Kuka teki ratkaisevat päätökset sähköverkon myynti

Caruna on nyt kohun keskellä hinnan­korotustensa ja verokikkailun vuoksi.
Jos tiedät enemmän. Täydennä.
Itse kerään mediasta tietoja, pääosin lähde : HS, muitakin.
(* )
-
*Jyrki Katainen (kok), pääministeri vuosina 2011–2014,
Jutta Urpilainen (sd), valtiovarainministeri vuosina 2011–2014,
Jan Vapaavuori (kok), elinkeinoministeri vuosina 2012–2015,
Jyri Häkämies (kok), elinkeinoministeri vuosina 2011–12,
Heidi Hautala (vihr), kehitysministeri vuosina 2011–2013,
Paavo Arhinmäki (vas), kulttuuri- ja urheiluministeri vuosina 2011–2014,
Pekka Haavisto (vihr), kehitysministeri vuosina 2013–2014.
-
Caruna on Suomen suurin sähkönsiirtoon keskittyvä yritys, joka vastaa 640 000 yksityis- ja yritysasiakkaan sähkönjakelusta. Sillä on noin 20 prosentin markkinaosuus.

Yhtiön omistaa Suomi Power Networks Oy, jonka osakkaita ovat suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt Keva (12,5 prosenttia) ja Elo (7,5 prosenttia) sekä kansainväliset infrastruktuurisijoittajat First State Investments (40 prosenttia) ja Borealis Infrastructure (40 prosenttia).

Tapaninpäivänä 2011 riehunut myrsky oli voimakkain 30 vuoteen. Se ja sitä seurannut Hannu-myrsky veivät sähköt jopa sadoiltatuhansilta kotitalouksilta.

Tuulet runtelivat Etelä-Suomea niin pahoin, että korjaajia hälytettiin Lappia myöten. Sähköt olivat joillakin alueilla poikki yli kymmenen päivää. Vanhukset kuljetettiin evakkoon. Lihaa täynnä olevat pakastimet sulivat. Aggregaatit, öljylamput, vesikanisterit, moottorisahat ja kirveet myytiin loppuun. Puuta kaatui yli kolme miljoonaa kuutiota.

Ministereitä ja varsinkin valtio-omisteista energiayhtiö Fortumia vaadittiin vastuuseen.

Valtion omistajaohjauksesta vastannut ministeri Heidi Hautala (vihr) paheksui sähköyhtiöitä siitä, että ne olivat investoineet liian vähän sähköverkkoon. Elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok) ilmoitti ministeriönsä selvittävän, paljonko maakaapelointi maksaisi.

Runsaan vuoden kuluttua myrskystä Fortum ilmoitti aikeestaan myydä sähköverkkonsa. Fortumin Suomen sähkönsiirtoliiketoiminta myytiin joulukuussa 2013 Suomi Power Networks Oy:lle. Uuden yhtiön nimeksi tuli Caruna Oy.
-
Nyt Caruna on kohuyhtiö valtavien hinnankorotustensa ja verokikkailun vuoksi. Edellisen vaalikauden päättäjien päitä vaaditaan pölkylle.

Syyllisten etsinnässä katseet ovat kohdistuneet Jyrki Kataisen (kok) johtamaan kuuden puolueen hallitukseen, joka vaikutti Fortumin myyntiin.

Fortumin verkkojen myynnin kannalta ratkaiseva talpol pidettiin keskiviikkona 11. joulukuuta 2013. Aiheena oli Fortumin strategisen intressin muuttaminen. Fortumin oli tarkoitus julkistaa kauppa seuraavana päivänä.

Talpoliin kuului ministereitä kaikista kuudesta hallituspuolueesta eli kokoomuksesta, Sdp:stä, vihreistä, vasemmistoliitosta, Rkp:stä ja kristillisdemokraateista. Ministerivaliokunta käsitteli kauppaa siitä näkökulmasta, ovatko Fortumin sähköverkko ja sähkönjakelu valtion kannalta strategisia toimintoja. Johtopäätös oli, etteivät ole.
Ainoa vastustaja oli kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas), joka jäi äänestyksessä yksin.
-
Valmistelu oli omistajaohjausyksikön sekä työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) vastuulla. Olihan TEM joutunut hakemaan mahdollisen kaupan takia myös erilaisia lupia.

Joidenkin silloisten ministereiden mukaan asialla tuntui olevan hirveä kiire, koska Fortumin puolella kaupan valmistelu oli pitkällä.

”Ministereille luotiin paine, että nyt pitää saada nopeasti päätös strategisen intressin poistamisesta, jotta Fortum pystyy kaupan tekemään”, Urpilainen kertoo nyt.
-
Fortumin sähköverkon myynti h, sano mielipiteesi.erätti odotetun myrskyn niin eduskunnassa kuin kansalaistenkin piirissä. Oppositiossa olleet perussuomalaiset ja keskustalaiset syyttivät hallitusta töpeksinnästä. Timo Soini (ps) ennusti sähkön hinnan korotuksia.

Valtion omistajaohjauksesta vastannut kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi HS:lle 12. joulukuuta 2013, että sähkönjakeluverkko ei ole sellainen infrastruktuurin osa, johon valtion olisi kannattanut lähteä sijoittamaan. Tätä monet oppositiossa olleen keskustan edustajat silloin vaativat.
-
Niin pääministeri Katainen kuin elinkeinoministerinä toiminut Jan Vapaavuorikin (kok) puolustivat julkisuudessa voimakkaasti sähköverkon myyntiä. EU-komission varapuheenjohtaja Katainen on tällä viikolla vakuuttanut, ettei hän ole silloin luvannut, ettei sähkönsiirron hintaan tulisi korotuksia kaupan seurauksena.
-
Fortumin aikeet myydä sähköverkkonsa olivat tulleet julki jo alkuvuonna 2013, kun yhtiö kertoi tuloksestaan.
Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen (kesk) oli jo silloin huolissaan etenkin huoltovarmuudesta.
Hautala kertoo olleensa hyvin informoitu Fortumin sähkönsiirtoliiketoiminnan myyntiaikeista.*

Sepä siitä.
Kun syyllisiä etsitään jälikäteen, se aina istuva hallitus, joka päätöksiä tekee. Jos taas ei hallitus tee mitään? entä sitten.
Kävisi kuin Ylipäällikön toimet Vapaussotureille "vakaumukseni takia, en ole ollut yhdessäkään juhlassaan".

18

510

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Iso-isä-vapaussoturi

      Presidenteissä huima ero, Halonen sulkeutunut
      Halonen_oli_valehtelija


      http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015090620306326_uu.shtml

      Halonen on sisäänpäin sulkeutunut. Vain omaporukka kelpaa .

      Niinistö avoin, ja yritti mm presidentin palkkion aluennukseellaankin Halosta pois sisäänsulkeutunneisuudesta. Eipä onnistunut.

      Halonen nappasikin siitä 2040 euroa vuodessa lisää eläkettä verotta.

      Kun oikea eläkkeensä olisi 75600 €, ja nyt maksettu 96000 euroa, puhtaana käteen.

      Haloselle kelpasi vain oman puoleen väki ninityksiinsä.

      Näkee , että SAK opit menneet perille.

      Kuvastaa veteraaneistakin, miten kohteli heitä presidenttinä.

      Punaiset kelpasi maanmullassa. muttei elävät Vapaussoturit, tilaisuuksissaan.

      Itse vielä kehui itseään kokokansan presidentiksi.

      • Liina.aatteellinen

        Halonen olikin punikkien kokokansan presidentti.
        Kun joukko niin pieni, piti ottaa mullista lisää.


      • Halkioperseet
        Liina.aatteellinen kirjoitti:

        Halonen olikin punikkien kokokansan presidentti.
        Kun joukko niin pieni, piti ottaa mullista lisää.

        oli niin tyhmiä notta äänestivät kassialmaa.


    • Irtopisteitä

      Politiikot keräävät irtopisteitä Carunan siirtohinnan korotuksilla, mutta unohtavat kokonaan, että Caruna on korotustenkin jälkeen vielä paljon halvempi kuin moni muu. Meilläkin, täällä kepualueella, on paljon suuremmat siirtohinnat, mutta ei ole näkynyt Rehniä meidän hintoja korjaamassa.
      Tarkistakaa Energiaviraston sivulta kuinka asiat ovat.

    • Jäljet johtavat sylttytehtaalle. Ketkäs tässä on vuosien mittaan ehdotelleet kaikenlaista kotimaisen tuotannon alasajoa ja ostamista ulkomailta? Vastaus on sosiaalidemokraatit ja pieni osa kokoomuksesta. Lisäksi vihreät ovat olleet samassa kelkassa mukana, koska heille on tärkeintä sammuttaa sananmukaisesti valot joka kolkasta, paitsi kaupungeista.

      Kyllähän nämä sellaisia bisnesmokia ovat että tätä ihmetellään siinä vaiheessa kun IMF:n kaverit ovat syynäämässä Suomen talousjäämistöä. Varsinkin kun paljastuu että valtio omistaa ainoastaan Talvivaaran tasoisia yrityksiä.

      Kemiran lannoitepuolen myynti norjalaisille oli myös melkoinen kansallisomaisuuden hukkaamistemppu. Oliko Sinikka Mönkäre, sd asialla?

      Metsäteollisuus on myös tehnyt kaikenlaisia virheitä, mutta hehän ovat toimineet omilla / omistajien rahoilla.

      • Uuniperuna

        Miten muistelen, että ihan Vanhasenkin aikanaan Kiinaan siirtyi milloin mitäkin tehdasta kauniisti kontteihin pakattuna ja Vanhanen vaan vilkutti perään ja oli tyytyväinen.


    • Vähän_totuutta

      Uutiset
      Talous

      Talous 24.5.2007 klo 14:39 | päivitetty 23.5.2012 klo 23:33
      Valtio myy Kemira GrowHow'n Norjaan
      Valtio myy Kemira GrowHow'n omistuksensa norjalaiselle lannoiteyhtiölle. Valtio saa osakkeista noin 200 miljoonaa euroa.

      Ostaja on norjalainen lannoiteyhtiö Yara. Suomen valtion on omistanut GrowHow:sta 30 prosenttia.

      Yara-yhtiö tekee lunastustarjouksen kaikista muistakin osakkeista. Kemira GrowHow:n arvoksi tulee lähes 700 miljoonaa euroa.

      Yhtiöt toteavat, että Kemira GrowHow'n fosfaattiliiketoiminta ja Yaran typpiliiketoiminnat muodostavat vakaan perustan tulevaisuudelle maailmanlaajuisilla lannoitemarkkinoilla.

      Kemira GrowHow omistaa merkittävän fosforikaivoksen Siilinjärvellä. Yhtiö on Euroopan johtavia lannoite- ja rehufosfaattien tuottajia. Sillä on tuotantolaitoksia kahdeksassa maassa ja noin 2 500 työntekijää. Yaralla työntekijöitä on 7 000. Kemira GrowHow eriytettiin emo-Kemirasta vuonna 2004, jolloin se listattiin pörssiin. Valtio omistaa emo-Kemirasta edelleen 48,6 prosenttia. Valtion osuus Kemirasta voi laskea nykyvaltuuksilla 15 prosenttiin. Häkämies pitää hintaa hyvänä Valtion omistuksista vastaava ministeri Jyri Häkämies pitää norjalaisten Kemira GrowHow:sta maksamaa hintaa hyvänä. Häkämiehen mukaan myyntihintaa tärkeämpää on kuitenkin se, että norjalaisostaja sitoutuu kehittämään suomalaista tuotantoa. Työllisyysnäkökulma ja suomalaisen tuotannon vahvistaminen tekivät kaupasta perustellun Häkämiehen mielestä. Häkämiehen mukaan Kemira GrowHow on markkinoilla pieni tekijä ja yhtiön kasvuedellytykset näyttivät vaikeilta. Häkämies ei usko kotimaisen lannoiteteollisuuden myynnistä syntyvän huoltovarmuusongelmaa, koska ostaja on ystävällismielinen ja kehittävä. Kemianliitto arvostelee myyntipäätöstä Kemianliiton puheenjohtaja Timo Vallittu arvostelee valtion päätöstä myydä omistusosuutensa Kemira GrowHow'sta. Vallitun mukaan hinnassa tai ostajatahossa ei ole vikaa, mutta myynti on vääränlainen viesti valtion tavasta omistaa suomalaista teollisuutta. - Nyt tehdyn myyntipäätöksen jälkeen voi hyvällä syyllä kysyä, miksi kukaan sijoittaisi enää suomalaiseen teollisuuteen, kun valtiovaltakin luopuu omasta omistuksestaan, Vallittu sanoo. Hyvää kaupassa puolestaan on se, että valtio edellytti työpaikkojen säilyvän Suomessa. Vallitun mukaan valtion on kuitenkin valvottava, että näin todella käy.

      • Kalkin_ja_fosforin

        kaivelu ei taida kuitenkaan olla monopolihommaa ja ostaa voi jos tahtoo?

        Kämppä on pakko lämmittää, eikä ne pumputkaan pyöri ilman sähköä.


    • Uuniperuna

      Mutta Vanhasen hallitus teki ehkä suurimman puhalluksen vuonna 2011 kun sähköverokin pompsahti yhdessä yössä siihen kokoluokkaan että sen varmasti huomasi Pihtiputaan mummokin.

      Energiaverotus onkin ollut eri hallitusten yksi pirullisin juoni toimia "caruna" ja sitä kautta pitää huolen että verotus ei kevene kenelläkään. Sähkövero kerätään vielä siirtohinnoista, joten tämä nerokas mekanismi suorastaan vaatii, että Caruna nostaa hintoja ja riittävästi kanssa. Poliitikot voivat paheksua nyt ja olla marttyyrejä, mutta totuus on että kabineteissa ne hymyilee leveästi kun verotulot kasvaa ja likaisen työn tekee joku monikansallinen sijoitusyhtiö.

      • PakkasillaMyllytSeis

        Kepu junaili ensin ns. risupaketin ja sen jälkeen nykyiset tuulivoimatuet.
        Ensinmainittu nosti kaukolämmön hinnan yli kaksinkertaiseksi ja jälkimmäinen sekoittaa koko sähkömarkkinat ja sähköntoimitusvarmuuden.


    • Hyvää iltaa !
      Olisi hyvämalli itsekullekkin, joka nyt vähääkään ulospäin suuntautunut.
      Kun jostain näytettävää olisi, ei muuta kuin ao kerhoja/järjestöjä/yksityisiä ihmisiä... sinne.
      Itse tein näin, pyysin, kun kohdille sattui ao ihmisiä, että käydä metsätontillani katsomassa nykyajan tehokasta puunkorjuuta. Metsäväkeä oli vähän selostamaassa toimintoja, sinä 2 ½ tunnin aikana, mitä tilaisuus kesti. Väkeä oli ihan kiitettävästi.
      Yleensä tälläisiin jotain tarjoiltavaakin aina hyvä järjestää, ihan nokipannukahvia oli tarjolla ja siihen vähän naposteltavaa. Sepä puoli oli eukon komennossa. Leipäjuusto ja piirakat meni hyvin kaupaksi, päälle piirakkaan vähän lohisiivujakin. Hyvin näytti maittavan.
      Kaikki oltiin tyytyväisiä näkemäämme ja kokemaamme.
      Kuvia olisi lisääkin, mutten viitsi ihan mennä yksityiskohtiin, olkoot "selkäkuvat sitä näyttämässä.
      Ammattilaiset kun asialla metsäkoneitten ruorissa, se simahtaa.

      Sepä siitä !

      Nytalkaa olla aika lauantaipäivästä, tai illasta, että on saunaaika.
      Sinneppä.
      Hyvää illan jatkoa!

    • Juustopaska

      Milloinkohan alkaa murikat lentelee ihan suomalaisten toimesta? Ei varmaan koskaan. Sitten kun tämä ns. keskiluokka joutuu elämään viidellä huntilla kk:ssa ja käyttään dösää sekä halpoja pitzerioita, ehkä sitten mieli muuttuu, vai muuttuuko se koskaan. Äänestetään samaa vaan, voi urvelot teitä. En jaksa enään olla vittuuntunut, hymyillen katon teidän silmien aukenemista, pikku murmelit.

    • PuurotJaWellit

      Aloittajalla aihe hieman hukassa, hintojen korotuksiin ajaa energiamarkkinaviraston ohjeet sähkön toimitusvarmuudesta (=maakaapeloinnin runsaasta lisäämisestä sinne maaseudulle) ja sallitusta tuotosta, joka on nykyisen hallituksen siunaama.
      Siirtohinnat olisivat nousseet vanhallakin omistajalla tappiin.

      • Et-taida-ponjata

        Ja tuotot ja verot silläkin olisi mennyt ulkomaille vai ?


      • Anonyymi

        Maaseudulla sähkö tehdään. Pitäisikö sitten olla että voimalaitoksien vierellä -oli sitten tuulimyllyjä tai muita pitäisi olla ilman sähköä. Kyllä esim. Helsinki vaatisi pienen ydinvoimalan. Hiili olisi siinä sitten varalta jos häiriöitä tulisi.


    • Funlandiankansalainen

      Oli kuka tai ketkä oli, mutta idiootteja ovat. Milloinhan kaukolämpöyhtiöt pistävät vastaavat saneerausohjelmat pystyyn kulutajien iloksi. Heillä on samat pelimerkit käytössä kuin Carunalla eli paikallinen monopoli.

    • Anonyymi

      Ei siitä ollut mainintaa yhdessäkään vaaliplakatissa
      . Sama kun täys vastuuttomuus Ylen tv:ohjelmissa. Kun sen kustannukset sullottiin verojen joukkoon, laatu laski niin että iljettää! Nyt uskaltaa tarjota murhia murhien päälle, pornoa ja rikosta niin että ruutu sauhuaa! S_tana, kun ei voi enää sanoa irti mokomaa sontaluukkua! Keräisimmekö llistan ja vastustaisimme verojemme väärinkäyttöä. Päättäjämme voisivat mennä vaikka eroittelemaan muovit muusta roskasta. Olen jo rekisteröitynyt S-kaupan jäseneksi.

      • Anonyymi

        Ei todellakaan näitä vihreillä höystetyn Sinipuna- hallitusten talouspoliittisia saavutuksia ole viher-demarien ja kokoomuslaisten VAALIPLAKATEISSA MAINOSTETTU!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tirkistelijä T...

      Tirkistelijä T... ei ole sokeutunut, vaikka näin juorutaan. Asuu nykyään Limingassa ja jatkaa sekopää touhujaan ainakin
      Haapavesi
      3
      1954
    2. Liian kiltti.. ?

      Tässä jo jonnunaikaa olen tuumaillut tätä kiltti ja kunnollinen juttua. Siis miksi oikeasti kiltit eivät muka kelpaa?
      Sinkut
      253
      1653
    3. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      244
      1567
    4. 1982 syntynyt Mahdi Alcheikh tuomittiin törkeästä lapsenraiskauksesta

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mies-raiskasi-15-vuotiaan-uimahallissa-turussa/8964984 Yli 4 vuotta vankeutta Oike
      Oulu
      54
      1514
    5. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      105
      1398
    6. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      12
      1225
    7. Voiko 40 tai yli

      Enää rakastua vai onko se jo game over?!
      Ikävä
      157
      1177
    8. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      66
      1163
    9. Kansan vihaama elokapina aikoo pysäyttää moottoritien ruuhka-aikana

      Mielenosoitus alkaa perjantaina kello 15 Länsiväylän ja Porkkalankadun risteyksessä. On se kummallista, että tuollainen
      Maailman menoa
      282
      1162
    10. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      33
      961
    Aihe