Lumesta juomavettä: tosiasiat?

janoinen_sankari

Yritin googlailla mutten löytänyt vastausta näihin kysymyksiin. Suositellaan että lumesta juomavettä sulatettaessa laitetaan "siemenvettä" lumen sekaan ennen sulattamista, mikä on tämän siemenveden tarkoitus?`

Käsittääkseni lumesta sulatettu vesi ei sisällä joitain mineraaleja? Mistä voin hankkia näitä mineraaleja ja mitä tapahtuu jos en syö näitä mineraaleja?

Luin jostain englanninkieliseltä sivustolta että lumesta sulatettu juomavesi ei sammuta janoa jostain elektrolyytti-, tai muusta kemiallisesta syystä johtuen, pitääkö tämä paikkansa vai onko höpinää?

Intissä muistan että kun oltiin pitkään metsässä ja juotiin lunta niin huulet alkoi halkeilla...

10

5564

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kokeiltu_on

      "Luin jostain englanninkieliseltä sivustolta että lumesta sulatettu juomavesi ei sammuta janoa jostain elektrolyytti-, tai muusta kemiallisesta syystä johtuen, pitääkö tämä paikkansa vai onko höpinää?"

      Sama kokemus... se ei vaan jotenkin toimi ja aiheuttaa tuntemuksia kitalaessa. En ole itse etsinyt todisteita asian tiimoilta, mutta jotain outoa siinä sulatetussa vedessä on. Jos siihen "lumiveteen" lisää kahvinporoja tai teetä se aistimus häviää ja juotava tuntuu ihan normaalille.

    • keittelijä

      No sen siemenveden tarkoitus on suojella kattilaa. Ohut kattila saa nopeasti lämpövauriot kun lumi sulaa epätasaisesti ja osa pohjasta on kuivillaan, näin erityisesti kuumalla keitinliekillä. Sen verran vettä pohjalle, että vaikka osa imeytyy lumenn niin pohja jää peittoon.
      Kyllä jano lähtee lumivedelläkin ihan samalla lailla. Se hivenaineiden vähyys vedessä tuskin vaikuttaa moneen viikkoon, ja jos syö normaalisti niin siitä ne aineet tulee.

      • Jeskadam

        Samaa mieltä, vettä kuin vettä. Hiukan pahanmakuista, mutta kun sotkee hiukan urheilujuomajauhetta sekaan niin sen pystyy nielemään. Parinkymmenen talvivaelluksen kokemuksella lumesta sulatetun veden juonnista en ole huomannut olevan mitään haittaa.


    • urheilujuomamies

      Lumessa ei ole kivennäisaineita eikä suoloja ja siksi maistuu mille maistuu. itse laitan aina veteen jos juomaksi urheilujuomajauhetta ja jos muuten niin laitan suolaa noin puoli teelusikallista 2 litraan niin on hyvää. Ja kuten muut sanoi kattiloiden takia ja lumi alkaa sulaan nopeammin kun on nestettä eli tilkka vettä aluksi.

    • Micce52___

      Intissä oltiin talvileirillä trangian varassa hiukan toista viikkoa. Lumesta sulatettuun veteen lisättiin vähän (lue: todella pieni ripaus) suolaa. Ei edes makua huomannut. Mutta huulten halkeilusta ei silloin ongelmaa.

    • Ulkoilukemisti

      Juomavesi sisältää suolaa jotakin 20 mg/l. Vettä juomalla saat päivän aikana max. 0,1 g suolaa. Tämän saman suolamäärän saat yhdestä ruispalaviipaleesta.

      On siis yksi ja hailea, juotko lumesta sulatettua vettä tai kraanavettä kotona. Vedestä et saa kuitenkaan suolaa.

      Huulet halkeilevat myös siksi, että elimistö kuivuu. Talvella ja leirioloissa ei tule juotua riittävästi vettä.

    • Ghhj

      Näin olen kuullut: sulatetussa lumessa ei ole suoloja, joten se ei juurikaan imeydy elimistöön vaan tulee suoraan läpi.

    • Gumpe

      Höpö höpö puheita nuo suolajutut. Vedesä on niin vähän erilaisia mineraaleja, ettei niiden puutteella parin viikon aikana ole mitään merkitystä. Eikä kukaan pelkällä vedellä vaella, ruoasta niitä suploja ym mineraaleja saa satakertaisia määriä veteen verrattuna. Jos nyt vättämättä haluaa suolapitoista lumivettä, niin koukkaa kattilaan sieltä tuvan nurkalta sitä keltaista lunta. Mukavia talviretkiä kaikille tontuille.

    • Luntatupaan

      Keltainen väri hangessa ei juuri houkuttele sulattamaan vettä kyseisestä paikasta. Yleisesti kämppien lähellä voi olla nokea lumen pinnalla. Näistä syistä käppäilen pois pihapiiristä poluttomaan paikkaan josta on hyvä koukata kuulalla pintalunta sanko täyteen. Ja siitä sitten sisälle ja lunta kattilaan. Ja kiehautus. Janovedeksi täytynee jäähdyttää, totivedeksi ei.

    • Vanha_Jeti

      Jos lunta yrittää sulattaa kuumalla kattilalla, saattaa helposti käydä niin, että lumi suoraan höyrystyy punaisena hohtavaa kattilan pohjaa vasten ja karkajaa pois. Siksi "siemenvesi" lämpöä tasaamassa auttaa alkuun sulamisen kanssa.

      Puhtaasta lumesta puuttuu kivennäisaineita, onhan se periaatteessa tislattua vettä. Siksi suolojen lisääminen on asiallista, mutta ei satunnainen lumiveden juominen ole mitenkään vaarallista. Ruoan laittoon se kelpaa hienosti. Eikähän Suomen erämaissa tarvitse pitkiä aikoja olla lumen varassa, kyllä sitä sulaa puronlirua aina jostain löytyy, tai voi nikertää avannon kirkavetiseen lampeen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      41
      2164
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      49
      1707
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      33
      1528
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      42
      1508
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1450
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1446
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      3
      1417
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1351
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      4
      1275
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1243
    Aihe