Aihe

Hyvä asema mahdollistaa juomisen?

kunnesterveysromahtaa

Kysyn siis tietääkö kukaan, milloin työnantaja puuttuu pikkupomon asemassa olevan työntekijän juomiseen?

Kyseinen alkoholisti ei mene kännissä tai krapulassa töihin, vaan keksii jonkin verukkeen. Sairaslomaa, etätyötä, asioiden hoitamista, ylityövapaita, lääkärissä käyntiä, .. syitä riittää. Puolitutut lääkärit kirjoittelevat väliin lomia. On ollut myös oikeita sairauskohtauksia, alkoholista johtuvia. Niitä on tutkittu sairaalassa, mutta en tiedä, missä määrin alkoholiongelma tullut siellä esiin.

Koska juomari on itsekin esimies, hän tietää, miten työnantaja on ohjeistanut puuttumaan epämääräisiin, toistuviin poissaoloihin. Hän on täysin perillä, miten välttää nämä karikot. Hän osaa manipuloida ihmisiä, varmastikin myös työterveyshuoltoa. Aiemmin hän oli hyvissä väleissä esimiehensä kanssa, mutta tilanne on sittemmin muuttunut. Veikkaan pomon ottaneen poissaolot ja muut ilmeiset merkit puheeksi, mutta mitään ei ole käytännössä tapahtunut. Voiko esimies vain antaa alaisensa sekoilla itsensä pohjalle?

Millainen pitää tilanteen olla, että työnantaja passittaa pikkupomonsa katkolle? Ymmärtääkseni työntekijätason ihminen ohjataan suht nopeasti hoitoon.

5

<50

  Vastaukset

  • ULKOPASKAHUUSSI – lähes joka mökin perusvaruste pihan perällä. Mitenkä sellaisen saisi rakennettua itse?

   Nykyaikainen kuivakäymälä on käytössä hajuton, viihtyisä ja mukava käyttää. Jotta kuivakäymälä olisi toimiva, on sen rakentamisessa, asentamisessa ja laitevalinnoissa kuitenkin huomioitava tietyt perusseikat. Oletteko siis jo miettineet, millainen kuivakäymälä Teille sopisi?

   HUUSSIN SIJOITUS JA SOPIVA KOKO
   Huussin sijainti on olennainen asia; se ei saa olla liian kaukana itse asuinrakennuksesta. Myös yleisintä tuulensuuntaa kannattaa miettiä, jotta epämiellyttävät hajut eivät leviä pihapiiriin. Edellä mainittujen ohella tärkeä yksityiskohta varsinaisesta huussista on tietenkin itse huussin koko. Minkä kokoinen on hyvä? Huussin tulee olla riittävän tilava, mutta ei kuitenkaan turhan suuri. Hyvä pohjan koko on esimerkiksi 1500x1300 mm. Korkeus on periaatteessa vapaasti päätettävissä; hyvä sisätilankorkeus seinien vierellä on kuitenkin vähintään 2100 mm lattian pinnasta mitattuna. Lisäkorkeudesta ei kuitenkaan ole haittaa ja mikäli käytät valmisovea, niin korkeuden tulisikin olla suurempi. Harjakattoisessa mallissa harja tulee luonnostaan olemaan seinänvierustoja korkeammalla.

   HUUSSIN PERUSTYÖT
   Maaperä huussin alla tulee olla kantavaa tai peräti betonilaatta - eikä routa saisi päästä aiheuttamaan vaurioita. Kompostikäymälä kannattaa asettaa suoraan tasaiselle ja routimattomalle maalle, eikä siis lautalattian päälle. Varsinaista huussin kehikkoa aletaan kasata vaihtoehtoisesti joko luonnonkivien tai harkkojen päälle. Ota kuitenkin huomioon, että rakennus tulisi tuulisitoa, jotta kovat tuulet yms. eivät pääse sitä kaatamaan. Suositeltavin ratkaisu on kaivaa perustukset nurkkiin ja tasata sekä tiivistää kuoppaan mursketta, jonka päälle pinotaan pilariharkoista nurkkatolpat. Tarkista näiden suoruus. Koska pilariharkot valetaan täyteen betonia, voidaan pilariharkkojen sisälle asentaa harjaterästapit, joiden avulla rakennus sidotaan perustuksiin. Pilariharkkojen päälle asetetaan bitumikaistaa, joka estää kosteuden imeytymisen puurakenteisiin. Mikäli maaperä on routivaa, kannattaa pilariperustus viedä routarajan alapuolelle asti. Maanpinnalle tulisi jäädä yksi harkko näkyviin.

   NÄIN RAKENNAT HUUSSIN RUNGON
   Puukehikon kokoaminen aloitetaan alajuoksusta. Sopiva puutavara alajuoksuun on esimerkiksi 50x150 tai 50 x 100 kestopuu. Puutavaraan on esiporattu reikä harjateräksien läpitulemista varten, varsinainen puutavara asetetaan lappeelleen harkkojen ja bitumikaistan päälle. Harjateräkset lyödään puutavaran suuntaiseksi, jolloin alajuoksu ei pääse liikkumaan harkkojen päältä. Muista mitata pohjasta ristimitta vastakkain olevien nurkkien välillä. Kaikki on hyvin, mikäli mitat ovat keskenään yhtäsuuret. Runkotavaraksi soveltuu 50x100 mm puutavara. Tässä vaiheessa on tärkeää laskea runkotolppien jako. Niiden tulisi olla tasajaolla mikäli suinkin mahdollista. Runkotolppien määrä määräytyy huussin mittojen mukaan. Ota huomioon ikkuna- ja oviaukot. Ikkuna-aukko ei ole välttämätön, mikäli huussin ovessa on ikkuna. Harvemmin kuitenkin huussissa on sähköt, joten ikkuna tuo mukavasti valoa. Lattianiskoja laittaessasi, kannattaa ne asentaa siten, että itse istuimen eteen ei tarvitse tehdä erillistä porrasta, vaan varsinainen porras on jo itse huussin ulkopuolella. Mikäli valittuna mallina on Kompostikäymäläeco, ota lattianiskoja asentaessasi huomioon istuimen koko, mikä vaikuttaa lattianiskojen sijoittumiseen. Mikäli nostat huussin lattiapintaa kokonaisuudessaan, niin tue lattianiskat runkotolppiin. Jos taas teet erillisen portaan istuimen eteen, niin tue lattianiskat alajuoksuun.

   KATTO PÄÄN PÄÄLLE
   Runkotolppien yläpäät tulee myös sitoa keskenään käyttäen 50x100 puutavaraa. Näin saat myös alustan vesikattorakenteille. Tässä kohtaa tulee jälleen kyse omasta mieltymyksestä; haluaako huussiinsa yksilappeisen katon vai harjakaton. Harjakattoinen huussi tarvitsee kattotuolit, jotka voit tehdä itsekin käyttäen riittävän vahvaa puutavaraa sekä riittävästi nauloja ym. kiinnikkeitä. Kattotuolin mitoitukset riippuvat oman huussisi koosta. Ota huomioon että katon tulee kestää kuormaa (esimerkiksi talvella lunta), joten ne tulee olla tukevat ja kunnolla tehdyt. Hyvä kaltevuus katolle on 1:3 – 1:1,5. Kattotuolit kiinnitetään tiukasti yläsidepuuhun, jotta ne eivät pääse liikkumaan. Hyvänä katon pintamateriaalina voidaan pitää esimerkiksi huopaa tai vaihtoehtoisesti peltiä. Kattohuovan asentamiseksi tarvitsee lyödä kattotuoleihin raakaponttipaneeli, jonka päälle alushuopa ja lopullinen pintakermi. Kattohuovan kiinnittämisessä käytetään sopivan mittaisia huopanauloja. Naulan pituus määräytyy alustan mukaan. Tuuletusta varten täytyy kattoon tehdä läpivienti tuuletusputkelle. Tuuletusputki on halkaisijaltaan 75 mm. Läpiviennin tiivistys riippuu huussiin valitusta kattomateriaalista.

  • PASKAHUUSIN TUULETUS
   Tuuletusta varten täytyy kattoon tehdä läpivienti tuuletusputkelle. Tuuletusputki on halkaisijaltaan 75 mm. Läpiviennin tiivistys riippuu huussiin valitusta kattomateriaalista. Valmiita tiivistyspaketteja on saatavilla useista rautakaupoista. Tärkeää on kuitenkin se, että kosteutta ei pääse tuuletusputken läpiviennistä rakenteisiin. Putken tulisi ulottua >500 mm läpivientikohdasta ylöspäin, katon harjan yläpuolelle. Näin hajut pääsevät tuulettumaan pois.

   IKKUNAT, OVI JA ULKOVERHOUS
   Kun katto on saatu paikoilleen, voidaan ovi ja ikkunan karmit asentaa paikoilleen sekä laudoittaa seinät. Huussin ovi voi olla valmisovi, jolloin tulee huomioida oviaukon mitoitus. Valmisovet ovat karmeineen yleensä moduulimitoissa M21, mikä tarkoittaa 2100 mm korkeutta. Huussin leveys sekä korkeus vaikuttavat myös siihen, minkä kokoinen ovi sopii. Oven voi kuitenkin tehdä myös itse laudoista ja nauloista sekä kiinnittää saranat runkotolppaan/ulkovuoraukseen. Itse tehtynä lautaovi toteutetaan asettamalla lautoja riviin rinnakkain, jonka jälkeen niihin naulataan sekä ylä- että alareunaan saranoiden korkeudelle vaakasuuntaisesti lauta. Vaakasuuntaisten lautojen väliin kannattaa naulata vielä vinottain lauta, joka estää oven vääntyilyn. Hyvä leveys ovelle on 700-900 mm. Jälleen kerran on kiinni omasta mieltymyksestä, haluaako seinälaudat vaaka- vai pystysuuntaan. Mikäli valitaan pystylaudoitus, tulee runkotolppiin lyödä laudat vaakasuuntaan –näin varmistetaan riittävä tuuletus. Ulkonäöllisesti pystylaudoituksesta voi tehdä millaisen haluaa… lomalaudoituksen, rimoituksella, laudat tiiviisti toisiaan vasten… mielikuvitus on rajana. Perinteisin näistä kuitenkin on rimoitus, jossa kahden leveän laudan väliin on jätetty pieni rako. Raon päälle on naulattu ohuempi rima. Ulkonäön viimeistelee nurkkalaudat sekä ikkunan ja oven pieleen asennetut laudat. Koska tarkoitus on päästä tyhjentämään kompostikäymälä ilman sen suurempia siirtämisiä, tulee huussin takaseinään jättää >800 x >430 mm oleva aukko, jonka kautta voidaan tyhjennys suorittaa.

   HUUSSIN LATTIA
   Lattiamateriaaliksi soveltuu esimerkiksi 28x95 mm ponttilauta, joka naulataan lattiajuoksujen kohdalta kiinni tukevasti ja riittävän tiheästi. Koska lattianiskojen jaossa huomioitiin tulevan istuimen koko, voidaan nyt lattiaan sahata istuinta varten oikean kokoinen aukko sabluunaa käyttäen. Varaudu kuitenkin siihen että saatat joutua suurentamaan aukkoa tai vastaavasti listoittamaan istuimen ympärystän esimerkiksi köyttä käyttäen.

   VIIMEISTELE PASKAHUUSSI MIELEISEKSESI!
   Paskahuussissa tulee kenties istuttua hetki, jos toinenkin. Jotta tilasta saisi viihtyisän, niin sen sisustamiseenkin voi käyttää tovin - ja päästää vaikka mielikuvituksensa valloilleen!

  • niinpä, työntekijä saa lopputilin, jos ei suostu hoitoon. esimies saa juopotella ja siinä asemassa olevat käyttää alkoholia todella enemmän kuin tavallinen tallaaja, aina ollaan viiniä ym konjakki ottamassa, ärsyttää. tää ol vaan purkaus, empä osaa sanoa mitä pitäis tehdä tuossa tilanteessa

  • kokemus osoittanut lisää työtehoa mutta lähtee käsistä helposti

  • Niissä työpaikoissa missä itse olen ollut (henkilöstöhallintotehtävissä), on sääntö että n. 5 yksittäisen useahkosti sattuvan sairaspäivän jälkeen kysytään, mistä äkilliset sairauspoissaolot johtuvat. Sääntö on venyvä ja riippuu esimiehen harkinnasta.

   Tosi hankala on silloin jos tutut lääkärit kirjoittavat saikkua. Siihen on vaikea esimiehen puuttua. Ja jos tekee työnsä riittävän hyvin. Eikä tule krapulassa tai kännissä töihin. Asioitaan voi hoitaa omalla ajalla, kun tekee tunnit takaisin, siinäkään ei ole mitään outoa. Myös työntekijätason tyyppi selviytyy pitkälle.

   Luulenpa että pikkupomo ehtii rappeutua, työkaverin käräyttäminen ei ole helppo nakki. Tiedän yhden vaimon, joka soitti miehensä työpaikalle, että taas se tulee kännissä töihin. Vaimo leimattiin puolijauhoiseksi, ja miestä ruvettiin suojelemaan, joka sekin on väärin ja karhunpalvelus. Sopii toivoa että tämä nyt huonoissa väleissä oleva pomo järjestää pikkupomon hoitoon ennen lopullista tuhoutumista.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   359
   17585
  2. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   672
   10007
  3. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   64
   6177
  4. Baha kadrum/Marzun mies

   Löytyy googlettamalla mukavaa luettavaa. Aivan kamala väkivalta rikollinen!! Ja veljensä samanlaista roskasakkia.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   148
   2453