Aihe

Fishloverille

Nermal

Heips. Vaihdoit joulukuussa akvaasi sorat hiekaksi, mikä sujui hyvin
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=102&conference=4500000000001097&posting=22000000005815758
Mulla tässä vähän samat suunnitelmissa 100 l akvaan. Minkäs kokoinen sun akva olikaan, vaihdoitko kaikki kerralla? Miten akva alkoi toimimaan tämän jälkeen, tuliko esim. nitriittiongelmia? Entäpä miten kalat tottuivat vaaleampaan pohjaan?

Miten paljon vähintään muuten tuota hiekkaa perus 100 litraseen täytyisi laittaa?

2

191

  Vastaukset

  • terve vaan !
   Hiekanvaihdon sujui mutkitta kun suoritin sen viikottaisen vedenvaihdon yhteydessä.
   Tarkalleen tein näin: (suora kopio akvaariopalstan sivuilta hiekka osiosta)Hiekkapohja
   Hienohiekkainen pohja on helppohoitoinen. Sitä ei tarvitse pöyhiä ja möyhiä säännöllisesti, toisin kuin sorapohjaa, koska kalojen jätökset jäävät hiekan pinnalle. Siitä ne on helppo ohjata virtauksilla suodattimiin tai lapota kevyesti pois. Hiekkapohja ei tukkeudu ja mätäne helposti, toisin kuin joskus kuulee väitettävän. Varmuuden vuoksi voi silti hankkia kierteissarvikotiloita möyhimään ja pitämään pohjaa kunnossa.

   Monet kaivelevat ja tonkivat kalat arvostavat hiekkapohjaa. Varsinkin monnisille hiekkapohja on aivan ehdoton.

   Useimpia kaupallisia kasveille tarkoitettuja pohjalannoitteita ei voi täysin varauksetta käyttää karkeassa sorapohjassa, koska ne saattavat päästä pöllyämään veteen ja aiheuttaa leväongelmia. Hiekkapohjassa ei ole vastaavaa ongelmaa. Myös kasvit viihtyvät keskimäärin paremmin hiekka- kuin sorapohjassa.

   Hiekan voi hankkia akvaariokaupasta, mutta aivan samaa tavaraa eli puhallushiekkaa myydään rautakaupoissakin murto-osahintaan. Hiekan voi toki hakea myös joko hiekkakuopalta tai järven rannalta. Tällöin kannattaa kuitenkin muistaa kysyä maanomistajan lupa, koska hiekanotto ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Tautiriskin vuoksi rantahiekka kannattaa käyttää kuuman suolaveden kautta. Hiekka on soran tavoin syytä pestä ennen kuin sen laittaa akvaarioon. Pesu tapahtuu esim. ämpärissä, jonne laitetaan kerrallaan pieni määrä hiekkaa. Päälle lasketaan ämpäriin vettä ja sekoitellaan. Likainen samea vesi heitetään pois ja lasketaan sankoon uutta vettä tilalle jne. Kun vesi ei enää samennu, hiekka on pesty ja valmista käytettäväksi.

   Soran vaihto hiekaksi
   Vanhan sorapohjan vaihto hiekaksi on suositeltavaa. Imuroi pari päivää ennen pohjanvaihtoa suurimmat irtoroskat pois pohjasoran seasta. Älä puhdista suodattimia, ettei akvaarion koko ns. hyvä bakteerikanta katoa. Itse pohjamateriaalin vaihto voidaan suorittaa normaalin viikottaisen vedenvaihdon yhteydessä. Laske puolet vedestä pois. Jaa allas kahtia kansilasilla tai vastaavalla siten, että kaikki kalat jäävät toiselle puolelle. Vaihda sitten toiselta puolelta sora hiekaksi. Sitten sama toisinpäin. Täytä allas vedellä ja vaihto-operaatio on valmis. Ruoki jonkin aikaa vaihdon jälkeen normaalia maltillisemmin.

   Näin toimimalla asiat sujuvat siis hienosti,nitriitti ongelmia ei ilmennyt.Akvaariossani on 128 l ja sen kokoiseen akvaan meni melkein koko bilteman 25 kilon säkki.
   Itse laitoin hiekkaa niin että etulasista katsottuna sitä oli 4 cm ja takalasista katsottuna 8 cm,näin saadaan hyvä syvyysvaikutelma ja kasveilla pohjaa kasvaa.
   satasen akvaan riittää varmaan joku 18 kiloa hiekkaa.
   Kaloista sen verran että pikkasen ne olivat ihmeissään pohjanvaihdosta,kirsikkabarbit olivat muutaman päivän ajan vaaleahkoja samoin muutkin kalat paitsi piikkisilmät.Ne näyttivät nauttivan uudesta pohjasta suunnattomasti.Nyt vaihdosta onkin kulunut jo tovi ja vallisneriat taustalla rehottavat,rusolehdet ovat tuuheana puskana ison miekkakasvin sivuilla,anubiaksiin pukkaa uutta lehteä ja kukintoa,kapeakeiholehdet rehottavat etualalla ja kantoon kiinnitetyt jaavansaniaiset letkeästi liihottavat suodattimen virrassa.
   Kalat ovat nyt saaneet värinsä takaisin.Vaikka pohja onkin verrattain vaalea niin runsaalla erivärisellä kasvillisuudella saa kivasti piiloja ja varjoja akvaan.
   Muista vaan lisätä pohjaan kierteissarvikotiloita=))

   • Hienoa, että homma sujui noin hyvin. Mulla vaihto menee nyt vielä kyllä keväämmäksi uuden elämäntilanteen myötä, mutta nyt tota hommaa ei ainakaan tartte "pelätä."


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   Kotimaiset julkkisjuorut
   119
   10097
  2. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   Kotimaiset julkkisjuorut
   285
   5209
  3. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   94
   3217
  4. Jättiselvitys: He saivat 100 000 euroa Business Finland tukea

   Jättiselvitys Business Finlandin koronatuista: he saivat 100 000 euroa, yli tuhat peruutti hakemuksensa https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007660
   Maailman menoa
   67
   3166
  5. Onkobmaisasta rikostutkinta päällä?

   Vauva palstalla oli lähipiirin viestit julkaistu mitä siellä täydellisessä pikku perheessä todellisuudessa tapahtuu... Aivan järkyttävää tekstiä jos p
   Kotimaiset julkkisjuorut
   154
   1499