kylkiluun murtuma yskiessä

Saara

Onko kukaan saanut kylkiluun murtumaan yskiessä astman takia? Millainen hoito? Kylkeni on sairaan kipeä ,enkä kärsi yskiä limoja ulos.

25

68588

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Suti

      Ei se kovinkaan harvinaista ole - ei nimenomaan astman vaan minkä tahansa ankaran yskänkohtauksen yllättäessä.

      Kylkiluun murtumaa ei varsinaisesti hoideta millään tavalla muuten kuin levolla - ellei luu nyt ole suorastaan keuhkoa puhkaissut, mutta siinä tapauksessa olisit kyllä jo huomannut.... Parissa viikossa paranee jo huomattavasti.

    • minä

      Oli joskus samanlaisia oireita pahan astmakuukauden jälkeen. Lääkäri tutki ja sanoi melkoisella varmuudella syyn oleen "vain" kylkiluiden välissä olevilla pikkulihaksilla. Olivat ylirasittuneet.

      Meni pari viikkoa ja tilanne rauhoittui.

      En voinut minäkään silloin yskiä "kunnolla" kun teki niin pahaa. Lepoa vaan. Limat tulee valuttamallakin ulos keuhkoista.

      (Muistaakseni kylkiluun murtumissa ilmestyy usein mustelma murtuneen kylkiluun lähettyville ja ovat muutenkin sitten todella kipeitä, eivät vain hengittäessä ja yskittäessä. Luumassaltaan terveet ei kai onnistu kovin helposti murtamaan kylkiluitaan yskimällä)

      • whatever2

        Lue linkistä http://www.ess.fi/?article=29215
        Janne Ahoselta murtui kylkiluu yskiessä, joten en usko että väitteesi "Luumassaltaan terveet ei kai onnistu kovin helposti murtamaan kylkiluitaan yskimällä" pitää paikkaansa!!!

        Kenellä sitten olisi muka terve luumassa, kun huippu-urheilijalla?


      • 1966 äippä

        Kyllä se nyt on pariin otteeseen todistettu että kylkiluun voi murtaa yskiessä. Kerran meni Espanjassa kun olin kamalassa yskässä. Kuudes kylkiluu napsahti poikki. Nyt olen sikainfluenssassa jonka yhteydessä sain keuhkoputkentulehduksen ja eilen napsahti kylkiluu poikki yskiessä. Pyysin juuri lapsia merkkaamaan kipeän kohdan ja olen menossa lääkäriin.


    • sairastellut

      Kuulin kerran yhdestä nuoresta naisesta jolta oli kylkiluu murtunut yskiessä. Ei hänellä astmaa ollut tietääkseni mutta muuten hän oli hyvin hentorakenteinen.

    • SiM

      Tämä taitaa olla jo vanhaa juttua, mutta joillekin aina uutta.
      Itse olen saanut tänä kesänä kovan kivun kylkeen, kun olen yskinyt monta viikkoa. Eka lääkäri sanoi, että se on revähdys, mutta sitten kipu lisääntyi ja seuraava lääkäri arvioi, että siellä on jo kylkiluun murtuma.
      Kipu on pahin öisin, maatessa ja varsinkin kääntyillessä. Viime viikolla terveydenhoitaja teippasi kyljen ja nyt on ollut huomattavan paljon helpompaa, öisinkin.
      Lääkäri sanoi paranemisen kestävän pari kolme kuukautta, nuoremmat varmaan paranevat nopeammin, itselläni on jo tätä ikää.
      Olen kuullut tuttavien sukulaisista, jotka ovat tehneet kaikenlaisia viritelmiä nukkumista varten.
      Ei ihme!

      Tällä hetkellä suoritan parin viikon mittaista PEF-seurantaa aamuin ja illoin.

      Voimia teille, kohtalotoverit.

      P.S. Olen muuten kuullut sellaisestakin, että vävy rutisti anoppia niin kovasti, että kylkiluut hajosivat...

      • kylki kipeä

        Kolmisen viikkoa sitten murtui kylkiluuni ja olen ihmetellyt kuinka kauan kipu kestää. Kipu tuntuu sekä selkä, että etupuolella.Kuvattu ei ole, mutta vamma on oireiden perusteella selkeä. Miksiköhän yskiessä satuu molemmin puolin?


      • tuskissaan vielä
        kylki kipeä kirjoitti:

        Kolmisen viikkoa sitten murtui kylkiluuni ja olen ihmetellyt kuinka kauan kipu kestää. Kipu tuntuu sekä selkä, että etupuolella.Kuvattu ei ole, mutta vamma on oireiden perusteella selkeä. Miksiköhän yskiessä satuu molemmin puolin?

        Minä horjahdin noin viikko sitten ja kompuroidessani satutin kylkeni tosi pahasti. Ajattelin sen heti olevan jonkinlainen kylkiluun murtuma, koska kaikki liikkeet ja vuoteeseen meno ja siellä olo oli tuskallista. Noin kolmen päivän päästä satuin aivastamaan lehteä lukiessa ja silloin se tapahtui. Tuntui, että kylkeni repesi enkä kunnolla voinut hengittää, en astua, en maata, en mitään vaan siitä paikasta piti lähteä päivystykseen. Tuskallisen odottelun ja keuhko- ja röntgenkuvien jälkeen vaiva osoittautui kylkiluunmurtumaksi. Voimakkaat tulehduskipulääkkeet auttavat kummasti ja vaikka en mikään lääkefriikki olekaan, jokaista kipulääkkeen ottoa vieläkin odotan. Myös tyynyn halaus vaimentaa äkillisiä liikkeitä, eli alussa kuljin tyynyä halaten. - Nyt tapahtumasta on viikko ja hiljainen kävely, seisoskelu ja puuhaaminen onnistuu - mutta vuoteeseen meno, siellä olo, pois pääsy, istuminen tuovat vieläkin tunteen puukosta kyljessä. Samoin huomaan vähän väliä nyyhkyttäväni kuin pitkän itkun jälkeen, joten ilmeisesti hengitys ei ole normaalia. Olen valmistautunut kahden viikon kivuliaaseen elämään - mutta aamulehteä en kyllä lue, ettei aivastus revi kylkeä hajalle. Sillä jo hieman vaurioituneen kylkiluun kanssa aivastaminen on tosi tuskallista ja flunssaa en halua missään nimessä. Tsemppiä kaikille kohtalosisarille/-veljille.


      • Tiu2

        Mulla murtui viikko sitten kylkiluu kun oma rakas aviosiippa antoi aamurutistuksen.Kuului karmea pamahdus,ja kivut lisääntyi päivän mittaan niin että oli pakko mennä lääkäriin.Diagnoosi oli selvä.Liimasidettä ei laitettu,kun ajattelin pärjääväni ilmankin.Lääkäri kertoi että kipu vaan lisääntyy viikon kuluessa ja sitten rupeaa helpottamaan.Nyt olen pahimmassa vaiheessa,eli jopa käveleminen on tuskaa.Yöt myös kun ei pysty vaihtamaan asentoa.Ootan ensi viikkoa,jospa tästä toipuu...


    • osteoporoosi
      • Mies 26v

        Itse harrastan thainyrkkeilyä ja kyljet on hyviksi potkitut, eikä koskaan ole murtunut kylkiluu. Keuhkoputkentulehduksessa yskiessä kylkiluuhun tuli murtuma. Että voi se käydä muillekkin kuin osteoporoosia sairastaville vanhoille leideille.


      • TK
        Mies 26v kirjoitti:

        Itse harrastan thainyrkkeilyä ja kyljet on hyviksi potkitut, eikä koskaan ole murtunut kylkiluu. Keuhkoputkentulehduksessa yskiessä kylkiluuhun tuli murtuma. Että voi se käydä muillekkin kuin osteoporoosia sairastaville vanhoille leideille.

        Kun ihminen yskii, syntyy todella kova voima rintakehän sisäpuolella.
        Murtumat voi siis tulla ihan kenelle tahansa. Näin kertoi päivystävä lääkäri kun hänelle juuri äsken soittelin, todella rajun yskäkohtauksen jälkeen alkoi erittäin piinaava kipu kyljessä.
        Lääkäriin aamulla tarkistamaan tilanne. Jos ilmenee epänormaalia hengenahdistusta tai kipu ylittää sietokyvyn, on hakeuduttava heti hoitoon .


      • telesos
        TK kirjoitti:

        Kun ihminen yskii, syntyy todella kova voima rintakehän sisäpuolella.
        Murtumat voi siis tulla ihan kenelle tahansa. Näin kertoi päivystävä lääkäri kun hänelle juuri äsken soittelin, todella rajun yskäkohtauksen jälkeen alkoi erittäin piinaava kipu kyljessä.
        Lääkäriin aamulla tarkistamaan tilanne. Jos ilmenee epänormaalia hengenahdistusta tai kipu ylittää sietokyvyn, on hakeuduttava heti hoitoon .

        Minulla on ollut Keuhkoputen tulehdus jo n. 2-3 Viikkoa. Menin Torstaina odottamaan linja autoa kun menin Yli opistoon, Yksisin todella lujaa kun yhtäkkiä kuului sellainen rusahdus. Rupesti sattumaan kylkiluun kohtaa ihan hitosti, ja en pystynyt hyvin hengittämään. Lähdin kotiin päin ja siellä soitin lääkärille ja kysyin että mikäs nyt on, lääkäri sanoin että kun Kylkiluut yhdistään jokin rusto, niin se on revennyt irti, Minut lähetettiin röntgeniin ja siellä kuvattiin. Kotona sattui ihan hemmetisti istuminen ja vähänkin kumartaminen, odotin n. 3 viikkoa ja sitten parani, nytten on kaikki okei! :)


    • D-vitamiini...

      Sulla on heikot luut.

      Eli osteomalasia eli alkava luukato, joka johtuu kroonisesta D-vitamiin puutoksesta.

    • En ole mummo

      Itse parikymppisenä sain lääkäriltä tuomion, että kylkivälilihakset ovat revähtäneet pitkään kestäneen (n. 2kk) yskän vuoksi. Kipu oli kamala, hengittäminen sattui, yskiminen oli käytännössä mahdotonta, ellen sitten tukenut kylkeä käsillä painaen. En pystynyt kävelemään, ellen pitänyt tukea kyljessä jatkuvasti. Ihan KAIKKI sattui. Hetkisen lääkärin kanssa vängättyäni pääsin kuitenkin röntgeniin ja kas, kaksi murtunutta kylkiluuta. Näitähän parantelin lähemmäs kolme kuukautta, ennen kuin pystyin normaalisti urheilemaan ja hengästymään. Edelleen, yli puoli vuotta murtumasta tunnen välillä outoja tuntemuksia rintalastan tuntumassa, vaikka murtumat olivatkin ihan kylkikaaressa.

      Terveisiä vaan luukadolle, olen kolistellut ja kaatuillut harrastukseni puolesta aiemmin ympäriinsä ilman yhtäkään luuvauriota, mutta ehkä terveetkään luut eivät kestä jatkuvaa rasitusta kovin pitkään. Yskähän jatkui vielä pitkään, astma diagnosoitiin neljän kuukauden ja muutamien kokeiden jälkeen.

      Oli perhanan rasittavaa kuulla epäuskoisia hymähtelyitä ja jatkuvaa piikittelyä osteoporoosista. Aika vahvasti tuntui myös siltä, ettei moni ymmärtänyt, kuinka kovaa kipu oikeasti voi olla. Ei edes työterveyslääkäri.

      • Kipuillessa

        Itselleni sattui putoamistapaturma puulattialle.Tulin alas n. 3 m oik.kyljelleni,osittain selälleni,liki 90 kg.Totaalisen "yleiskivun" hellittäessä alkoi pahimmat vammat kohdentua parin - kolmen päivän päästä lekurin särkylääkkeen ;Voltare 50 mg,jälkeenkin.Sisäänhengittäessä ja varsinkin yskiessä kova ,pistävä,liki lamauttava kipu iski.Liikuntarajoitti jonkin minuutin kohtauksen sattuessa.Tavallinenkin sisäänhengitys antoi kivun tunteen kaiketi alimmaisen (8.) oik.kylkiluun tienoilla.Lisäsin geeliä(Mobilat).Netistä hakuja,tulokseni:uloin (sisäänhengitys)kylkiluuvälilihas kipuilee.Jos taas uloshengittäessä,niin sisempi kylkiluuvälilihas.Nyt menossa 4.pv ja roikun jo täällä.Eiköhän aika,särkylääke,geeli ja lekurin "tutkimus" helpota pelkoa pahemmalta,murtumalta ym.Mutta sattuu se tämäkin ihan kotitarpeiksi.Jos jatkuu muutaman viikon yli,niin sitten uudestaan lekuriin.Joka muuten kuunteli keuhkot,koputteli,muttei pistänyt yskimään.Olisi selvinnyt silloin.Potilashan "kuntoutuu",kuten itsekin,aina tutkimuksen ajaksi ja sitä ihmettelee,mihin kipu hävisikään.Tsemppiä kiputovereille !


    • Zpppg

      Minulla murtui yskiessä kylkiluu noin 5 vuotta sitten. Luu oli selvästikin murtunut sillä se törrötti muita ulkonevampana ja sattui kovasti jos vähänkään liikahti. Sinnittelin kivun kanssa "normaalia" elämää eläen lähes 2 kuukautta ja menin sitten lääkäriin ja lääkäri tunnusteli luun ja sanoi sitä venähtäneeksi. Menin myöhemmin terkkarille vielä näyttämään, joka sitten sai minulle röntgeniin ajan josta sitten selvisi, että luu oli hyvästikkin murtunut. Vielä tänäkin päivänä kipeä kylkiluu sattuu aina tietyissä asennoissa, yskiessä, nukkuessa kylellään tai urheillessa. Silloin lääkäri sanoi minulle, että mikäli luu ei parane kokonaan, se poistettaisiin. Tässä olisi ensiviikolla tarkoitus varata aika lääkäriin uusiin tutkimuksiin, pitääkö se poistaa vai elänkö sen aiheuttaman kivun kanssa.

    • rouva 48v

      Just perjantaina mulla todettiin murtunut kylkiluu, oli kova yskä ja yhdessä välissä näin tähtiä ja kävi tosi kipeää kylkeen... viime viikonlopulla heräsin tuskan hiestä ja rintaakin pakotti, tuska oli 9 asteikolla 1-10.... otin sitten nitroa jolla rintakipu helpotti ja reilun annoksen panacodia ja aamulla lekuriin, selvä tapaus kuulemma, ja on ihan yleistä että yskiessä murtuu... kaksi viikkoa olla ns kun robotti, ei kiertoja, ei nostamisia, ei äkkiliikkeitä ja hengitellä sievästi, joka kerta kun käy kipeää kylkeen niin murtuma liikkuu ja hidastaa luutumista, eikä senjälkeenkään saa nostella eikä mitään ettei mene uudelleen rikki... luutunut se on 6-8 viikon päästä kuulemma... ja sain para-tabseja 1mg joka kyllä auttaa mutta on hieman "poissaoleva" olo... saa kyllä nukuttua hyvin ja tuntuu että sänky keikkuu.... mulla on muutenkin aika jytkyt kipu lääkkeet reumaan mutta ne ei nyt tuohon auta. eilen kävelin yhden vanhemman rouvan kanssa jolla oli sama juttu just... niin, kävely auttaa koska on oltava suorassa... ryhti senkun paranee tässä 2kk aikana sitten... koko ajan pieni tuskan hiki päällä lääkkeistä huolimatta... huh.

    • laajasalo

      miulta murtu kylkiluu varsin vaarattomassa tilanteessa:istahdin saunan lauteille ja sillon napsahti.yskiminen,syvään hengittäminen,kiertoliikkeet,kyljellään ja mahallaan makaaminen,sängystä,sohvalta tai mistä vain nouseminen sattuu.aika kivulias vaiva mut kipulääkkeitä en syö enkä sairaslomaa ota!

    • 50µg

      """Alentunut D-vitamiinipitoisuus on keskeinen riskitekijä rasitusmurtumissa. Asia selviää Tampereen yliopistossa tehdystä väitöstutkimuksesta, jossa selvitettiin varusmiesten D-vitamiinivajeen yleisyyttä ja vaikutuksia.

      Tutkimuksen mukaan riski saada rasitusmurtuma kasvaa jopa nelinkertaiseksi, kun D-vitamiinipitoisuus on alhainen. Tutkimukseen osallistui 756 tervettä varusmiestä, joiden rasitusmurtumat kirjattiin kolmen kuukauden aikana.

      Tutkimuksessa ilmeni myös, että D-vitamiinin vajeesta kärsivillä varusmiehillä on tilastollisesti merkittävästi enemmän hengitystieinfektioista johtuvia poissaoloja. Tutkimuksen mukaan D-vitamiinivalmisteen käyttö saattaa vähentää hengitystieinfektioita.

      Ilkka Laaksin solubiologian alaan kuuluva väitöskirja tarkastettiin perjantaina Tampereen yliopistossa."""
      http://www.aamulehti.fi/Terveys/1194746825083/artikkeli/suurin riskitekija tama vitamiini ehkaisee rasitusmurtumissa.html

      "The doses of sunshine or oral vitamin D3 used in healthy children should be designed to maintain 25(OH)D levels above 50 ng/mL. As a rule, in the absence of significant sun exposure, we believe that most healthy children need about 1,000 IU of vitamin D3 daily per 11 kg (25 lb) of body weight to obtain levels greater than 50 ng/mL. Some will need more, and others less. In our opinion, children with chronic illnesses such as autism, diabetes, and/or frequent infections should be supplemented with higher doses of sunshine or vitamin D3, doses adequate to maintain their 25(OH)D levels in the mid-normal of the reference range (65 ng/mL) — and should be so supplemented year-round (p. 868)."

      - Cannell JJ, Vieth R, Willett W, Zasloff M, Hathcock JN, White JH, Tanumihardjo SA, Larson-Meyer DE, Bischoff-Ferrari HA, Lamberg-Allardt CJ, Lappe JM, Norman AW, Zittermann A, Whiting SJ, Grant WB, Hollis BW, Giovannucci E. Cod liver oil, vitamin A toxicity, frequent respiratory infections, and the vitamin D deficiency epidemic. Ann Otol Rhinol Laryngol. 2008 Nov;117(11):864–70.

      1000 IU jokaista lapsen 11 painokiloa kohden ympäri vuoden, allekirjoittajana mm. Christel Lamberg-Allardt. Tavoitetaso artikkelin mukaan olisi 65 ng/ml eli noin 160 nmol/l.
      http://manninen-nutraceuticals.blogspot.fi/2009/09/christel-lamberg-allardt-siirtynyt.html

      Suomalaisten keskiarvo on n. 43 nmo/l nykyisillä virallisella saantisuosituksilla.

      HYKSin lasten ja nuorten sairaalan dosentti Outi Mäkitie tuomitsee Duodecimin pääkirjoituksessa valtion ravitsemusneuvottelukunnan päätöksen lykätä D-vitamiinin saantisuosituksen nostamista. Mäkitien syyttävä sormi osoittaa suoraan Pekka Puskaan, joka johtaa neuvottelukuntaa. Sen toiminta on vastuutonta, sillä suosituksen välitön nosto voisi vaikuttaa merkittävästi suomalaislasten terveyteen, kirjoittaa lastenlääkäri Mäkitie.
      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2090

      Muuttuiko mikään uusien D-vitamiinisuositusten myötä?
      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2090

    • harrastelia

      putosin hirrenpäälle kyljelleen seuraus rintakehänpuolelta murtu jotain selänpuolelta kuusikylkiluuta poikki ensimäiset neljäkuukautta pysty nukkumaan vain selällään kovien kipulääkkeiden kanssa puolenvuoden jälkeen pääsin irti kipulääkkeistä joskin kovien vierotusoireiden kans kohta mennyt kahdeksankuukautta eikä ole työkykyky vielä palannut kannattaa tellingit olla kunnossa kun rakennukselle menee

    • Aiolos51v

      Minä tässä etsin kohtalotovereita, onnistuin telomaan kyljen 3 viikkoa sitten pöydän kulmaan. Mitä ilmeisimmin murtuma , soitin terkkarille ne vaan sanoi ettei sille tehdä mitään. Soita amppari jos hengitys vaikeutuu ja ota kipulääkettä.
      Eka viikon oli tosi tuskainen olo. Sängylle pääseminen tai sieltä ylös nouseminen huudon ja kiroilun kanssa. Ei voinut ees yrittää aivastaa tai yskiä. Kun tässä on vaan kävellä hipsutellut ja istunut on jo päivällä parempi vaan vieläkään ei pysty nukkumaan kun tikkusuoraan selällään jos sängyllä meinaa. Yöllä alkaa sitten semmonen jäytävä kipu ja pakko nousta istualleen tai kävellä. Ai kauheeta ois jos tulis flunssa. Koiran kanssa hiivitään ulkona ja tehdään kotihommia sen mitä pystyy. Pystyasento ja hidas liikuminen toimii, vaikka yöllä.
      Nyt keksin sen että tuo koiran nukkumasohva on kaikkein paras paikka, siihen saa tyynyt silleen että yläkroppa on koholla ja kipua on helpottanut kun välillä nostaa jalat kippuraan mahan päälle.
      Tyynyn rutistaminen yskähdellessä auttaa. Mutta ei vielä yhtään kokonaista yötä ole pystynyt nukkumaan, semmosia tunnin parin horrospätkiä. Välillä hilaan itseni autoon että vien koiran metsään juoksemaan, se auton penkki on kanssa hyvä.
      Ekoilla kerroilla kävi kyllä silleen että välillä ovi auki, oksensin kivusta ja jatkoin matkaa.
      Telkkaria tulee kerrankin katsottua ryhdikkäästi sohvalla istuen.

      Tsemii vaan kaikille kellä on tai on ollut sama !

      • Anonyymi

        Joo !!!! Täällä ollaan hereillä , tyynyä rutistaen ja yskää pidädellen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joo !!!! Täällä ollaan hereillä , tyynyä rutistaen ja yskää pidädellen.

        Joko nyt on parempi? Täällä sama tilanne paitsi ei onneksi yskää. Kolmas päivä menossa murtuneen kylkiluu kanssa. Tuntuu että tänää ois jo vähän parempi tai sitten tää tuki auttaa.


    • Anonyymi

      minä kysyin edistääkö kylkiluun murtuma liman eritystä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4449
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1744
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      25
      1411
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1288
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe