Valkosipuli

hyötykasvi

Valkosipuli kannattaisi siis ottaa mukaan osaksi kouluruokailua, niin kaikki tottuisivat siihen ja voisimme käyttää sitä yleisesti ruokailussa. Suomessakinhan valkosipulia on viljelty jo 1500-luvun lopulta lähtien; tosin viljely oli välillä unohduksissa parisensataa vuotta. Eli se on kotikutoinenkin hyötykasvi. Lisäksi talvivalkosipuli on valkosipulikanta, joka nimensä mukaisesti viihtyy talvet maassa. Se on kotoisin kylmästä Siperiasta, mistä syystä se menestyy erinomaisesti koko Suomessa Lappia myöten.

Valkosipulihan on vanhimpia viljelykasveja maailmassa. Sen oletetaan kehittyneen jostakin keskiaasialaisesta luonnonvaraisesta lajista. Eurooppaan se on tullut ensimmäisten viljelykasvien mukana. Valkosipulia on käytetty vuosituhansien ajan sekä mausteena että rohtona.

Valkosipulihan on siitäkin erityinen, että se ei lisäänny siemenistä. Valkosipuliin kasvaa kyllä kukkavarsi ja varteen kukintojen tyvelle muodostuu pikkusipuleita eli itusilmuja. Kasvin lisäys tapahtuu kokonaan sipulin kynsistä tai noista kukintojen itusilmuista, sillä valkosipuli ei pysty tuottamaan itävää siementä. Näin siksi, että vuosituhansia tapahtunut lisäys kynsien avulla on johtanut siihen, että kasvi on menettänyt kyvyn lisääntyä suvullisesti, jos tätä kykyä on koskaan ollutkaan.

Valkosipuli sisältää noin prosentin verran rikkipitoista aminohappoa, alliinia. Se hajoaa allinaasi-entsyymin vaikutuksesta allisiiniksi, jolla on kyky estää bakteereiden, hiivojen, sienten ja myös virusten kasvua. Eräät valkosipulin sisältämät ainesosat, mm. tioallyylisulfidit, ehkäisevät fibriinien muodostumista veressä ja hidastavat siten veren hyytymistä. Tästä syystä valkosipulilla on verisuonten tukkeutumista estävä vaikutus. Valkosipuli laskee myös veren kolesteroli- ja rasva-ainepitoisuutta ja ehkäisee verisuonten kovettumista. Se laajentaa verisuonia, mikä vaikuttaa alentavasti verenpaineeseen. Flunssaan pari kolme tuoretta valkosipulin kynttä sellaisenaan voileivän päällä, ellei sierain niitä kestä.

- Osaatko poistaa sen jälkeen jäävän tuoksun?

0

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Paras olisi vain unohtaa

    Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
    Ikävä
    79
    1583
   2. Voisitko laittaa

    Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
    Ikävä
    69
    1263
   3. Mietitikö nainen koskaan

    Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
    Ikävä
    106
    1208
   4. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
    Lieksa
    178
    998
   5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

    Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
    Ikävä
    148
    988
   6. huono omatunto

    johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
    Ikävä
    55
    984
   7. Päätin juuri että

    En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
    Ikävä
    32
    872
   8. Onnistuit sohaisemaan mua

    Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
    Ikävä
    59
    834
   9. Huomenna se

    Tulee kohta, odotatko?
    Ikävä
    61
    806
   10. Mitä kaipaat

    Usein elämässäsi
    Ikävä
    94
    764
   Aihe