Wännilä Loimaalla

sukututkimusta

Tietääkö joku ?
Mattz Grelsson Alastaro / Wännilä
poika Erick syntynyt v. 1701

Kun menee 1600-luvulle niin en osaa oikein etsiä......

14

985

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kasitonni
      • sukututkimusta

        Kiitos! - Ensimmäinen kerta, kun luin tällaisia asiakirjoja. Aika huikea tunne, kun löytyi heti Mattz Grelsson. Ja lieneekö sitten Grells Mattsson hänen isänsä? - Ja äitiä tällä Mattsin pojalla Erickillä ei ole mainittu Hiskissä.


      • sukututkimusta

        ... olen nyt päivänä muutamana selvitellyt tätä sukua, ja päässyt tuonne 1500-luvun alkuun! Kuinka voisin varmistella, että olen kulkenut oikeita polkuja, sillä omasta mielestäni tämä Pappani sukujuuri on mennyt oikeastaan sellaisiin piireihin, että
        onko se totta ?


      • sukututkimusta

        Grells Mattsson on kuollut v. 1697 Wännilässä 80-vuotiaana. Olisi siis syntynyt v. 1617.
        Netistä löytyi Nils Gnutson Nikkilä Urjala / Kokko, jossa hänen pojallaan Mattsilla on poika nimeltään Grells. Siinä ei ole mainittu syntymäaikaa, mutta maininta, että olisi ratsumies.
        Loimaalla 1600-luvun alussa ei ehkä ollut pilvinpimein Grells Mattssoneita? Miten pystyisi todentamaan näitä, että olisivat samaa sukua? Tuo Wännilä kai oli ratsutila, vai oliko ?


      • sukututkimusta

        nettiä selaillessani huomasin, että Alastaro Hunnas
        on kotiseutumuseo. No niinpä niin tietenkin. Siellä sitten on varmaankin tämä koko ritirimpsu näitä Hunnas / Hunnais talossa oleilleista ihmisistä sukupuuna jossakin esillä. Nämä Grells sekä Mattz ainakin sitten ja moni muu........
        Vai onko ?
        Ja minähän olen siis vain arvuutellut, että Pappani sukujuuria olisivatten nämät.


    • sukututkija

      Vännilä on ainakin kylä Loimaan Alastarolla. Hunnaan Alastaron kotiseutumuseo on Vännilän kylässä. Tilan aikoinaan Omistanut Hunnas (Iso hautamuistomerkki Alastaron hautausmaalla).

      • sukututkimusta

        Kiitos tiedosta. Tämä sukututkimus on ollut matkan varrella kiintoisaa ja välillä jopa hedelmällistäkin. Olen näköjään tässä Grells Mattsson isän etsinnöissä ilmeisesti hyvinkin harhateillä, kun oletin isäkseen Matts Nilsson Nikkilä Urjalasta.
        Lainasin kirjastosta kirjan: Timo Verho / Alastaron talonpoikaissuvut 1540-1870, ja siinä on
        Vännilä Hunnas sukupuun ylimpänä
        Matti Mikonpoika, vaimo Riitta ja lapset Reko Matinpoika 1617-1.5.1697, sekä sisaret Riitta, Aune ja Valpuri Matintyttäret.
        Kuka olikaan sitten tämä Matti Mikonpoika, jonka minäkin kyllä löysin tuolta asutusasiakirjasta, joka on tässä ketjussa nähtävänä. - Loimijoki Hunnas v. 1620 Matts Mikelsson ja lukee Till d Hans Myrs Comp. Sitten v. 1634 Matts Mikelsson m.sin.hu Brita, ja siinä alempana Phemi dr. (tyttären nimi ?)
        Talo Hunnas oli kai siihen aikaan Arvid Wittenbergin, joka oli sotamarsalkka, valtaneuvos, Nyborgin kreivi. Netistä löysin tietoa: Arvid Wittenberg oli kolmikymmenvuotisen sodan ja Kaarle X Kustaan Puolan sodan suuria sotapäälliköitä. Hän sai vapaaherrallisena läänityksenä kaikki kruununtilat Loimaan pitäjässä sekä kreivillisenä läänityksenä Uukuniemen ja Parikkalan pitäjät. Wittenberg lahjoitti Porvoon tuomiokirkkoon saarnastuolin.


    • nojoo4

      Joku kartta löytynee arkistosta.
      Kansallisarkiston päärakennus sijaitsee osoitteessa Rauhankatu 17, Helsinki.

      Wirzenius, Daniel 1782–1792: Chartan öfver Hennijoki, Wännilä och Ilola Byars Ägor uti Biörneborgs
      Län Öfre Satagunda Nedredels Härad och Loimijoki Sokn. Alastaro A3:5/1–8 Ilola,
      Maanmittaushallituksen uudistusarkisto, Kansallisarkisto.

      Kansallisarkiston aineisto
      A35a 5/1-2: Första Delen af Chartan öfver Hennijoki, Wännilä och Ilola
      Byars Ägor Björneborgs Län Öfre Satagunda Nedredels Härad och Loimijoki
      Sokn afmätt Åren 1788 och 1792 af A. Wirzenius

      • sukututkimusta

        siis karttoja löytyy, mutta eikö kukaan tietäisi sinällään, että kuka oli Mats Mikelsson Hunnais talossa perheineen. Kun minä oletan, että on ratsastaja ja jostakin comppaniasta tullut taloon, vai onko ollut ennen häntä jo sukua talossa? Ketkä olivat hänen sisaruksensa ja minne muuttivat hänen tyttärensä, jos poika Grells Mattsson jäi perheineen taloon.
        ?


      • sukututkimusta

        Liikaa valkoisia läikkiä tässä sukututkimuksessani edelleen. - Minullahan on nyt käsitys, että tämä Alastaro Wännilä Hunnas on 1600-luvulla ollut ratsutila.
        Kun sitten lukaisee tuota asutusluetteloa 1500-luvulle, niin nimiä riittää. On Mårten ja Michel ja Sigfred. Tämä Matts Mickelsson (Matti Mikonpoika) päättyy sukupuu Timo Verhon kirjassa Alastaron talonpoikaissuvuista. Oliko Matts Mickelsson ratsumies? Miksi hänelle on merkitty tytär Phemi (tarkoittanee Eufemia). Siinä Verhon kirjan sukupuussa ei mitään Phemiä mainita, kolme muuta tytärtä kyllä ja poika. Oliko Grells Mattsson ratsumies? Vai olivatko sekä Matts Mickelsson että Grells Matsson sittenkin jo maanviljelijöitä Hunnas talossa Wännilässä 1600-luvulla? Ja miten Grellsin pojalla Matts Grellssonilla oli ne vaimoasiat, niistäkään ei oikein saa selvää, kun on laskujeni mukaan ainakin kolme vaimoa, Valborg, Maisa ja sitten Hiski kuolleissa ilmoitettu 1700-luvulla toukokuussa, joka ilmeisesti on Erickin äiti. Poika syntyi 1700. - Hunnas 1500-luvulla löytyy esim. nimiä: Mårten, Sigfred, Mickel, Matts. On myös merkintää augment. Ja joku pitkä kirjoitus Grells Mattssonilla, jossa mainitaan Britha Mattsdr. Joenperä ja Pahikais. - En osaa lukea näitä merkintöjä, mutta oletan, että Hunnas taloa omistaa useampi taho?
        Eniten kiinnostaisi ovatko nämä porukat suomalaisia vai ruotsalaisia sukujuuriltaan? Olen aina kuvitellut, että Pappani sekä Mammani (ovat syntyneet 1800-luvun lopulla) ovat suomalaisia, mutta kun tutkin Mammani äidin sekä isän sukujuuria, niin päätyivät toinen puolalaiseen ja toinen sitten ehkä onkin ruotsalaista.
        Merkillistä !


    • sukututkimusta

      Mistä tuo Hunnas nimi tulee? Tarkoittaako alkuperin saksalaista? Hunni?
      Olen vieläkin ihan ulkona näistä esi-isistä. Kaikki sukujuuret Loimaan tienoilla edelleen kysymysmerkkejä. Jos tämä Hunnas juuri onkin tullut saksasta?
      Tietääkö joku tämän Alastaro Hunnas nimiset juuret?

    • Lagacy4all
    • sukututkimusta

      En satavarmasti ole sukua näihin Wännilä/Hunnais. Kun tarkistelin, onkin epäselvyyttä, että oliko tällä Erickillä Matti nimistä poikaa, jolla olisi Thomas niminen poika?
      Hiskistä: Erich Mattsson (s. 1701) Alastaro / Wännilä / Hunnais. - Isä Mattz Grelsson Hunnais
      (s. 1661 ja k. 1704 Wännilä Hunnas 43-v/ tieto löytyi Hiski). - Erikillä vaimo Brijta Johansd. Lapsia Brijta (s. 19.9.1725), Matthias (s. 11.2.1728), Maria (s. 24.3.1729), Thomas (s. 14.12.1733), Michael (s. 27.7.1737), Matthaus (s. 27.7.1737), Christina (s. 20.8.1738), Wallborg (s. 9.3.1741), Christina (s. 23.6.1743).
      - Kun netissä löytyy myös joku sukupuu, jossa lapsia Erickillä ilmoitettu vain kaksi. Siinä sukupuussa on Erkin isä Mattz Grellsson ilmoitettu syntyneeksi 1601 !

    • kirjaskorpioni

      Tässä Loimaa seudun historiaa jääkaudesta alkaen. Asutusta käsitellään myös kylittäin, ja luetellaan niiden talot. Paikallisia nimiäkin yritetään selittää, mutta esim. Hunnas jää ilman tulkintaa.
      http://www.kauhanoja.fi/kylat/historiaa/

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      148
      2418
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1968
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1948
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      86
      1743
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1520
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe