Kuuro koira

pikkuinenhauva

Olisin tosi tyytyväinen jos kertoisitte kokemuksia koiran kuuroudesta.
Itselläni kävi nyt niin että chihupentuni on kuuro. Koirani veli on täysin terve ja kuulee hyvin.
Mitenkäs kaikki tottelevaisuuskäskyt ym. olette saaneet koirallenne opetettua?
Huomaan nyt, että tämä minun pikkukoirani pelästyy aina kun esim. otan sen syliin ja ymmärrän sen syyn nyt kun se on kuuro. Ensin aina ihmettelin kun puhelin sille ja otin sen syliin kun se pelästyi niin kauheasti.
Lisäksi hän pelkää pimeää. Kun sammutan valot alkaa se hillitön meteli eikä lopu ennen kun olen ottanut hetkeksi syliin ja rauhoitellut. Sen jälkeen nukahtaa helposti.

6

1696

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Juutyr

      Opeta käsimerkkien avulla. Youtubesta löytyy videoita englanniksi aiheesta. Käytännössä sormien edes takaisin heilutus -tänne,käden laskeminen alas jne. Eleet ja kehonkieli korostuu! AINA herkku heti kun tekee tämän jotta ehdollistuu.

    • hhhjntjnmkukkkk

      Ihan ensimmäiseksi opettaisin sen eroon kosketuspelosta. Ota koira helliteltäväksi vasta kutsuttuasi sitä. Anna sen olla koskematon silloin, kun se ei osaa odottaa kontaktia. Vähitellen voit palkita koiraa yllättävistä kosketuksista. Hipaise sitä sylissäsi, palkkaa, hipaise sen kävellessä ohitsesi, palkkaa jne. Se ei ehkä koskaan rohkaistu, mutta yritä hillitä pelkotilojen synntymistä ja kehittymistä niin paljon kuin kykenet. Kuuro voi alkaa esimerkiksi haukkua aina pois kotoaan joutuessaan, jos ei luota että sen koskemattomuus säilyy ulkona ollessa. Ympäristön arvaamattomuus voi tehdä kuurosta koirasta aggressiivisen. Älä anna kenenkään lähestyä koiraasi ilman, että koirasi huomaa tutustujan.

      Kontaktiharjoitukset ovat erittäin tärkeitä, sillä et voi kiinnittää koiran huomiota itseesi nimeltä kutsumalla tms. Voit opettaa koiran ottamaan katsekontaktin esim aina hihnan kiristyessä.

      Koulutus tapahtuu normaalisti. Äänikomentojen tilalla käytä käsimerkkejä. Oman koirani tapauksessa rinnan korkeudella oleva nyrkkiin puristettu käsi tarkoittaa "istu", reittä vasten ojennettu maata kohti osoittava etusormi "rinnalle" jne. Luoksetulokutsu on lievä kyykistyminen samalla, kun rummutetaan käsillä reisiä. Vain mielikuvitus on rajana :D

      Myös vapaanapito onnistuu. Koiralla on oma kännykkä, vanha kunnon nokialainen. Kännykässä on prepaid-liittymä, jonka ansiosta puhelimeen voi soittaa. Kännykkä kiinnitetään koiran lapojen päälle, valjaiden alle aina, kun lähdemme pidemmille vaelluksille. Koira on opetettu yhdistämään kännykän värinä herkkupalaan. Jos haluan katsekontaktin ja koira katsoo juuri silloin muualle, soitan sille :D Pimeällä koira hakeutuu omatoimisesti taskulampun valokeilaan.

      Pimeänpelkoa alkaisin kaiketi hoitaa menemällä koiran kanssa ikkunattomaan vessaan, jos teillä sellainen on. Pyytäisin koiran istumaan, alkaisin sulkea ovea vähitellen ja palkkaisin. Vähitellen ovea suljettaisiin yhä enemmän ja yhä pidemmäksi aikaa. 10 min koulutuspätkissä koiran luulisi tottuvan pimeään max viikossa.

    • Koiranomistaja

      Anna eka vaikka herkku kun otat syliin

    • Onkotoivoa

      Kysyn tähän samaan omaa mieltäni painavan asian. Kyseessä on siis 7-vuotias norjanharmaan ja tollerin sekoitus. Eli puolitoista vuotta sitten aloin huomaamaan merkkejä koiran kuulon huononemisesta, ennen avaimen rapina lukossa, auton ääni tieltä tai kopina kuistilta aiheuttivat riemukkaan ryntäyksen ovelle, ajan kuluessa koiran reagointi ääniin huononi ja vieras tai perheenjäsen ehti jo sisään asti ennen kuin koiraherra huomasi tulla tervehtimään. Lääkärille lähdettiin kun koira selvästi säikähti minua kun ei kuullut kun tulin viereen kesken unien hakemaan otusta aamupissalle tätä ei ole ikinä tapahtunut. Joka tapauksessa lääkäri löysi sairauden, joka aiheuttaa joko lähes täydellisen tai täydellisen kuurouden. Haluankin mielipiteitä ja kokemuksia onko kuuron koiran elämä oikeaa koiran elämää. Muutos on hidas mutta välttämätön, muita merkkejä masennuksesta tai muusta ei ainakaan vielä ole, pitääkö minun valmistautua kaverista luopumiseen vai voisiko koira oppia elämään ilman kuuloa. Kiitos vastauksista.

      • hhhjntjnmkukkkk

        https://www.oneminddogs.com/article/thestoryoftekla/

        http://kuono.fi/kuuroa-koiraa-koulutetaan-viittomalla/

        Kuurous asettaa tiettyjä haasteita, muttei ole este suuremmoiselle elämälle.

        Kuulon menetykseen kannattaa alkaa valmistautua pikku hiljaa. Koiralle tuttuihin käskyihin kannattaa yhdistää käsimerkki (kuten aiemmassa viestissäni neuvoin), jolloin kuulon heikettyä liikaa vaihdos äänikomennoista käsimerkkeihin on luonteva. Hyvin suuri osa ihmisistä käyttää huomaamattaan jo valmiiksi kehonkieltään yhdessä sanallisten käskyjen kanssa. Voi esimerkiksi olla, että koira on pennusta pitäen oppinut yhdistämään omistajan kyykistymisen luoksetulokäskyyn tai lanteelle asetetun käden istumiskäskyyn. Muutos äänestä elekieleen on siis häviävän pieni.

        Kuurollekin koiralle saa jutella :) Se ei ehkä kuule ääntäsi, mutta aistii mielentilasi kehonkielestäsi ja kosketuksestasi paljon herkemmin kuin voisi kuvitellakaan. Rintasi päällä päätään lepuuttava koira voi aistia puheen pehmeänä rintakehän värinänä, kuin kehräyksenä, vaikkei se sanoja erotakaan.

        Ainakin ihmisillä kuulon menetykseen voi liittyä voimakastakin tinnitystä, kipua jne. Ole armollinen koirallesi, jos sillä on huonoja päiviä. Tilanne paranee sitten, kun sairaus on edennyt loppuun asti. Pyri myös kohtelemaan sitä kunnioittavasti. Et voi ehkä enää mennä yllättäen rapsuttelemaan nukkuvaa koiraa, sillä se ei kuule tuloasi. Kuuloaistimukset voi kuitenkin korvata muilla viesteillä. Nukkuvalle koiralle voi ilmoittaa läsnäolostaan pitämällä kättään hetken ajan sen pään vieressä ennen rapsutustuokiota, tai kotiinpaluusta voi ilmoittaa napsauttamalla ylimääräisiä valoja päälle. Lienee lohdullista tietää, että kuuloaisti on aisteista helpoiten kompensoitavissa :)

        Itse sanoisin, että tärkeintä kuuron koiran omistuksessa on se, että lemmikki säilyttää luottamuksensa ympäristöön. Kuuron koiran tulisi kuitenkin kyetä luottamaan koskemattomuuteensa tai saada ainakin mahdollisuus reagoida kontakteihin ennen kosketusta. Tällä tavoin vältetään aloittajan kuvailemat säikkymisen ja pelkotilojen kaltaiset ongelmat.

        On myös tärkeää muistaa, ettei kuuroa koiraa tule sääliä. Se ei kaipaa surkuttelua, vaan varman ja vakaan ihmisen, joka opastaa sen kunnialla läpi suuresta elämänmuutoksesta :)


      • Petterik

        Suuret kiitokset sinulle hyvästä ja kattavasta vastauksesta. Itse olen valmis tekemään kaiken tarvittavan koiruuden eteen ja antamasi linkit saivat huomaamaan että on kuuroja koiria, joilla on hyvä elämä. Jospa se tästä vielä iloksi muuttuisi:) Hyvää talven jatkoa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      87
      4698
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      134
      4223
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      36
      2795
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      213
      1835
    5. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      37
      1367
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      25
      1339
    7. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1316
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      67
      1278
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1243
    10. Seiska: Konsta Hietanen ja Aami-rakas iltamenoissa - Salkkareista Aami täräyttää: "Sarja oli..."

      Konsta Hietanen jätti Salatut elämät -draamasarjan tänä syksynä. Konstaa kyllä kaivataan vieläkin Salkkareissa! Lue li
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1222
    Aihe