Mielenterveyskuntoutujan sairauspäiväraha

Kyssäri

Kysyn toisen henkilön puolesta. Jos mt:stä pakotetaan sairauspäivärahalle, ja henkilö on ollut 2 vuotta toimeentulotuen asiakkaana, niin miten toimeentulon käy? Tämä henkilö vastustaa sairauspäivärahalle menoa kun pelkää, etteivät rahat riitä elämiseen. Minkä suuruinen tällainen perussairauspäiväraha on, ei siis työtuloista riippuva? Kumpi on kannattavampaa, sairauspäivärahalla vai toimeentulotuella eläminen jos ei ole kuitenkaan työkykyinen? Voiko esim. sairauskuluihin ja asumiskuluihin hakea sairauspäivärahan lisäksi toimeentulotukea jos sairauspäiväraha on kovin pieni? Esim. asumiskulut ovat suuressa kaupungissa aika isot.

7

110

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rwrfsffs

      Voi hakea toimeentulotukea, jos sairauspaivärahat eivät täytä kuukautisia menoja (vuokra tavallisimmat asumiskulut jas peruslaskelmat kuulle, lääkäreistä katetaan yleensä vain julkiset, mutta erikoislääkäreihin ja yksityisiin voi joskus saada täydentävää.). Sairauspäivärahat ovat yleensä vähän enemmän kuin perus työmarkkinatuki. Vähentävät sairauspäivärahat sitten työmarkkinatuen sijaan laskelmasta ja maksavat vajeen.

      Näin ainakin itselläni on mennyt, olen nyt kuntoutustuella ja määräaikaiseläkkeellä, joka on sen verran etten tarvitse edes toimeentulotukea.

      • Kyssäri

        Kiitos tiedoista! Pitääpä informoida tätä henkilöä.


    • Petu_

      Lähtökohtana sairaspäivärahassa on, että se on tasan samansuuruinen kuin työmarkkinatuki. Päivää kohti määrä on hieman pienempi mutta vastaavasti sitä maksetaan kuudelta päivältä viikossa.

      Oikeus toimeentulotukeen on sama olitpa peruspäivärahalla, tai sairaspäivärahalla. Itse asiassa sanoisin pikemmin niin, että jos henkilö on sairaspäivärahalla, ja nimenomaan mt-syistä, niin on yleensä jopa helpompi saada harkinnanvaraistakin toimeentulotukea esim. yllättäviin menoihin, ja muihin kuluihin joihin ei perustoimeentulotukea eikä lisäosaa saa.

      Sen jälkeen kun henkilö on ollut sairaspäivärahalla enimmäisajan, olikohan tuo 500 päivää, niin hänen pitää (hyvissä ajoin) ilmoittautua TE-toimistoon vajaakuntoiseksi työnhakijaksi, jonka jälkeen hän taas saa työmarkkinatukea, mutta ei ole velvollisuutta ottaa töitä vastaan.

      http://www.satakunta.net

      • Kyssäri

        Kiitos myös sinulle noista tiedoista!


    • penan

      vinkkinä vielä että ennenkun hakee sairauspäivärahaa, ilmottautuu työkkäriin kirjoille. jos suoraan toimeentulotuelta hakee niin omaksi työksi katsotaan "oman talouden hoitaminen" ja hylky tulee melko varmasti oli sit mielenterveys menny tai koko ukko halvaantunu.

      • Kyssäri

        Miten niin tulee hylky jos kelaan on laitettu sairauslomatodistus? Kysymys on siis vähän pitemmästä kuin parin päivän sairauslomasta. Tätä henkilöä mt-sairaanhoitaja syyllisti, että hän elää toimeentulotuella, ja painosti hakemaan sairauspäivärahaa. Mutta pakkohan toimeentulotukea on hakea sairauspäivärahan lisäksi. Katsopin kelan sivulta että päiväraha on nykyään 24,02€/pv ja rahaa kaiketi maksetaan jokaiselta päivältä? Jos maksetaan jokaiselta päivältä niin 7x 24,02€ =168,14€ viikossa ja neljältä viikolta 672,56€/kk. SIllä maksaisi vuokran ja jäisi pari kymppiä jäljelle jos ei ole asumistukea laskettu pois mutta tietenkin asumistukea tulee, en tiedä sen tuen suuruutta tällä henkilöllä.
        Olen nyt kyllä ihan pihalla koko hommasta kun ei ole omasta asiasta kysymys vaan läheisestä henkilöstä. Henkilö on ollut jo pitkään kirjoilla yliopistossa, mutta opinnot sairauden takia katkolla ja viivästyneet.


      • Petu_

        "Lähtökohtana sairaspäivärahassa on, että se on tasan samansuuruinen kuin työmarkkinatuki. Päivää kohti määrä on hieman pienempi mutta vastaavasti sitä maksetaan kuudelta päivältä viikossa."

        Eli ei makseta kuin kuudeta päivältä viikossa. Mutta minimissään tasan sama määrä kuukautta kohti kui työmarkkinatukeakin.

        http://www.satakunta.net


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5730
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3607
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      215
      1804
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1732
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      94
      1192
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      29
      1155
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      927
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      263
      910
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      74
      867
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      848
    Aihe