Laumaeläin vai ei?

vanhanaikuinen

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että koira on todellinen laumaeläin. Olen harrastanut koiria lapsesta lähtien, alkaa tulla 50 vuotta koiraelämää täyteen. Nykyisin paljon tarkkailen koiriani eri tilanteissa ja pohdin niiden motiiveja.

Koiran oikeus omaan elämään?
Mielestäni pelkkä temppukoulutus aliarvioi koiraa törkeästi. Myös meitä ihmisiä voi temppukouluttaa, se on lyhyellä tähtäimellä tehokasta. Mutta miksi hukataan koiran syvempi motivaatio, halu toimia yhteistyössä oman laumansa eduksi?

Koira aikuistuu 2-3 vuoden ikäisenä ja sillä on erittäin tarkka ymmärrys sosiaalisten tilanteiden suhteen. Jos esim. tilanne on jotenkin uhkaava, koira ilman muuta osallistuu laumansa turvaamiseen omalla panoksellaan. Johtajan virka on sanoa, miten reagoidaan, mutta väärin on koiraa kohtaan pitää sitä vauvana, jonka ei pidä osallistua aikuisten asioihin. Ei silloinkaan, vaikka johtajana itseään pitävä ihminen hoitaa tilanteen avuttomasti?

Ainoastaan metsästyskoirilla on mahdollisuus osallistua ravinnonhankintaan, joka on todella tärkeä tehtävä. Koira saa syvää tyydytystä voidessaan näin toimia laumansa hyväksi. Puhun laumasta. koska minusta on itsestään selvää, että koira käsittää oman perheensä laumakseen.

Moni koiraharrastus on siitä hyvä, että jos omistaja on innoissaan ja motivoitunut harrastamaan, koira panostaa täysillä asiaan jonka näkee omistajalleen tärkeäksi. Oman reviirin vahtiminen on mielekäs tehtävä, mutta miksi niin moni on sitä mieltä, että se on holtitonta rähjäämistä, joka pitäisi lopettaa? Minusta ainakin on hyvä että baltialais-rosvon muistikirjassa vedetään ruksit meidän talon kohdalla koska koirat.

Koira ja ihminen oppivat ymmärtämään toistensa elekieltä, jos haluavat. Joka välissä ei pidä nakkia heiluttaa, vaan kertoa koiralle mitä itse toivoo sen tekevän.

Ennen kaikkea protestoin sitä käsitystä vastaan että koiran ainoa funktio on olla söpö nappisilmä, mykkä hännänheiluttaja joka kirmaa pallon perässä ja toimii omistajansa egonjatkeena kuin täydellinen robotti, vailla omia ajatuksia.

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lauma-perhe

      Aivan samaa mieltä.
      Tällä hetkellä mulla on eläköitynyt kehitysvamma työkoira ja pentu jota koulutan vepeen .
      Me eletään aikamoisessa symbioosissa nyt kun on se onni että työ ei haukkaa
      isointa osaa päivästä.
      Tätä ennen on ollut omia, rescueita ja mm sokeain opaskoirakoulutus.

      Ennen otan koiran kun miehen :o)))

      -tai niin no onhan noita tuossa 2 jäbäleissonia, jotka myös kouluttaa toinen toistaan, ja mie en oikeestaan puhu näiden kohdalla laumasta vaan perheestä. Oli kiva tulla vielä 5-kymppisenä "äidiksi".
      Vanhin on kun ihmisen mieli, on tehnyt töitä mun kanssa niin monet vuodet ja meillä
      on ollut sijotus/hoitokoiria niin että välillä luotan siihen enempi kun itseeni

    • Updatatat

      Koira on onnellinen jopa tutkimusten mukaan kun sillä on rajat, MUTTA dominanssi on aiheutanut myös sen ilmiön etteivät koirat näytä enää kipuaan (stressi/sairaus) normaalisti ja klinikalle on viety pitkälle edennyt kipuileva koira sitten. Enemmän puhutaan resurssien dominoinnista, eli omistaja tarjoaa ruuan ja suojan haluten takaisin jotain koiraltaan. Koiralle ohjataan oma paikka ja pyydetään tekemään ruuan eteen jotain ennen aterian tarjoamista. Normaalin luotto suhteen omaava koira tarjoaa itse selälleen menoa (alistumista) ilman että omistaja sitä työntää siihen.
      Aiheesta löytyy lukuisia kirjoituksia.
      Esim. https://elainkoulutus.wordpress.com/2010/03/22/onko-sita-vaiko-eiko/
      https://elainkoulutus.wordpress.com/2011/09/03/kuiskaus-vai-karjaisu/
      http://drsophiayin.com/philosophy/dominance
      http://respectyourdog.com/read/what-alpha-rolling-is-really-doing-to-your-dog
      https://positively.com/dog-training/myths-truths/the-truth-about-dominance/

      • hyötyeläin

        Häh? Jäikös sulla joku levy päälle? Dominanssista vaan jauhat.


    • Rantasaunio

      Koira on laumaeläin, mutta tutkimusten mukaan lauma ei ole hierarkkinen eli silä ei välttämättä ole pysyvää johtajaa. Koira ei siis odota tai toivo, että joku yksittäinen henkilö toimii jatkuvasti johtajana.
      Kun ihminen yrittää johtaa koiraa, voi ongelmaksi tulla se, että ihmisellä on erilainen ymmärrys asioista. Koiran mielestä lumiaura voi olla uhkaava ja se täytyy ajaa pois. Ihmisen näkökulmasta koira käyttäytyy häiritsevästi, jolloin se hiljennetään ja pakotetaan kulkemaan lumiauran ohitse. Jos ihmisen ja koiran sijasta tilanteessa olisi joukko kulkukoiria, ne todennäköisesti väistäisivät lumiauran yhteistuumin ja puikahtaisivat siihen suuntaan, mihin joukkoa sillä hetkellä luotsaava koira haluaa mennä. Samankaltainen tilanne syntyy esimerkiksi, jos vastaantuleva uros näyttää joillain koiramaisilla eleillä keskaria omalle koirallesi. Sinä et välttämättä ymmärrä, millaisen loukkauksen tuo vastaantulija teki ja estät omaa koiraasi sanomasta takaisin. Tuohan on koirasi mielestä suorastaan pöyristyttävän omituista käytöstä, mutta - kumma kyllä - usein se tottelee.

    • Kyllä minäkin kallistun lauma-ajattelun puoleen. Siinä mielessä myös johtajuusasetteluun, että demokratiaa ei siinä mielessä ole, koska omistaja on se, joka määrää. Se sitten, voiko laumajuttua verrata enää suteen, on oma lukunsa. Koska koirahan on nykyaikana ihan evoluution ja ihmisen luoman kehittelyn tulos.

      En ihan tiedä, mitä temppukoulutuksella tarkoitetaan, mutta en itse näe mitään huonoa positiivisella kouluttamisella. Vaikka pelkästään, jos sillä pärjää.
      Ja ylipäätään kaikki tekeminen on hyväksi yhdessä.
      Toisaalta, ei kaikkia pidä nähdä mustavalkoisena, kaikkea voi yhdistää myös.

      Tuosta koira osallistuu laumansa puolustamiseen sen verran, että riippuu koirasta, ja taas kerran rodusta (toki vielä yksilö).
      Kaikkien rotujen ei kuulu edes puolustaa, ja niille joilla sitä ei ole, on rodunomaisempaa ja luonnollisempaa mennä passiiviseksi/pyrkiä pakenemaan.

      ..."miksi niin moni... Oiskohan siitä syystä, että varsinkin taajama-alueella ei ole kiva kuunnella, jos koirat reippaasti möykkää...Ja toiseksi, saattaa pelottaa ja säikäyttää ohikulkijoita.

      Okei, tapansa kullakin, mutta minusta ei vahtimiseen kuulu välttämättä metelöiminen.
      Oma lukunsa esim. laumanvartijat, ja niiden "ilmoitukset ym.
      Vahtia voi ihan hiljaisestikkin.
      Minä en pidä edes omien koirien turhasta möykäämisestä. Ja se on niille kerrottu...
      Monesti myös se, että kun koiralle sallitaan turhat möykkäämiset, se nostaa stressitasoa ja saattaa jollain yksilöllö pitää sitä sitten turhaan yllä. Mikä taas ei ole hyvä asia. Kuin myös edesauttaa sitä, että vahtimisinnostus saattaa mennä överiksi helpommin.
      Meillä ei siis koirat pihalla möykkää. Joskus tulee syystä kerran kunnon "puh", ja se sallittakkoon. Juu, eikä tänne ole pahemmin ne balttialaisrosvot :D hinunneet, vakka ei koirat pihalla möykkääkkään. Kuvat portilla tuntuu riittävän, sekä viimekädessä se koirien näkeminen, vaikkakin hiljaisina...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5559
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3425
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1893
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1865
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1720
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      73
      1548
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1463
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1346
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1337
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      23
      1308
    Aihe