Ruuvien aukeaminen ekvaattorin ylityksessä?

Screwing

Aikeissa tässä lähteä syvälle etelään ja kysyn nyt neuvoa täältä erikoisosastolta.
Kokenut merikarhu kun varoitti minua ylittämästä tasaajaa ilman että ruuvit kunnolla lukittu!
Hänen mukaansa normaali oikeakätinen ruuvi alkaa kiertyä auki sitä nopeammin mitä nopeammin ja jyrkemmässä kulmassa tasaajan ylittää. Puhui jotain coriolisvoinan spinin muuttumisesta.

Tietääkö kukaan tästä enemmän? Onko uudemmissa kuin 2012 Vene-lehdissä ollut juttua ? (lopetin tilauksen lehden liian kiiltävien sivujen takia)

47

217

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Phyysikko

      Totta kokenut karhusi haastaa, mutta corioliksen osalta menee metsään. Jos ruuvit on tehty aineesta, jossa atomin kokonaisspin on nollasta poikkeava, niillä on magneettinen momentti. Veneen ylittäessä päiväntasaajan ja siirtyessä veneen valmistusmaahan nähden vastakkaiselle pallonpuoliskolle, alkaa maapallon magneettikenttä kääntämään ruuveja auki. Normaaliolosuhteissa voima ei riitä löysäämään kireitä ruuveja, mutta kovassa merenkäynnissä ruuveilla on taipumis löystyä. Veneen hajoamisen estämiseksi ruuvit kannattaa avata ennen ekvaattorin ylitystä ja lisätä tippa liimaa kiereisiin.

      • opopop_

        Minä olen juuri tuosta syystä vaihtanut kaikki ruuvit pop-niitteihin


    • foliohattu

      Myös betasoihtuja on tarkkailtava. Ursus Majorin kulma muuttuu ja kun kolmen kuninkaan konjuktio etelänristin kassa on saavutettu ovat ruuvit matoröörissä. Varottava erityisesti näin kalojen ajan lopussa.

    • myöshaithyppiikannelle

      veismiehen aika jne...

    • poseidontyyrpuurissa

      Sitä on näköjään vuoden vaihteen jälkeen osallistuttu työväenopiston saaristolaivurikurssille, ja nyt elvistellään täällä uusilla tiedoilla....;-)

    • 36ft

      Ja tämä tarina ei ole palturia :)

    • varmatie

      Tässä taas yksi syy vältää sarjatuotantoveneitä. Laatupursissa nämäkin asiat on otettu huomioon. Voi vain laskea mitä jälkikäteen jokaisen ruuvin avaaminen ja lukiten sulkeminen tulee teetettynä työnä maksamaan. Itse tehtynä työmäärä on toivoton, onneksi toiminpiteen suorittamiseen erikoistuneita veneilyalan yrityksiä nykyään jo löytyy sarjatuotantoveneiden yleistyttyä. Muistakaahan nyt venenäyttelyssä kysellä purjeveneitä esitteleviltä myyjiltä onko pursi koottu coriolis spin lukituin ruuvein.

      • sirBB

        Erityisesti, jos tiikkitäkki on kiinnitetty ruuvaamalla.
        Pitää hankkia autotallin hyllyyn toinenkin hernepullo.


    • Puliköltti

      Coriolisspinlock-ruuvia voi kysellä.Maritimiltakin, ymmärsin että kun venekauppa kansainvälistyi niin yhä useammassa valtamerimuokan kahdessa ovat vakiona. Investointi on suuri mutta esim kölipultit kannattaa kyllä vaihtaa. Työkalu pitää muistaa ostaa.

    • Woodhead

      Älkää hyvät ihmiset käyttäkö metalliruuveja veneessä! Puuruuvit on ainoat oikeat, ne ei kierry.

    • Screwing

      Aloittaja on liikkeellä tärkeän asian takia. Itse olen huomannut elmontulien ja siitä seuraavan vuotovirran vahingoittavan peräsinlaakeria, jos meriveden pH muuttuu rajusti esim. omasta septistä tulleen "pulssin" takia.

    • näinoooon

      Ihan aiheellinen aloitus ja onkin hyvä tietää että eteläisellä pallonpuoliskolla kierteet nousevat väsenkätisesti ja näin heillä on vastaava ongelma kun tulevat pohjoiselle pallonpuoliskolle.
      Indosesiassa valmistettavat, homeskandia vastaavat, MoldJakarta veneeet ovat tiettävästi ainoat sarjatuotannossa olevat purjeveneet, joissa on otettu huomioon tämä kierteitys haitta.

    • tähtiaikaa

      Aurinkoajan sijaan, pyörivät osat tuli lukita tähtiaikaan jo SirBB:n valtakaudella. Tähtiajan suurempi kulmanopeus lukitsee ruuvit kiinni.

    • Neptunuksen.ystävä

      Kun omalla veneelläni ylitin päiväntasaajan Tyynellä merellä ja seuraavan kerran Atlantilla, Neptunus tapansa mukaan kiipesi alukseeni. Sillä ei ainakaan siihen aikaan, 13 ja 10 vuotta sitten, ollut muita työkaluja mukanaan kuin perinteinen atrain.
      En tiedä onko Neptunuksella nykyisin atraimen tilalla ruuvimeiseli, jolla se kiertää ruuveja auki.
      Ainakin itse oltiin rouvan kanssa ystäviä Neptunukselle. Kun se määräsi molemmille romminaukut, lorautimme tilkan myös hänen valtakuntaansa.

      Onko joku mennyt ärsyttämään Neptunusta huonolla käytöksellään, vai mistä tuo ruuvien avaaminen peräisin?
      Koskeekohan ruuvien aukeaminen vain uusia massatuotantoveneitä ;-)

      • ruuvitlöysällä

        Onkohan joku ottanut vakavissaan perinteiset Neptunus-seremoniat erilaisine piloineen? Ymmärrän kyllä, että ruuvit on toisinaan löysällä silloin, kun ekvaattori ylitetään. Neptunuksen ystävänä hain tähän joitakin seremonia-videoita. Vanhin oli kuvattu 1922 mykkäfilminä.

        HMS Hood v. 1922:
        https://www.youtube.com/watch?v=ltZuqux4oVE
        US Navy:n seremonia sekä seremonioita vuosilta 1918-65
        https://www.youtube.com/watch?v=go-lPQyQc5s
        https://www.youtube.com/watch?v=B719EplQrYU
        Alex Thompsonin seremonia Hugo Boss veneellä Velux 5 –kisassa:
        https://www.youtube.com/watch?v=2yd_3HyGUFQ

        Eikö ekvaattorin ylityksessä olisi parempi puhua Neptunus-voimista kuin Coriolis-voimista?


      • Screwingnow

        Olen pahoillani, sekoitin tosiaan Newtonin ja Darwinin


        Suotakoon se minulle anteeksi, koska aikaa on niin paljon jo siitä kun sotakorvauskuunareita tovereille rakensin ja siellä tämän jutun ensi kerran Popovilta kuulin.


    • HraPareto

      Minä aina ylittäessäni päiväntasaajan hehkutan kaikki ruuvit. Tämä laukaisee gammasäteilyä ruuvin kärjestä jolloin jenkojen reunan atomeista irtoaa superpositiotilassa olevia fotoneja. Hehkutuksen loputtua paikallinen magneettivuo romahduttaa superpositiot ja ruuvit palaavat magneettisen etelän tai pohjoisen mukaiseen pareto-optimiin. Näinhän Venelehdessä käskettiin tekemään.

    • kummitus-juttuja

      Kyllä, kiertää se vesikin pöntössä "väärinpäin" pallon toisella puolella!

    • Avomerilaivuri

      Tähän ongelmaan esitettiin ratkaisu jo Käytännön Merimies lehden numerossa 8/1954, artikkelissa "Eri kiva ylittää ekvaattori ja muita tarinoita". Elikä veneessä pitää käyttää kaksipuolisia ruuveja, jos toinen löystyy niin se kiristää samalla sen vastakappaletta jolloin liitos pysyy lujana.

      • skarppi_muisti

        Jos en väärin muista niin se oli kyllä 9/1954. Siinä 8 numerossa kerrottiin elävästi Wallas 1800 asentamisesta Suomen Joutsenen kabyysiin. Jo tuolloin sen todettiin olevan tekniikaltaan vanhahtava.


      • ei_enää
        skarppi_muisti kirjoitti:

        Jos en väärin muista niin se oli kyllä 9/1954. Siinä 8 numerossa kerrottiin elävästi Wallas 1800 asentamisesta Suomen Joutsenen kabyysiin. Jo tuolloin sen todettiin olevan tekniikaltaan vanhahtava.

        Lopetin tilauksen samana syksynä, kun kuvat olivat mustavalkoisia


    • 10-107

      Älkää höpöttäkö.
      Ensinnäkin coriolisvoiman vaikutus ruuveihin on vakio eli 1/vrk. Kiihtyvä kiertyminen on pelkkää palturia.
      Toiseksi ei tarvita mitään uusia keksintöjä, vanha venäläinen pystykierre toimii tässä erinomaisesti. Se ei löysty ja kiristäminenkin on helppoa napauttamalla.

    • käyttäkää.näitä

      Käyttäkää ainoastaan näitä ambivalenttisia kuusioruuveja. Ne kiristyvät molempiin suuntiin kierrettäessä ja ovat siksi optimaalisen globaaleja. Älkää kuitenkaan ostako niitä ikeasta, niiden rosteri on huonolaatuista.

      https://www.riemurasia.net/kuva/Ikea/128937

    • spöökspinnussa

      Voiko tälläisen pohtija ylittää ekvaattorin kipparina?

    • SäästänBittejä

      Eikö teillä kirjoittajilla ole muuta tekemistä kuin tuhlata rajallisia bittejä tällaiseen typerän turhan jauhamiseen?

      • 10-107

        Uusimpien tutkimusten mukaan bitit loppuvat maailmasta 2028.
        Sen takia kaikki sähköpostit pitää tulostaa paperille.


      • DrPh

        Taidat olla myös sitä mieltä että etelänmerellä maapalloa ympäri kiertävät merivirtaukset ovat höpö höpö juttuja. Paikallaanhan se merivesi pysyy.
        On fysikaalinen fakta, että maapallon pyörimisliike aiheuttaa ruuviin momentin jonka suunta on eri maapallon toisella puolella. En ole kuitenkaan koskaan kuuluut, että ruuvit olisivat auenneet tästä syystä. Varmita on tietenkin kun kayttää niitä coriolisispinlock ruuveja.


      • taas.pari.bittiä
        10-107 kirjoitti:

        Uusimpien tutkimusten mukaan bitit loppuvat maailmasta 2028.
        Sen takia kaikki sähköpostit pitää tulostaa paperille.

        Kyse on kuitenkin, kuten aina näissä arvioissa, tällä hetkellä tunnetuista bittivarannoista. Olen luottavainen sen suhteen, että ennen bittien loppumista ehditään paikantamaan uusia varantoja.

        Sinällään pitää suorastaan hämmästyä, että joku jaksoi tuhlata rajallisia bittivarantoja tämän kevyen ketjun vastustamiseen. Tämä on sentään täysin harmitonta hupailua, jossa ei ainakaan vielä ole loukattu ketään. Se on kuitenkin suorastaan poikkeuksellista.


    • kädetön_

      aloittaja puhuu oikeakätisistä ruuveista. En ole ainakaan omilla ruuveillani mitään käsiä huomannut. Onko olemassa joku taho joka määrittelee, kumpi kätisiä kädelliset ruuvit ovat. Mistä tuollaisia saa?

    • Siipimuttereitako

      Aloittaja kätisistä puhuessaan lienee asiansa sotkenut lentokoneiden siivissä ennen wanhaan käytetyihin siipimuttereihin.
      Nykyäänhän sielläkin käytetään pitkälti ainakin etupäässä niittejä.

      • yksisiipiset

        Yksisiipiset siipimutterit olivatkin rrautaa, siinä aerodynaaminen lukitus syntyi koneen ollessa liikkeessä, ja yksisiipisen siipimutterin siipi toimi ikäänkuin peräsimenä, estäen mutterin pyörinnänn. Pyörremyrskyn jälkeen olikin puuhaa tarkastaa kaikkien siipimutterien kireys.
        Mariaanien haudasta löytyy aloittajan tarkoittama syvin etelä ja alussa esitetyn ongelman minimoimiseksi kriittinen vyöhyke onkin turvallisinta läpäistä pohjasukelluksissa, eli mahdollisimman läheltä maapallon massakeskipistettä.
        Onnea matkaan, tarvitset pitkän periskoopin väyläviittojen katseluun.


      • Suppomartti
        yksisiipiset kirjoitti:

        Yksisiipiset siipimutterit olivatkin rrautaa, siinä aerodynaaminen lukitus syntyi koneen ollessa liikkeessä, ja yksisiipisen siipimutterin siipi toimi ikäänkuin peräsimenä, estäen mutterin pyörinnänn. Pyörremyrskyn jälkeen olikin puuhaa tarkastaa kaikkien siipimutterien kireys.
        Mariaanien haudasta löytyy aloittajan tarkoittama syvin etelä ja alussa esitetyn ongelman minimoimiseksi kriittinen vyöhyke onkin turvallisinta läpäistä pohjasukelluksissa, eli mahdollisimman läheltä maapallon massakeskipistettä.
        Onnea matkaan, tarvitset pitkän periskoopin väyläviittojen katseluun.

        Mariaaneilla (joita kiertelin 25 vuotta soolona ennen paluutani Ahvenanmaan ulapoille) on syytä muistaa myös väylien ahtaus. Vaikka vettä on alaspäin paljon, väistämissäännöt ovat silti nimenomaan ahtaan väylän sääntöjä. Ahtaus johtuu sekin coriolis-voimasta, joka pyrkii väyläalueella kiertämään veneitä toisiaan kohti.


      • tarkeismus

        "Nykyäänhän sielläkin käytetään pitkälti ainakin etupäässä niittejä."

        Niin etupäässä, mutta mites takapäässä?


      • segelnsiegen

        Tuo oli tärkeä jatkokysymys! Saksalainen lentokoneinsinööri Junkers oli kehitellessään Ju87-Stuka konetta havainnut, että se niitti joka kesti etupäässä, saattoi irrota takapäässä!
        Sodan aikana kehitystyö oli kuitenkin nopeaa ja niin syntyi uusi niitti, joka kesti hyvin, myös perässä. Sille annettiin nimi Arschloch.


      • VoiMikäAsiaintuntemus
        segelnsiegen kirjoitti:

        Tuo oli tärkeä jatkokysymys! Saksalainen lentokoneinsinööri Junkers oli kehitellessään Ju87-Stuka konetta havainnut, että se niitti joka kesti etupäässä, saattoi irrota takapäässä!
        Sodan aikana kehitystyö oli kuitenkin nopeaa ja niin syntyi uusi niitti, joka kesti hyvin, myös perässä. Sille annettiin nimi Arschloch.

        Arschloch, -siinäpä tähän saumaan käypä niitti.


    • Tärkeintähän on tietysti seurata SSB-radiolla muiden seilaajien jakamia ruuvinkiertymätietoja :)

    • k.._.._

      En minä olisi huolissani noista ruuveista. Muttereista kylläkin, mikäli maksetut veneen huollot on jotenkin etenkehaten tilattu. Tai maksettu.

      Mutta asiaan. Joku väitti, että vessanpötössä vesi kiertää Linjan toisella ja toisella puolella eri suuntaan. Ei pidä paikkaansa. Kiertosuunta riippuu vain ja ainoastaan pytyn tehneen firman inssinöörin piirustamasta veden kierteen suunnitelmasta astiassa.

      Sen sijaan rauhallisempi veden lasku, esim. kylpyammeen poistoreijässä antaa täsmällisen vihjeen merkintälaskua varten. Kiertosuunta vaihtuu Linjalla. Tätä tietoa on kauan käytetty varmistamaan sekstanttihavaintoja.

      • Rihlat

        Niin mutta WC-pyntyssä onkin paikallisen vesistön kiertosuuntaan väännetty rihlat jotta sisältö sujuvasti turbo-boostautuisi muun vesistön sekään. Jos sellaista yrittää käytellä ekvaattorin eteläpuolella niin luultavasti sekoittuminen jopa tehostuu, mutta ns flushback saattaa yllättää.


      • lekajaheka
        Rihlat kirjoitti:

        Niin mutta WC-pyntyssä onkin paikallisen vesistön kiertosuuntaan väännetty rihlat jotta sisältö sujuvasti turbo-boostautuisi muun vesistön sekään. Jos sellaista yrittää käytellä ekvaattorin eteläpuolella niin luultavasti sekoittuminen jopa tehostuu, mutta ns flushback saattaa yllättää.

        Tähän on pakko kommentoida, koska vastaavaan tilanteeseen usein joutuu, eli silloin kun on tavoite on X ja siihen tehdään asiaan kuuluvat suunnitelmat ja toteutus, niin käytännössä kuitenkin jos joudutaan vaihtoehtoiseen tilanteeseen, niin lopputulos ei olekkaan parempi vaan entistä negatiivisempi. Kysymyksessä on ns.herkshaimerin reaktio.

        Tämä ei suoranaisesti liittynyt aiheeseen mutta näin kuriositeettina mainitsin.


    • Veneeriset_veneet

      En ole gynekologi, mutta voin vilkaista.

      Ainakin naisilta tuppaa kierukka putoamaan ekvaattorin ylityksen jälkeen.

      • V.._..l

        Et ole kynekologi, mutta et ole myöskään paattimies, tanssimiehestä puhumattakaan.

        Jos kierukka tipahtaa, niin vain ja ainoastaan, kun valssia lattialla pyöritään liian pitkään väärään suuntaan.


    • alpojavero

      Toteutuuko ruuvienlöystyminen vaikka niistä olisi maksettu ALV 24%

      • suhteen_

        Ruuvit löystyvät vain 24%.


      • Armonlisäverho
        suhteen_ kirjoitti:

        Ruuvit löystyvät vain 24%.

        Oletko varma, että ruuvien löystyminen korreloi suoraan prosentteina maksetun ALV.n suhteen? Jos tuo on totta niin silloinhan kannattaisi perustaa firma tai ottaa vaikka tmi.niin alvin saisi vähentää ostoksesta.


    • tosiseilori

      Kyllä meidän emännällä ruuvit löystyvät 100% joka kerta kun jumalainen Neptunus valtaa ekvaattorin

      • vesilasireilori

        Minun emännällä ei ole enää mitään mikä löystyisi.


      • ou_mai_kad
        vesilasireilori kirjoitti:

        Minun emännällä ei ole enää mitään mikä löystyisi.

        siis ei mitään - nenäreijätkin? mitä olet oikein touhunu


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ammuskelu Härmän häjyissä

      Onko jollain enempää tietoa?
      Seinäjoki
      76
      2894
    2. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      11
      2025
    3. Keksin sinulle tänään uuden lempinimen

      Olet kisu-muija. Mitäs tykkäät älynväläyxestäni?
      Ikävä
      79
      1628
    4. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      152
      1471
    5. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      313
      1436
    6. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      121
      1222
    7. Oiskohan se aika

      Selvittää pää vihdoin ja viimein. Minun kaivattu ei todellakaan käy täällä ja piste. Ei ole mitään järkeä enää tuhlata t
      Ikävä
      5
      1219
    8. Onko jotain sanottavaa vielä, nyt voi kertoa

      Poistun kohta täältä ja unohdan ajatuksen naimisiin menosta. Mieheltä
      Ikävä
      29
      1139
    9. Siis oikeasti S... En ymmärrä...

      Oletko se sinä joka täällä kaipailee? Kaikki täsmää.
      Ikävä
      20
      1123
    10. Mää oikeasti vielä kuolen

      Tämän tilanteen takia. Minä tosissani yritin ja tiedän että tämä tilanne sattuu sinuunkin. Molemmat taidetaan olla niin
      Ikävä
      45
      1067
    Aihe