Helsinkis olis tyhjänä 30000 asuntoa

asuntoministeriööö

Miksi näitä ei voi vuokrata kun on niin paljon vapaana vai onko nämä niitä valtion sijoitus asuntoja mihin on saatu kaikki tuet verovaroilla pohjoisesta ajettu betoni elementit jne

10

85

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kohtuullista

      Sillä turvataan vuokran tasoa ettei tavan kansalainen pääse vaurastuu pidetään vuokrahinta tarkoituksella korkealla pyydetään esim puolet liikaa mikä kuuluu 20e neliö vois olla 8 e .

    • OnSeNiinVäärin

      Jaa-a, herää kysymys että mitäköhän tuo "tyhjänä" takoittaa ja kuka tällaista väittää. Tiedon antajalla on usein myös oma tarkoitusperänsä, joten emme voi "tietää" onko asuntoja tyhjillään kenties 10.000, 30.000 tai 50.000 ...

      Mutta miksi asuntoja on tyhjillään? Alla muutama yht'äkkiä keksimäni syytä, ihan satunnaisessa järjestyksessä. Saa parantaa listaa.

      Eräällä isolla vuokranantajalla on lukemani mukaan 70.000 asuntoa pääkaupunkiseudulla. Niistä on koko ajan n. 3% ilman asukasta ihan normaalin vuokralaisten vaihtumisen takia. Tekee yli 2.000 asuntoa.

      Asunnon myyminen kestää nykyään kuukausikaupalla, jos on ollut jo mahdollisuus muuttaa uuteen asuntoon, on se vanha tyhjänä. Vuokralaista ei myynnin kannalta ole hyvä ottaa.

      Monella voi asia olla niin hassusti että kaupungissa ollaan viikolla töissä ja yöpymisiä varten on siellä joku pieni asunto. Viikonloput asutaan sitten kotona jossakin muualla.

      Paljonkohan niitä piilokonttoreita on nykyään?

      Perikuntien asuntoja on ilman asukkaita kun ei ole ehditty tai haluttu tyhjentää ja myydä vuosikymmenien aikana rakkaaksi tullutta paikkaa. Näitä varmaan pidetään myös suvun kaupunkiasuntoina. Onhan Helsingissä ihan yksityisin voimin museoituja liikehuoneistojakin, kuten se hattukauppa.

      Ja sitten on ne sijoitusasunnot. Moni voi kokea vuokraamisen riskiksi, ja laskee tarkkaan kannattaako ottaa kantaakseen asunnon kulumisen ja tärveltymisen kustannukset joista saa melko vaatimattoman korvauksen kaikkien verojen jälkeen.

      Sitten on tietty vielä ne koijarit jotka majoittavat paperittomia pakolaisia hyvästä hinnasta ja "riittävällä tiheydellä".

      Airbnb ja vastaavat vaikuttaa myös, Airbnb näkyy ilmoittavan että Helsingissä on 300 asuntoa vuokrattavana, mikäköhän määrä mahtaa olla? Näittenkin joukossa on taatusti "tyhjiä" asuntoja.

      Niin ja onhan niitä taloja tietty remontissakin, kynnelle kykenevät muuttavat alta pois. Kokonaisia vuokratalojakin pannaan kerralla remonttiin. Ja ompa niitä kuuleman mukaan uusia, myymättömiäkin asuntoja siellä täällä.

      Tässähän näitä syitä, jäikö vielä joku asunto ihan asutuksikin?

    • tiukempilinja

      Jos ja kun seuraavaksi lähden noin vuodeksi ulkomaille niin en todellakaan uskalla vuokrata asuntoani kellekään tuntemattomalle. Olen niin monta tarinaa kuullut huonoista vuokralaisista että jo pelkästään sen takia pidän asuntoni ennemmin tyhjänä. Kalliiksi se tulee jos vuokralainen rikkoo paikat tai ei maksa vuokria ja joutuu sitten oikeusteitse tappelemaan rikolliset ulos asunnosta. Nykyinen laki vielä suosii vuokralaisia eikä huonoa vuokralaista saa helposti pois.
      Syitä on paljon, miksi asuntoja on tyhjillään, olisko peiliin katsomisen aika. Nyky nuoret jotka eivät osaa edes korjata irronnutta kaapin kahvaa tai tarkistaa pesukoneen liitännät tai mitään muutakaan kun äitee on aina kaiken tehnyt.
      Vuokralaiset täytyy saada vastuuseen kaiketa aiheuttamasta haitasta tai vuokranmaksun laiminlyönnistä. Jos vuokra on maksamatta kuukauden niin sen jälkeen on viikko aikaa muuttaa pois.
      Nyt näitä vuokralaisia paapotaan samoin kuin hyvinvointipakolaisia.

    • sdadsadfawedfdsg

      Se nyt vaan on kannattavaa bisnestä kaikille vuokranantajille: pidetään markkinoilla kysyntää alittava määrä asuntoja ja kas, vuokraa voi pyytää niin paljon kuin sielu sietää. Jos kaikki tyhjät kämpät tuupattaisiin markkinoille, tarjonta ylittäisi kysynnän ja vuokrataso auttamattomasti laskisi - ainakin huonotasoisissa läävissä!

    • tappiolla

      Nyt keskustellaan Helsingin tilanteesta, jossa luulisi vuokralaisia riittävän. Muualla maassa vuokralaisia ei ole joka asuntoon ja asuntoja on vapaana.
      Vuokranantajan täytyy tässäkin tilanteessa harkita, että ottaako vuokralaiseksi maksuvaikeuksissa olevaa, tai muuten kysymyksiä herättävää tarjokasta.

      Oman miettimisensä aiheuttaa taloyhtiö, jossa vuokrattava asunto sijaitsee. Vanha kerros- tai rivitalo, remontteja ei ole tehty ja kuntokartoituksen mukaan remontit tulisivat maksamaan melkoisesti. Jos tällaisessa taloyhtiössä jotakin remontoidaan, niin yhtiövastike nousee ja vuokraa ei välttämättä voi nostaa vastaavasti. Tulee tilanteita, että asuntoa ei kannata vuokrata. Tuotto saattaa jäädä olemattomaksi riskeihin verrattuna.

      • fgrdhtdresdwa

        No nuo vuokrankorotuksetkin voi räätälöidä sopimuskohtaisesti, kyllä esimerkiksi VVO ja muut vastaavat pystyy nostamaan vuokriansa tuosta vaan "kulujen noustessa".


    • suora_vastaus

      Niitä asuntoja, joita tahallisesti pidetään tyhjillään, on ilmeisesti myös rahallisesti edullista pitää tyhjillään.

      • vuokranantaja

        Jos on kyseessä hyväkuntoinen asunto ja yhtiövastike on pieni, taloyhtiössä ei ole isoja remontteja suunnitteilla tai ne on tehty, asunto on velaton - siinä tapauksessa on parempi pitää tyhjillään.
        Miksi antaa vuokralaisen "tuhota" hyvä asunto. Pahimmassa tapauksessa vuokrat jäävät maksamatta, vuokralaista ei saa häädettyä, iso remontti tehtävä ja maksaa paljon. Lukot on vaihdettava, siis mieletön työ vuokratuottoon verrattuna. Niin , ne verotkin pitää maksaa.

        Hyväkuntoisen asunnon saa myytyä tarvittaessa, mutta vuokralaisten jäljiltä asunto on yleensä remontoitava ja jälleen tulee kuluja.


      • vuokraloiset_paskoo

        Jep, nykyään on muotia lusmuilla vuokranmaksusta ja/tai pistää kämppä "täysremonttiin".

        Vaikkei tällaista tuholaista kohdalle osuisikaan, niin kyllä vaan kummasti tuntuu asunnot kuluvan nopeammin vuokralaisten käsissä. Niillä rehellisilläkin kun on usein asenteena "ei penniäkään kiinni". Tai ei vaan osata ajatella syitä ja seurauksia... HYVIN yleinen kysymys näyttää olevan, miten saa parketista pois jäljen, joka syntyi kun vuotava roskapussi "unohtui" pariksi päiväksi ovipieleen. Vuokralaiset kuvittelevat, että roskapussi kasvattaa ajan mittaan jalat ja kävelee itsekseen jätekatokseen!

        Yksi tuttu hommasi aikoinaan pienen kaupunkiasunnon uudesta talosta. Sille ei sitten tullutkaan etukäteen ennakoitua käyttötarvetta -> asunto vuodeksi vuokralle jollekin puolitutulle/etäiselle sukulaiselle. Tulos: 1 kosteusjälki parketissa, OH seinään porattu ziljoona reikää (jotain halpoja hyllyjä ripusteltu) yms. kulumaa -> asunto sen näköinen, kuin siinä olisi asuttu useampikin vuosi. Taisi hinnastakin lähteä sen verran pois (täysin iskemättömään verrattuna), että halvemmaksi olisi tullut pitää kämppä tyhjillään!

        Tämän ja muiden asuntojen vuokraukseen sekaantuneiden tuttujen kokemusten (vuokranmaksu "unohtuu" silloin & tällöin ja sitten leikitään vaikeasti tavoitettavaa) vuoksi päätin itse olla hankkimatta sijoitusasuntoa, vaikka saumaa moiseen olisi perintorahojen vuoksi ollut. Kannattavin bisnes olisi vissiin hankkia joku mahd. halpa=huonokuntoinen läävä ja siihen joku alkkis sossun maksulapulla. Vaan ei näiden alkkisten hyysäämiseen sekaantuminen oikein viehätä näin veronmaksajan näkökulmasta. Hyväkuntoiseen kämppään taas olisi pitänyt ottaa lainaa päälle ja sitten olisikin saanut jännittää, osuuko kohdalle yksi näistä vuokranmaksusta lusmuajista vaiko peräti kämpän paskoja.

        Tätä menoa ei asuntoja pian vuokraa kuin isot sijoittajat, joilla on tarpeeksi kantokykyä näiden korjausten suhteen (rahathan puristetaan muilta vuokralaisilta) lakimiesarmeija vuokranperintää varmistamassa.

        Pitäisi vähintäänkin saada käyttöön

        - 12 kk vuokraa vastaava vuokravakuus (2 kk ei riitä mihinkään, kun vuokranmaksu ensin takkuaa, sitten pitää hakea häätö, tehdä remppaa ja etsiä uusi vuokraloinen)

        - 1000 € pantti kerrostalojen ns. emännänavaimille, joita vuokraloiset pöllii/luovuttaa kavereilleen ja käy (pois muutettuaan) silloin & tällöin putsaamassa verkkokomeroita

        Huom. todelliset kustannukset ovat useamman tonnin, jos yhteistilojen lukot joudutaan "hukatun" avaimen vuoksi sarjoittamaan uudelleen.


      • vuokranantaja

        Etenkin pääkaupunkiseudulla häkkikomerot putsataan ja avaimia joutuu sarjoittamaan - kaikki maksaa. "Hyvät" vuokralaiset ovat harvassa ja heistä kannattaa pitää kiinni. Avaimia katoaa niin paljon, että ei voi kuin ihmetellä. Uusin ilmiö mihin olen törmännyt, että palovaroittimet katoavat. Yksi vuokralainen vei mukanaan liesituulettimesta ilmanohjauspeltin! Vaatteiden tuuletusteline parvekkelta oli jo pakattu mukaan, mutta ihmeteltyäni asiaa, se ilmestyi takaisin - nurinpäin asennettuna.

        Pieniä asioita, mutta eivät lisää luottamusta vuokralaisiin. Laittaa miettimään useampaan kertaan, että kannattaako hommaan ryhtyä. Tulevaisuudessa nämä vanhat kerrostalot saattavat todellakin olla vuokrataloja. Maahanmuuttajien asuttamia ja yhteiskunta maksaa vuokrat. Remontteja ei kannata tehdä, kuin aivan välttämätön tupakansavun olevan vallitseva hajuste.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2670
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      93
      1987
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      40
      1518
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      272
      1048
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      68
      946
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      891
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      870
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      864
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      775
    Aihe