Kylmiä faktoja vuokratilastoista

Tällä palstalla, kuten myös lehdissä, kirjoitellaan usein vuokrien nuosseen. Kuitenkin yksityisellä sektorilla vuokrat ovat esimerkiksi Helsingin kantakaupungissa laskussa.

Tilastokeskuksen myyntihintatilastot kertovat absoluuttisen faktan, ne perustuvat verottajan varainsiiroveroilmoituksista kerättyihin tietoihin. Vuokratilastot taas kertovat käytännössä pelkästään kunnallisten toimijoiden ja VVO:n sekä SATON vuokrista. Ykstyisiä vuokria siinä huomioidaan sen verran kun puhelinhaastatteluilla saadaan kerättyä tietoa.

Kunnallisella puolella toimitaan lakisääteisesti omakustannusperiaatteella, vuokralainen maksaa sen mitä rakennuksen ylläpito maksaa lisättynä pääomakulujen kuolettamiskustannuksilla. Kunnallinen vuokrayhtiö ei saa tehdä voittoa, eikä myöskään tappiota. Tämän johdosta niissä siirretään peruskorjauskustannukset suoraan vuokriin, mikä tietenkin näkyy näennäisenä vuokrannousuna (ja SATO nyt muuten vaan ryöstää ihmisiä ylisuurilla vuokrilla, ainakin pk-seudulla heidän vuokrat ovat 30 % kovemmat kuin yksityisellä puolella).

Yksityisellä puolella kysynnän ja tarjonnan laki määrittelee vuokratason uusissa sopimuksissa. Omasta kokemuksesta voin kertoa, että tällä hetkellä ainakin Helsingin kantakaupungissa vuokrataso on laskussa (yksiön vuokra 750 edellisellä vuokralaisella, uusi löytyi 700 € vuokralla. Kaksio 1.000 € edellisellä vuokralaisella, uusi löytyi 950 € vuokralla jne). Vanhoissa sopimuksissa vuokrat taas pysyvät pääosin ennallaan, suurin osa niistä kun ovat sidottuna elinkustannusindeksiin, joka on negatiivinen tällä hetkellä (eli vuokra pysyy ennallaan tai laskee riippuen vuokrasopimuksen sanamuodoista). Taloyhtiön peruskorjaukset eivät yksityisellä puolella vaikuta vuokratasoon, tai saattaahan putkirempatun huoneiston uusi kylppäri auttaa löytämään vuokralaisen, joka maksaa pari kymppiä enemmän kun ennen remppaa, tosin silläkin tahdilla menee vuosia ennen kun remontin aiheuttamat tyhjät kuukaudet on kuoletettu.

Eli yhteenvetona. Vuokrat ovat kunnallisella puolella näennäisessä nousussa peruskorjausten vuoksi, yksityisellä puolella laskussa. Tilastot huomioivat kuitenkin lähinnä julkisen puolen vuokrat, mikä aiheuttaa virheen kokonaiskuvan kannalta.

P.S. Yksityisellä puolella asumiskulut vuokralla ovat ainakin pk-seudulla aina satoja euroja edullisemmat kuukaudessa kuin pitkälläkin laina-ajalla ostetussa omistusasunnossa. Kaikki puheet vuokralaisen maksamista kuukausikuluista joiden jälkeen jää vielä voittoa ovat tietämättömien vasureiden p'''anjauhantaa. Velattomassa sijoitusasunnossa voittoa tietenkin tulee, riippuenkuitenkin yhtiössä tehtävistä peruskorjauksista ja niiden kustannuksista (jotka tietenkin jäävät yksin vuokranantajan maksettaviksi).

5

66

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kmkmn

      Samaa olen huomannut Helsingin ulkopuolella. Vuokraa pitää tiputtaa jopa 50e/kk, että löytyy vuokralainen.

      Pitää laittaa selkeä 10e vuokrankototus joka vuosi.

    • Katse.as.hinnoissa

      Vuokrat lähtivät nousuun kun VVO ja Sato alkoivat remontoida vuokra-asuntojaan sekä asuntorahastot rakennuttivat paljon uusia vuokrataloja. Vanhoja vuokrataloja on jouduttu purkamaa. Hintasääntely poisto nosti myös vuokria merkittävästi.

      Käyrästä huomaa kun v2012 vuokrahinnat alkoivat nousta kuluttajahintoja enemmän.

      http://tilastokeskus.fi/til/asvu/2015/03/asvu_2015_03_2015-11-06_tie_001_fi.html

      Helsingissä vuokra-asuntosijoittajan tuotto on maan heikoin.

      Saton enemmistö myytiin Ruotsalaisille sijoittajille. Nähtäväksi jää alkavatko he myymään asuntoja vai pysyvätkö vuokrayhtiönä.

      Pääkaupunkiseudulla nyt yli 3800 vuokra-asuntoa tarjolla Oikotiellä, onko se paljon historiallisesti Välittäjä_LKV?

      • En ole seurannut vuokra-asuntotarjontaa kovinkaan aktiivisesti koko Helsingin alueella, eli siihen en osaa ottaa kantaa. Sen sijaan alueilla joita seuraan on yli puolikin vuotta tyhjillään olleita kaksioita, ja niiden kuukausivuokrapyyntö on 1.200-1.600 €/kk, itsellä saman kokoisista toteutumat alle 1.000 €/kk. Eli omistajilla ei ole mitään hajua asuntonsa oikeasta markkinavuokrasta.


    • Jos kämpän ostaa 100% lainalla, on kuluiksi laskettava lainanhoitokulut (kuukausimaksut korot perustamiskulut) ja vastikkeet. Lainanlyhennykset ovat sijoituksia, eivät kuluja.

      Jos vuokra on enemmän kuin lainanhoitokulut, niin kyllähän siinä vuokralainen maksaa joka kuukausi isännän taskuun rahaa. Ja kas kummaa, näinhän siinä useimmiten käy.

      Eri asia tietysti on, jos joku on kuvitellut, että käytettävän rahan määrä alkaa maagisesti kasvamaan heti, jos alkaa sijoittamaan osan tuloistaan kuukausittain. Pitkällä aikavälillä näin luultavasti käy, mutta lyhyellä aikavälillä sijoitukset syövät kulutusvarallisuutta.

      • Katse.as.hinnoissa

        Sijoitusasunnon absoluuttisen tuoton sijoittaja pystyy laskemaan vasta sitten kun asunto on myyty. Kustannuksiin on vielä lisättävä remontit siltä ajalta kun on omistanut asuntoa.

        Vuokraturva on tehnyt laskelmia vuokratuotoista. Helsingissä he sanovat vuokratuoton olevan heikoin. Helsingin huonoa vuokratuottoa ja sijoittajien intoa ostaa asunto sieltä voi ihmetellä, ilmeisesti he uskovat asuntojen hintojen jatkuvaan nousuun ja tyytyvät siihen kun saavat voiton vasta myydessään asunnon.

        Jos hinnat alkavatkin laskea sijoittajan velkavipu vaihtaa suuntaa ja pankki alkaa huolestumaan vakuuksista. Pahimmassa tapauksessa pankki vaatii asunnon myyntiä kun markkinahinta alittaa vakuusarvon.

        Sijoittajien myyntipaniikki voi laskea asuntojen hintoja merkittävästi. 90-luvun alun laman tilanne voi toistua, pankit saivat silloin suuret asuntoluottotappiot kun ylihintaa asunnoissa oli peräti 50%.

        100% rahoitusta sijoittajille pankit eivät enää anna ja sijoitusluottojen korkomarginaali on korkea. Asuntosijoittamisen suosio on alkanut hiipumaan, esimerkiksi Oravan suunnattu anti ammattisijoittajille epäonnistui.

        Eräs asuntosijoitusyhtiö Oulussa meni juuri konkurssiin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      390
      3877
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      135
      2710
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      129
      1877
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1320
    5. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      51
      1202
    6. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      172
      1199
    7. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      74
      1180
    8. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      64
      1125
    9. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      51
      952
    10. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      291
      940
    Aihe