Opintorahan leikkaus 25%

10plus7

Kertokaahan, jos tuol leikkaus toteutuu niin koskeeko myös nykyisiä opiskelijoita vai leikkaantuuko opintoraha pelkästään tulevaisuudessa aloittavilta opiskelijoilta?

44

652

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juoppoja

      Kyllä se koskee kaikkia.

      Nyt voisikin todeta, että Köyhien ei enää tarvitse opiskella.
      Voivat surutta jäädä nurkkiinsa: Masentumaan ja tylsistymään.

      Ne joilla on rikkaat vanhemmat, voivat nykyaikana alkaa biletyskoulun käynnin.
      Ihmettelen ihmisiä joilla EI ole mitään kiinnostusta opiskeluunsa, muuta kuin se bilettäminen ja kännääminen.

      Lukiossakin oli näitä ja menivät vain Rimaahipoen läpi.
      Kuinka sellaista voi edes sanoa: Opiskelijaksi????
      Eikö Juoppoo olisi osuvampi nimi.

      • I.N.Gengör

        Minä en ymmärrä tuota itkua. Vähemmällä opintotuella on saatu parempia maistereita. Onko sillä väliä ottaako lainan valtio vai opiskelija, kun takaisin maksaja on molemmissa tapauksissa sama.


      • Opiskelijaitsekkin

        Siinä mielessä sillä on väliä, että opiskelijat elävät reilusti alle köyhyysrajan alapuolella, jolloin velkaantuminen on ainoa vaihtoehto saadakseen syötävää. Kaikki maksaa, asunto, sähkö, vesi jne. Riippumatta valtion taloudellisesta tilanteesta, vuokranantajani päätti korottaa vuokraani ja nyt sitten elän entistä vähemmällä. Töistäkään kukaan ei ole valmis maksamaan yhtään mitään, odottelevat kuulema sitä uutta "koulutussopimusta", jossa työnantajan ei tarvitse maksaa harjoittelijoille palkkaa ollenkaan.

        Opiskelija elää köyhyysrajan huonomalla puolella, mutta valtion budjetissa opintotuki on marginaalinen osuus. Nykyisin velalla opiskelu ei kannata, sillä ei ole mitään takuuta työpaikasta, jolloin jäät velkojesi kanssa pahaan pulaan työttömänä, kun se velka on takaisin maksettava, vaikka sitten toimeentulotuestasi. Valtion tapauksessa taas olisi mahdollista leikata muualta, kuten puoluetuista, tai ottaa sen verran lisää velkaa ettei tarvitse kitua täällä.

        Yksityshenkilöiden velka rasittaa vain yksityishenkilöä, kun taas valtion velka rasittaa kaikkia. Yhdessä velka on helpompi maksaa kuin yksin, kukaan ei silloin putoa köyhyysloukkuun. Silloin joudumme velkojen lisäksi maksamaan elämisenkin viellä. Onko se sitten parempi?

        Kukaan rationaalinen ihminen ei varmastikkaan usko, että vähemmällä opiskeluun panostamisella saadaan parempia maistereita. Kun puhut menneessä aikamuodossa, että on saatu. Niin se onkin totta, että ennen saatiin parempia maistereita, kun rahaa riitti päätoimiseen opiskeluun. Nykyisin kun ei enää riitä, kyllähän tukia voi laskea, mutta sitten pitäisi saada kulujakin alemmas. Vuokrakin vain nousee, ei ole ikinä laskenut. Kyllä on helppoa keskittyä opiskelemaan, kun saa miettiä että miten maksan velkani ja mistä saan rahaa kesäksi jne. Ei ihme, että opiskeluissa kestää ja tulokset on huonoja.


      • pylskää
        I.N.Gengör kirjoitti:

        Minä en ymmärrä tuota itkua. Vähemmällä opintotuella on saatu parempia maistereita. Onko sillä väliä ottaako lainan valtio vai opiskelija, kun takaisin maksaja on molemmissa tapauksissa sama.

        Kaikki opintotuet pois .Ja heti.Ei opiskelu ole mikään elinkeino,vaan satsaus tulevaisuuteen,josta on maksettava ITSE.Ja lukukausimaksut myös käyttöön.


      • itsensäelättäjä

        Näin juuri. Ei kai ole tarkoitus että osa-aikainen, yksinhuoltaja äiti tai isä,-siivooja, maksaa lääkärin tai juristin opintoja?


      • Ekonomistipoika
        I.N.Gengör kirjoitti:

        Minä en ymmärrä tuota itkua. Vähemmällä opintotuella on saatu parempia maistereita. Onko sillä väliä ottaako lainan valtio vai opiskelija, kun takaisin maksaja on molemmissa tapauksissa sama.

        Maksaja ei todellakaan ole sama vai onko suomen-ruotsalaisella älyä päässä ollenkaan. Kannattaisi sinunkin vaihtaa alaa, jos ei tuo talouden ymmärtäminen oikein luonnista.


      • Kirjanpitäjä.1
        itsensäelättäjä kirjoitti:

        Näin juuri. Ei kai ole tarkoitus että osa-aikainen, yksinhuoltaja äiti tai isä,-siivooja, maksaa lääkärin tai juristin opintoja?

        Kukas ne teidän lapsilisät, asumistuet ja muut köyhäintuet sitten oikein maksaa? Voin ainakin henkilökohtaisesti sanoa, että sinunlaistesi saastan takia Suomi on mitä on nykyisin.


      • opiskelemaan17

        yhteiskunnan kannalta on tärkeää että mahdollisimman monella on hyvä koulutus. Siksi opintotuki on niin täkräe. Nyt olisi tärkeää että kunnat helpottavat opiskelijoiden ahdinkoa, esim. niin kuin täällä hedotetaan:

        http://www.pekkatuominen.com


    • niisitte

      330 euron opintoraha pudotetaan 250 euroon, ei kai siinä muuta. Liikaahan se on ollutkin. Kun toiset ovat saaneet vähemmän.

      Tasa-arvoa ei saada millään, aina on toisella paremmin kuin toisella.

    • Oikeudenmukaista_Sanoisi

      Koskee korkeakouluopiskelijoita, jatkossa heidän opinto tukensa putoaa 330eurosta tuohon 250euroon joka on oikeudenmukaista. Miksi korkeakoulu-opiskelijoiden pitäisi saada enemmän rahaa kuin ammattiopisto-opiskelijoiden?

      • nallekarkiteimee

        Miksi ammattiopisto-opiskelijoiden pitäisi saada ilmainen lämmin ateria, josta korkeakouluopiskelijat pulittavat 2,60e/ateria?


      • juueiihan

        Amiksessa tartte pahemmin kirjoja ostella, amiksessa et tartte läppäriä mihinkään, amiksessa et maksele tulostamisesta kun siellä ei pahemmin edes tulosteta ja edellä mainittu ilmainen ruokailu joka tekee 52e/kk


    • ariari3

      Nuori kaunis nainen tienaa helposti 50000e kuussa verotonta, kun rupeaa eskortiksi rikkaalle liikemiehelle. He kyllä maksavat, kun eivät muuten saa kaunista naista. Ylipaino möhömahat.

    • rapulanabula

      Itse opiskelijana kyllä hyväksyisin tuon pudotuksen, mutta saisi samalla kyllä pudotella työttömienkin tukia ja reippaasti. Työtön saa huomattavasti enemmän tukia tekemättä mitään, joten onhan se ihan naurettavaa, että näitä rahoitetaan viemällä ne vielä köyhemmiltä henkilöiltä.

      • mietinytvähän

        jos tämä ei ollut sargasmia niin kysynpähän vaan miten ilvellää työtön tai opiskelija elättää itsensä? sinänsä opiskelialla on suurempi mahdollisuus työllistyä opiskelemaansa paikkaan ja voi pienemmällä riskillä ottaa lainan kun taas työtön ketä voi joutua olemaan vuosia ilman tyäpaikkaa ja laina olisi erittäin huono valinta. suomessa ruoka ja asuminen on kallista, asumistuki on 2/3 osaa vuokrasta. Jos työttömillä olisi sama tuki mitä opiskelijoilla niin ei täällä kukaan työtön pystyisi asumaan vuokralla saatika elättää itseään, tai pystyy toki mutta olisiko se enää elämistä? jääkeittoa, ei puhelinta, ei huvitteluja, ei harrastuksia. Minusta sinun pitäisi ajatella niin että miksi opiskelija kärsii enemmän mitä työtön koska ei he eroa työttömästä mihenkään suuntaan tässä asiassa, eikä hyväksyä tätä ja toivoa että muutkin kärsisi asiasta.


    • AikaToimia
    • Valtiopettääkansan

      Nyt Suomen opiskelijat heti barrikaadeille, älkää olko nyhveröitä!

      Jonkun on vastustettava tätä ainaista leikkaamista. Näyttäkää voimanne. Eläkeläiset, työttömät ja lapsiperheet, jotka kaikki petettiin, tulevat vastustamaan hallitusta yhdessä teidän kanssanne. Emmehän voi ikinä uskoa poliitikkoihin ennen vaaleja, jos on oikeus luvata mitä vaan, mutta mitään lupausta ei tarvitse pitää.
      Valtio välttää lisävelan ottamista ja maksattaa siitä osan meillä kaikilla. Hallitus leikkaa neljäsosan opintorahastanne, leikatkoon omista pääomatuloistaan neljäsosan! Niissä on jopa varaakin, koska osingot sen kun nousevat lamasta huolimatta.

      • Jostainjoku

        Sen takia täsä leikataa ku aikasemmat hallitukset on lainannu muilt mailt rahaa niin paljo et tarvii saar velat maksettuu ny.


    • Minämieite

      Ei koske takautuvasti jo myönnettyjä opintotukia, joista on annettu päätös.

      Päättäjäsedät haluavat nyt selvästi tarjolle enemmän nuorta opiskelijalihaa seksimarkkinoille. Ei tätä päättömyyttä muuten voi selittää kuin keski-ikäisen kiimaisen setämiehen seksinpuutteella.

    • ianweoprijqwerj

      Periaatteessahan tämä on hyvä juttu jo opintojen parissa oleville. Saattaa nimittäin vaikuttaa opintoja aloittavien määriin, kun tulot laskisi niin matalaksi, mikä sitten johtaa siihen, ettei ole ihan niin hirveää taistelua työpaikoista, kun vähemmän hakijoita.

    • Jepjepjottasillälailla

      Onhan tuo melko huippu .Koulutuksesat leikataan j ennestään,mutta että valtion velkaantumisen estämiseksi vielä opintotuistakin. Opintovelkaa sittebn vain,että valtio ei velkaannu.Taitaa opinnot loppua lyhyeen kohtapuoleen tässä yhteiskunnassa,kun päätteeksi vielä pääsee ammattia vastaamattomaan puhdetyöhön kolutukseen päätteeksi työttömänä.

    • heinys

      Valtiolla ei ole enää varaa tukea ylellisyysopiskelua, josta opiskelija itsekään ei usko työllistyvänsä.

      Kannattaa opiskella ja ottaa lainaakin sellaisiin opintoihin, joista edes itse uskoo työllistyvänsä. Laina ja opiskelu on sijoitus omaan elämään.

    • reilukerho

      Pitää varmaan palata takaisin siivoojan hommiin kun ei ole varaa enää maksaa edes vuokraa. Opiskelen tällä hetkellä lääketiedettä. Valmistumiseni viivästyy leikkauksien takia, koska joudun tekemään töitä.

      Ennen otettiin opintolainaa, koska sitä sai jopa miinuskorolla. Nykyään lainaa ei uskalla ottaa, koska olosuhteet ja työllistyminen ovat niin epävarmat. Miinuskorkoisia lainoja ei enää ole olemassakaan. Kaikki valmistuneet eivät heti pääse töihin, ja se pelottaa meitä kaikkia. Kukaan ei tästä syystä uskalla ottaa opintolainaa.

      On epäreilua, että opiskelijat jäävät alle perustoimeentulon. Työttömät saavat rahaa sosiaalitoimesta siten, että pakollisten menojen jälkeen käteen on jäätävä n.400e, jonka tulisi riittää ruoka-, lääke- ja vaatemenoihin.

      Opintotuen piirissä tämä minimitulo ei toteudu. Opintotukea ja asumislisää saa max. 500e/KK, ja siitä pitää maksaa vuokra, eläminen, ihan kaikki.

      Eli istuessani kotona tekemättä mitään, minulle turvattiin toimeentulo. Nyt kun opiskelen 8h/päivä, minulla ei ole varmuutta riittävätkö rahat esimerkiksi sellaisiin ylellisyyksiin, kuin puhelinlasku.

      Tiedän, että kommenttini poikii "sinusta tulee lääkäri, voit hyvin ottaa lainaa"-tyylisiä vastauksia, mutta totuus on se, että lääkäreitä valmistuu liikaa. Kaikki eivät välttämättä työllisty.

      Yksi kommentoija sanoi, että ei ole ihmisiä enää käytännön töihin, koska väki on ylikoulutettua. Miksei ylikoulutettu voi tehdä töitä, jotka eivät vaadi koulutusta?

      • mitäporaat

        Miinuskorkoisia lainoja ei tietääkseni ole ollut. Opiskelin 80- ja 90-luvulla. Opiskeluaikana lainan korko oli valtion tuen ansiosta vain noin 4 %, valmistumisen jälkeen 10 % tienoilla. Silti tuli lainat maksettua takaisin eikä tehnyt edes tiukkaa, vaikka en ole lääkäri.

        Nykyään valtio maksaa 40 % lainasta, kun valmistuu ohjeajassa. Sanoisin tuota ilmaiseksi rahaksi opiskelijalle.


      • NiinpäNiiin

        AP tarkoittaanee sitä, että muinaisella 70-luvulla inflaatio söi lainat. Lainaa saattoi olla X markkaa, mutta kun sen suhteutti muutaman vuoden jälkeiseen tulotasoon, se ei välttämättä enää ollutkaan niin suuri. Hinnat sekä palkat nousivat varsin nopsaan toisin kuin nyt, eikä velka noussut perässä, huolimatta koroista.

        Sen lisäksi työpaikka tuli kuin manulle illallinen. Nykyisenkaltaista koulutettujen massatyöttömyyttä ei ollut. Ajat olivat erilaiset.


    • Kattokotulluvastaan

      Niin. Onhan hienoa, että monet ovat voineet opiskella tukien avulla. Mutta, minä vanha pieru, jouduin tukeutumaan 70 -luvulla täysin opintolainaan ja maksamaan sen pikkuhiljaa pois korkoineen. Ennen sitä, oppikoulussa oli 8 vuotta lukukausimaksu, oppikirjat maksullisia, samoin kouluruokailu, koulumatkat piti maksaa itse. Sitten, jos harrasti jotain, oli itse maksettava soitin kuten soittotunnitkin jne. Elikkäs vanhemmat olivat aika kovilla. Voihan olla, että jatkossa onkin opiskeltava lainan turvin. Tämähän keventäisi muiden veronmaksutaakkaa. Voisihan velan turvin opiskeleville antaa korkojen osalta vähennysoikeuden ilman omavastuuosuutta.

      • HUOHjaHUOH

        Jos näin olisi edelleen, luultavasti aika paljon lahjakkaita ihmisiä olisi jäänyt kokonaan koulujen ja koulutuksen ulkopuolelle. Omat vanhempani olivat tällaisia.

        Suomella ei pienenä valtiona ole tuohon varaa. Sen lisäksi ne OIKEAT ulkomaiset osaajat maksavat, eikä niitä jollain muutaman tonnin palkoilla tänne takihikiälle houkutella, jos maassa ei ole omasta takaa osaamista.

        Mikään ei toki estä, jos tästä maasta halutaan tehdä Bangladesh II. Siihen näköjään kykypuolue kokoomus pyrkiikin.


    • valeopiskelijoille

      Opintoraha voitaisiin helposti kaksinkertaistaa jos sitä ei makseta niille jotka eivät opiskele. Omalla työpaikallani n. 60% opintorahaa saavista opiskelijoista ei ole käynyt luennoilla/oppitunneilla, muutamat käyvät vain ruokailussa. Nämä ”opiskelijat” eivät tule koskaan valmistumaan, moni heistä keskeyttää ja siirtyy toisen oppilaitoksen kirjoille jotta tuki jatkuu.
      Opetus on yleensä avointa joten menkää katsomaan jos ette usko. Juuri nyt 16 ”paperioppilaasta” paikalla on vain kolme. Oppilaitokset pitävät näitä valeoppilaita kirjoilla siksi, että ne vaikuttavat oppilaitoksen ylläpitäjän saamaan valtion tukeen. Eli valeopintotukea saavat sekä opiskelijat että oppilaitos.

      • Jahöpönpöpö

        Tukea saa tasan tietyn kuukausimäärän X. Vaihtamalla oppilaitosta laskuri ei nollaudu, eikä edes koulutuslinjaa. Jos olet käyttänyt viisi opintokuukautta yliopistossa Z, niin uudessa yliopistossa on käytössä X-5 opintotukikuukautta.

        Sen lisäksi sen enempää opistoissa, yliopistoissa tai amiksissa ei ole olemassa rajoittamatonta opiskeluoikeutta. Käytännössä pitää saada kokoon kaksinumeroinen määrä opintopisteitä vuodessa tai lentää automaattisesti ulos. Systeemi on itse asiassa hyvinkin raaka. Tiedän tapauksia, joissa pitkä sairauskierre on käytännössä päättänyt hyvinalkaneet opinnot, koska tiedekunta ei lääkärintodistuksia hyväksynyt.

        Taidat edelleen elää 80-lukua, kuten suurin osa tänne vastanneista "kouluttautuneista", "opintolainaa ottaneista" ja sun muista. Ette tiedä yhtään mitään nykykäytännöistä, jos ylipäätään olette edes mitään opiskelleetkaan. Mitä nyt täällä kertailette juttuja, joita olette jostain kuulleet. Nykypäivänä koulunkäynti vastaa 100% työssäkäyntiä. Vaatimustaso on noussut jatkuvasti ja oppiminen ja soveltaminen on sitä luokkaa, että tavallisessa rutiinityössä pääsee itse asiassa helpommalla.


    • Ldlddl

      Onko kukaan tullut ajatelleeksi, että sairaanhoitaja pula tulee olemaan valtava, jos opintotuki muuttuu lainapainotteiseksi. Ei heillä ole varaa maksella mitään opintovelkoja takaisin. Sama koskee lastentarhan opettajia, fysioterapeutteja jne.

      • tahanontultu

        Sepä se kun päättäjät tajuavat, että yhteiskunta ei pyöri pelkillä lääkäreillä ja 5000e tienaavilla johtajilla, mutta sitten onkin jo paskat housussa.


      • SuomiOnSuomii

        Mitä sitten vaikka niitä sairaanhoitajia valmistuisi, koska aika moni alan realiteetit nähtyään lähtee lätkimään. Norjassa ja Ruotsissa on luultavasti kymmeniä tuhansia suomalaisia hoitsuja.

        Jatkossa sairaanhoitajista tehdään varalääkäreitä ja perushoitajista varasairaanhoitajia. Sehän se on ilmiselvä ratkaisu ja kas näin pula on hoidettu. Otetaan vielä jostain kehitysmaasta sitten ne koulutettavat, ja katso palkkakin on ratkaistu.

        Kukahan sitä tällaista menoa jaksaa katsella?


    • Duunis

      Jos tuo toteutuu niin sitten ei vain yksinkertaisesti enää opiskella. Käy vain ammattikoulussa jonkun perustutkinnon ja koittaa pärjätä sillä. Työkokemus tulee painottamaan enemmän tulevaisuudessa paitsi rikkailla joilla on varaa opiskella.

    • Nabasuerae

      Tästähän tilanteesta hyötyy kaikki jo korkeasti kouluttautuneet sekä pian valmistuvat. Laskee hakijamääriä, minkä takia kilpailu vähenee ja palkat nousee näillä.

      • TervetuloaPöpilään

        Juu, ja ne lahjakkaat jäävät ilman. Voin jo kuvitella, miten joku seiskan matikan saanut kokkariperheen poika yrittää pyörittää teknologiafirmaa. Tulee niitä paljonkaivattuja innovaatioita, tai sitten ei.

        Samaan aikaan ysin matikan saanut pyyhkii pölyjä samasta konttorista. Ilmeisesti osa on jo niin tyhmiä täällä, ettei tajua, millaisia seurauksia tuollaisella on koko maan edun kannalta, mikä lopulta heijastuu takaisin myös yksilöihin.


    • Alkoholisoitunutopiskelu

      Kaikkia tottakai

    • K02j

      Kuka korkeakouluopiskelija elää pelkillä Kelan tuilla? Pätkätöillä saa hyvin rahaa ruokaan ja viinaan. Sitä paitsi lainaehdot on sen verran hyviä että opintolainasta on tehty mörkö.

    • lainalaina

      Kuka on niin järjetön, että opiskelee alaa, josta ei usko työllistyvänsä? Veronmaksajienko pitäisi tämä lysti vielä maksaa ja elättää moinen opiskelija? Opiskelu huvin vuoksi olisi kustannettava kokonaan itse.

    • öröttä35

      Monet opiskelijat joutuvat turvautumaan vanhempien kukkarolle tai ottamaan velkaa
      opiskelemaan nopeaan tahtiin
      kun minä opiskelin omillani kävin

    • kylmätotuus

      Kaikista tuista on varaa leikata - jos et polta ja juo.

      • idioottikansa

        itse absolutistina ja työttömänä voin kertoa että kyllä tiukkaa tekee vaikka ei näitä paheita harrastakaan. mahd pienivuokrainen asunto kun ei kalliimpaan ole varaa, pyörällä ajellaan kun ei ole varaa autoilla. voi unohtaa harrastukset koska se on silloin elämisestä pois, käteen jää reilu 200e/kk laskujen jälkeen. se on aika pieni määrä tehdä mitään. toki voi tyytyä siihen että istuu kotonaan 4 seinän sisällä ja tuijottaa seinää.


    • DF123

      Miksi aina vedotaan nohin "mutta kun ennen" "silloin kun minä olin nuori" "kun minä opiskelin" jne jne. Asiat eivät enää ole niinkuin ennen. Nyt on 2016, ei 1850.

      Nykyään esimerkiksi tietokone, internetyhteys ovat opiskelijalle pakollisia, josta pelkästään tuo tietokone on noin 500€ sijoitus. Koulumatkat helposti yli 10km suuntaansa (ei, te ette hiihtäneet kouluun kesät talvet) joka tuo liikennemaksut.

      Opiskelijat elävät reilusti alle köyhyysrajan (muistaakseni 1150€/kk muutama vuosi sitten). 450€ opinto- ja asumistukea 400-500€ opintolainaa/kk (tietenkin verot noista vielä pois). Silti ollaan vielä 200-300€ köyhyysrajan alapuolella, ja otetaan huomioon, että puolet summasta on LAINAA, eli pitää vielä maksaa takaisin.

      Tästä päästään taas aiheeseen, miksi opiskelijan asumistuki on vain hieman päälle 200€/kk.
      Koska solut?; Ei, koska niitä ei riitä edes viideososalle opiskelijoista.

      Koska eivät tarvitse paljon tilaa elääkseen? No tarvitseeko se työtön, sossupummi, juoppo tai muu tukien varassa oleva ihminen sen enempää sitten?

      Koska eivät tarvitse mukavaa eloa? No tarvitseeko se työtön, sossupummi, juoppo tai muu tukien varassa oleva ihminen sen enempää sitten?

      Koska oikeutettuja opiskelijasäätiöiden edullisiin asuntoihin? Pelkästään Helsingin, Turun ja Tampereen yliopistoissa on noin 70 000 opiskelijaa, ja näiden alueiden opiskelija-asuntopaikkoja on tarjolla noin 30 000 ihmiselle. Siihen vielä ammattikoululaiset, lukiolaiset ja ammattikorkealaiset päälle.

      Ei ole mitenkään oikeutettua, että työttömältä joka tekee mitä haluaa milloin haluaa ei odoteta minkäänlaisia tuloksia, kertoo vain hakeneensa paikkoja sieltä täältä. Samaan aikaan opiskelijan pitää käydä koulua ja menestyä siitä tai peritään vielä pennoset takaisin.

      Valtion kanta on ollut jo pitkään, että opiskelijan pitää saada opiskella täyspäiväisesti ilman tarvetta työhön, ja silti samaan aikaan pakottavat työntekoa, mutta kuitenkin estävät työnteon naurettavan alhaisilla tulorajoilla.

      Ja sitten nämä ihmiset, jotka käskevät mennä töihin. Olettekos tietoisia, että Suomessa on tällä hetkellä noin 300 000 - 400 000 työtöntä, ja avoimia työpaikkoja reippaasti alle 100 000. Kummasti silti opiskelijat niitä työpaikkoja löytävät kesäksi, toisin kuin työttömät. Johtuisikohan siitä, että heidän on pakko saada töitä tai lähtee kämppä alta ja ei ole rahaa ruokaan koska MITÄÄN tukia et saa kesän ajalta. Ja taas kerran työtön nostelee tukiaan ympäri vuoden, tekemättä mitään.

      Ihailen kuitenkin opiskelijoiden päättäväisyyttä. Enpä paljon kuule heidän valittavan tuistaan vaan porskuttavat eteenpäin pienillä tuloillaan ja kokoajan nousevilla menoillaan. Ja auta armias jos opiskelijat älähtävät jossain kohtaan niin koko kansa nousee heitä vastaan kertomaan juuri nuo alussa mainitut lauseenaloittajat.

      Kokoomus, Keskusta ja Persut poseerasivat "Ei leikkauksia opiskeluun" ja vastaavilla kylteillä ennen vaaleja. No mitne kävi? Ei mennyt montaakaan kuukautta ja sieltähän ne leikkauksetkin tulivat.

      Milloin leikataan päättäjiltä? Ei mutta hei, nostetaan mieluummin heidän palkkioitaan. Taksit maksetaan vaikka toimiva julkinen Helsingissä. Lounasedut, asuntoedut ja ties mitkä muut turhuudet, sopeuttamiseläkkeet yms. Kun katsoo näitä "täysistuntoja" niin siellä on yleensä noin 50 hiihtelemässä teillä tietämättömillä. Tuosta vielä aika selventävä video aiheesta https://www.youtube.com/watch?v=PgWg7pFT2pQ

      • Gerhard_S

        Nyt valehtelet mokoma Sosikka-Vasuri! Stubb Kookoomus ja Sipilä Keskusta pitivät kylttejä ja lupasivat olla koskematta opiskelijoiden tukiin, ei siis persut, kuten yritit valehdella!

        Nyt jouduttiin tekemään pakkosäästöjä, koska aiemmat hallitukset ja niissä istuneet puolueet, SDP, KOKOOMUS, KESKUSTA, RKP, VASEMMISTOLIITTO JA KRISTILLISET OVAT ELÄNEET YLI VAROJEN, LIIKAA VELAKSI JA SYYTÄNEET RAHAA HOLTITTOMASTI mm. MAMUILLE, PAKOLAISILLE, KREIKKAAN JA MUIHIN MANA-MAIHIN, EU:HUN.

        JA MIKÄ OPISKELIJOIDEN KANNALTA IRONISINTA, EU:n ulkopuolelta tuleviin ULKOMAALAISIIN OPISKELIJOIHIN, JOITA ON OLLUT 2000-luvulta lähtien kasvava määrä. Viime lukukausilla peräti JOPA KOLMANNES KORKEAKOULUOPISKELIJOISTA !!!

        He kuittaavat ilmaisen opiskelun ja monet saavat harkinnanvaraisia muitakin tukia. On väitetty, etteivät muka saisi mitään, mutta totuus on ollut toinen.

        Opiskeluiden päätyttyä ja valmistuttuaan he lähtevät pois Suomesta, yleensä kotimaahansa. Samaan aikaan kolmannes 33% suomalaisista opiskelijoista ei ole saanut paikkaa ulkomailta tulevan ooiskelijan vuoksi.

        Hyvin useiden näiden ulkomaisten opiskelijan tasopisteetkään eivät edes riittäisi Suomen tasoisiin kouluihin, esim. Kiinassa, Jenkeissä ja Intiassa, Venäjällä, Eritreassa ja Equadorissa pisteytys on tuntuvasti löyhempi.

        Missä hyöty?!

        - Rahat kankkulan kaivoon!

        Nythän tämä älyttömyys onneksi loppuu tulevana syksynä ja myös ns. Ikuisuusopiskelijoille laitetaan stoppi, koska hyvin usein juuri nämä ikuisuusopiskelijat = Juoppoja yhteiskunnan varoilla eläviä sossupummeja!


    • hmmmhmg

      Vanhana aikana sentään opinto-oikeus oli rajoittamaton. Vaikka opinnnot piti rahoittaa lainalla, niin opiskeluissa ei ollut mitään määräaikaa, vaan niitä sai tehdä jopa töiden ohessa huoletta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1445
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1225
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1222
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1208
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1205
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1170
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe