Tammiset keittiökaapistojen ovet.

itsetehden

Sain "lahjaksi" keittiön kaapistot vanhaan hirsitalooni. Kaapistojen rungot ja tasot olivat ok, koska eivät olleet käytössä vuoden päiviä. Huolimattoman kuljetuksen takia kaappien oviin tuli naarmuja, osa niin syviä, että niitä ei saa pois kuin hiomalla.
Nyt olen käsin hionut ovet ja tarvitsisin neuvoa pintakäsittelyyn. Väriä ei ole aikomus vaihtaa sillä juuri tammen väri sopii tupaan. Monikin on ehdottanut maalaamista persoonattoman valkoiseksi. Ehkä se olisi helpointa. Mutta tykkään kun puun syyt tulevat näkyviin.

Kertokaa minulle petsistä ja sen käytöstä. Minkälainen petsi kävisi keittiökaapistoihin, sillä olen käsittänyt että sitä on vesiliukoista ja jotain muuta? Petsataanko pinta kahteen kertaan, miten se tapahtuu? Riittääkö hionnassa, että kaikki on kiilto on hiottu pois? Pensseli, tela vai ruisku? Täytyykö petsattu pinta lakata/vahata jollain? Mitä on petsilakka ja kannattaako sitä käyttää tälläisessä kohteessa? Onko petsilakkaa helppo käyttää? Ihan kaikki neuvot ja vinkit tulevat tarpeeseen.

Kiitos asiallisista neuvoista!

4

852

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toivottavasti_auttoi

      Petsillähän juuri muutetaan puun väriä. Petsiä on olemassa jauheena, jonka voit itse sekoittaa veteen. En tiedä, miten tarkkaan säilyykö väri ja saako samaa sävyä, jos sitä täytyy tehdä toinen erä. Sen päälle täytyy erikseen sivellä lakkakerrokset, joten sitä tuskin kannattaa käyttää keittiökalusteissa.

      Aikaisemmin käytettiin paljon tehtaalla sävytettyjä liuotinohenteisia petsejä. Nykyään käytetään enemmän vesiohenteisia akrylaattilakkoja, kuten Tikkurilan Kiva -kalustelakka tai Teknoksen Natura -lakka, jossa on UV -suojaus eli väri ei kellastu.
      Lakat ovat värittömiä, mutta kaupasta löydät värikartat, joiden mukaan lakka voidaan sävyttää. Sävyjä on paljon ja ne jättävät puun syyt näkyviin. Myös kiiltoasteita on himmeästä kiiltävään. Itse käyttäisin puolikiiltävää kaapiston ovissa. Kaksi kerrosta riittää ja voit käyttää pensseliä, telaa tai melkein mitä tahansa maalausvälinettä. Ohjeita on Tikkurilan ja Teknoksen nettisivuilla ja maaleja myyvissä kaupoissa. Mielestäni Natura sopii paremmin keittiökalusteisiin, joita täytyy pyyhkiä usein.

    • Äläteevielä

      Taitaa olla termit hakusessa.

      Jos kaappisi on tammea, mitään syytä ei ole petsata. Sinähän haluat säilyttää tammen värin ja ulkonäön?

      Millä ovet on nyt pintakäsitelty? Luultavasti lakattu jotenkin. Tämä on ihan oleellinen kysymys kunnostuksessa. Ilman tätä tietoa ei voi neuvoa.

    • Doing

      Ilmeisesti olet hionut ovia sen verran, että sait naarmut pois ja samalla lähti myös kaikki pintakäsittelyt, eikö? Koska jos aiot käyttää petsiä, on puun oltava aivan puhdas. Siinä ei saa olla yhtään vanhaa lakkaa, muuten petsaus epäonnistuu ja pinnasta tulee laikukas. Ja petsin päälle tulee lakka. Petsi antaa värin, mutta lakka herättää petsin eloon ja tuo puunkuviot näkyviin. Kun laitat petsin ja lakan erikseen, saat todella komean, elävän pinnan etkä mitään tasaisen pliisua jälkeä, jota teollisuus tekee petsilakoillaan. Mutta makuasia tämäkin.

      Jos ovet on puhdistettu puulle ja loppuhionta on tehty 240 paperilla, voi petsin ja lakan tilalla käyttää PUUVAHAA. Esim. Osmo Colorin puuvahat ovat kestäviä ja pestäviä etkä tarvitse kuin yhden aineen. Osmoa voi sivellä siveltimellä, vaahtomuovi-siveltimellä tai liinalla. Itse levitän vahaa siveltimellä ja tasoitan liinalla tai vaahto-muovisiveltimellä. Kerroksia tulee 2-3 ja voit itse säädellä kerrosten paksuutta. Osmot on suunniteltu kosteisiin tiloihin ja sopii siis keittiöön. Värejä ja väritöntä riittää. Myös Osmon öljyt hyviä esim. keittiön oviin.

      Ihan sama mitä aineita käytät, kunhan teet pohjatyöt huolella. Jos et viitsi, saat paskaa jälkeä. Silloin kannattaa maksaa ja viedä ovet ammattilaisen hoiviin : )

    • Äläteevielä

      Avaaja kertoo omistavansa tammiset keittiökaappien ovet. Sitten hän kertoo näin: "Väriä ei ole aikomus vaihtaa sillä juuri tammen väri sopii tupaan."

      Tämän jälkeen alkaa jaaritus petseistä.

      Minä kysyn uudestaan: Ovatko ovet tammea? Pitääkö ne säilyä tammen värisenä vai mitä niistä halutaan?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      70
      6850
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4440
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2883
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      2121
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1673
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      99
      1475
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1161
    8. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1154
    9. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      306
      1143
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1111
    Aihe