Fishloverille

Nermal

Heips. Vaihdoit joulukuussa akvaasi sorat hiekaksi, mikä sujui hyvin
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=102&conference=4500000000001097&posting=22000000005815758
Mulla tässä vähän samat suunnitelmissa 100 l akvaan. Minkäs kokoinen sun akva olikaan, vaihdoitko kaikki kerralla? Miten akva alkoi toimimaan tämän jälkeen, tuliko esim. nitriittiongelmia? Entäpä miten kalat tottuivat vaaleampaan pohjaan?

Miten paljon vähintään muuten tuota hiekkaa perus 100 litraseen täytyisi laittaa?

2

227

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fishlover

      terve vaan !
      Hiekanvaihdon sujui mutkitta kun suoritin sen viikottaisen vedenvaihdon yhteydessä.
      Tarkalleen tein näin: (suora kopio akvaariopalstan sivuilta hiekka osiosta)Hiekkapohja
      Hienohiekkainen pohja on helppohoitoinen. Sitä ei tarvitse pöyhiä ja möyhiä säännöllisesti, toisin kuin sorapohjaa, koska kalojen jätökset jäävät hiekan pinnalle. Siitä ne on helppo ohjata virtauksilla suodattimiin tai lapota kevyesti pois. Hiekkapohja ei tukkeudu ja mätäne helposti, toisin kuin joskus kuulee väitettävän. Varmuuden vuoksi voi silti hankkia kierteissarvikotiloita möyhimään ja pitämään pohjaa kunnossa.

      Monet kaivelevat ja tonkivat kalat arvostavat hiekkapohjaa. Varsinkin monnisille hiekkapohja on aivan ehdoton.

      Useimpia kaupallisia kasveille tarkoitettuja pohjalannoitteita ei voi täysin varauksetta käyttää karkeassa sorapohjassa, koska ne saattavat päästä pöllyämään veteen ja aiheuttaa leväongelmia. Hiekkapohjassa ei ole vastaavaa ongelmaa. Myös kasvit viihtyvät keskimäärin paremmin hiekka- kuin sorapohjassa.

      Hiekan voi hankkia akvaariokaupasta, mutta aivan samaa tavaraa eli puhallushiekkaa myydään rautakaupoissakin murto-osahintaan. Hiekan voi toki hakea myös joko hiekkakuopalta tai järven rannalta. Tällöin kannattaa kuitenkin muistaa kysyä maanomistajan lupa, koska hiekanotto ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Tautiriskin vuoksi rantahiekka kannattaa käyttää kuuman suolaveden kautta. Hiekka on soran tavoin syytä pestä ennen kuin sen laittaa akvaarioon. Pesu tapahtuu esim. ämpärissä, jonne laitetaan kerrallaan pieni määrä hiekkaa. Päälle lasketaan ämpäriin vettä ja sekoitellaan. Likainen samea vesi heitetään pois ja lasketaan sankoon uutta vettä tilalle jne. Kun vesi ei enää samennu, hiekka on pesty ja valmista käytettäväksi.

      Soran vaihto hiekaksi
      Vanhan sorapohjan vaihto hiekaksi on suositeltavaa. Imuroi pari päivää ennen pohjanvaihtoa suurimmat irtoroskat pois pohjasoran seasta. Älä puhdista suodattimia, ettei akvaarion koko ns. hyvä bakteerikanta katoa. Itse pohjamateriaalin vaihto voidaan suorittaa normaalin viikottaisen vedenvaihdon yhteydessä. Laske puolet vedestä pois. Jaa allas kahtia kansilasilla tai vastaavalla siten, että kaikki kalat jäävät toiselle puolelle. Vaihda sitten toiselta puolelta sora hiekaksi. Sitten sama toisinpäin. Täytä allas vedellä ja vaihto-operaatio on valmis. Ruoki jonkin aikaa vaihdon jälkeen normaalia maltillisemmin.

      Näin toimimalla asiat sujuvat siis hienosti,nitriitti ongelmia ei ilmennyt.Akvaariossani on 128 l ja sen kokoiseen akvaan meni melkein koko bilteman 25 kilon säkki.
      Itse laitoin hiekkaa niin että etulasista katsottuna sitä oli 4 cm ja takalasista katsottuna 8 cm,näin saadaan hyvä syvyysvaikutelma ja kasveilla pohjaa kasvaa.
      satasen akvaan riittää varmaan joku 18 kiloa hiekkaa.
      Kaloista sen verran että pikkasen ne olivat ihmeissään pohjanvaihdosta,kirsikkabarbit olivat muutaman päivän ajan vaaleahkoja samoin muutkin kalat paitsi piikkisilmät.Ne näyttivät nauttivan uudesta pohjasta suunnattomasti.Nyt vaihdosta onkin kulunut jo tovi ja vallisneriat taustalla rehottavat,rusolehdet ovat tuuheana puskana ison miekkakasvin sivuilla,anubiaksiin pukkaa uutta lehteä ja kukintoa,kapeakeiholehdet rehottavat etualalla ja kantoon kiinnitetyt jaavansaniaiset letkeästi liihottavat suodattimen virrassa.
      Kalat ovat nyt saaneet värinsä takaisin.Vaikka pohja onkin verrattain vaalea niin runsaalla erivärisellä kasvillisuudella saa kivasti piiloja ja varjoja akvaan.
      Muista vaan lisätä pohjaan kierteissarvikotiloita=))

      • Nermal

        Hienoa, että homma sujui noin hyvin. Mulla vaihto menee nyt vielä kyllä keväämmäksi uuden elämäntilanteen myötä, mutta nyt tota hommaa ei ainakaan tartte "pelätä."


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      375
      4819
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      86
      1924
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      68
      1662
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1576
    5. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      257
      1510
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1420
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      60
      1396
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1387
    9. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      11
      1274
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1245
    Aihe