Vesimittari liikkuu itsestään "sykleittäin"

utelias23456234634

Hei,

Olemme tutkineet mahdollista vesivuotoa omakotitalossa ja vesimittari käyttäytyy kummallisesti.

Kun olemme työpäivän ajan poissa (n.9h), näyttää vesimittari n. 1.5l kulutusta vaikka kaikkien hanojen ja sulkujen pitäisi olla kiinni. Kun vesimittaria katsoo silmämääräisesti se on useimmiten täysin paikallaan. Mutta joskus olemme huomanneet mittarin liikkuvan hetken itsestään ja tämän jälkeen pysähtyvän taas täysin paikoilleen.

Jos kyseessä olisi selkeä putkivuoto, eikö vesimittari liikkuisi koko ajan hiljalleen eteenpäin? Voiko tälläinen "syklittäinen" käytös johtua lämminvesivaraajasta tai jostain runkovesijohtoverkkoon liittyvästä heittelystä?

Kaikki tieto otetaan avosylin vastaan.

20

10714

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vaaratonta

      Vesi liikkuu putkistossa aikansa kuluksi hieman.

      • Edestakaisin

        Edestakaisin, eikö?


    • tiptipt

      On teillä tarkka mittari jos oikeasti näyttää puolen litran tarkkuudella?
      Näin maallikkona voisi kuvitella että se pyörähdys tulee, jos siis pieni vuoto niin silloin kun joku tietty määrä tippunut niin siirtyy pykälän eteenpäin, tuskin kuitenkaan semmoista mittari on joka näyttäisi joka tipan.
      En ole asiantuntija mutta toivotaan että asia selviää!

    • utelias23456234634

      Selvennystä alkuun:

      - Tarkoitin tuolla "mittarin liikkumisella" sitä mustaa hammasratasta, joka aina pyörii kun vettä lasketaan. Tämähän tietääkseni pyörii aina jos vettä liikkuu putkistossa. Tämä siis useimmiten täysin paikallaan, mutta liikkuu satunnaisesti sykleittäin.

      - Meidän mittarissa on alla neljä minimittaria, jotka näyttävät x0,1, x0,01, x0,001 (litra?) ja x0,0001 (desi?) kulutuksen. Näistä olen päätellyt sen 1.5 l kulutuksen, tai sitten luen mittaria jotenkin väärin.

      Tässä vielä kuva meidän mittarista: https://www.mysensors.org/pulse/wmeter.png

    • raksaaja

      >Jos kyseessä olisi selkeä putkivuoto, eikö vesimittari liikkuisi koko ajan hiljalleen eteenpäin?

      Jep.

      Ensimmäinen luulo olisi että wc pytty ottaa lirauksen vettä sisäänsä silloin tällöin, mutta sen olette ilmeisesti varmistaneet pyttyjen hanat sulkemalla.
      Onhan pesukoneiden yhteet myös täysin kiinni? Koneisiin sisälle lirahtelevia vesilitroja ei heti huomaa.

      Voisi olla niinkin että mittari huomaa "päästösuunnassa" tapahtuvan veden liikahtamisen mutta ei toiseen suuntaan tapahtuvaa liikettä.
      Eli kun "valtakunnan verkossa" tapahtuu paineen vaihtelua voisi vesimittarin kohdalla vesi heilahdella edestakaisin ja se liikuttaa mittaria eteenpäin.
      Niinhän ei saisi tapahtua, maksaisitte vedestä jota ette oikeasti käytä.

      Samantapainen vedenliike voi tapahtua mikäli verkossa ei ole takaisin virtauksen estoa (sitä ei kai yleensä ole) ja talon sisällä olevan vesimäärän lämpötilan vaihtelu (esim käyttövesivaraajassa) ja laajeneminen&supistuminen niin ikään liikuttaa vettä mittarin kohdalla edestakaisin.

      Kun suljette päävesihanan liike loppuu, niinhän?

      Onko teillä talon vesiverkossa käyttöveden painemittaria?
      Jos ei ole, henkkikaa sellainen. Hätätapauksessa näppärä voi sen värkätä jonkin hanan yhteyteen, mutta oikeampi paikka olisi käyttöveden jakotukilla tai vesimittarin luona.
      Sitten suljette päävesihanan ja seuraatte painemittaria. Mikäli talon käyttövesiverkoston paine tippuu nollaan päävesiyhteen ollessa suljettuna (työpäivän ajan), on jossain vuoto.
      Maillä on normisti n. 5bar painetta käyttövesiverkossa ja kun lähdemme viikonlopun viettoon suljen pääveden ja kun sunnuntaina palataan näen että paine on edelleen noin 5bar, kunnes joku vetää vessan.

      • niinpäniinjoo

        "Ensimmäinen luulo olisi että wc pytty ottaa lirauksen vettä sisäänsä silloin tällöin, mutta sen olette ilmeisesti varmistaneet pyttyjen hanat sulkemalla."

        Tuo luulo perustuu siihen, että ei tiedetä miten WC pytty toimii. Kuulet kyllä, jos lisää vettä otetaan. Pesukoneen sisälle ei lirahtele mitään. Mutta hyvä että kirjoitus sujuu.


    • mikamika11

      Miten lämminvesivaraaja? Sieltä ylipaineventtiili päästää painetta pois veden muodossa. Aamun suihkut yms lämmin vesi, tuolta vois vika löytyä

      • NoinSeVoisOlla

        Minä olisin heti todennut, että lämminvesivaraajahan se.
        Varaajan ylipaineventtiili aukeaa, kun varaajaan tullut kylmä vesi lämmetessään nostaa painetta. Kun varaaja sitten hitaasti jäähtyy, niin veden tilavuus pienenee ja paine laskee alle kylmävesiverkoston paineen, jolloin varaajaan virtaa lisää kylmää vettä.
        Kertasyklin määrä riippuu varaajan tilavuudesta ja jäähtymisnopeudesta.
        Varaajan tilavuuteen pitää laskea myös lämminvesiputkistojen vesimäärä ja niissä tapahtuva jäähtyminen, jos läminvesiputkiston varaajan puoleisessa päässä ei ole takaiskuventtiliä (ei yleensä omakotitaloissa ole).
        Usein lämminvesiputkistot on huonosti eristetty, eli niissä veden jäähtyminen on melko nopeaa, mutta niihin ei pääse uutta lämintä vettä virtaamaan, jos ei käyttöä ole tai ei ole käyttöveden kiertovesipummpua.


    • Ihmettelenvaan

      Miten asia on edennyt? Meillä samaa "syklittäistä nykimistä"...

      • Osa-aikaeläkeläinen

        Laita pääsulku kiinni vaikka päiväksi. Kun avaat sen hitaasti, kuulet kyllä meneekö putkistoon vettä. Se kertoo vuotaako jokin, esim. vessanpytty.


      • Ihmettelenvaan

        Meillä tämä tarina on "lyhyesti" seuraava: oire joka huomattiin ihan sattumalta oli, että mittari (musta ratas) liikkuu sykäyksittäin muutaman minuutin välein noin varttikierroksen välillä hiukan enemmänkin. Tehty seuraavia testejä ja toimenpiteitä:
        1. Mittarilukema illalla vs. aamulla = eroa noin 5 litraa
        2. Tämän jälkeen vaihdettu yksi tiputtanut hana uuteen
        3. Testattu laittaa varaajan sulku illalla kiinni = aamulla lukema mittarissa sama, sulku auki ja noin 3 dl vettä liikkui
        4. Tämän jälkeen asennettu jakotukin päähän painemittari
        5. Illalla pääsulku kiinni ja lukema painemittarissa noin 4 ja aamulla oli noussut noin viiteen
        6. Mittarilukema illalla vs. aamulla uudestaan = eroa noin 3 litraa
        7. Nyt katsoin painemittarin lukeman (noin 4) aamulla töihin lähtiessä ja laitoin pääsulun kiinni

        Talossa siis suora sähkölämmitys, eli vettä vain käyttövetenä. 300 litran Jäspin varaaja. Muoviputket suojaputkissa.

        Missä vika? Vuoto (missään vesilaitteilla ei näy eikä kuulu vuotoa)? Lämminvesivaraajan toimintaan liittyvää (varaajan alla ei vettä)? Vesimittari (on uusittu 2015, takaiskuventtiili?)? Vai ei missään?

        Kaikki apu otetaan ilolla vastaan!


      • Turhaa

        Älä ihmettele vikaa ei ole missään.


    • Osa-aikaeläkeläinen

      Hifistelyksi menee, mutta vesihän laajenee lämppärissä, ja varo laskee vettä ulos. Jos varo on 5 barin rekkula, se selittää tuon paineennousun. Kokeile vielä sulkea vessanpyttyjen sulut. Pytyissä voi säiliön pohjatiiviste vuotaa hiljalleen.

    • testattuOn

      Vesimittari voi joissain tapauksissa mitata vettä vaikka kulutusta ei olisi lainkaan.
      Jos verkoston ja mittarin välinen "takaiskuventtiili" on viallinen ja kaupungin verkostossa on ilmaa vesi liikkuu putkistossa ilman jouston ansiosta kahteen suuntaan . Yleensä tämä ei aiheuta ylimääräistä kulutusta koska vesi tekee liikettä molempiin suuntiin.

      On tapauksia joissa mittarin koneisto on kulunut eikä se hevin pyörikkää takasinpäin elikkä koneisto toimii periaatteessa "räikkä"avain. Tämä on testattu panemalla kaksi mittaria peräkkäin samaan putkeen. Koepenkissä molemmat mittarit olivat virheettömiä.

      Runkolinjoissa voi olla ilmaakin jotka eivät ole kierrossa ja pieni kulutus.

      • lisäys

        Ilmaa voi olla myös lämminvesiboilerin ylätilassa joka aiheyúttaa vastaavan ilmiön.


      • Osa-aikaeläkeläinen

        Nollatutkimuksia näköjään riittää. Sähkökäyttöinen lämminvesivaraaja ainakin ottaa kuuman veden yläosastaan, joten siellä tuskin ilmaa on.


    • autiotalo

      Meillä sama juttu. Noin 5l kulutus/vrk. Talossa ei asuta. Mittarin musta ratas liikkuu sykleittäin.

      • Anonyymi

        samoja oireita löytyy... veden kulutus ollut 40-50m3/vuodessa vaikka käyttöä noin kuukausi vuodessa ja käytetty vain normaaliin käyttöön...ettei mihinkään kasteluun???
        aika kovin hukkaa.


      • Anonyymi

        Täälläkin samaa ilmiötä, ja pikanttina lisänä putket kolistelee kuuluvasti samalla kun mittarin ratas pyörähtää. Epäilen kolinan aiheuttajaksi suihkun hanaa, jonka paineensäädin (pressostaatti) takertelee ja paukkuu edestakaisin paine-erosta. Kolinat loppui kun irrotin kokeeksi hanan ja laitoin tulpat tilalle, joten hana menee nyt ainakin uusiksi.

        Se on ymmärrettävää että poileri ottaa jäähtyessään hieman uutta vettä, mutta meikäläisen tapauksessa lämmityksen jälkeen varoventtiilistä ei tule tipan tippaa, eikä hanastakaan tule avatessa kovempaa alkusysäystä - eli paine ei juurikaan nouse jostain syystä. Varosta tulee kyllä vettä kun nuppia kääntää.


    • Anonyymi

      Kannattaa muistaa, että vesimittarit eivät ole mitään Nasan valmistamia huipputarkkoja instrumentteja, joten heitto sinne tänne on odotettua.
      Mutta jos ero on litroissa/vrk, silloin jossain täytyy olla vikaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1701
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1361
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1327
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      10
      1313
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1284
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1264
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe