain rajaa.

    • Anonyymi

      Onko tässä olemassa jokin verovähennys, jota en huomioi?

      Ostan metsää 300t:lla, joka olkoot lähes hakkuukypsää. Kun myyn siitä samoin tein sitten puuta, niin maksan siitä, siis ostoksestani eli peruspääomasta (eli ei juuri lisäkasvusta, verot). Ei järjen häivää!

      Osakkeissa sama homma, mutta niissähän vero maksetaan vain arvonnoususta, ei peruspääomasta.

      Jotain jota en ole metsäverotuksessa huomioinut???

      • Anonyymi

        Mutta metsävähennys?, mikä on aikas hyvä (tuki😉) metsätaloudessa.
        No, tavallaan sen jälkeenkin on kuten kerrot, kun. Pahimmillaan näissä on käynyt jopa niin, että puusta saatava raha ei ole kattanut veroja eikä ostohintaa eikä hakkuun jälkeen jäänyt hyvää kasvatusmetsää, vaan uudistettava isokuluinen raiskio! Tiedän yhden tapauksen. Kun ollaan liian intohimoisia omistamisen kanssa, unohtuu erilaiset kulut ja verot sekä ostokohteen riskit huomioimatta tarjoushinnassa.

        Paljon helpompaa ja varmempaa sekä tuottosampaa se on rahastojen ja osakkeiden kanssa. Itsellä ei nyt kummoiset tuotot, mutta jos olisi enemmän pelimerkkejä niin ottaisin enemmän riskiä ja tuotot olisi paljon isommat, ja haavissa olisi mm- Revenio&Bitcoin!

        lajijasuris


      • Metsää myytäessä tehdään ensin metsävähennys joka on 60%:a metsäkiinteistön ostohinnasta, eli 300 000 matsäkiinteistön ostossa tuo metsävähennys on 180 000€.
        Joka metsänmyynnin yhteydessä myyntihinnasta vähennetään tuo 60%:a niin pitkään kuin tuo 180 000€:a on käytetty (eli tähän asti maksat pääomatulot 40%:sta kauppasummasta).
        Sitten tuon kauppahinnan lopun 40%:n vähennys tapahtuu siinä vaiheessa kuin joskus tulevaisuudessa myyn tuon hakatun metsäpalstan pois. Todennäköistä on että tässä myyntivaiheessa maapohjan arvo ei ylitä tuota vielä verotuksessa vähentämätöntä 40%:a (eli tuossa tapauksessa tuota 120 000€:a), jolloin myyntihinnan ja tuon vähentämättömän osuuden erotus muodostuu sinulle pääomatulotappioksi minkä sitten vähennät muista pääomatuloista tulevien vuosien aikana.


      • Anonyymi
        santtu_1975X kirjoitti:

        Metsää myytäessä tehdään ensin metsävähennys joka on 60%:a metsäkiinteistön ostohinnasta, eli 300 000 matsäkiinteistön ostossa tuo metsävähennys on 180 000€.
        Joka metsänmyynnin yhteydessä myyntihinnasta vähennetään tuo 60%:a niin pitkään kuin tuo 180 000€:a on käytetty (eli tähän asti maksat pääomatulot 40%:sta kauppasummasta).
        Sitten tuon kauppahinnan lopun 40%:n vähennys tapahtuu siinä vaiheessa kuin joskus tulevaisuudessa myyn tuon hakatun metsäpalstan pois. Todennäköistä on että tässä myyntivaiheessa maapohjan arvo ei ylitä tuota vielä verotuksessa vähentämätöntä 40%:a (eli tuossa tapauksessa tuota 120 000€:a), jolloin myyntihinnan ja tuon vähentämättömän osuuden erotus muodostuu sinulle pääomatulotappioksi minkä sitten vähennät muista pääomatuloista tulevien vuosien aikana.

        Eikö kuitenkin ollut niin, että metsäpalstan/tilan myynnissä tuloutetaan tehtyjä metsävähennyksiä?
        Parhaan hyödyn tuosta vähennyksestä saanee, jos ostettu metsä on tarkoitus joskus jättää perinnöksi. Toisaalta, metsätilojen hintojen nousu johtuu osaksi tästä vähennyksestä mikä on tyypillinen seuraus verotuista tai muista tuista. Osa haluis tästä eroon ja kyllähän se paras olisi, että vähennetään todelliset kulut eli metsänhoidon ja hakkuun kulut puunmyynnistä ja tilan hankinnan kulut tilaa myydessä.

        lajijasuris


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eikö kuitenkin ollut niin, että metsäpalstan/tilan myynnissä tuloutetaan tehtyjä metsävähennyksiä?
        Parhaan hyödyn tuosta vähennyksestä saanee, jos ostettu metsä on tarkoitus joskus jättää perinnöksi. Toisaalta, metsätilojen hintojen nousu johtuu osaksi tästä vähennyksestä mikä on tyypillinen seuraus verotuista tai muista tuista. Osa haluis tästä eroon ja kyllähän se paras olisi, että vähennetään todelliset kulut eli metsänhoidon ja hakkuun kulut puunmyynnistä ja tilan hankinnan kulut tilaa myydessä.

        lajijasuris

        Kiitokset vastaajille. Onhan sitten tosiaan tuo metsävähennys. Ja kiitos laskentaesimerkistäkin. Pitää perehtyä asiaan.


    • Anonyymi

      Metsäkiinteistö businestä vuodesta 1965, perhe yritys. Perityillä metsillä ostettiin lisää metsää kun maaseutu alkoi tyhjentyä.

      Pörssissä vuodesta 1984, ostoja 2000 luvun alussa 2008 finanssikriisin pohjista. Korko sijoituksia Metsäliitossa tällä hetkellä. 90-luvun alussa sai 13% tuottoa korkomarkkinoilta, nyt korkotaso 0.

      Metsätiloilla hyvä kysyntä ja hintatasokin joten metsää on realisoitu. Pörssissä pitää vaan odottaa oikeaa osto ajankohtaa, nyt tietenkin ollan pois pörssistä.

      Perintäriitojen takia lähdin "omalle tielle", rahaa tein muillekin mukavasti. Kiitosta ei koskaan tullut.

      Koulutus, Yo, Metsäopisto, yliopisto ekonomia osalta. Koulutus ollut paras investointi. Metsänhoitotyöt olen tehnyt itse, joskus aikoinaan hakkuitakin.

    • Anonyymi

      Kalliita ovat metsäpalstat, ei oikein mitään järkeä ostaa.
      Ostaja joutuu maksamaan ainakin puuston arvon verran.
      Tulee ottaa huomioon, että jos puuston arvo on 50 000, niin jos myy puut, niin siitä menee puunmyynti hinnasta puunmyyntivero ja puista saaduista tuloista vielä pääomatuloveroa.
      Puiden myynnin jälkeen on sitten velvollisuus metsittää aukko joko itse taimet istuttamalla tai annettava se jollekin taimen istuttajalle tehtäväksi, jos sitä ei itse tee ja sekin maksaa.
      Kulut saa tietenkin vähentää puunmyynti tuloista, että verotettava tulo pienenee,

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      188
      7306
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4262
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      26
      2115
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      2049
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1869
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1696
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      35
      1661
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1619
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1603
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1428
    Aihe