Mielenterveyskuntoutujan sairauspäiväraha

Kyssäri

Kysyn toisen henkilön puolesta. Jos mt:stä pakotetaan sairauspäivärahalle, ja henkilö on ollut 2 vuotta toimeentulotuen asiakkaana, niin miten toimeentulon käy? Tämä henkilö vastustaa sairauspäivärahalle menoa kun pelkää, etteivät rahat riitä elämiseen. Minkä suuruinen tällainen perussairauspäiväraha on, ei siis työtuloista riippuva? Kumpi on kannattavampaa, sairauspäivärahalla vai toimeentulotuella eläminen jos ei ole kuitenkaan työkykyinen? Voiko esim. sairauskuluihin ja asumiskuluihin hakea sairauspäivärahan lisäksi toimeentulotukea jos sairauspäiväraha on kovin pieni? Esim. asumiskulut ovat suuressa kaupungissa aika isot.

7

131

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rwrfsffs

      Voi hakea toimeentulotukea, jos sairauspaivärahat eivät täytä kuukautisia menoja (vuokra tavallisimmat asumiskulut jas peruslaskelmat kuulle, lääkäreistä katetaan yleensä vain julkiset, mutta erikoislääkäreihin ja yksityisiin voi joskus saada täydentävää.). Sairauspäivärahat ovat yleensä vähän enemmän kuin perus työmarkkinatuki. Vähentävät sairauspäivärahat sitten työmarkkinatuen sijaan laskelmasta ja maksavat vajeen.

      Näin ainakin itselläni on mennyt, olen nyt kuntoutustuella ja määräaikaiseläkkeellä, joka on sen verran etten tarvitse edes toimeentulotukea.

      • Kyssäri

        Kiitos tiedoista! Pitääpä informoida tätä henkilöä.


    • Petu_

      Lähtökohtana sairaspäivärahassa on, että se on tasan samansuuruinen kuin työmarkkinatuki. Päivää kohti määrä on hieman pienempi mutta vastaavasti sitä maksetaan kuudelta päivältä viikossa.

      Oikeus toimeentulotukeen on sama olitpa peruspäivärahalla, tai sairaspäivärahalla. Itse asiassa sanoisin pikemmin niin, että jos henkilö on sairaspäivärahalla, ja nimenomaan mt-syistä, niin on yleensä jopa helpompi saada harkinnanvaraistakin toimeentulotukea esim. yllättäviin menoihin, ja muihin kuluihin joihin ei perustoimeentulotukea eikä lisäosaa saa.

      Sen jälkeen kun henkilö on ollut sairaspäivärahalla enimmäisajan, olikohan tuo 500 päivää, niin hänen pitää (hyvissä ajoin) ilmoittautua TE-toimistoon vajaakuntoiseksi työnhakijaksi, jonka jälkeen hän taas saa työmarkkinatukea, mutta ei ole velvollisuutta ottaa töitä vastaan.

      http://www.satakunta.net

      • Kyssäri

        Kiitos myös sinulle noista tiedoista!


    • penan

      vinkkinä vielä että ennenkun hakee sairauspäivärahaa, ilmottautuu työkkäriin kirjoille. jos suoraan toimeentulotuelta hakee niin omaksi työksi katsotaan "oman talouden hoitaminen" ja hylky tulee melko varmasti oli sit mielenterveys menny tai koko ukko halvaantunu.

      • Kyssäri

        Miten niin tulee hylky jos kelaan on laitettu sairauslomatodistus? Kysymys on siis vähän pitemmästä kuin parin päivän sairauslomasta. Tätä henkilöä mt-sairaanhoitaja syyllisti, että hän elää toimeentulotuella, ja painosti hakemaan sairauspäivärahaa. Mutta pakkohan toimeentulotukea on hakea sairauspäivärahan lisäksi. Katsopin kelan sivulta että päiväraha on nykyään 24,02€/pv ja rahaa kaiketi maksetaan jokaiselta päivältä? Jos maksetaan jokaiselta päivältä niin 7x 24,02€ =168,14€ viikossa ja neljältä viikolta 672,56€/kk. SIllä maksaisi vuokran ja jäisi pari kymppiä jäljelle jos ei ole asumistukea laskettu pois mutta tietenkin asumistukea tulee, en tiedä sen tuen suuruutta tällä henkilöllä.
        Olen nyt kyllä ihan pihalla koko hommasta kun ei ole omasta asiasta kysymys vaan läheisestä henkilöstä. Henkilö on ollut jo pitkään kirjoilla yliopistossa, mutta opinnot sairauden takia katkolla ja viivästyneet.


      • Petu_

        "Lähtökohtana sairaspäivärahassa on, että se on tasan samansuuruinen kuin työmarkkinatuki. Päivää kohti määrä on hieman pienempi mutta vastaavasti sitä maksetaan kuudelta päivältä viikossa."

        Eli ei makseta kuin kuudeta päivältä viikossa. Mutta minimissään tasan sama määrä kuukautta kohti kui työmarkkinatukeakin.

        http://www.satakunta.net


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Poliisitehtävä alkuviikosta Maisan kotona

      Iltasanomat: Helsingin poliisilaitos vahvistaa, että Vantaalla on ollut poliisitehtävä kyseisenä ajankohtana. Poliisin
      Kotimaiset julkkisjuorut
      88
      2079
    2. Tämä on sinulle vaikka kaikki lukee

      Vaikka kuinka olet viisas ja kaikin puolin velho, niin et tiedä tilanteestani. Senkin takia menetät mielenkiinnon. Eikä
      Tunteet
      11
      1692
    3. T-mies tässä

      Kerro nainen huolesi niin pohditaan yhdessä. 😎
      Ikävä
      102
      1162
    4. Lulu selvityttää Elokapinan lakkautusta

      Persukannattajien mielistely otti Lulu Ranteella aika tavalla runtua, kun hän aikoo selvityttää mahdollisuuksia Elokapin
      Maailman menoa
      350
      1136
    5. Ensitreffit Matti joutuu "ulkoruokintaan" - Väärinymmärrysten suossa Taina-vaimon kanssa: "Oli..."

      No nyt on kyllä väärinymmärrystä kerrakseen… Mitä luulet, pysyykö Taina ja Matti yhdessä vai onko tulevaisuudessa ero ed
      Ensitreffit alttarilla
      3
      1123
    6. Harmi, kun sillä nousi

      kaikki huomio päähän. Vaikutti aluksi niin mukavalta ja vaatimattomalta 😔
      Ikävä
      53
      851
    7. Täytyy sanoa

      Että olit kyllä mielenkiintoisin ja omaperäisin nainen mitä olen koskaan tavannut. Aivan kuin joku olisi tiputtanut sinu
      Ikävä
      21
      839
    8. Miten saisin

      Hurmattua sinut uudelleen,? Pissin omiin muroihini ensinmäisellä kerralla koska olin tyhmä ja liiaksi kiinni menneess
      Ikävä
      31
      787
    9. Persu Meri Valkama kadehtii Sanna Marinin menestystä

      Taas yksi persu tuli nolaamaan itsensä kadehtiessaan menestynyttä Suomen kansan supertähteä Sanna Marinia. https://demo
      Maailman menoa
      237
      737
    10. Raamatun tärkein lause

      Ja Mooses tuli alas vuorilta missä jumala oli, Mooseksen mukaan, ilmoittanut hänelle, että hän ja koko juutalainen väki,
      Hindulaisuus
      367
      719
    Aihe