YK:lle esitetään lievennyksiä huumepolitiikkaan

123Perkele321

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/169754-voimakas-viesti-maailmalle-lopetetaan-huumeiden-kayton-kriminalisointi

Alkuperäinen Ilona Szabó de Carvalhon kirjoitus:
http://www.weforum.org/agenda/2016/01/the-war-on-drugs-has-failed-now-what

Epävirallinen, vapaamuotoinen käännös Carvalhon kirjoituksesta:

SOTA HUUMEITA VASTAAN ON EPÄONNISTUNUT, MITÄ NYT?

Latinalainen Amerikka on maailman väkivaltaisin alue. Siellä sijaitsee kymmenesosa maailman väestöstä -ja yli kolmasosa maailman henkirikosista. Brasilia, alueellinen tarmonpesä, johtaa kansaivälisiä tilastoja lähes 60,000:lla vuosittaisella murhalla. Kolumbia, El Salvador, Honduras, Meksiko ja Venezuela ovat turvattomimpia maita koko planeetalla. On arvioitu että vähintään puolet väkivaltaisista kuolemantapauksista ovat huumeisiin liittyviä.

Huumesota ei edistä ennätyskorkeita väkivaltatilastoja ainoastaan Latinalaisessa Amerikassa, vaan myös Yhdysvalloissa, Euroopassa, Afrikassa ja Aasiassa. Kun hallitukset alkoivat kriminalisoimaan huumeiden tuottajia, pieniä jälleenmyyjiä ja käyttäjiä, alkoivat ihmisoikeusloukkaukset kasvamaan ylöspäin. Monet maat kokivat huomattavaa kasvua vankien määrissä. Samaan aikaan, järjestäytyneitten rikollisryhmien voitot jatkoivat kasvuaan 320 miljardiin dollariin vuodessa, ja niiden mahdollisuudet lahjoa politikkoja, poliiseja ja tuomareita kasvoi.

Nykyään lähes jokainen on sitä mieltä että sota huumeita vastaan on ollut mahtava epäonnistuminen kaikilla mittareilla mitattuna. Richard Branson, Global Commission on Drug Policyn jäsen, on sanonut että jos huumesota olisi yritys, hän olisi lakkauttanut sen jo 40 vuotta sitten. Jopa YK:n Office for Drugs and Crime (UNODC) julkisesti myöntää että Totuudenmukainen termi on "hyödytön" ja on tutkimassa tasapainoisempaa lähestymistapaa joka ottaisi huomioon lainvalvonnan ja haittojen vähentämisen, laittaen terveyden ja turvallisuuden etusijalle sekä dekriminalisoisi huumeiden käytön.

Huono uutinen on, että on vieläkin hallituksia jotka uskovat että huumeiden kieltolaki on mahdollinen. He edelleen vaativat jatkamaan virheellistä sotaa jonka presidentti Nixon aloitti 1970-luvun alkupuolella. He ripustautuvat aikansa eläneisiin ideoihin. He luottavat edemmän ideologiaan kuin todisteihin. Jotkut vain eivät välitä järjettömän huumepolitiikan aiheuttamista haitoista.

Tässä on kolme esimerkkiä kuinka huumesota ei ole päässyt tavoitteisiinsa.

Ensinnäkin, huumesota ei ole onnistunut vähentämään laittomien päihteiden tarjontaa kansaivälisillä markkinoilla. Myrkyttämisellä, hävittämisellä ja viljelmien korvaus-ohjelmilla ei ole ollut juuri lainkaan vaikutusta kokaiinin, heroiinin tai marihuanan kokonaistuotantoon. Huolimatta Yhdysvaltojen ja muiden massiivisista sijoituksista Boliviaan, Kolumbiaan ja Peruun - maihin jotka tuottavat lähes 100% kokaiinista - Kokapensaan viljely on pysynyt samalla tasolla yli vuosikymmenen. Jos jotain saatiin aikaan, niin köyhien yhteisöjen ja farmarien elämästä tehtiin kurjempaa.

Toiseksi, Huumeidenvastainen politiikka ei ole myöskään pystynyt estämään huumeiden kuljetusta Latinalaisesta Amerikasta Pohjois-Amerikan ja euroopan markkinoille. Noin 90% Yhdysvalloissa käytetystä kokaiinista tulee Kolumbiasta, kun 90% Eurooppalaisten käyttämästä kokaiinista tulee Perusta. Käytännössä kaikki lähetykset kulkevat Keski-Amerikan, Karibian ja Etelä-Amerikan kautta. Toiminta ei ole pelkästään jatkunut entiseen tapaan, vaan se on lisännyt korruptiota poliitikoissa, tullivirkailijoissa ja poliiseissa sekä laajentanut väkivaltaa ja lisännyt kulutusta kauttakulkumaissa.

10

260

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 123Perkele321

      Kolmanneksi, huumesota on ollut täydellinen katastrofi mitä tulee kysynnän vähentämiseen. Vuonna 2013, arveltiin että ikäluokassa 15-64 vuotta on 246 miljoonaa ihmistä jotka ovat käyttäneet laitonta päihdettä vuoden sisällä. Tämä edustaa kasvua, ei laskua, edellisiin vuosiin. Kulutus on kasvanut erityisen dramaattisesti Latinalaisessa Amerikassa. Täysraittiuteen perustuvilla ohjelmilla ei ole vaikutusta käyttäjä määriin. Samaan aikaan, henkiä pelastavia lääkkeitä kontrolloidaan raskaasti.

      Hyvä uutinen on että, on monia keinoja kääntää asiat ympäri. Vuodesta 2011 lähtien, Global Commission on Drug Policy on auttanut hallituksia, yrityksiä ja kansalaisjärjestöjä tunnistamaan erilaisia vaihtoehtoja huumeiden kieltolaille. Brasilian entisen presidentin, Fernando Henrique Cardoson johtamana, komissio on julkaissut vaikutusvaltaisia raportteja, aloittanut kansaivälisen kampanjan muutoksen puolesta ja vedonnut istuviin päättäjiin ympäri maailman. komissio tulee vetoamaan vuonna 2016 pidettävään erityisyleiskokoukseen (UNGASS), kehittämään toimivampia ja humaanisempia lähestymistapoja kansainväliseen huumepolitiikkaan.

      Mitä komissio on ehdottamassa? Perusajatuksena, kaikki 23 komission jäsentä uskovat että vallitseva tila ei ole hyväksyttävä eikä kestävä. Kansainvälinen huumeiden kieltolaki ei ole pelkästään epäonnistunut hävittämään huumeiden tuotantoa ja kulutusta, jotka olivat alkuperäiset - kirjatut - tavoitteet, se on myös luonut hälyttäviä sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia. Jäsenet ovat myös toiveikkaita koska huumepolitiikka muuttuu ympäri maailman. Monet hallitukset ovat jo hyväksyneet innovatiivisia ja tehokkaita keinoja huumeiden aiheuttamien sosiaalisten ja terveydellisten haittojen vähentämiseen.

      Global Commission on Drug Policy tekee muutaman perustason ehdotuksen UNGASS:lle. Niillä kaikilla on tarkoitus saada aikaan se mitä alkuperäiset huumesopimukset vaativat - laittaa ihmisten terveys, yhteisön turvallisuus ja ihmisoikeudet etusijalle. Pääsuositukset ovat yksinkertaisia ja perustuvat siihen mikä toimii:

      - Panostakaa tuloksiin ja todisteisiin pohjautuvaan ehkäisemiseen, joitoon ja haittojen vähentämiseen, rakentakaa huumepolitiikka tämän päälle.

      - Taatkaa kansalaisille tasapuolinen välttämättömien lääkkeiden saanti joka ehkäisee tarpeetonta kipua ja kärsimystä.

      - Lopettakaa huumeiden kriminalisointi henkilökohtaisen käytön osalta ja käyttäjien vangitseminen.

      - Luopukaa kuolemanrangaistuksesta huumeisiin liittyvissä rikoksissa; ohjatkaa lainvalvontaa pois ei-väkivaltaisista huumekaupan osapuolista ja keskittykää taistelemaan väkivaltaa, korruptiota ja järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

      - Tasapainottakaa painostavaa politiikkaa pois satojen tuhoamisesta ja viljelijöiden pidättämisestä yhteisöjen kehittämiseen.

      - Valtuuttakaa Maailman terveysjärjestö (WHO) tarkistamaan huumeiden vaarallisuusluokitus tutkimustiedon pohjalta.

      Nämä pääkohdat muodostavat asialistan perusteet UNGASS:lle. Siirtyminen kohti kontrolloituja huumemarkkinoita on väistämätön. Ainoastaan asettamalla hallitukset takaisin valtaan voidaan järjestäytyneet rikollisryhmät tehdä voimattomiksi ja niihin liittyvää korruptiota ja väkivaltaa vähentää.

      Kirjoittaja: Ilona Szabó de Carvalho, Brasilian Igarapé-instituutin toiminnanjohtaja ja Global Commission on Drug Policy sihteeristön johtava koordinaattori.
      Voit katsoa hänen TED-esiintymisensä täältä: http://www.ted.com/talks/ilona_szabo_de_carvalho_4_lessons_i_learned_from_taking_a_stand_against_drugs_and_gun_violence
      Hän ottaa osaa vuosittaiseen Maailman talousfoorumiin Davosissa.

    • ääslinger

      Jokainen vähänkään järkevä näkee huumesodan mielettömyyden. Fiasko ja katastrofi ovat sitä parhaiten kuvailevat sanat. Tuolle typeryydelle on korkea aika laittaa stoppi. Tottapuhuen olisi pitänyt laittaa stoppi jo ajat sitten. Kieltolaki on toteutunut rikollisten märkä uni. Odotan koska joku suomalainen politikko osoittaa selkärankaa ja vaatii muutosta kieltolakiin.

    • hujiok

      Tämä aihe saisi olla kansainvälinen politiikka sivulla. Jos vaikka vähän heräisi keskustelua.

    • vuosisadanmatkustaja

      YK:lle saa kuka tahansa esittää mitä tahansa. Ja sen huomaa.

    • sotaonohi
    • 123Perkele321
      • uiyuty

        Todella "terävä" havainto kun saman on nähnyt vuosia. Kieltolaki kun luo vain laittomat markkinat niin tottakai se moninkertaistaa ongelmat. Korruptio jarruttaa laillistumista koska huumekaupasta hyötyvillä on järjettömän paljon rahaa.


    • 123Perkele321

      Hesarissa Kofi Annanin vieraskynäkirjoitus.
      http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1460695157603
      UNGASS2016 kokouksen alla myös Kofi Annan painottaa huumepolitiikan muuttamista rankaisemisesta hoidon tarjoamiseen, nykyinen sota huumeita vastaan on sotaa huumeiden käyttäjiä, siis ihmisiä, vastaan.

    • Kopinpehmustaja

      Minusta voisi olla niin että jos huumausaineiden käytöstä ei sinänsä rangaistaisi, niin huumausaineen vaikutuksen alaisena tehty rikos olisi raskauttavien asianhaarojen vallitessa tehty. Ei siis lieventävien. Eli jos aikoo narkata niin neljän seinän sisällä yksinään sitten.

    • Ketääneikiinnosta

      Niin kauan kun ei voida käyttää laillisesti, niin käytetään laittomasti ja hyväksytään riskit. Huumeitten käyttö ei ole loppunut missään, sillä että ne ovat laittomia. Niitä ostetaan rikollisilta jotka ovat hommanneet niitä myyntiin rikollisuudella. Ilmeisesti se on päättäjien mielestä hyvä juttu se.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      278
      19162
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      86
      3582
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      124
      2255
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      196
      1956
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      142
      1860
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      293
      1610
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1362
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      86
      1298
    9. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      149
      1162
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      242
      1059
    Aihe